Last news in Fakti

16 Май, 2021 16:00 4 643 32

Криеница по формулата "Каракачанов"

  • красимир каракачанов-
  • политика-
  • българия

Партийните лидери в България са започнали масово да се крият - от Борисов до Трифонов. Каракачанов дори предлага "предизборни листи без лидери", убеден в стратегическата перспективност на този ход

Криеница по формулата "Каракачанов" - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на професор Ивайло Дичев за "Дойче веле"

Каракачанов измислил формула за обединяване на разединените етно-популисти: "предизборни листи без лидери". Изглежда логично, защото всеки от въпросните лидери вече е пределно обременен. Единият сключи съмнителни сделки, другият концесионира плажове, третият похарчи грешни пари за пръстови отпечатъци в болниците, четвъртият е напълно неадекватен. И всичките в един или друг момент са изпълнявали подпорни функции за менискуса на г-н Борисов, с когото днес избягват да попадат в един екран. Да добавим и това, че тези хора твърде дълго се задържаха на политическата сцена и дълбоко омръзнаха с грубостите, взаимните си нападки, нелепите каузи. Какво по-логично от това шефовете да се дръпнат назад, да пуснат нови лица, актьори, футболисти, доктори? "А защо лидерите не подадат оставки и не дадат път на младите?", попита телевизионният водещ Виктор Николаев. Не получи отговор. Явно не става дума за други, по-добри лидери, а за стратегическо замаскиране на сегашните.

Само че ако се огледате, ще видите, че става дума за тенденция в публичния ни живот: лидерите са започнали да се крият.

Бойко Борисов не просто отдавна не ходи в парламента, избягва срещи с журналисти и неорганизирани от ПР-ите му граждани и отказа да се бори отново за поста министър-председател. Той е на път да се оттегли без да имаме най-малката представа кой ще го наследи. Вярно, че това е похват, често срещан при диктаторите - Живков например на няколко пъти първо издигаше, после низвергваше втория в партията. Борисов изигра подобен номер с Цветанов, но мина време, а нов втори в ГЕРБ не се очертава (да ме прощава г-н Дончев, той ми се вижда твърде интелигентен и добронамерен, за да овладее тази партия).

А може би идеалният модел е ДПС? От години движението е управлявано от един скрит в буквалния смисъл лидер. Най-силният момент от акцията в Росенец за мен беше, че принуди Ахмед Доган да се покаже физически и да бъде заснет сред розите. След драматичните протести миналата година тази партия оттегли и другия си невидим бос Пеевски - депутат, който също не ходеше в парламента и също не говореше с журналисти, оставяйки обществото да гадае как точно подръпва конците на държавата. Никой не знае как функционира ДПС отвътре, но подозрението, че от иначе симпатичния Карадайъ не зависи нищо, е непобедимо.

Добре, сега пък на терена тържествено излиза нова партия, която мобилизира надежди за рестарт и изчегъртане. Къде е лидерът? Господин Трифонов (също) не посещава парламента, боледува, а според някои се прави на болен, все едно. Реалността му е като на компютърен аватар, който говори по пижама във фейсбук, но не се среща в офлайн реалността. Не пожела да стане премиер, а последните слухове са, че най-вероятно няма да бъде кандидат за следващото народно събрание. Така е преценил, не ми е работа да съдя. Но помислете за този парадокс - лидерска партия със скрит лидер!

Да продължим разходката. Демократична България има двама съпредседатели, отделно зелените, които имат своя физиономия и ръководство. Ще кажете - демократични са хората, но не би ли било все пак по-логично неголяма партия да има единен властови център? При най-малките - "Изправи се! Мутри вън!" - пак са двама, но дали изобщо можем да говорим за лидерство при този разнороден състав на формацията?

Ще кажете - поне столетницата има безспорна председателка, която отново и отново виждаме по разнообразни мероприятия с букети цветя както щастлива класна ръководителка. Явно бюрократичната шлифовка на социалистите си казва думата. И все пак на г-жа Нинова днес едва ли ѝ е лесно. Искат ѝ оставката заради провала на изборите, нападат я левите крила в партията заради абсурдния национал-консервативен курс, притискат я от десните бизнес-среди, задето отказва договорки с ГЕРБ и обрича партията на вечна опозиционност, роят се нови формации, които късат живо електорално месо. Ще бъдем ли учудени, ако и тук последват формулата "Каракачанов" и решат да поскрият лидерката?

Не знам на какво се дължи тази странна тенденция. Едва ли гражданите са започнали да се интересуват от платформи и идеи, вместо от хора. Свикнали сме да мислим тъкмо обратното - че българският политически манталитет е склонен към персонализация в политиката. Защо тогава подобно криене на лидерите?

Ако погледнете назад ще видите, че в историята отношението ни към онези начело е доста, да кажем, странно. По различни причини и от различни среди те неминуемо биват низвергнати, оплюти, дори прогонени. Не ги сравнявам по друго, освен по яростта, която са събудили във времето си - Батенберг и Фердинанд, Стамболов и Филов, Димитров и Луканов, Костов и Сакскобургготски. Единствения, когото безспорно обичаме, е Левски, който не е успял да осъществи целите си и е загинал, без да оглави свободната държава. Горко му ако беше доживял да стане министър-председател!

А може би нашите политици най-сетне са разбрали, че у нас не се търпи никакво лидерство - нито добро, нито лошо и затова се крият зад кулисите, пускайки напред експерти и граждански квоти. Поставете се на тяхно място. Не е много честно, но ако ще те мразят каквото и да направиш, заслужава ли си масрафа?


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дъртият ✖✖✖✖1️⃣8️⃣✖✖✖✖

    20 5 Отговор
    Къде е мая? Не води неделята по нова? Пак рокади.

    Коментиран от #16

  • 2 Скрити

    37 3 Отговор
    в затвора ! Завинаги !
  • 3 Търси се

    6 14 Отговор
    Мая Костадинова.
  • 4 Шкембе войводата

    39 3 Отговор
    С Далавери СимЕоНОф пак ще сме тандем и от държавната сУфра с Тиквата яко ще кълвем..
  • 5 Финансова криза и колапс

    43 0 Отговор
    Мазния гел дължи 54 милиона лева чиста парна хазната от приватизацията на бмф?

    Коментиран от #6

  • 6 Бойко шкафа

    37 1 Отговор

    До коментар #5 от "Финансова криза и колапс":

    Домуса е наше момче,като сме казали че няма да го закачаме,значи няма да го закачаме

    Коментиран от #8

  • 7 Все още няма коментари

    16 1 Отговор
    Как може една машина да струва 4500 лева? Пак корупционни практики. Моя последен модел лаптоп,, ASUS 5006,, струва 2500 лева . 6000 гигабайта вътрешна памет.

    Коментиран от #28

  • 8 Абе

    33 1 Отговор

    До коментар #6 от "Бойко шкафа":

    Той и Мишо Бирата нямаше да закача , ама ей на какво стана ! Че и жена му закачи даже !

    Коментиран от #12

  • 9 ванче михайлов

    25 2 Отговор
    чеверме войвода иван,може да влезе в парламента,но каква е ползата от хлебарките!
  • 10 Мето

    27 5 Отговор
    За да гласува някой за този и другите " патрЕоти на заплащане" има 2 причини - да са с психични проблеми и да са си загубили ума или някой да им е платил..Има и трета- да са мазохист и и да обичат да ги боли
  • 11 той Е

    33 6 Отговор
    КАКЪВ ДЕПУТАТИН МАЯ ДА ГО ПОЧВА И В ПАНДЕЛА .ТИЯ КАТО ТОЯ ШКЕМБЕЛИЯ САСИПАХА БЪЛГАРИЯ.
  • 12 Дядо ви КуРтИ от село ПиПЕркоВо.

    9 0 Отговор

    До коментар #8 от "Абе":

    То там е СЛУЧАЙНО...
  • 13 Отец Креспи

    10 0 Отговор
    Бял камък сянка да ти пази!
  • 14 ужас

    19 1 Отговор
    Георги Марков-Николай се е ваксинирал със Спутник в Унгария.
  • 15 Българка

    27 3 Отговор
    Явно лидерите на партиите, които ни доведоха до тотален разпад на държавността, минават в окопна битка и нелегалност. Всички те се оядоха на държавната софра и на наш гръб. Само не разбирам тези вождово за толкова прости ли считат избирателите. Нима ще гласуваме за партии, чиито вождове са в нелегалност, бягат от въпроси в НС, на журналисти, на опоненти и избиратели?
    Говорим за връщане на държавността и прозрачността! Не на задкулисиите!
  • 16 Пустиняк

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дъртият ✖✖✖✖1️⃣8️⃣✖✖✖✖":

    Маята ти се сака.Не си шашав.
  • 17 Анонимен

    11 10 Отговор
    Ще гласувам за ВМРО и Каракачанов ще бъда Войник!

  • 18 Колев

    20 0 Отговор
    Цялата работа е в това, че не можем да различим свестните от мошенниците, почтените от лъжците. А за това се иска ум, политическа култура и гржданско участие. С нашето класическо безхаберие така ще е винаги. ( Мъдростта на един народ се свежда само до едно, как ще избере своите водачи) А ние доказваме от години , че точно това качество да мислим ни липсва ужасно.
  • 19 българка

    18 0 Отговор
    Когато лидерството се разбира като аванта, резултатът е в кошчето за боклук !
    Истинското лидерство е саможертва!
  • 20 И ОТНОВО

    19 1 Отговор
    И КАКВО ОТ ТОВА КАРАКАЧАНОВ И ДРУГИ КАТО ОБЛАЙВАТ СТУДИАТА,ГОВОРЯТ, ГОВОРЯТ ,ГО.......... И НИЩО НЕ КАЗВАТ-НИЩОО!!!!
  • 21 Круша крий ! Ябълка излизай !

    5 1 Отговор
    Вече няма скрито покрито !
    Всичко на открито !
  • 22 Избирател

    3 0 Отговор
    Пускайте пак Пената и Жеката! Само те шъ ни оправят! От тях по-големи лидери няма!
  • 23 айдук

    9 1 Отговор
    Една кратка справка ще ни даде пълна представа за доносническата приемственост между баща и син – Дончо и Красимир Каракачанови. Дончо Каракачанов е вербуван в далечната 1972 г като осведомител и агент. Нека го разшифроваме на обикновен език: писал е доноси от битов характер, срещу колеги, комшии, приятели и познати. Това му осигурява охолен живот и кариерен ръст.[/size]
    През 1989 г, когато синът му Красимир е студент в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, 4 курс, бащата Дончо Каракачанов с вродения си инстинкт за оцеляване, насочва сина си към службите на ДС, и по – точно Шесто управление – отдел за политическата полиция, където всички доносници са се радвали на добър прием и държавна подкрепа. На практика през тази 1989 година бащата е снет от отчет, а синът Красимир е вербуван и регистриран като агент.[/font]
    [/size]Очакваното възстановяване на ВМРО като юридически обект, връщането на имотите на македонските бежанци, възможност за кариерен ръст в нов политически субект – всичко това послужи за сериозно основание Дончо Каракачанов да ориентира сина си в посока ВМРО. Службите имат нужда от доносник в македонстващите среди, за да упражняват контрол върху процесите там, които те няма как да спрат, но могат да контролират. Така Каракачанов-син се „нагърбва” със задача да подава „собственоръчно написани агентурни сведения” за това, какво се случва в Македонския дом, а в последствие и във възстановената Организация ВМРО. Последната послужила като «р
  • 24 айдук

    4 0 Отговор
    «ракета» за политическата кариера на Каракачанов, паразитиращ на гърба на членовте на Организацията и нейните имоти.
    [/size]Така през 1990 г Красимир Каракачанов се появява в Македонски дом и през същата тази година по неговите твърдения е станал член на ВМРО-СМД (К. Каракачанов: „Политическата ми дейност е свързана с възродената на 15 декември 1990 г. Вътрешна македонска революционна организация – Съюз на македонските дружества (ВМРО – СМД). Още на нейния Учредителен конгрес бях избран за секретар и останах такъв до 1995 г. От 1995 до 1997 г. бях съпредседател на ВМРО, а от 1997г. – неин председател”). През 1997 година, когато Красимир Каракачанов е депутат в 38 Народно събрание, не е осветен от комисията по досиетата, тъй като е действащ агент. Но през 2006 г, когато тази забрана пада, Румен Петков го оповестява в национален ефир. Макар «тайната» да е разкрита, апетитите на Каракачанов са по-силни от всякакъв морал или достойнство, все пак присъщи на човешкия род или пък не.
  • 25 Стига!

    6 0 Отговор
    Въвеждане на задължителен краен мандат във властта и в партиите ще ги оправи, нищо друго!
  • 26 случаен

    0 1 Отговор
    явно много си заслужава при тоз наплив
  • 27 име

    1 2 Отговор
    дичев ? един не българин и джендър. много го е яд , че българите обичат фолклора си и , че слави победи неговите розови момченца.
  • 28 БАЦЕ БАЦИЛА

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Все още няма коментари":

    Абсолютно нереална цена за един обикновен регистратор,даже не е и компютър в истинския смисъл на понятието!Само да отбележа ,че лаптопът ти ASUS ROG G703GX-E5006T-BE,поддържа 64 GB maximum internal memory ,а не 6000 GB.
  • 29 Българин

    4 0 Отговор
    Професоре, защо работодателите ти от Зап. Европа прикриваха мин.година днешните криещи се политици?
  • 30 B.M.P.О.

    3 0 Отговор
    Какъв "лидер" е ДС-Ванче караПрас?! Обикновен не снет от отчет оперативен изпълнител на спуснатите му подробни пропагандно-идеологически и шпионско-контрабандни спец-задачи! Няма нито интелелкта, нито образованието (завършил е семистриялно пропагандна специалност в търновското Уни, но е получил от ДС диплома от СофУни), нито квалификацията да е "историк", па камоли ДС-приравнен "д-р по международно право и междудържавни отношения" на ЮЗУни! Зa първи път ce яви нa избoри caм, бeз кoaлиция, нa 04.04.2021г. Инaчe дoceгa все със странни и съмнително финасирани коалиции! А и кoйтo ce e кoaлирaл c нeгo вce е изпaдaл и oт влacттa и oт пoлитикaтa: Ивaн Кocтoв (включи прeз 1997 4бр. ДC-МВРo-вци в лиcтитe нa CДC cрeщу USD4M в брoй, кoитo пocлe му плюхa в cурaтя), Cимo Кoбургa (щeшe дa изпoлзвa пaртиятa и cтруктуритe нa ДC-МВРo, пристигайки от Мадрид), БЗНC-Бaкърджиeв, Лидeр-Кoвaчки, Трaктoриcткoтo Янe, Дудукa с Цв.Василев, Вaльo-рeлcaтa cъc CубCидeр, БOКo тиквaтa e нa ръбa на пропаста и ако вземе пак за "ремарке" на джипката караПрас направо пропада безвъзвратно ..... ! Иначе се "пази" за включване в коалиционна кандидат-президенмста двойка на есен! Затова и натиска за увеличване на президентските правомощия и за президенстска република! Пък и свършват парите за крадене по избори! БЗНС+ДC-КAРЪКA в бългaрcкaтa пoлитикa е ДС-Ванче кaрaПрac!
  • 31 Васил

    1 0 Отговор
    За какво ми пишете за някакви си Патриотични патерици само дрънкат глупости.
  • 32 бай Даньо

    0 0 Отговор
    А може би нашите политици най-сетне са разбрали, че у нас не се търпи никакво лидерство - нито добро, нито лошо и затова се крият зад кулисите

    --------------------------------------------------------------------------------
    Дичев, и после стигаме до материала . Ако материала и той стигне до там няма да има геле!