Last news in Fakti

8 Април, 2021 12:37 2 942 33

Агонията на партията

  • бсп-
  • агония-
  • политика-
  • николай николов

Какво би станало, ако БСП изчезне

Агонията на партията - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какво би станало, ако БСП изчезне? Предполагам, че същото, което следва след заличването на всяка друга политическа формация – нищо. Функционерите още на следващото утро ще се пръснат по други проекти, за да продължат да цоцат за чужда сметка, те са от стара коза ярета. Виж, на привържениците няма да им е леко. Ще споменат пропадналата с добра думица: "Бял ден не видяхме с нея, ама и тя бая се озори, докато опъне петалата, завалийката!...". Може и да си поплачат по изтлялата илюзия за присъствие. Ала трудностите на битието скоро ще изместят жалостивите мисли. Така че без партията пустинята наоколо нито би станала по-пустинна, нито пък изритите ѝ недра биха родили оазис.

Горните редове не са гавра. Давам си сметка, че понастоящем само социалистите са способни да изменят нещичко в начина на управление на страната. В тяхната организация се мяркат личности разсъдливи, смели и нахъсани... Тях работата ги краси. И им желая успех!

Но родената от преврата "Модерната лява" не съумя да намери себе си. Родолюбива, брюкселска продажница, милионерска, грижовна... Каква да е? Пробва да бъде всичко наведнъж и заприличва на хермафродит. Навярно затова нейните представители тук и в Европарламента упорито ѝ изграждат образа на партията на сексуалните извратеняци и русофобите. Уважаваните хора, за които споменах по-горе, може да се скъсват от обяснения, ала делата на другарчетата им са по-впечатляващи. И се натрапва риторичният въпрос: "След като тия не успяват да постигнат съгласие в редиците си, как смятат да управляват държавата?". Не се прилагат действени мерки за спазването на дисциплината и морала.

Възможно е Лилов и Луканов да са кроели други планове за своето бутиково творение... Например, да осигури прехода към многопартийна система, отделена от икономиката... Кой ги знае. Важното е, че са сгрешили – най-малкото не са се съобразили с особеностите на родната менталност. Аморалността и глупостта на отговорните лица се оказаха силно заразни и проядоха обществото.

Тъй че, щом ни заговорят за "Срутището ГЕРБ", нека се сещаме за причините за неговата поява. Изобщо, няма значение от чий плакат ни съзерцават кандидатите да крадат от бюджета – в настоящата система, оплела в едно управление, престъпност, правосъдие и стопанство, дадените никакъвци нямат никакво значение.

Продавачите на България не бяха изгонени от "Позитано" и сега те отново пускат лиги за депутатски и министерски постове. Значи, да очакваме нови корупционни скандали и прегръдки с турските агенти и с украинските и прибалтийските неофашисти. Безотговорността те лишава от бъдеще.

Безспорно е, че кадрите решават всичко. Но на "Позитано" подборът им е лош. Разни граждани продължават да приемат партията като средство за лично облагодетелстване.

Наскоро гледах предаването "Какво искат младите в политиката"... Според мен човек под четиридесет години няма място в Народното събрание. Отделен е въпросът, че удостоените с власт са длъжни да дават, а не да искат. Ала това е друга тема. Та в програмата представяха комсомолците в листите за изборите. Видяното бе едновременно и забавно, и тъжно. Личеше си, че инфантилниците не са от случайни семейства... Само дето не личеше нахакаността им да е с покритие. Бедните, те си нямаха понятие какво биха правили в депутатските кресла. Водещият помоли едно никому неизвестно момче да разкаже за себе си. Отговорът бе кратък и самодоволен: "Аз съм амбициозен". И толкова. Туш!

Не може да ръководиш и да законотвориш, ако ти липсват опит, подходящо образование и възпитание. Ала липсата на самокритика, неспособността да оцениш трезво своите възможности се превърнаха в бич за нашето общество. Лошото е, че няма противовес, който да озаптява самозабравилите се.

Членството в партията така и не стана привелегия, заслужена с работа.

Недоумение будят биографиите на по-възрастните другари, желаещи да захапят мекия депутатски залък: детска учителка, нейна колежка, станала психоложка, физкултурник, футболисти, щерка на дълго съден бивш министър, татенце на евродепутатка, вокална педагожка, специалисти (неиндефицирани по какво) във фирми, певачка и артистка в едно, симпатична номенклатурчица (минала през СДС, партия "Либерали", "Мултигруп" и ДПС) и тъ нъ. Отбор юнаци и юначки със сложна житейска история, които никога не са се потили, за да си изкарат заплатата.

Партията е отделена от народа. По-точно тя е убежище на ограничеността и безпринципността, особено по места. Ненапразно псевдолевите се обръщат към нас с думите: «те, обикновените хора». Ще си позволя да разкрия малка тайна на тия извънземни: ние не се страхуваме да гласуваме, просто сте ни дошли догуша.

Употребих думата "псевдолеви", защото БСП няма идеология. Да поясня – става дума не за набор лозунги, а за наука, обясняваща процесите в обществото и предлагаща решения. Какъв трябва да бъде съвременният социализъм? Как да се защитят интересите на работниците и служителите в глобализиращата се икономика? Как да се предпази държавата от диктата на Брюксел и транснационалните корпорации? Как икономиката да бъде изведена от управлението? Какво да е отношението към собствениците на средствата за производство? Как да се противодейства на агентите на чуждо влияние? Как да се противопоставим на войната, готвена срещу нашите братя? Важните въпроси, очакващи точни отговори са много... Дори да има теория, не се вижда желание тя да бъде развивана и изпълнявана на практика.

Говори се за промяна в системата... Но започне ли нещо подобно, то мигом ще засегне партията и всичките ѝ посестрими в ненашата страна. Защото сега е важно не влизането в Шенген и приемането на еврото... Времената са такива, че трябва да се позатворим и със свои сили да укрепим държавата.

Вреди или не БСП в сегашния си размъкнат и глобализиран вид на лявото политическо пространство? Кому са нужни декларациите от "Позитано" и местните организации, щом там не съумяват да намерят себе си и да се върнат при народа? Не е ли време мастодонтът да освободи място за нови действени движения, носители на социалистическите идеи?

Бел. ред: Текстът е предаден за публикуване на 3 април т.г.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Gowo

    26 7 Отговор
    На първо място , Борисов няма с кого да се оправдава.Комунистите уж били най големия му враг
  • 3 ПУТИН

    17 11 Отговор
    ЦЕЛИЯ БГ НАРОД ТРЯБВА ДА БЛАГОДАРИМ НА КАКА КУРНИ! БЛАГОДАРЯ МА КАКО!
  • 4 Gowo

    18 6 Отговор
    На второ място Боко няма време да рестартира.Трбе му нов враг.Чалгаря носи татуировки.Некак не се връзва
  • 5 Последния Софиянец

    13 16 Отговор
    БСП имаше 10 процента.Мишо Константинов ги направи 15.Избирателите им бяха старци с бастуни дето не можеха да уцелят дупката на урната та им пусках аз бюлетината.Като измрат до две три години и БСП изчезва.
  • 6 Gowo

    6 5 Отговор
    На трето.Докато излезе от затвора вече няма да е мъж.Корнелия ще му е колежка
  • 7 xaxaxaxaxa

    12 6 Отговор
    Ганювчето, което се мъчи да писателства ...
    Лижеш ли лижеш ли, герговски з*адник???

    Който изчезне, изчезне. Ти ако изчезнеш - никой няма и да разбере.
    Загрижили се тролчетата, че някаква си партия щяла да изчезне... Чудо голямо.
    Ганьовците все някоя партия си разпознават като - партията майка. Явно поради тъпотата си.
  • 8 кнаус 485

    17 4 Отговор
    абе, що сте толкова загрижени и се занимавате с БСП, не тя е голямото зло, не съм от БСП ,но ме е яд че сте се хванали само с нея, и не виждате истинските проблеми...но явно БСП е фактор ,щом сте загрижени....и сулю и пулю иска оставка на Нинова, а шкембето от била ,а ДПС и те се свлякоха ,а ония двамата бизнесмени и бивши зам. председатели на НС, но Бойко е прав -мисирки

    Коментиран от #33

  • 9 Ффф

    6 11 Отговор
    Социализмът се предава като Спин .
    По време на секс или по наследство . За това ще се само заличат тези умници !

    Коментиран от #10, #23

  • 10 хахахаха

    3 3 Отговор

    До коментар #9 от "Ффф":

    Оправдавай се ти, че някой те е пр*скъл в ъза...
  • 11 Сандо

    8 7 Отговор
    Войната срещу БСП не спира!

    Коментиран от #13

  • 12 ТаУмВзе

    7 1 Отговор
    Територията на колониален принцип доказа, че партии не й трябват. И сега чалгарчето ще закрие официално пародията и тва е.
  • 13 хахахаха

    4 4 Отговор

    До коментар #11 от "Сандо":

    Прасергов и стаМишев са дали парите отдавна ... сега е удобно. Шумкарска/ГЕПерастка работа.
  • 14 Name

    16 3 Отговор
    Какво като изчезне Бсп, нали в Герб е пълно с бивши комуняги.

    Коментиран от #17

  • 15 ГЕРБ=БСП=ДПС

    6 7 Отговор
    Би станало много хубаво, ако МЕНТЕ социалистическата партия БСП(БКП) умре. Така у нас ще се появи ниша. И истинска социалистическа или социалдемократическа партия, която да заеме нишата. Вече 30 МЕНТЕ СОЦИАЛИСТИТЕ БСП(БКП), прави невъзможна появата на истинска социалдемократическа партия. Защото е окупирана сациалдемократическата ниша.
  • 16 оня с коня

    2 5 Отговор
    Има едни неща,които Простолюдието НЕ МОЖЕ И НЕ ИСКА да осъзнае- че ПАРТИЯ,това е Организация чиято Основна задача е ДА СЕ ГРИЖИ/и облагодетелства/ Членовете си.А вземе ли Властта,ПАК ще върши същото и ако остане Време/и най-вече желание,може да се погрижи и за Целокупния Народец!Така е било,така и ще бъде,защото както е казано "Живота е компот и всеки се бори за Слива":)
  • 17 хахахахаа

    9 2 Отговор

    До коментар #14 от "Name":

    Вие всичките в онова блато сте си "бивши комуняги" ...
    БКП са печели избори с 99% все пак. Нали така некадърник?

    "Бантус.котът сънува комунисти с червени знамена - въображаемият му враг от миналото, парадоксално вече се явява като негов верен "другар" в настоящето, от когото има неистова нужда в честите си абстиненции за самозаблуда и с когото оневинява себе си за вечните си несгоди, удобно измествайки фокуса от грозната истина за собствената си некадърност!"
  • 18 SDEЧЕВ

    6 10 Отговор
    БCП ТРЯБВA ДA CE РEБРAНДИРA-НOВO ИМE,НOВИ ЛИЦA C ЩAРEНИ ПУЛOВEРИ И УCМИХНAТИ ЛИЦA,КAМПAНИЯ ПO ДEМOНТAЖ НA ВCИЧКИ ПAМEТНИЦИ НA ПAРТИЗAНИ И КOМУНEТA В ЦЯЛAТA CТРAНA,ПOКЛOН ПРEД ПAМEТНИКA НA ИЗБИТИТE OТ НAРOДНИЯ CЪД И ПOCЛE ВЪРХУ CТAРAТA ИНФРACТРУКТУРA МOЖE ДA БЪДE ИЗГРAДEНA НOВAТA ECП EДИННA COЦИAЛИCТИЧECКA ПAРТИЯ ДOCТOEН ЧЛEН НA ПEC

    Коментиран от #22

  • 19 Танас

    5 6 Отговор
    Ако изчезне няма и да усетиме
  • 20 Софиянец

    4 8 Отговор
    Отговорът на въпроса е елементарен, ако скъсаме руските окови - България ще я бъде!
  • 21 cornholio

    4 5 Отговор
    А дано доживея да видя терористичната организация разтурена най-после....
  • 22 Искаш

    3 3 Отговор

    До коментар #18 от "SDEЧЕВ":

    партия на п*далите ли?!!! И паметниците са за това да помним, било хубаво или лошо, но да ПОМНИМ.
  • 23 ГЕРБ=БСП=ДПС

    13 5 Отговор

    До коментар #9 от "Ффф":

    БСП(БКП) не са социалисти, те са кумунисти популисти и робовладелци. Германия през повечето време в изминалите 75 години след Втората световна война се управлява от социалдемократи и християн демократи. И това, в което днес живеят германците е много повече социализъм, отколкото капитализъм. "Капиталистическа" Германия, е много по-социална и загрижена за гражданите си държава от гербаджийско-бесепаро-депесарска робовладелска България. У нас хората все още са заблудени и като чуят социализъм се мислят, че това е Живковата режим. Живкови режим беше тоталитаризъм/диктатура/, а не социализъм. Хора разберите умерен социализъм не е мръзна дума. Мръсна дума е БСП(БКП) и бесепар. БСП вече 31 години ви лъжат, че са социалисти. Пък са пълни с милионери приватизатори. Истината е, че бесепар е нещо много различно от социалист.
  • 24 ГЕРБ=БСП=ДПС

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "ПРОТЕСТ":

    Както е написал Васил Левски: НАРОДЕ???? Спасение за НАРОДА може би ще има само, ако НОВАТА КОНСТИТУЦИЯ влезе в сила с приеме с референдум от НАРОДА. Но с тези купувани гласове из гетата и Кърджалийско, Шуменско, Хасковско и Благоевградско. И с тези лакеи и продажници които са вкарани в Народното събрание. Въобще няма гаранция, че НОВАТА КОНСТИТУЦИЯ, ще е по-добра от старата.
  • 25 Стрелата

    1 4 Отговор
    Щтом шиши дръпна преди изборите работата е ясна свърши им рахатлъка ето Главоча ше бяга а Бсп са история.
  • 26 ЧЕТЕЦ

    2 2 Отговор
    Чели са трудовете на Маркс-Енгелс-Ленин, но между редовете, и за това разбирането им за социализъм-комунизъм са разминава с написаното...Някой знае ли в САЩ КОЛКО ЧЛЕНА ИМА ТЯХНАТА Компартия, а в България....
  • 27 Социалисти

    8 2 Отговор
    Дали знаят нашите леви политици, че социалист значи да се бориш за правата на работниците, бедните, онеправданите.Техните предшественици са организирали работнически протести.Борели са се за правата на жените.И за това са заплащали с живота си.
  • 28 Павел пенев

    4 1 Отговор
    Толкова ли сте глупави,че не може да видите подривната роля на ДПС, а се занимавате с БСП? Кой ви е възпитавал да се борите против българите жалки недоразумения?
  • 29 Република

    4 2 Отговор
    Модерна лява пълна с деца на стари комунисти.
  • 30 По страшно е

    1 1 Отговор
    В будна кома. Има два изхода, единият - летален.
  • 31 Роза

    1 2 Отговор
    Ами нищо няма да се случи,ако БСП изчезне.Толкова други партии изчезнаха,с какво БСП е по-специална?Нейните привърженици са предимно възрастни хора,с носталгия по соцвремето ,което вече няма да се върне.Нека да цитирам част от стихотворение:"Животът не се връща назад и не е спрял при вчерашния ден!"-Калил Гибран
  • 32 Васил

    4 2 Отговор
    Рано или късно това щеше да стане тяхната цел е като на Герб да смучат парите на народа и да взимат тлъста субсидия.
  • 33 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 3 Отговор

    До коментар #8 от "кнаус 485":

    Жaлнo ми cтaвa зa eлeктoрaтa нa БCП, дoбри ca кaтo хoрa, нo глупaви...COЦИAЛНИ ДEЙНOCТИ МOЖE ДA ПРOВEЖДA CAМO БOГAТAТA ДЪРЖAВA, A БOГAТA ДЪРЖAВA CE ПРAВИ OТ БOГAТИ ГРAЖДAНИ, A НE OТ ТEЗИ РAЗЧИТAЩИ НA COЦИAЛНИТE МEРOПРИЯТИЯ нa г-жa Кoрнeлия Нинoвa.