9 Март, 2021 23:20 8 129 45

В България започва голямото отвличане на внимание

  • отвличане на внимание-
  • избори 2021-
  • избори-
  • вот-
  • медии-
  • партии-
  • парламент-
  • политика-
  • бойко борисов-
  • герб

Повечето участници в българските избори нямат нито трайни принципи, нито визия за бъдещето

В България започва голямото отвличане на внимание - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от Ясен Бояджиев:

Пети март, 8 часа. По една от големите телевизии започва първият предизборен дебат - фактическото начало на предизборната кампания. Участниците са четирима - само представители на досегашни парламентарни партии, двама от тях са и министри в действащото правителство. И дебатът, естествено, потича в до болка познатото русло. Същите изтъркани общи фрази, ловко заобикалящи най-важните въпроси. Въпреки добре обиграното противопоставяне си личи, че участниците са свикнали и се чувстват добре един с друг - удобното съперничество на властващото статукво.

Отвличане на вниманието

Да, по-нататък в телевизионните дебати ще бъдат пуснати и неудобни участници - такива, които не са част от статуквото и обещават да го разбият. Ще се надбягват с недостига на ефирно време в опит да кажат нещо съществено и да изложат в цялост идеите си. Но едва ли ще успеят кой знае колко да повлияят на характера на започналата предизборна кампания. Защото другите разполагат с много повече време и възможности да задават тона. Казват, че в предизборната кампания партиите би трябвало да се конкурират със своите принципи, идеология, дългосрочна визия за бъдещето и план за действие, за да могат гражданите да направят информиран избор. Казват същевременно, че пандемията ще попречи на партиите и ще направи кампанията по-различна от всички останали. Нищо подобно. Мнозинството от участниците в кампанията не са били и не са обвързани с трайни принципи и определена идеология, още по-малко с някаква визия за бъдещето. И нямат какво ново да предложат. Затова и основната им грижа е да отвличат вниманието: от истинските проблеми и неспособността си да се справят с тях, от това, че самите те са част от проблемите, а не от промяната, от която обществото има крещяща нужда. За тази цел пандемията е всъщност добре дошла за тях. А предизборната кампания не им е нужна и дори им пречи.

Номерът на управляващите

В най-голяма степен това важи за управляващата партия. И със, и без предизборна кампания тя си има гарантирано масирано медийно присъствие. Нейните министри и депутати с повод и без повод шестват в ефира по всички канали. Премиерът пък, необезпокояван от никого, си продължава предизборната кампания от джипката, както го правеше през последните 7-8 месеца. На него предизборните дебати са му противопоказни, но пък и няма никаква нужда от тях. Почти всеки ден се включва отнякъде, за да играе ролята на човек от народа, да говори каквото му скимне, без някой да може да го опровергае. Безкраен монолог без викове „Оставка!” и без неудобни въпроси (всъщност, без каквито и да било въпроси). С гарантирано присъствие във всички новини. Така в първия ден на предизборната кампания той успя да засенчи всички и всичко с бомбастичното си съобщение, че след четири години „ще вдигнем БВП до 100 милиарда евро” (с около 40 милиарда повече от днес). Съобщение, направено в ремонтираща се църква пред одобрително кимащ „дядо владика”. И после повторено безброй пъти във всички новинарски емисии. Обещанията за светло бъдеще се допълват с щедро раздаване на пари за избрани по неясен критерий общини - общо над 58 милиона лева само за последните няколко заседания на правителството. Колкото и да е странно, тези номера продължават да минават с успех и по всичко изглежда, че отново ще има достатъчно избиратели, които с гласа си пак да направят тази партия първа политическа сила.

Тайнствената "алтернатива на статуквото"

От предизборна кампания няма нужда и най-големият сигурен нов участник в парламента - тв-шоу, превърнало се в партия, която според всички прогнози се очертава като трета политическа сила. Тя се заявява като алтернатива на статуквото, но всичко около нея тъне в тайнственост. За хората в кандидатските ѝ листи не се знае почти нищо. За какво ще се борят - това е напълно неясно (ако се изключат мажоритарната система, намаляването на броя на депутатите и други подобни идеи, които са напълно безполезни за решаване на действителните проблеми на обществото). Тези дни се разбра, че тази партия съвсем съзнателно е решила да запази тази тайнственост до самите избори, след като нейният лидер и дългогодишен тв-водещ заяви, че той и колегите му няма да участват в дебати, няма да дават интервюта и да отговарят на въпроси. Вероятно се притесняват, че ако излязат на светло, може и да развалят магията. Тази стратегия изглежда странна за публична дейност като политиката. Но вероятно ще се окаже печеливша в страна, в която по традиция има достатъчно много избиратели, готови да гласуват на тъмно. Пък после да става каквото ще.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 67 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТВ/TV

    71 9 Отговор
    От години не гледам българска телевизия, може би от 10, че и повече години. Иначе, ако ме кефи някой филм по HBO, AXN и други такива канали, гледам. Да гледам български канал? Абсурд!

    Коментиран от #32, #41

  • 2 Criminal

    76 26 Отговор
    Ми има логика, ама всичко различно от герб ми вдъхва мааааалко доверие, за Славчо няма да коментирам, трябва да си много зле, за да си мислиш, че ще очакваш нещо от него.......всеки си има глава, да мисли и гласува........успех Българи............
  • 3 Пацо Крика

    5 14 Отговор
    Е и?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Избирател

    41 9 Отговор
    Обещавам си като видя дойче веле да не чета ама все се подлъгвам и всеки път съжалявам. Сеега за даблуда ужким почват с критики към Бойко ама накрая плюят по Слави

    "Зa хoрaтa в кaндидaтcкитe ѝ лиcти нe ce знae пoчти нищo" - е какво намеквате че старите муцуни ли пак трябва да гледаме - то има хора обиколили всички партии. Пък за всеки от кандидатите има автобиография.

    "Зa кaквo щe ce бoрят - тoвa e нaпълнo нeяcнo (aкo ce изключaт мaжoритaрнaтa cиcтeмa, нaмaлявaнeтo нa брoя нa дeпутaтитe и други пoдoбни идeи, кoитo ca нaпълнo бeзпoлeзни зa рeшaвaнe нa дeйcтвитeлнитe прoблeми нa oбщecтвoтo)."

    Тъкмо че трябва промяна на системата за да се решат проблемите на обществото. За 30 години кои ли не се изредиха и продължаваме да затъваме - системата е виновна - при сегашната който и да доиде ще е поредния забогатял на наш гръб и загробил България. Много ви е страх от промяна на статуквото. Едни и същи бивши партийци ни управляват защото при сегашната система не избираш хора - едни и същи хора кото СпасГърневски все са на власт която и партия да спечели.

    Само това да направи Слави през мандата си ще е някакво начало на промяна.

    Коментиран от #30

  • 6 да питам

    4 15 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    И ти ли си съдията , от "народа" ?

    Коментиран от #8

  • 7 Сатъра на Хана

    26 2 Отговор
    За нас Християн- Комунистите , Христос, Маркс и Ленин са най-големите учители
    Учителя Христос ни завеща 5 принципа
    ...................... Свобода , Равенство , Братство , Справедливост ... И да не се страхуваш да Умреш в тяхна защита ............ А Маркс и Ленин добавиха към учението му че трябва фашистите от време на време да ядат малко бой за да станат Християни (класовата борба)
    ..... Та Значи ,
    Ако всички бяхме Християни и Следвахме Христовите принципи , нямаше да има нужда от Политически Партии , Църквата , ДуПиСе, Християн Демократите на Меркел , и ГРОБ-арето
  • 8 Избирател

    18 2 Отговор

    До коментар #6 от "да питам":

    Не е важно дали "Последния софиянец" ще е съдията от народа - важното е да има съд за всички довели България до сегашното им положение.

    Ако само сменим едни мутри (бивши партийци от БКП и ДС) с други ще продължаваме да затъваме - трябва промяна на системата в която депутатите да не са подчинени на лидера на партията а на избирателите си, трябват референдуми, трябва трите власти съвсем независимо да се избират от народа, трябва всяка власт да може да контролира другите две а народа да може да контролира всичките (да ги отзовава).

    Е такива неща трябва да се случат за да се оправим.

    Коментиран от #11, #27

  • 9 Дойчо Зелев

    15 1 Отговор
    Обявявам Конкурс за Есе на тема
    ...... "Християни ли са Християн-Демократите на Меркел" :))
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 да питам

    6 16 Отговор

    До коментар #8 от "Избирател":

    Я ми дай пример за осъден политик . Освен избиването на баш политиците след 9.9.1944 г.

    Коментиран от #14, #15

  • 12 Колев

    20 0 Отговор
    След като видите любопитния коментар на Люба Кулезич-ръждясалият човек, в който описва трагичния провал на нашия " любим" шебек Бойко Борисов идете и вижте какво гласуване ще падне от майничките от Пловдив, където наред с шебека са изпъчили гордо гърди и такива бисери на комунистическата мисъл като Спас Гърневски, Тотев и други доказани светила на герберския успех. Ние все още си мислим, че трябва да убедим света колко сме мъдри, колко последователни сме в примитивните мошенгии и как не искаме да живеем като европейски, макар главите ни да са натъпкани с евроокеански ценности.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Оракул

    17 2 Отговор

    До коментар #11 от "да питам":

    Грешиш,фашистът Христо Луков бе ликвидиран от бригада за мокри поръчки с хедшот преди 09.09.44 .
    Не успя да дочака Народният съд да го обеси подобаващо!
  • 16 Първо МУТРИ ВЪН, а после кой колкото мож

    19 3 Отговор
    Колкото и да не им се иска на много хора и партийки, но изхода е един..... Да се подкрепи за момента най голямата опозиционна партия способна да гътне ШАЙКАТА в случая БСП, която да победи на изборите ГЕРП и да състави коалиционно правителство с ясна и кратка цел.....СВАЛЯНЕ И РЕВИЗИЯ НА МУТРЕНСКОТО УПРАВЛЕНИЕ....пък после кой от къде

    Коментиран от #17

  • 17 оня с коня

    11 11 Отговор

    До коментар #16 от "Първо МУТРИ ВЪН, а после кой колкото мож":

    Двеста и Кусур Дена Протестираха хора от Разни партии и Триото в Дъжд и Сняг,Студ и Пек,докато Комунистите си стояха на Топло и Сухо в Централата,пиеха си Вискито и Крояха Планове за бъдещи Действия.И ето настъпи момента- излизат пред Обществеността и ПРОГОВАРЯТ С ТВОЯ ГЛАС:"Господа Протестиращи,вие сте ХИЛАВИ и НЕ МОЖЕТЕ ДА СЕ СПРАВИТЕ с ГЕРБ,но ние можем,затова Подкрепете ни ДА ГИ "ГЪТНЕМ",т.е. ДА ВЗЕМЕМ ВЛАСТТА".А после..."Кой от къде е" както казваш:)Ако наистина БСП намери подобни Балами които толкова време бяха на Площада и сега Вкупом да гласуват за нея за да получи Тя/Партията/ Властта НАГОТОВО- Шапка им свалям!
  • 18 Александър Димитров

    15 1 Отговор
    Да,поредно словоблудство ... Само думи без реални идеи. А те са много прости:
    1.Електронно правителство
    2.Електронно гласуване.
    3.Референдум за всеки проект или идея свързани с харчене на много пари.
    Така с пряка демокрация,няма да ме интересува дали Петкан или Драган е на власт.
  • 19 ГЕРБ е ГРОБ

    23 3 Отговор
    Да спечели ГРОБ означава да загубим България!!! Ако някой се съмнява има ли още накъде да затъваме гласуваите за Бойко
  • 20 В БСП, и чиави хора в листите

    10 0 Отговор
    Вярва, човек на бивш генерал, на щерката на Овчаров или на Киро!!! Примерите може да са и повече!! Подкрепял съм БСП, по принцип бях Лоялен привърженик на СДС, от Градинката пред Кристал, и СДС бяха още Клубове, на Веслец и Дондуков! Не гледам телевизия от 7-8 години, така, че дебатите не следя,! DW прави внушения, новите хора в Полити ката нямат Програми, то като имаха програми последните 10год,до къде докараха Държава и народ!!! На дънато, в Тинята!! Почненост трябва, да не са Крадци и Лъжци!! Почистване на Съдебната система от Гнилите Ябълки, МВР също!! ПРОКОРАТУРАТА НАЙ ПЪРВО!!
  • 21 Читави

    3 0 Отговор
    Читави
  • 22 фарс

    6 1 Отговор
    DW все така с поръчковите статии.
  • 23 ЧОЧО

    5 8 Отговор
    КАТО СПЕЧЕЛЯТ МИЛИОНЕРИТЕ ОТ БСП ЩЕЛИ ДА СЪДЯТ ДРУГИТЕ МИЛИОНЕРИ.НЯКОЙ ВЯРВА ЛИ В ТОВА!
  • 24 Избирател

    12 5 Отговор
    Бюлетина 12 Дванадесет / русофили за възраждане на Отечеството - В статията на уж германска медия с щатски директори не се говори за тях, но призовавам да се гласува за тях . За да излезем ит 30 годишното блато на щатско-турската власт - партията на Малинов, с бюлетина 12,.
  • 25 Някой

    5 1 Отговор
    DW трябва да ви изгонят от територията на България цялата ви редакция барабар с всички в нея. Продажници и защитници на чужди интереси. Оправихте си проблемите в напълнената с чалми Германия та се занимавате с нас! Нали сте много демократични защо не разрешите свободно писане на коментари под статиите си, в малоумния си сайт, за да чуете мнението на хората за пумията, която всеки ден бълвате срещу България!
  • 26 DW наливат вода в Мелницата наБорисов

    6 0 Отговор
    Нали сами се похвалиха че са Кръсниците на ГЕРБ??? Урсула, Меркел, АУТ!! Вземайте си и козируващия!!
  • 27 Не че нещо

    1 14 Отговор

    До коментар #8 от "Избирател":

    И какво е положението на България професоре??? Я да видим.Колони чакащи с часове на гръцката граница за почивка там, купища хора и директни чартъри до Занзибар отново за почивка. Един куп важни инфраструктурни обекти по, които се работи.Разплатени над 1 милиард от бюджета за маг. Хемус. Ако това за теб е провал?????
    Защо едно време при едни други управляващи не беше така?
    Фактити обаче не ви харесват! Много по лесно е манипулация с някакви внушения.

    Коментиран от #31, #35

  • 28 DW. Никой не ви вярва за нищо!!!

    3 1 Отговор
    Вие карате като 30и 40год във Вашата държава, лоши Навици!!
  • 29 Кой68

    3 0 Отговор
    "Отвличане"на вниманието е за колебливите и несигурните ...
    Тези които знаят какво искат и са наясно със себе си -нямат проблем със избора си ....
  • 30 Ам Чи

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Избирател":

    ТОШКО КАКЪВ ИЗБИРАТЕЛ СИ ТИ ,ТОВА ВАШЕТО Е ОТ МАЛКОТО НЕЩО ДА ОТИДЕМ В ПЪЛНОТО НИЩО НЕИЗВЕСТНО.НО НА ВСИЧКИ НИ Е ЯСНО ВСИЧКИ ИСКАТЕ ДА ВЛЕЗЕТЕ И ДА КРАДЕТЕ БЕЗСПИР.КОЙТО ИСКА ДА УПРАВЛЯВА ТРЯБВА ДА ЗАСТАНЕ И ДА КАЖЕ АЗ СЪМ ТОЗ , И МИСЛЯ ДА НАПРАВЯ ТОВА.ДРУГОТО Е АЛА БАЛА.ЛОВ НА БАЛЪЦИ
  • 31 Даааа

    7 0 Отговор

    До коментар #27 от "Не че нещо":

    Проблема на България ,че група продажни твари не искат да вървим напред
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 БОРИСОВ...ПАК МАЧКА

    0 7 Отговор
    ТАКА ДЕ....С ДЖИПКАТА БАЦЕТО МАЧКА БСП КОМУНЯГИТЕ НА ОБЕКТИТЕ И НА...ИЗБОРИ
  • 34 БОРИСОВ...ПАК МАЧКА

    1 6 Отговор
    НАРОДА ГО ИЗБИРА...НЕ БСП...

    Коментиран от #36, #37

  • 35 бузю

    3 2 Отговор

    До коментар #27 от "Не че нещо":

    и всичко това не е заради , а е въпреки бойко . и колко от този милиард за магистралата е вложен в строителството и колко е откраднат?? ще разберем когато започнат ремонтите на новопостроената магистрала

    Коментиран от #38

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 бузю

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "БОРИСОВ...ПАК МАЧКА":

    модератора , много бързо ме изтри , не вярвам да си прочел какво съм написал даже
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 чичо

    0 1 Отговор
    Непонятно е какво правиш тогава във ФАКТИ,между нас коментиращите.Питам и твоите плюсове,какво правите м/у нас българите?

    Коментиран от #40

  • 40 чичо

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "чичо":

    Горното е написано до коментар 1-ТВ/TV
  • 41 ПОДКРЕПЯМ!

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "ТВ/TV":

    ОТ КОГАТО БОРИСОФФФФ Е ПРЕМИЕР СПРЯХ ДА ГЛЕДАМ ТЕЛЕВИЗИЯ; ОТ 2011 ГОДИНА НЯМАМ ТЕЛЕВИЗОР! СУПЕР Е! И НИЩО, АМА НИЩО НЕ СЪМ ПРОПУСНАЛА!!! ОСВЕН ПРОСТОТИЯТА НА ВОДЕЩИ ПЛУЖЕЦИ, НАРИЧАЩИ СЕ "ЖУРНАЛИСТИ"!!!
  • 42 мутрииии

    1 0 Отговор
    ЗАПОЧНА ГОЛЯМОТО ВАКСИНИРАНЕ ПО ЖЕЛАНИЕ С КАКВАТО ВАКСИНА ИСКАТЕ НО ИМА САМО ЗЕНЕКА - ДРУГАТА Е ЗА МУТРИТЕ ОТ ГЕРБ , БЕСЕНЕ МУ Е МАЙКАТА !
  • 43 ЗАТВООР

    0 0 Отговор
    бОЙКО И ГЕРБ СА ОПГ !
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.