3 Юни, 2021 12:59 2 220 15

Българският пантеон

  • христо ботев-
  • освобождение-
  • български пантеон

Когато революцията победи, идеалистите стават непотребни. И идват „практичните“

Българският пантеон - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 20 и 21 август 1874 година се състояло събрание на Българския революционен централен комитет. То трябвало да извади революционната емиграция от летаргията, обхванала я след обесването на Васил Левски година и половина по-рано.

Избран бил нов Централен комитет в състав Любен Каравелов, Христо Ботев, Олимпий Панов, Киряк Цанков и Тодор Пеев. Малко по-късно за заместник на Левски в България бил определен бъдещият министър-председател на България Стефан Стамболов.

Петима от тези шестима души – без Ботев - доживяват Освобождението. Каравелов умира на следващата, 1879 година, от туберкулоза, на 35 години. На толкова умира и Олимпий Панов, героят от Сръбско-българската война. Разстрелян е в Русе за участието си в русофилския бунт през 1887.

Тодор Пеев доживява до 62-годишна възраст и заема различни длъжности в Княжеството. Самоубива се през 1901 година, разочарован от следосвобожденската действителност.

Киряк Цанков умира на 56 години от естествена смърт, като преди това прави дипломатическа кариера, за кратко е и министър на външните работи.

За Стефан Стамболов се знае. Умира на 41 години от раните си на 18 юли 1895, след като три дни преди това е посечен в центъра на столицата София от наемни убийци.

На 2 юни почитаме Ботев, но и всички тези хора, дали живота си за България. И мнозина още, загинали без време в млади и силни години.

Средната възраст, до която са доживели тези шестима от най-изявените дейци на българската национална революция, цветът на нацията по онова време, е 42 години. От естествена смърт са починали двама, ако туберкулозата се брои за естествена смърт. Двама са убити от свои, един се самоубил, за Ботев още се спори.
Така изглежда българският пантеон.

Когато революцията победи, идеалистите стават непотребни. И идват „практичните“.
И сега е така. Българската политика систематично изхвърля идеалистите и отваря място за „практичните“. Не го казвам като укор или оплакване. Само като констатация.

Но си мисля, че България би била по-различна, ако умеехме да съхраняваме хората, които не мислят само за парата. За съжаление не успяваме.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    6 3 Отговор
    Нашите Орлов и вече са разпънали палатките пред Съдебната палата.Ще им пратя храна от ресторанта ми.

    Коментиран от #3, #5, #8

  • 2 Ботьов ни е Началото

    5 1 Отговор
    Стамболов ни е края.
  • 3 Дай и на каскетя две-три кюфтета

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    ама накарай готвача си да ги изпържи по"затворнишки"

    Коментиран от #4

  • 4 Бриго Бичкията

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Дай и на каскетя две-три кюфтета":

    Подготовка ли му правите?, ха ха ха😂.
  • 5 русофил

    2 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    - Сервитьор, какво стана с пържолата ми?
    - Готвачът вдигна температура и викнахме екип да го изследва за щам на Руския Короновирус.
  • 6 Цитирам

    5 0 Отговор
    В мемоарите на Филип Тотю се казва: "Подир лудостта за умирание дойде жаждата за живеение и величието падна." Цитирам по памет.
  • 7 Фершел

    6 0 Отговор
    Ботев-най-великия българин!!!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Behemoth

    1 2 Отговор
    Българина най обича героите му да са мъртви...да не му развалят рахатлъка и келипира с осъдителни слова....виж като са в земята и венец ще им направи и тежки слова ще произнесе и накрая фоерверки...още от конната орда е така ,когато се появи някой по умен и даровит го изкъпвали ,обличали го в бял чаршаф и го бесели на най високото дърво в степта да ходи да слугува на Тангра кат много знай ХАХАХА...

    Коментиран от #14

  • 10 Не ме гледай какво говоря, а какво правя

    1 5 Отговор
    А вчера в Перник"патриотите" от Славчовата партия и Мутрите на Манолова не поднесоха цветя в памет на Ботев и загиналите за свободата на България.Е нека има още наивници дето им вярват че ще работят "в ползу роду, а не за собственото благополучие😂😂😂😂
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 СНиколов

    1 0 Отговор
    Уважаеми дами и господа
    при желание прочетете
    стихотворението на
    Христо Ботев
    Патриот
  • 13 Не може във Всеки град, всички да

    1 1 Отговор
    Понесат цветя, физически невъзможно!!
  • 14 Русенец

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Behemoth":

    Ако беше прав, нямаше да ги има четниците и последователите на героите. Нямаше да ги има подвизите, като освобождаването на Лозенград и защитата на Дойран. Но тези неща са неоспорими факти и това доказва, че българинът е последвал героите си живи, като е постигнал нечувани подвизи.
  • 15 До7

    0 1 Отговор
    След Левски!