Last news in Fakti

22 Март, 2021 16:00 2 993 17

Истеричната “култура на отмяната” застигна и Брюксел

  • леополд ii-
  • белгия

Леополд II беше велик крал, изпълнен с амбиции за родината си в епоха, в която монарсите все още влияеха върху воденото на делата

Истеричната “култура на отмяната” застигна и Брюксел - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Ален Детекс, “Фигаро”

След като властите в Брюксел прекръстиха тунела “Леополд II” на името на Ани Корди, като доказателство за постколониално разкаяние, популярната певица бе обвинена в расизъм, заради заглавието на песента си Chaud cacao (“Горещо какао”). Според белгийския почетен сенатор Ален Детекс това е нов опит за унищожаване на западната история и популярна култура.

Белгия е родината на сюрреализма, страна, която не развива националната си гордост (освен по време на футболни мачове), отхвърля елитизма, не се интересува от миналото си и чиито седем правителства искат да бъдат в челните редици на обществения прогресизъм.

След смъртта на Джордж Флойд много статуи на Леополд II бяха свалени или разрушени от вандали

почти навсякъде на белгийска територия. Преди два месеца регионалното правителство в Брюксел, обединяващо социалисти и еколози, организира “всенародно допитване” по интернет за преименуването на тунела “Леополд II”, дълго реновирано съоръжение под един от основните пътища в белгийската столица, който пресича община Моленбек и води до националната базилика “Сакре Кьор”, която се извисява над града. В нито един момент правителството на регион Бюксел не се сети да попита белгийците дали искат да се промени името на тунела. Всенародно допитване, разбира се, но стриктно организирано според каноните на епохата.

Бяха предложени само женски имена, повечето от които нямаха никаква връзка с Белгия или бяха непознати за белгийската публика: Роза Паркс, фигура на борбата срещу расовата сегрегация в САЩ; Семира Адаму, млада нигерийска изгнаничка, задушена от двама полицаи, докато се съпротивлявала на експулсирането си от белгийска територия; Софи Канза, първата конгоанска жена, заела правителствен пост в родината си; кенийката Вангари Маатаи, носителка на Нобелова награда за мир за борбата си срещу унищожаването на горите, или пък Маргьорит Юрсенар, Мария Кюри, Симон Вей и… Ани Корди, която спечели! Ако наистина трябваше да се смени името, изборът на белгийската авторка на “Мемоарите на Адриан” все пак щеше да бъде най-подходящ!

Превърнал се в международен символ на “колониалния ужас” с бестселъра на Адам Хошчайлд “Призракът на крал Леополд”,

Леополд II вече не е защитаван от никого в кралството, дори от кралското семейство, което си мълчи.

Леополд II беше вторият крал на белгийците. Тъй като историята на Белгия вече не се преподава в училище, младите белгийци не знаят почти нищо за неговото управление, белязано от забележително индустриално развитие (Валония беше първата индустриализирана земя на европейския континент), превъоръжаването на белгийската армия, която на 14 август забави германското настъпление и позволи на френската армия да се разположи в Белгия (по този начин Лиеж стана име на станция на парижкото метро) и изграждането на основните пътища, паркове и паметници в Брюксел, които придават днешния му облик на столица на Европа.

Леополд II беше велик крал, изпълнен с амбиции за родината си в епоха, в която монарсите все още влияеха върху воденото на делата. Той успя да си създаде, първо за себе си (независимата държава Конго беше негова лична собственост), после за Белгия, огромна колониална област в сърцето на африканския континент, възползвайки се от съперничеството между великите сили. По негово време Белгия беше уважавана и влиятелна в концерта на нациите. Заличаването на Леополд II от публичното пространство в Белгия е равносилно на премахването на всякакви препратки към Колбер или Наполеон от френските паметници.

От историческа гледна точка, не е обида към паметта на симпатичната Ани Корди, починала през 2020 г., да се каже, че не се е състезавала в същата категория като Леополд II.

По ирония на историята, популярната певица, избрана да изтрие името на прокълнатия крал, също бе застигната от поддръжниците на деколониалната идеология.

Една доста невинна песен, Chaud Cacao (“Горещо какао”), бе сметната за расистка от ултрамалцинствена групичка,

която не представлява никого, но е активна в социалните мрежи. В наши дни е достатъчно малко, за да се разруши една трудно спечелена репутация. В случая с Ани Корди бяха достатъчни няколко туита и един телевизионен дебат.

Напразно ще слушаме отново и отново думите, малко абсурдни между другото (пингвини, танцуващи в тропическия климат), на тази простичка песен, няма да видим нищо расистко, но е вярно, че “пробудените” са експерти в изнамирането на злото там, където всички обикновени хора ще видят само приятна глупост («rikiki les petits kiwis», “рикики, малки киви”).

За “пробуждането” (wokisme) - да отбележим с каква скорост този термин, дошъл от САЩ, се наложи в публичния дебат - всичко трябва да изчезне в западната култура, обвинена във вездесъщ структурен расизъм в литературата (Волтер, Шекспир), класическата музика, операта, киното, но също и в комиксите, анимационните филми, като “Дъмбо”, “Аристокотките”, “Питър Пан”, “Семейство Робинсън”, “Спийди Гонзалес” и в народните предания, като това за стареца, с който плашат децата в Белгия и Нидерландия. След Мишел Сарду и неговото (доброто старо) “Време на колониите” (Temps des colonies), дойде ред на друга популярна певица, Ани Корди, да стане мишена на “пробудените” затова, че е изпяла «Cho Cho Ka Ka O»!

Рядко използван преди смъртта на Джордж Флойд, изразът “систематичен расизъм” стана заразен. “Културата на отмяната” придоби истеричен обрат, вече нито една област не е пощадена, дори математиката и физиката! Подобно на марксистите, “пробудените” искат да заличат миналото и да пренапишат историята. Може би най-лошото е, че този безумен опит на малцинствени групи да разрушат западната цивилизация и култура, не се сблъсква с никаква организирана съпротива.

Заглавието е на "Гласове"

Превод от френски: Галя Дачкова


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 pbdan

    48 3 Отговор
    Ние как се отнасяме към бившите си поробители (турци и гърци) в момента? Караме ли ги да ни се извиняват на всяка дума за 5 или 2 века робство? Да смятаме ли, че негрите са страдали повече за 150г. отколкото ние за 700г.? Сега сме 5млн. българи и 1млн. турци и сме им дали права като нашите, че и повече. Имат си и ДПС, а даже чрез почетният им председател ни управляват. Ние не сме робовладелска нация, може би защото сме били роби и знаем колко е лошо. Никого не сме довели насила в България - турците са ни владяли, а циганите са дошли сами. По толерантен народ от българския няма. Когато турците са клали и гонили българите от Беломорска Тракия, ние да не би да сме си го върнали на турците в Делиормана и кърджалийско? Били сме и във война с тях и пак не сме посягали на турското малцинство.Къде повече толерантност?
  • 2 Статистик

    12 17 Отговор
    Малко тъпи твърдения, при положение, че Леополд II се счита за виновен за смъртта на между 2 и 10 милиона африканци. Като убиваме евреи е много лошо и не можем да произнасяме името на Хитлер, но иначе щом са черни няма проблем. Обществото и историята трябва да мерят с един и същи аршин, дори и да го сменяме от време на време.
  • 3 rusnak

    18 5 Отговор
    Супер, а така, пълно сгромолясване в Западащите цивилизаци, барабар с партньорите им от Изток. Голям съир иде!!
  • 4 Леонид Брежнев

    16 6 Отговор
    Слава на СССР
  • 5 Ха ха

    20 2 Отговор
    Правилно.Баязид,Сюлейман,Василий2 да бъдат забранени със закон.Който ги спомене -затвор, глоба.Самата мисъл на турски или гръцки,да се потъпква на място.От" Козяк "трябва да ни помогнат с идеологическата платформа .
  • 6 Шабиха

    12 8 Отговор
    Леополд Втори извършва истински Холокост в Африка, като извършва зверства, пред които даже нацистките бледнеят. Използва местните като роби, режат ръце и крака за неизпълненеи на нормите (това не го е имало и в концлагеите на Хитлер), избиват цели племена като животни на лов. Преселват и депортират маси население,като така довеждат Маларията като ендемично заболяване за Африка и оттогава насам тя не може да бъде изкоренена. Преди действията на блегийците там, екваториална Африка не е виждала маларията изобщо. Като цяло, това е един от най-гнусните и жесоки лидери в цял свят, сравним само с Пол Пот и Хитлер.

    Коментиран от #7

  • 7 Behemoth

    12 0 Отговор

    До коментар #6 от "Шабиха":

    Така е ....обаче не е ли по добре да се помни отколкото да се забрави....защото с това заличаване всъщност се цели забравяне ....да преправяш историята като привнасяш съвременни ценности в други времена е чудовищна глупост...

    Коментиран от #10

  • 8 А питам

    13 1 Отговор
    Нека всяка държава на своята територия, тачи своите национални личнисти както намери за добре, ако някъде другаде не ги харесват, да ги отхвърлят.
    Но недоумявам, защо у нас символите на петвековния поробител-джамиите се толерират и извисяват из центровете на села и градове??
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Да но

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Behemoth":

    Да но, можем да го помним и по друг начин. Например с музей и творби за това как Леополд Втори режи ръце и крака на робите за неизпълненеи на нормите.
  • 11 16 символа

    8 0 Отговор
    Незначителните малцинствени групички не биха могли да направят каквото и да било, ако не бяха пионки в ръцете на върхушката на една общност, чийто лост за действие е могъщата им международна банка, намесваща се във всички области на живота, като например заклеймяването на патриотизма и национализма и заменянето им с овчедушен глобализъм.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Чичо Тони

    1 1 Отговор
    Леополд II с делата си съперничи на Хитлер. Трудно е да се прецени кой от двамата е извършил по-голямо зло.Единствената заслуга на този крал е, че конкретно неговите злодеяния допринесоха в голяма степен за деколонизацията на света.
  • 14 Тодор Живков

    2 0 Отговор
    Явно те са се побъркали, но защо искат да ни побъркат нас. Когато те са експлоатирали колониите, нас яко са ни експлоатирали едни завоеватели и скакво ние сме им виновни на белгийци, американци, французи и други. Миналото може да не е нещо, с което да се гордеят, но не и нещо, което може да се промени. Сега освен колониите да ги окопират и да действат наобратно?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Наблюдател

    4 0 Отговор
    Да видим по тази логика кога ще се стигне до събаряне на пирамидите в Египет че то фараоните са си били абсолютни главорези! Малоумието видно е силно заразно и доста по-опасно от СО 19!
  • 17 Вуте

    5 0 Отговор
    Боже, тия са полудели! Очаквам до 50 години Белгия да се преименува на Конго, зашщото ще бъде населена основно с население от Африка.