31 Март, 2021 19:00 4 901 27

"Цирк "Демокрация""

  • образование-
  • неграмотност-
  • демокрация

Всичко започва от дома и класната стая

"Цирк "Демокрация"" - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В неделя една жена и детето ѝ се бяха спрели пред лепнатия на стената на блока плакат.

- За – ед - но – за... про – мя – на – дребният прекарваше пръст по думите на синия лозунг, за да си помогне при четенето.

Всъщност, като го гледах, той си беше вече бая момчурляк. И каквато и акселерация да те е подгонила, предполага се, че щом стърчиш метър и трийсет над земята, би трябвало да четеш без сричане. Възрастта го изисква.

За малките неграмотността е недъг... Но за родителите и учителите тя е грях. Всъщност, с възпитанието и образованието нещата стоят така, както и с всичко друго в ненашата страна – поради липса на воля за развитие, ние привикваме към уродливостта му.

Всичко започва от дома и класната стая. Ала как ограничените да дарят светлина и дух?... Предателите да дават пример за вярност?... Крадльовците да учат на честен труд?... Вследствие на това отдавна вече трябваше Народното събрание, Министерският съвет и останалите институции, демонстриращи съществуването на републиката, да се блокират с предпазни огради, защото макар още да не се рушат, те представляват бутафория – не са ни нужни, не сме дорасли до тях. Иначе нямаше толкова години да търпим издевателствата на пасмината, която ги населява.

В тази нелепа ситуация политиците опитват да играят ролята на нашата съвест и понеже не се пресъздава туй, що̀ го няма, представлението им е скучно. Ето, опозиционерите сковаха «Лодка на Свободата» - за радост на комарите обикалят с нея крайдунавските градчета, преоткриват погубената от партията им земя и събират почитатели. Дано не потънат до 4 април! Би било жалко за катерчето... За пасажерите няма страшно - те умеят да оцеляват при всякакви обстоятелства, напук на обществото и държавата.

Думите са кухи, очите – надменни... Повечето кандидати за депутатски мандат, независимо от окраската им, са неподготвени за тази работа, но не спират да мелят безсмислици. Вероятно е така, защото отсега е ясно кои маймуни ще се окажат на клона и ще демонстрират оттам своите задници. Циркът с изборите единствено потвърждава тяхното всевластие.

При дадените условия нищо не може да се промени. Няма как да пребориш уродливата система, ако използваш утвърдените от нея правила.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    61 2 Отговор
    Ако не сизбори, тогава с ВЪСТАНИЕ....Народът трябва дада се вземе в ръце!

    Коментиран от #5, #13, #14, #20

  • 2 Овчарник

    32 1 Отговор
    Системата насърчава чувството са собственост до преяждане.
  • 3 I'm not a robot

    74 1 Отговор
    Уважаеми родители!
    Искаме да ви напомним, че вълшебни думички като "здравейте", "моля", "благодаря" и "извинете" се учат първо у дома. Именно вкъщи децата се учат да бъдат честни, принципни и прилежни, да се отнасят добре към приятелите си и да уважават по-възрастните и учителите. Вкъщи те се учат да бъдат акуратни, да не говорят с пълна уста и да изхвърлят боклука си в кошчето.У дома се учат още да бъдат организирани, да се грижат за вещите си и да не пипат чуждите.
    А в училище ги учим на език, на математика, история, география, физика, химия и физическа култура. Ние можем само да подкрепим възпитанието на родителите, но не и да го заместим.
  • 4 СеДеСе или Се ДС

    20 1 Отговор
    Родната полиция ни пази
  • 5 Ленин

    7 44 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Българските русофили не искат въстание.Статуквото ги устройва прекрасно.Пуст всегда будет Боко!

    Коментиран от #22

  • 6 Аз съм Гошо хубавеца, вечният войник

    2 12 Отговор
    Ще си пия цял живот "Батальона се строява за последен път" и ще правя извратени деца.
  • 7 ФЕЙК

    23 2 Отговор
    ВНИМАНИЕ!!! ОБЯВЯВАМ УТРЕ ПЪРВИ АПРИЛ ЗА НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК - ДЕН НА БОЙКО БОРИСОВ!!! ВСИЧКИ НА ПЛОЩАДИТЕ С ПОРТРЕТИТЕ НА ПИНОКИО!!!
  • 8 Цеко сифоня

    24 3 Отговор
    А в САЩ наблюдаваме Цирк Деменция.
  • 9 Край

    10 1 Отговор
    Демокрацията е родена с мажоритарни избори в два тура и без тях тя е невъзможна. "Прехода" е ерзац демокрация с менте избори и менте народен суверенитет.
    И сега и при Бай Тошо имаше уж избори ама дявола е в детайлите.
  • 10 Пръцко

    22 1 Отговор
    Много ми е смешен и гнусен едновременно лозунгът на шайката "Купуването и продаването на гласове е престъпление" - все едно надпис във вълча бърлога - Забранено яденето на ярета и Ягнета...
  • 11 ежко

    7 2 Отговор
    Интересно ми е автора колко пъти е заставал на страната на учителя при конфликт учител-ученик?Дори и уяителя да не е прав.
  • 12 будасавагоце

    9 3 Отговор
    статуквото/бкп и дс/, след 30 г успешно управление/за тях разбира се/ , ни навря като държава в първите места на негативните класации
  • 13 Аре бегай ,бе...

    10 3 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Лани, като имаше десетина въстания и кво!? Само дето напръскаха последния софиянец със спрей за гризли😂😂😂
  • 14 цирк

    1 7 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    комундета,остават ви още 3 дни и оттичате в помийната яма

    Коментиран от #15

  • 15 Пурко Папурков

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "цирк":

    Ами бе...Да не верваш. Такива като тебе ли ще ги оттекат. Щото 30 години ги оттичаш, ама те гаче ли са със спасителни жилетки. Все изплуват и изплуват. Даже АБПФ има още живи из горите.
  • 16 само питам

    2 3 Отговор
    Ти па...направо избирибата, та подкара и жабите. С кого ще дигаш тва въстание бе, аланкоолу. Видяхме кви сте въстанници лятос на жълтите павета. Когато сами пазехте биячите...Въстание па на тоя се привижда. Хахахахаха...
  • 17 Subaru STI

    5 1 Отговор
    Божков ще изправи хунтата на съд и ще си получат заслуженото. Връщяане няма!

    Коментиран от #18

  • 18 див петел

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "Subaru STI":

    Хахаххааа
  • 19 Инж Никола Николов!! Тъпанар!!! Нищо

    0 0 Отговор
    Не можело да се промени!!! Тъпанар по рождение или по вероятно си паникьор и Дезинформатор, Тъпанар!!
  • 20 див сейанин

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Абе то убаво, ама кАжи по колко часа дневно ша въставаме, че летоска кой ша ми полива градината. Аз предлагам -сутрин-от 6 до 10( да фанем ладовината) и след обед от 2-до към 6 саата. Че после ше излезат комарете.
  • 21 Tarnovetz

    3 1 Отговор
    В България няма политическа партия на хората, аз никога не съм виждал морални и професионални кандидати за власт. В българския парламент има твърде много концентрация за власт - след изборите няма граждански контрол върху избраниците.
    Няма граждански контрол и върху съдебната власт
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Това е

    3 0 Отговор
    Демокрация скована с СРС-та и тероризъм срещу неудобни ами то е по зле и от Мианмар!
  • 24 Котарак

    2 1 Отговор
    Аз се на-у-чих да чче-та на пет го-ди-ни.
  • 25 Факт

    2 0 Отговор
    Цивилизацията на децата е пасивно-информационна и за това сричат.Те не четат на глас!Обучават се само с тестове!
  • 26 ГруЮ

    1 0 Отговор
    “Нищо ново под слънцето” за американските демократи. Това вече се е случвало в историята им с така наречения “Нов курс” на Рузвелт. Целта е била да се измъкнат от Великата депресия. Реално обаче се измъкват чак след Втората световна война, след като Британската империя и европейският колониализъм се разпадат.

    Коментиран от #27

  • 27 ГруЮ

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "ГруЮ":

    Упс, това беше за друга новина.