ФАКТИ.БГ

Те промениха хода на историята: най-известните германски евреи

"Презирам онези, които обичат да маршируват в строя. Те са получили мозък по случайност, защото за маршируването им стига и гръбначният мозък." Думи на Алберт Айнщайн.

Публикувана: 27 Март, 2021 16:00
22 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3402
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.5 от 20 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Евреите в Германия - историята на едно столетно съжителство, в която има не само мракобесие. Сборникът „Ние сме тук! 1700 години еврейски живот в Германия“ на 340 страници припомня за забележителни писатели, композитори, философи, художници, учени, политици и банкери от еврейски произход в Германия. Тук ще разкажем само за двама от тях, оставили дълбока следа не само в германската, но и в световната история.

Мозес Менделсон

Мозес Менделсон се ражда през 1729 година в бедно семейство, получава традиционно еврейско образование и на 14-годишна възраст с една торбичка през рамо се отправя пешком към Берлин. По онова време евреите имат нужда от специално разрешение, за да живеят в столицата на Прусия. Менделсон успява да си го набави като частен учител на децата на един фабрикант. По-късно постъпва на работа във фабриката, става счетоводител, а накрая и съсобственик.

Мозес Менделсон има да храни голямо семейство с десет деца, четири от които умират още в ранна възраст. Парите си изкарва от фабриката, но главният му интерес е насочен към науката и езиците. Изучава философия и математика, немска литература и латински, поддържа близки контакти с много известни учени. Три пъти го предлагат за член на Пруската академия на науките, а кралят два пъти задрасква името на евреина Менделсон и чак на третия път отстъпва. През 1763 година един научен трактат на Мозес Менделсон получава първата награда на Пруската академия - в конкуренция с произведение на самия Имануел Кант.

През 1770 година известният швейцарски богослов Йохан Каспар Лафатер призовава Менделсон или публично да обори догмата на християнството, или ако не може, да се покръсти. Менделсон не иска да се отказва от своето вероизповедание, но в същото време осъзнава, че за него като евреин в протестантска Прусия е много опасно да оспорва християнската догма. Отворените писма, които той пише в отговор на предизвикателството, и до днес поразяват със своята мъдрост, убедителност и тактичност.

Менделсон поставя акцента върху взаимната търпимост между различните вероизповедания. През 18 век идеята за взаимна търпимост между религиите е нещо съвършено ново и напредничаво, така че възгледите на Менделсон стават обект на разгорещени дебати, особено сред протестантите - и в крайна сметка мнозина ги приемат.

Макар да е смятан за инициатор на Хаскалата - общественото движение, което се застъпва за интеграция на евреите в европейското общество, не бива да се мисли, че Мозес Менделсон одобрява идеята за асимилация на евреите в християнските общества. Като човек, който практикува юдаизма, той се стреми да запази национално-религиозните особености на еврейския народ, който, според него, трябва да се приобщи към съвременния свят и достиженията на цивилизацията и да се интегрира в европейското общество, но без да се отказва от еврейските си традиции. Четири от шестте деца на Мозес Менделсон приемат християнството. Така постъпват и внуците му, сред които е и гениалният композитор Феликс Менделсон Бартолди, автор на едно от най-известните музикални произведения в света: „Сватбения марш“.

Алберт Айнщайн

В семейството на асимилирани германски евреи през 1879 година се ражда Алберт Айнщайн. Родителите му не са религиозни хора и дори дават детето в католическо училище. И до днес се повтаря жилавата легенда, че Айнщайн е бил слаб ученик. Но всъщност бележките му, особено по математика и физика, са отлични. Бъдещият велик физик изостава единствено с френския. И още нещо много важно: той от сърце мрази казармената дисциплина в училище. И по-късно ще напише: „Училището задушаваше свещената любознателност, която преди всичко се нуждае от свобода“.

Айнщайн напуска Германия през 1932 година, още преди националсоциалистите да се възкачат на власт. Обръща гръб на родината си не толкова защото се опасява от евентуални преследвания срещу евреите - по онова време все още никой не може да си представи ужасяващите мащаби на задаващия се Холокост. Айнщайн просто мрази послушната тълпа, която крачи след „фюрера“ към властта. „Презирам онези, които обичат да маршируват в строя. Те са получили мозък по случайност, защото за маршируването им е достатъчен и гръбначният мозък“, казва Айнщайн. И още: „Горещо мразя героизма по команда, безсмисленото насилие и окаяното патриотарство“.

Едва след като емигрира в САЩ, великият физик и вече носител на Нобелова награда за пръв път по същество взима отношение по еврейския въпрос. Към тази стъпка го тласкат най-вече първите антисемитски закони на „Третия Райх“, погромите срещу евреите през така наречената „Кристална нощ“ и последвалото масово унищожаване на хората от еврейски произход. Алберт Айнщайн полага огромни усилия да измъкне от Германия своята братовчедка Лина, но така и не успява. През 1942 година тя е депортирана в концлагер и загива в Треблинка.

По това време Айнщайн започва активно да подкрепя ционистите, които се стремят към собствена държава. Той дори събира пари за земя в Палестина и за Ерусалимския университет. А през 1952 година новата държава Израел дори му предлага да стане неин президент. Айнщайн е трогнат от сърце, но не приема предложението. „През целия си живот съм се занимавал с обективни неща. Не притежавам нито естествените заложби, нито опит в правилния подход към хората, необходими за някаква официална длъжност“, пише той в отговор на поканата.

Германия

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.5 от 20 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Павел Пенев
1 Отговор
Ако не бяха в Германия,дали нямаше да е по добре?

Коментиран от #9


Оценка:
-12 +13

no name no face no number
2 Отговор
Ционисти = нищо добро

Оценка:
-8 +43

гадно
3 Отговор
Пропуснали сте оня с мустачките вярно, че не е роден в Германия, но след като става райхсканцлер, а в последствие и фюрер на Германия би трябвало да го броите за германец.

Коментиран от #6, #15


Оценка:
-9 +22

сила
4 Отговор
не обичам еврейте,не разбирам теорията му но цитата направо кърти....мила родна съвременна картинка/за герберастите става въпрос/

Оценка:
-4 +19

Правилно
5 Отговор
Жив пример, как истинския учен се занимава с наука, а не тия простотии, до вчера бил доцент или професор и изведнъж решил, че и политик трябва да става, язък за научната му титла...... тя просто, автоматично отива по дяволите

Оценка:
-1 +29

Объркал си се
6 Отговор

До коментар #3 от "гадно":


тука става въпрос за германски евреи, а не за германци, ае бегай в пясъчника, да си играеш

Оценка:
-7 +16

Врачка
7 Отговор
Най—известният Австрийски евреин е Адолф Хитлер.Като дете е обичал да рисува зайчета .Емигрирал в Германия да спаси немците от Версайски договор.Върнал на България Македония и Беломорска Тракия,които в последствие са взети от Англоамериканците.

Оценка:
-6 +24

ФАКТ
8 Отговор
Евреин - говедо и ционист !

Оценка:
-10 +24

БББ
9 Отговор

До коментар #1 от "Павел Пенев":


Ако не бяха в Германия ,дали щяха да бъдат толкова известни?

Оценка:
-2 +18

Чичо
10 Отговор
Леви Мордекай са го пропуснали и третото ми дете Карл Маркс 😂 Всъщност в Източна и Централна Европа Евреите са ашкенази с Хазарски корени

Коментиран от #12, #13


Оценка:
-1 +25

Тошо
11 Отговор
Хората сме прости според Айнщайн ама не сме постоянно прости за да вярвам на юдейски пропаганди. Над половината човешка история е съчинена и деформирана от евреите.

Оценка:
-7 +28

Японеца
12 Отговор

До коментар #10 от "Чичо":


Защо липсва Ротшилд?

Коментиран от #16


Оценка:
-0 +17

Tarnovetz
13 Отговор

До коментар #10 от "Чичо":


Точно, и в древноcтта Ашкеназите са роботърговци; Негрите са докарани в Aмерика oт роботърговци oт UK – Netherlands – East India Anglo-Dutch Trading Company.

Оценка:
-1 +8

христ ян ин
14 Отговор
еврейството е състояние на духа,откакто финикийците са изобретили парите се появили евреите!не случайно евреи има сред белите,чернокожите,арабите и т.н.

Оценка:
-1 +13

Рошко
15 Отговор

До коментар #3 от "гадно":


То пък нали не очакваш еврейското зеле да пише подобно нещо срещу свои

Оценка:
-1 +8

Рошко
16 Отговор

До коментар #12 от "Японеца":


Рокфелер бил гел зукърбърг всичко е евреи, и после било конспирация

Оценка:
-0 +11

17
Този коментар е премахнат от модератор.
18
Този коментар е премахнат от модератор.
гошо
19 Отговор
Доказана болест по човеците. Сега отново вършат гнусотии.

Оценка:
-0 +6

Tarnovetz
20 Отговор
Кои са евреите, изиграли най-важната роля в българската история? Вярвам, че първият от тях е Лазър Коен, който отвори вратите на Царевец за турците през 1393 г. Дъщерята Сара на Венецианския търговец от София, която е използвала пари, за да стане българска кралица, работи срещу християнската идентичност на България, и следва плевенския евреин Карлов издал Дякона Левски, и следва

Оценка:
-1 +8

Космонавт
21 Отговор
Всичките на Сатурн!!!

Оценка:
-2 +4

Булгарбаши
22 Отговор
Просто мрази послушната тълпа която крачи след фюрера(БМБ)по пътя към властта....Звучи ли ви познато?

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери