10 Март, 2021 14:45 2 043 17

Николай Слатински: Прекланям се пред българския Медик и българския Учител!

  • николай слатински-
  • медик-
  • учител-
  • паметник-
  • статистика-
  • covid-19

"Впрочем, имаше идея за Паметник на българския медик, загинал в битката с вируса. И тя умря.", пише той във Фейсбук

Николай Слатински: Прекланям се пред българския Медик и българския Учител! - 1
Снимкa: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Статистиката на вируса не е никак и никак добра. Но веднага да кажа – имаме убийствено повторение с онези чудовищни осем седмици от края на октомври и средата на декември. Повторение като темпове на ескалация на заразените и починалите, но най-главното – като безумие и некадърност на властта.

Да, вирусът ескалира не само у нас. Но нали помните – ние бяхме на първо място по смъртност. И пак ще сме.

Ние вече се съревноваваме преди всичко със себе си в печалната статистика.

И вината за това е в глупостта на премиера по отношение на пандемията, в некомпетентността на здравния министър и в безгръбначността на главния вирусолог!

Тези тримата в буквалния смисъл на думата ще закопаят много от нас!

Какво означават вчерашните 3502 нови заразени и 138 починали!?

Означават, че по нови заразени тази седмица само за два дни има с 500 души повече заразени, т.е. 6497, отколкото за цялата седмица точно преди месец - 08.02.-14.02., когато те бяха 5945.

Споменах, че имахме 8 кошмарни седмици по заразени. След данните за понеделник и вторник, тази седмица е вече на пето място. Сиреч тя изпревари четири от кошмарните осем седмици.

Първите седмици по най-висок брой сумарно за понеделник – вторник:

1. 16.11.-22.11.: 8347; общо 23569.

2. 09.11.-15.11.: 8306; общо 23091.

3. 23.11.-29.11.: 7528; общо 20666.

4. 07.12.-13.12.: 6744; общо 18028.

5. 01.03.-07.03.: 6497.

Буквално преди три дни починалите станаха 10 000, утре те ще са вече 11000

Тази седмица през първите два дни имаме средно по 144 починали на ден. Миналата седмица те бяха по 60 души средно на ден.

За първи път от онези чудовищни 8 седмици, съотношението между позитивните тестове и всичките тестове е над 20% - 20,4%. Само допреди седмица то изключително рядко и с много малко надминаваше 10%.

И това не е всичко.

Мой много близък човек имаше антигенен отрицателен тест, а вечерта загуби вкус и обоняние и вече седмица пие по два антибиотика. Но според статистиката е бил без ковид.

Както прогнозирах, от вчера вече имаме над 6000, т.е. 6017 хоспитализирани в болница заразени. Вече изяждаме последните 1000 места в болниците за ковид болни.

Вече втори ден имаме около 500 души в интензивните отделения, водещи неистова битка за живота си. Така ни остават още само 100 свободни легла в интензивните отделения.

Пак казвам – безхаберната и хвалипръцковска власт на ББ не увеличи нито леглата за ковид болни (те си остават 7000, а трябваше да бъдат вече поне 10000), нито местата в интензивните отделения (те си остават 600, а трябваше да бъдат вече поне 1000).

Ние сме брутална жертва на пълното неумение на ББ да разбере как се контролира пандемия. От опасен за България, той скоро може да се превърне в проклятие за България по реагирането му на разпространението на вируса.

Медицинските работници гледат да не изостават – дават на ден по 50-60 нови заразени. Но немалко от тях упорито отказват да се ваксинират! Господ, когато реши да накаже едно общество, отнема акъла на част от неговите медици и учители…

Властта се колебае за училищата. А броят на заразените учители също расте, както и на заразените ученици. Чакайте, чакайте безпросветници такива, докато Просветата цялата пламне от вируса и ни изгори чергата!

Веднага ще кажа – прекланям се пред българския Медик и българския Учител!

Днес България се държи върху тях и цялата е виснала на техните крехки плещи!

Впрочем, имаше идея за Паметник на българския медик, загинал в битката с вируса. И тя умря. Или поне е забравена и загърбена. Само защото от недрата на обществото тръгна тази идея. Властта дава десетки милиони за едни ваксини, които после ще бъдат изхвърляни, дава огромни пари за какво ли не, защото тя е шампион по харчене на нашите пари и ни кара да ѝ благодарим, че ги харчи както ѝ скимне. Но си направи оглушки за този паметник. Сигурно защото идеята не е нейна? Или защото колко му е един паметник – стотина хиляди лева. Властта за такива пари дори не се навежда да ги вдигне, ако ги види разпилени по земята.

А скоро ще трябва да помислим и за паметник на българския Учител, загинал от ковид, само защото властта го хвърли в пещта и пастта на злокобния вирус.

В София за два дни са се заразили 1684 души. Но кметицата е доволна. Даже не доволна, а самодоволна. Тя е част от главата на държавата. А знаете рибата на обществото откъде се вмирисва.

В същото време за двата дни от тази седмица с две дози в България са ваксинирани цели 1588 души. А как иначе – два месеца властта дремА, загрижена да ваксинира себе си с Пфайзер и Модерна.

ББББ! Браво Бойко, Браво Борисов! 0,8% от всички българи са с втора доза близо три месеца от началото на имунизирането. С такова темпо до края на четвъртия ББ мандат ще имаме ваксинирани с втора доза цели 25% от българите.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    19 2 Отговор
    Дребни подкупни душици, усещащи как след време хем работа няма да имат, хем ще са едни от най-мразените прослойки в обществото наравно с политици и математици.
  • 2 Последния Софиянец

    23 5 Отговор
    Учителите пишат писмо на Тиквата да не учат децата,а те да си седят вкъщи и да си взимат парите.Това учители ли са?А мафията в бели престилки спря операциите.Освен корона вече друго не лекуват.Яко се мре,ама от другите болести.Докторите използват вируса за политика и напълниха депутатските листи.Грозно!
  • 3 1313

    19 4 Отговор
    Не се прекланям пред никой и не уважавам никой в тая пробита държава. Всеки гледа да те обере.
  • 4 боко ПКП

    13 4 Отговор
    Недей, не заслужават, кадърните не са в България...избягаха. Тук са са мо заплатаджии и ревлювци некадърни!
  • 5 Www

    10 3 Отговор
    И ти си едно леке мръсно
  • 6 Мародер

    7 5 Отговор
    Този да не е кандидатствал за депутатин та толкова често се изхожда в сайта!?
  • 7 нашия

    11 4 Отговор
    пред истинските ЛЕКАРИ и УЧИТЕЛИ да заслужават уважение-но 95% от днешните показаха че не го заслужават това уважение
  • 8 1122333

    9 13 Отговор
    Автора удари десятката, милион плюсове за него.
    Лекарите и учителите изнесоха цялата тежест на пандемията в обществото и дадоха жертви без да се замислят за своя собствен живот!
    Респект и поклон пред упоритостта и търпението им! Мир на душите за починалите лекари и учители!

    Коментиран от #13

  • 9 Си ган

    4 5 Отговор
    Ей мръ*сни*к, докога ще ти четем глупостите през ден, дребна душичка такава!!!
  • 10 Антон

    1 5 Отговор
    Що за брътвежи!? Дори не можах да го дочета до край! Какви "кошмари" бе, какви "паметници" го гонят автора!?
  • 11 J Y Moineau

    2 4 Отговор
    Айде, и тоз стана математик.....
  • 12 гост

    7 2 Отговор
    Ти се прекланяй колкото си искаш, а те да си взимат по 900лв заплати на пук на образованието си. Няма ни една друга страна, в която общ работник на щанд да взима същата заплата като лекар. Ето един пример на съседното семейство: Майката е мед. сестра на 450лв, като преди карантината започнаха да й плащат само половината заплата и тя напусна, синът й работи при спедитор и взима над 1000лв, мъжът й е лекар и е на 800лв, с някоя добавка настига сина си. Не е ли срамно двамата да са учили медицина и да взимат по-малко от неукия им син, който едвам е избутал средното и само подава стоки и сканира баркодове? Прекланяйте се когато им направите заплатите над 2х.лв, тогава може и да искате добро отношение освен добро лечение.

    Коментиран от #16

  • 13 Ventura

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "1122333":

    А, какво е мнениети ти за продавачките в магазините, които се срещат с всякъкав вид вируси? Или те не са от
    по-първа линия!?
  • 14 Д р Вирхов

    1 0 Отговор
    Ти се прекланяш,но Пожарникаря не се прекланя.Стои с гордо вдигната глава като статуя на Буда.
  • 15 Домати с лук

    3 2 Отговор
    Слатински стига си преписвал статистиката отново. Тарикат си беше с БКП-то и СДС-то, адютант на Първанов и сега пак я кроиш някаква да се бутнеш на хранилката.
    Дори не ти чета глупостите.
  • 16 митака

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    То от тоз ако зависи нещо в таз държава...!? Той гледа само за себе си и всичките тези мазнотии дет е сътворил са за да се внедри някъде покрай изборите.
  • 17 аз съм Веска

    1 1 Отговор
    ТОВА СА ПРОФЕСИИТЕ , КОИТО НАЙ - ПРЯКО ОБСЛУЖВАТ НАЦИЯТА .
    КАТО СИ ПОМИСЛЯ ЗА ЛЕКАР , ИЗПИТВАМ ДВЕ НЕЩА :УЖАСЕН СТРАХ , И ЖЕЛАНИЕ ДА НЕ СЕ СТРАХУВАМ , А ДА МУ СЕ ДОВЕРЯ .
    КАТО ВИЖДАМ КАК ПОВЕЧЕТО ДЕЦА СЕ НУЖДАЯТ ОТ ДОПЪЛНИТЕЛНИ ЧАСОВЕ , ЗА ДА УСВОЯТ УЧЕБНИЯТ МАТЕРИАЛ , ИСКАМ ДА СИ МИСЛЯ ЗА ОНЗИ УЧИТЕЛ , КОЙТО НЕ ПОЗВОЛЯВА ТОВА ДА СЕ СЛУЧВА .
    И СЕ ПРЕКЛАНЯМ , НО САМО ПРЕД ТАКИВА .
    В ТАЗИ ЖЕСТОКА , НЕВИЖДАНА КОМЕРСИАЛИЗАЦИЯ , И ПАЦИЕНТИ , И ВЪЗПИТАНИЦИ , СЕ ПРЕВЪРНАХА В КЛИЕНТИ .
    БАСТА !