22 Април, 2021 13:00 7 954 56

Как ГЕРБ и Борисов се подиграха с българите

  • герб-
  • кабинет-
  • бойко борисов

ГЕРБ наредиха кабинет "за парлама"

Как ГЕРБ и Борисов се подиграха с българите - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В края на третия си мандат Борисов и ГЕРБ за пореден път се подиграха с парламентаризма. Подигравката сега е двойна: Борисов намери време да "порита" мач и да се контузи, но не и да отговори на въпросите на депутатите. Унизителен беше и предложеният от ГЕРБ проектокабинет.

По време на своето управление Борисов рядко се появяваше в Народното събрание, особено ако трябваше да се отчита пред него. След като новият 45-ти парламент на практика го задължи да се яви в пленарната зала, той първоначално с мъка „прие”, а във вторник, в крайна сметка, финтира депутатите - макар и на куц крак - отказвайки „поканата” им.

Новината, че Борисов се е контузил, докато спортува, предизвика многобройни подигравки в социалните мрежи, поради подозрението, че лидерът на ГЕРБ си търси извинителна бележка, за да не отиде на очертаващото се като напрегнато и неприятно за него заседание. А според една стара изтъркана шега, бягството е 13-тата хватка в каратето. Борисов е роден на 13-то число, играе с фланелка No.13, а и уж е майстор на бойното изкуство. Така че поне тук изненада няма.

"Народен съд"?

Забележете обаче, че Борисов дори не си направи труда да се оправдае със скъсания менискус, за да не отиде на работа. Той явно „просто” няма желание. Според депутати от ГЕРБ, които защитиха лидера си, Борисов не искал да отиде в парламента, защото политическите му противници щели да го обиждат и да му се подиграват. Самият той описа мелодраматично предстоящото заседание като „народен съд”.

Лидерът на ГЕРБ обаче все още е министър-председател, макар и в оставка. България, според чл. 1 от Конституцията, е република с парламентарно управление. Дори като обикновен гражданин, а още повече като глава на изпълнителната власт, Борисов е длъжен да отиде в парламента, за да изслуша, а ако трябва и да изтърпи, критиките на депутатите.

По този повод явно трябва да припомним на г-н Борисов, че институциите не са длъжни да се съобразяват с прищявките и настроенията му. Нито са длъжни, когато той най-сетне благоволи да им се представи, да разпънат червеното килимче и да го хвалят. Напротив. Контролът на парламента над правителството е иманентна част от демократичния политически процес.

Подигравката с Националния план за възстановяване

А тази сряда Борисов трябваше да говори по важна и конкретна тема - за Националния план за възстановяване и устойчивост. ГЕРБ бавиха дълго време окончателния му вариант, а когато се появи, се оказа, че е нескопосан, че в него има трагикомични гафове, а вероятно и заложени мини за "наследниците" на ГЕРБ. Изобщо, Борисов бяга от заседанието в НС като слаб ученик, който знае, че ще го изкарат на дъската пред класа.

От една страна Борисов отказва арогантно да се яви в парламента, а от друга - ГЕРБ предложи състав на правителство, в което влиза Делян Добрев като министър на енергетиката. Точно преди две години, през април 2019-та, Добрев напусна 44-тото НС заради съмнения в корупция; преди това оставката му бе гласувана от парламента в нарушение на конституцията, но по заръка от ГЕРБ.

Номинацията на Добрев и поведението на Борисов и "неговите" депутати показват, че ГЕРБ нищо ново не са научили, а и че откровено се подиграват с парламентаризма, с духа на конституцията и законите в България.

Показателно е, че Борисов е предложил на Красимир Каракачанов да бъде отново министър на отбраната - при положение, че избирателите на 4 април ясно показаха какво мислят за работата на ВМРО във властта; затова и тази партия не прескочи електоралния праг. Добре поне, че г-н Каракачанов си е дал сметка за този факт и е отклонил „офертата”. Много от „тружениците” на отиващия се кабинет обаче са и в проекта за новия. И то при положение че през март 2021 недоверието към правителството на Борисов възлизаше на цели 64% (по данни на Маркет линкс).

Смешно и обидно

Дори няма да коментирам каква е компетентността на Любен Дилов-син в сферата на туризма или на Калин Вельов като евентуален мениджър на забатачената сфера на културата у нас. Тези номинации” са явна закачка на ГЕРБ с ИТН и Слави Трифонов, така както кандидат-премиерът Митов е дяволито намигане към „традиционната десница”.

Накратко, ГЕРБ наредиха кабинет "за парлама". Почти сигурно е, че той няма да види бял свят и получи необходимата подкрепа в парламента. Финалните акорди на третия мандат на ГЕРБ приличат на останалите елементи от композицията. Поредният нелеп скеч на Борисов е не само смешен, а и обиден за институциите. И преди всичко за суверена - българските граждани.

*Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Бел.ред.
Партията на Слави Трифонов - "Има такъв народ" - още от първия ден на новоизбрания парламент отказа да се бори за основното си обещание - мажоритарни избори в два тура.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 80 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 choki

    107 5 Отговор
    Как Любен Дилов ще е министър на туризма бе ?!хаха

    Коментиран от #10, #11

  • 2 Абе

    79 2 Отговор
    можеше да преизчислят всички пенсии, а не да настройват хората против тях !

    Коментиран от #48

  • 3 Излъган

    29 83 Отговор
    Тошко Африкански ме излъга. Ще гласувам за Борисов. Досега не съм гласувал за Борисов.

    Коментиран от #29

  • 4 СЕВДА С КЪЩА ЗА МИЛИОН

    63 6 Отговор
    С ЖИЛИЩА СЕ ПОДИГРАХА ,КЮЛЧЕТО С АПАРТАМЕНТ НА САН СТЕФАНО ЗА 500 000лв ,ЦВ.ЦВ. ЦЕЧ.ЦАЧ

    Коментиран от #12

  • 5 Редят кабинета на лукавия

    50 8 Отговор
    Къде светия отец Доонисии да ги анатемоса тия слуги верни на сатаната.
  • 6 цирк

    55 6 Отговор
    остави чекмеджетата , корупцията , свободата на медиите и последно място по всичко , ами че и страхопъзел , незнам какво животно тябва да си за да гласуваш за туй ..
  • 7 СЕВЕРОЗАПАДА

    10 22 Отговор
    АМА МНОГО ТЪПИ ХОРА! ЗАЩО ДА ПРЕДЛАГА КАБИНЕТ - А ЗАЩО НЕ ПРЕДЛАГА КАБИНЕТ. Е МНОГО ТЪПИ ХОРА САМО МОГАТ ДА ПОКАЗВАТ ТАКИВА ТЪПОТИИ.
  • 8 И той

    17 5 Отговор
    вирнал юмруче !

    Коментиран от #34

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Защо не?

    16 1 Отговор

    До коментар #1 от "choki":

    и Той е гладен.
  • 11 Аноним

    9 16 Отговор

    До коментар #1 от "choki":

    Лесно щом Тошко е там всичко е възможно ганьо

    Коментиран от #55

  • 12 Потенциални

    28 5 Отговор

    До коментар #4 от "СЕВДА С КЪЩА ЗА МИЛИОН":

    затворници ! Ревизия до лев и конфискация !
  • 13 Мариян Апостолов

    16 24 Отговор
    Аз виждам подигравка от 7/8,гласувахме за нея да промени нещо,а те буквално ни се изхрачиха отгоре! Отмятат се от всичко което обещаваха !

    Коментиран от #56

  • 14 копейкинчикията

    2 17 Отговор
    нови избори нови къщи
  • 15 Ццц

    36 4 Отговор
    Бойко си ги има за вещи депутатите. За това търгува с тях и е под достойнството му да им се обеснява. Той си ги има за подчинени, защото им е партиен шеф. Освен това не говори с друг освен със себе си и то по темите, които го интересуват. От плана за възстановяване го интересува само неговия процент, а няма как да се изтъпани и да каже колко е. Това е проблема. Трябва да го закарат с белезници, както в съда и да не му ги свалят повече. Ако депутатите му пледират невменяем, ще им повярваме. Остава само и да запомни кой крак му е опериран, че куца ту с единия, ту с другия, а патерицата я мята като овчарска гега, пардон биволарска, че там му е силата.
  • 16 томка бикова

    7 19 Отговор
    ШЕФА боко от Банкя е ВЕЛИК!!!
  • 17 Забелязъл.

    13 26 Отговор
    Да живеййй Учиндолският наркоман само той и неговата партия ще оправят България не за 800 дни а за 80 дни ХА ХА ХА...👎👎👎
  • 18 Григор Лилов

    5 18 Отговор
    Руски патриоти са Борисов и ГЕРБ нищо друго
  • 19 Юлиян

    10 20 Отговор
    Кво ме интересува тиквата ,аз гласувах за Слави с надежда,а той се оказа същият боклук!!!

    Коментиран от #26, #35

  • 20 Дебилчев

    10 8 Отговор
    Що лъжете, дивелт червен...НЕ се е ПОДИГРАЛ на никой, целенасочени са всички статии на дойчето
  • 21 Потресен

    42 5 Отговор
    Всички сайтове гърмят и публикуват снимките в които след като Борисов излезе от болницата е посрещнат от мутрите - Президента на БФ ММА Станислав Недков - Стъки получавал по 3 млн.лв.от ММС , тоест от нашите данъци и от подчинените му биячите Георги Валентинов и Даниел Илиев , всички с криминални регистрации за рекет и наркоразпространение ! След това Борисов си прави общи снимки с тях и коментар под снимките :" Победителите се подкрепяме и сме силни" . Сега става напълно ясно кои е имал предвид Борисов след като заплаши след изборите " Ще намеря 20-30-50 млади , силни и буйни симпатизанти на ГЕРБ които ще ви преследват като чакали . На война като на война" .На другия ден осъждания криминален елемент Недков - Стъки е публикувал че ако не участва ГЕРБ в новото управление излизал с хората си на улицата на протести. Вече напълно ясно става колко е бил прав президента като каза " Мутри вън". Борисов вече дори не се опитва и да прикрива че разчита явно на мутрите да го върнат на власт . Как не допря до подкрепата на трудещи се граждани работещи за 1000 лева а до завършени мутри осъждани и с криминални регистрации. И ще завърша с думите на бившия председател на Софийски Градски Съд и сега общински съветник от ДБ Методи Лалов " Няколко треторазрядни улични гангстери ще пазели Борисов от хората. Прибери си мутрите и не дразни народа защото отговора му ще бъде страшен и безмилостен . Позор тиква ,позор и затвор"

    Коментиран от #23

  • 22 Емо

    30 3 Отговор
    В САЩ ако не се явиш на сенатска комисия, ако си редовно призован, ставаш федерален престъпник. И те довеждат принудително.
  • 23 ИСТИНАТА

    32 2 Отговор

    До коментар #21 от "Потресен":

    Сега малко факти за тия тримата биячи и мутри от федерацията по ММА! Станислав Недков - Стъки! Криминално проявено лице , осъждано ефективно за рекет и побои ! Заловен с белязани пари от първия транш от изнудването на търговка от Д.Оряховица. При ареста в него са намерени ножове, боксове и списък с имена на търговци за изнудване и рекет! Няма да ми стигне полето да изброявам всичките му криминални регистрации и за какви прояви! Следващия от снимката прегърнат с Борисов - ММА-ееца Даниел Илиев ! Член на фракцията от фен клуба на Левски "София запад". Помните ли преди година когато пребиха журналиста Слави Ангелов ? Бяха арестувани 3 лица от тази фракция и единия същия този Илиев! Медиите гърмяха че побоя е поръчан от Божков. След известно време в ареста въпросните лица бяха освободени поради липса на доказателства а и досега биячите не са открити. Явно е че са пуснати по нареждане "отгоре". Сега третия с множество криминални регистрации Георги Валентинов. Това е същото лице заради което стана расисткия скандал на срещата България -Англия и заради който Англичаните искаха да напускат терена и заради който президента на БФС Михайлов бе принуден да подаде оставка ! Въпросния Валентинов с качулка и с нож издаваше мaймyнски звуци и който бе подведен под разследване! Същото лице заедно със Стъки имат заведение в студ.град с името "Сандвичарница за шампиони". В същото заведение се разпределя..( досещате се какво) за нощните заведения и дискотеки във въпросния студ
  • 24 Чичо Гошо

    23 2 Отговор
    Един път и завинаги тоя ще си отиде. Справка- царя
  • 25 ИСТИНАТА

    33 2 Отговор
    Продължавам....В същото заведение се разпределя..( досещате се какво) за нощните заведения и дискотеки във въпросния студ.град под чадъра на МВР. Предния ден в болницата Борисов отново заплаши с протести и че има " млади и буйни Гербаджии които ще действат". Досещате се кои има предвид! И при излизането от болницата им се обажда, правят демонстративни снимки с намек (досещате се какъв), въпросните криминали са с тениски с неговия лик. Без съмнение Борисов е готов на всичко ..Знаете мъдростта - Змията най много хапе когато умира
  • 26 Чакай бе толуп

    5 1 Отговор

    До коментар #19 от "Юлиян":

    След 7 дни говори. Явно си мнооого умен.
  • 27 толупа

    1 4 Отговор
    Такива сме си НИЕ.
  • 28 Subaru STI

    31 4 Отговор
    ГЕРБ е антибългарска шайка - вижте им главатаря каква пародия на политик е, как мафиотизира държавата. Само съд и затвор за хунтата ще нормализира страната. Такъв крадлив смешник премиер няма в историята.
  • 29 Pena

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Излъган":

    Колега, харесай си някой друг!
  • 30 Киро

    7 25 Отговор
    ГЕРБ се подиграха на сбирщината в 45 парламент! ГЕРБ са доказали, че държат на обещанията си и ги изпълняват, ФАКТ!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ПЕНКО

    2 7 Отговор
    НЕ МОЖЕШ ДА ПИШЕШ , ЧЕ Е ПОДИГРАВКА ;СМЕШНО И ОБИДНО ---КОГАТО СА ТИ ГО " НАЧУКАЛИ " ДО ГЪРЛОТО - ДО ОСНОВАТА НА ЕЗИКА И ДУМИТЕ ТИ СА НЕРАЗБИРАЕМИ !!!! ГЪЦ-МЪЦ-ТРЪЦ -ФЪЦ -МОРА--- ОБИ-- БАМБУКЯН НЕДОКЛАН + МЯУАЙЯ + ТЯ ТЯ ТЯНА + ШКЕМБЕ ХАДЖИ + И Да е Ба БГ !!!!!!!!!???????
  • 33 Чики-Рики

    14 2 Отговор
    Проклеха ме тия ,, гадове,, да не мога си карам ,, джипката,, сега!Цитат на една отиваща си лъжлива ,, лисица 🦊,,!
  • 34 питам си

    12 0 Отговор

    До коментар #8 от "И той":

    Защо Боко е с юмрук, нали се подиграваше за този знак!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ОРЕОЛА на Бойко , българина сам

    0 4 Отговор
    ПОСТАВЯШЕ ! Та нали ние го избирахме ! А тези дето сега избираме не са ли от същият дол " дренки " ? Народа е УРОЧАСЪН от тази псевдо Свобода на РАЗЕДИНЕНИЕТО ! ОВЦАТА дето е Овца се събира в СТАДО а ние се делим на групи по заговори и интереси с цел ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАНЕ . И нищо не разбрахме от КРИМИНАЛНАТА система до сега и сменихме Тиквата с Гайдата ! Нима вски у нас са бай Шиле , Шишо Бакшишо , Каналин Цолов ?! Има такъв народ : " Чалга " нейшън Корпорейшън ! СТРАШНО ЗАТЪПЯВАЩА НАЦИЯ ! Икономика Йок, Инвестиции Йок , Финансии Йок , Трудова заетост Йок , Образование , Култура и Здравеопазване . Национална ЦЕЛ Йок ! У нас всичко е КИРПИЧ - БЕТОН , куче влачи камион ! А журналистите са ПРЕСститутки , за пари го вършат с горните си дупки !
  • 37 Ние си го избирахме !

    2 2 Отговор
    Да не се ИЗВЪРТАМЕ ! Сами си го СЛАГАХМЕ ! А Лакеите ПРЕСститутки го боготворяха !
  • 38 Сега избрахме вмето Тиквата

    1 1 Отговор
    Гайдата ! Да ама той взе , че разбра че и той е същият КУХАР ! У нас нама НАРОДНО ОРИЕНТИРАН ПОЛИТИК с Идеология и Партия ! България е ЧЕРНА ДУПКА ! Гласят ни Митов а той е ЛАКЕЙ на чужди доброжелатели - той ритна газовият Южен поток и той отиде в Турция ! Трябва да те ръгал луд в задния двор или под мустака , че да ритнеш изгодата ни от потока за страната ! Ще го изберем ли , как мислиш ?
  • 39 Колкото си по-продажен !

    4 0 Отговор
    Толкова си по-переспективен !
  • 40 Днес на Черното се казва БЯЛО !

    7 1 Отговор
    А да Крадеш му казват ПРАВО !
  • 41 Българина сам плете и слага въжето

    2 3 Отговор
    На врата си ! А ПРЕСститутките за масова ДЕЗинформация му пудрят акъла дето май хич го нямат ! Има такъв замаен но щастлив народ - " Чалга нейшън " Корпорейшън. България е Черна дупка от която излизане няма !
  • 42 Матей

    0 2 Отговор
    Боко писал на болното си коляно новия кабинет,набутвайки всеки един магарИк,за който се сети.нали са длъжни да ги утвърдят,за негов хатър.На него му писна,вечни претенции на народа,асфалт ли ще ядат и все недоволни от грандиозното строителство.За президент ще се цани,макар винаги да е отричал.
  • 43 любител

    8 2 Отговор
    какво друго може да очакваш от боко тиквата вариантите са два или да лъже нескопосано или да краде като за световно за нищо друго не става.
  • 44 ГЕРБ

    0 0 Отговор
    Хак ти е .т.....р
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 MGewehr

    2 3 Отговор
    И кой написа този пасквил, Мая-"костинбродската" и онова нещо "Хаджито" ли?
  • 47 аз съм Веска

    0 0 Отговор
    КАКВА Е 13 МУ " ФАТКА " , ОЩЕ НЕ Е ЯСНО .ЯСНО Е САМО , ЧЕ ИМА ТАКАВА .
    ОТ ТРИНАЙСТАТА ФАТКА Е РОДЕНА ФАТА МОРГАНА .
    А ИЗМИСЛЕНИЯТ АРТУР Е ТОЙ .
    ГОРКИЯТ АРТУР , ФАТА МОРГАНА ЩЕ МУ ГО .....
  • 48 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Абе":

    ГЕРБ и Бойко - значи ХЛЯБ И РАБОТА ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД...Всичко друго е "пунта мара"....
  • 49 бай Даньо

    2 0 Отговор
    Много празно разглаголене за състава на проекто кабинета , а истината е малко по проста. Тоя кабинет няма да се приеме нито с Каракачанов нито ако е пълен със някои стройни 30 годишни възпитаници на Харвард с докторски степени... Ако хвърляте боб за новите лица на ГЕРБ - след 2-3 месеца.
  • 50 веселяк

    5 0 Отговор
    Яааа какво юмруче е стиснал централния нападател на Бистришките тигри! Гол ли е вкарал или на него му са го вкарали,...такова де гола!
  • 51 центурион

    5 0 Отговор
    Наблюдаваме БОЙКОВЩИНАТА в действие - красива , юнашка , просташка и самовлюбена ! Класически бай Ганьо , но от Банкя !
  • 52 ПАРАЗИТ

    4 0 Отговор
    БОЙКО Е ПРЕДАТЕЛ КРАДЕЦ И МРЪСНА ГАД !
  • 53 петър

    4 0 Отговор
    предлагам любчо за министър на гюбека
  • 54 кольо

    4 0 Отговор
    калинчо си е оригинален тъпанар ..
  • 55 Тошко

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Аноним":

    е класи над теб със сигурност!!!! над тиквоч също но тиквоа е толкова прост и тези които го подкрепят че едва ли ще разберат какво има каза днес в парламента обасни им го като за тъпанари а те го обидиха че нямаа ценз, та такива работи с простаците от гроб.....
  • 56 Мдаааа

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Мариян Апостолов":

    трол на гроб какво ти обещаха от ИТН ? ти сигурно не им гледаш и телевизията ? не се правете гато гербаджиите да плюете само тиквата за 12 години какво направи ???? сикате за 5 ни да е всичко мед и масло ? за 12 години гроб нанесоха толкова вреди и за 5 дни отрстаниха много от тях ще отстраняват и още от тоя геноцид време трябва за това.