Last news in Fakti

17 Юни, 2021 13:24 13 626 93

България е била не само фашистка, но и нацистка държава

  • фашизъм-
  • нацизъм-
  • борис трети-
  • българия

Това, че до Втората световна война е била монархия и е имала парламент, не доказва противното, смятат историци, пише "Нова Македония"

България е била не само фашистка, но и нацистка държава - 1
Снимка: Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Аз лично не съм съгласен България да бъде определяна като фашистка. По онова време България няма фашистко управление. Тя е монархия и има парламент. България е била коалиционен партньор на нацистка Германия и фашистка Италия".

Това заяви съпредседателят на македоно-българската комисия по исторически въпроси Драги Георгиев, а думите му предизвикаха реакция в Северна Македения.

Ето какво пише "Нова Македония" по темата:

Според десетки събеседници, историци и професори, с които сме се консултирали, изявлението на съпредседателя на комисията от македонска страна е дълбоко противоречиво в няколко отношения. Първо те открояват позицията, че „самият той казва, че това е неговото лично възприятие, а не от гледна точка на македонската и световната историография“. Според събеседниците "нещата не могат да бъдат опростени в смисъл, че България няма фашистки режим, защото е била монархия и е имала парламент?!"

Историческите тези винаги трябва да се основават на задълбочен анализ и внимателно проучване на документи и исторически източници. Ако искаме да твърдим, че България няма или има фашистки режим, трябва да определим какво точно е фашизъм и дали българската държава в този период има или няма елементи на фашистката идеология и ако да, дали те имат решаващо значение влияние върху политическата същност на България през този период.

Несъмнено фашистката идеология е дълбоко вкоренена в България

Какво всъщност е фашизмът? Най-простото определение е, че фашизмът е радикално десен авторитарен ултранационализъм. Фашистката идеология се характеризира с насилствено потискане на опозицията, диктатура, култ към нацията и държавата, антидемокрация, антилиберализъм, протекционизъм и интервенционизъм в икономиката, използване на насилието като легитимно средство във вътрешната и външната политика, милитаризация на обществото, териториална експанзия и др. Нека разгледаме същността на България в предвоенния и военния период! На 19 май 1934 г. в България се извършва преврат, известен като Деветнадесетомайски. Новото правителство спира Търновската конституция, разпуска Народното събрание и забранява политическите партии. С този акт България започва да се трансформира в авторитарна държава и в този дух е създаването на т.нар. Главна дирекция за възстановяване, която контролира печата, кината, радиото, театрите и публичните събирания. През 1935 г. българският цар Борис III успява да свали новото правителство, но не възстановява демокрацията. Той връща конституцията, но политическите партии остават забранени. Премиерът и правителството се назначават директно от българския цар, който задълбочава авторитаризма и директно контролира по-голямата част от политическия и обществен живот, подобно на фашистка Италия и нацистка Германия.

След Първата световна война в България се появява и засилва радикалната десница, характеризираща се с крайнодясна идеология, екстремен национализъм, фашизъм и нацизъм. В края на 30-те години радикалната десница започва да влияе върху основните политически групи в българската държава. След поемането на властта от Борис III представителите на радикалната десница заемат високи позиции в страната, а правителството толерира техните крайни идеологически възгледи, които след време ще станат неразделна част от политическия и обществен живот на България. Има няколко политически групи с фашистка и нацистка идеология. Сред тях са Български народен съюз "Кубрат", Съюз на борците, Съюз "Българска защита на родината", Съюз на българските фашисти, Националният фашистки съюз, Съюзът на българските национални легиони, Националсоциалистическата българска работническа партия, Народното социално движение и Съюзът напредък на България. Някои от тези политически групи стават масови организации и сред тях е пронацисткият Съюз на българските национални легиони, който има около 200 000 членове.

Националсоциализмът, расизмът и антисемитизмът са били заложени в държавните политики на България

Съществуването на фашистки и пронацистки организации не означава автоматично, че България е фашистка държава. В този период има подобни организации в САЩ и Великобритания, но споменатите страни никога не могат да бъдат наречени фашистки държави. За разлика от тях фашистките и пронацистки организации в България имат голяма маса и се характеризират с политическо влияние в страната и провеждането на държавни политики. Например Петър Габровски - министър на вътрешните работи и Александър Белев - комисар по еврейските въпроси, са членове и ръководители на Съюза на борците за напредъка на България. Съюзът се характеризира с националсоциализъм, расизъм и антисемитизъм. Очевидно е, че фашистите и поддръжниците на националсоциализма играят ключова роля в политиките на България. В този дух са сътрудничеството и съучастието на България в Холокоста.

Българските власти приемат няколко расови и антиеврейски закони, включително Закона за защита на нацията, Закона за еднократния данък върху имуществото на лица от еврейски произход, Закона, позволяващ на Министерския съвет да предприеме всички мерки за разрешаване на "еврейския въпрос" и др.... Българската държава забранява бракове между българи и евреи, на евреите е забранено да изпълняват определени професии, въведени са извънредни данъци върху имуществото на еврейското население, евреите са принудени да носят т.нар. Звезда на Давид, евреите купуват хляб само в определени пекарни, има определени улици, по които евреите нямат право да се движат, мъжете евреи се изпращат в "трудови" лагери и т.н. Всички антиеврейски мерки са изпълнявани от Комисариата по еврейските въпроси към Министерския съвет.

Ако внимателно анализираме историческите документи, България в споменатия период е не само фашистка държава, но и националсоциалистическа, т.е. нацистка. Една от задачите на историята е постоянно да ни напомня за миналото, така че престъпленията да не бъдат забравени и повторени. Ето защо трябва да покажем истинската същност на нещата.

В такъв контекст, в рамките на историческите факти и истини, установени от безброй исторически източници, фашисткото минало на източната ни съседка, колкото и да се опитва да ревизира, ретушира ​​и разкраси миналото си, не може да бъде пренебрегнато. Това, че България е била от грешната страна на историята, не означава, че този факт трябва да бъде скрит. България трябва да покаже, че е затворила онази черна страница от своята история и че я е оставила след себе си. Очевидно е, че тя не само не е затворила тази глава.. Със своите ходове и отношение към Македония България потвърждава генезиса, развитието и трансформацията на най-мрачните идеологии като фашизма.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 56 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лаят Макетата

    99 7 Отговор
    Защото знаят, че ги чака вето. Бедни ще си останете, пост-юго дупка.
  • 2 Bar

    75 2 Отговор
    Всички да се съберем на площада и да извикаме на глас какво мислим. Нека Заев чуе, а дано и от посолствата чуят
  • 3 Галина колева

    100 27 Отговор
    Като ЦАР БОРИС 3 се ражда един път на столетия. Той даде живота си за България.
  • 4 Псевдоним

    67 4 Отговор
    Статия от типа - "котката е хищник и мяука, следователно хищниците мяукат".
  • 5 другарят

    54 14 Отговор
    Даденото определение за "фашизъм" едно към едно съвпада с това което е в момента фашистка Америка!.Кaквo вcъщнocт e фaшизмът? Нaй-прocтoтo oпрeдeлeниe e, чe фaшизмът e рaдикaлнo дeceн aвтoритaрeн ултрaнaциoнaлизъм. Фaшиcткaтa идeoлoгия ce хaрaктeризирa c нacилcтвeнo пoтиcкaнe нa oпoзициятa, диктaтурa, култ към нaциятa и държaвaтa, aнтидeмoкрaция, aнтилибeрaлизъм, прoтeкциoнизъм и интeрвeнциoнизъм в икoнoмикaтa, изпoлзвaнe нa нacилиeтo кaтo лeгитимнo cрeдcтвo във вътрeшнaтa и външнaтa пoлитикa, милитaризaция нa oбщecтвoтo, тeритoриaлнa eкcпaнзия и др...

    Коментиран от #19, #88

  • 6 МИШ МАШ

    28 24 Отговор
    ФАШИЗМА Е УЛТРАДЕСЕН КАТО В ИТАЛИЯ.НАЦИОНАЛСОЦИАЛИЗМА Е УЛТРАЛЯВ КАТО В ГЕРМАНИЯ.А БЪЛГАРИЯ БИЛА И ДВЕТЕ.ГЛУПОСТИ ЕСТЕСТВЕНО.А ВИНОВНА Е КОБУРГСКАТА ДИНАСТИЯ КОЯТО НИ ВРЪЗВА КЪМ ГЕРМАНИЯ И ПЪРВАТА И ВТОРАТА СВЕТОВНИ ВОЙНИ И НИ ДОКАРВА НАЦИОНАЛНИТЕ КАТАСТРОФИ.И ЗАТОВА Я НЯМА САНСТЕФАНСКА БЪЛГАРИЯ.А МОЖЕШЕ
  • 7 Дебилчев

    60 11 Отговор
    Ехе, професори-удб-сърбомани-титовисти дали знаят, че единствено "фашистка" България си спаси ЕВРЕИТЕ, това са измислени комунистически професори, да изповядват комунизъм е същото като фашизъм
  • 8 Demonaz

    41 14 Отговор
    Ние сме били на една страна с Германия под управлението на А.Х. И какво? Ние сме били царство,а не бълнувания от типа уау ми ние сме били фашисти. Хайде прочете накрая, къде е имало фашизъм и къде не. Национал-социализма в Германия е друга идеология. А, и незнайно защо се бълнува за хитлеризъм? Значи е имало и байтошовизъм смех. Червените сатрапи бълнуват ли бълнуват, за тито и за сталин двамата кръволаци по-зли от всичко.
  • 9 Македонския буклук

    47 7 Отговор
    Сигур не знае.че ЗА СЪЖАЛЕНИЕ НА НЕГО СМЕ ЕДИНСТВЕНИТЕ В СВЕТА СПАСИЛИ НЯКОЛКО СОТИЦИ ВАГОНА ПЬЛНИ С ИВРЕИ ТРЪНАЛИ ЗА ГАЗОВИТЕ КАМЕРИ...

    Коментиран от #90

  • 10 За пореден път

    34 3 Отговор
    Имам усещането, че за пореден път ще си го отнесем заради Македония. Отново провал на политици, общественици и медии да защитят правилно националния ни интерес. Как е възможно при това, че сме членове на ЕС и Нато от толкова години, и имаме всички лостове за въздействие. Пак да сме в по-лоша позиция в тези преговори, как малка и бедна Македония успява да убеди нашите съюзници в тяхната си позиция, а ние да изглеждаме като насилник, като сърдито дете? Отново да изпадаме в ситуация на изолация, защото няма кой да обясни и популяризира нашата позиция. Нормално явно е по-лесно да водим махленски скандали вкъщи отколкото да заемем позиция навън

    Коментиран от #15, #16, #21

  • 11 фашизъм=комунизъм

    23 16 Отговор
    Фашизъм=комунизъм, еднакво вредни са, крайно дясно и крайно ляво се сливат
  • 12 Русофил

    24 19 Отговор
    За фашизъм не знам, но комунистическа територия със сигурност Е, а разлика между фашизъм и комунизъм няма.
  • 13 Факт

    6 11 Отговор
    То и сега има нацистки концлагер в Перник България, дори е потвърден от чужда разузнавателна служба!
  • 14 шумкари

    52 7 Отговор
    Македонците като нашите комунисти, същите глупости.
  • 15 Подготвят ни

    14 7 Отговор

    До коментар #10 от "За пореден път":

    Със сигурност ще ни надупят.
  • 16 мародер

    16 1 Отговор

    До коментар #10 от "За пореден път":

    Защото сме колония и чакаме други да ни "оправят"...
  • 17 шумци

    28 17 Отговор
    Негово величество Цар Борис III е най-големия българин. Комунисти го отровиха.

    Коментиран от #22, #85

  • 18 Д. Димитров

    25 1 Отговор
    Ето сега ми се изясни....
    ЧЕ АЗ СЪМ СИ БИЛ ЧИСТ ФАШИСТ БЕ :)
  • 19 небрежнев

    20 10 Отговор

    До коментар #5 от "другарят":

    Елементите на определението за фашизъм са и в социалистическата система в РСМ. Още по-ясно и в съвременна Русия.
  • 20 Хахаха

    43 2 Отговор
    имало фашизъм в България. Тия скопски селяндури днес крият как е посрещната българската войска 1941 година от населението в Македония. Цар Борис III е Обединител. Фашизъм е имало при сръбския и югославски крал Александър Караджорджевич, който насила се опита да направи българите в Македония южни сърби. И Владо го думна в Марсилия. Същият този Караджорджевич е идвал на крака при Борис и се е удивлявал, че царят ходи без охрана! Да не говорим за ролята му в преврата в България в средата на 30-те години.
  • 21 гост

    17 1 Отговор

    До коментар #10 от "За пореден път":

    Въпросът е излишен-не ги интересува Македония.Интересува ги територията,пазара па макар и малък и по-добрата логистика при един военен конфликт.
  • 22 гост

    8 5 Отговор

    До коментар #17 от "шумци":

    Отровиха го марсианците-нещо си в грешка.

    Коментиран от #24

  • 23 небрежнев

    28 2 Отговор
    "Фaшиcткaтa идeoлoгия ce хaрaктeризирa c нacилcтвeнo пoтиcкaнe нa oпoзициятa, диктaтурa, култ към нaциятa и държaвaтa, aнтидeмoкрaция, aнтилибeрaлизъм, прoтeкциoнизъм и интeрвeнциoнизъм в икoнoмикaтa, изпoлзвaнe нa нacилиeтo кaтo лeгитимнo cрeдcтвo във вътрeшнaтa и външнaтa пoлитикa, милитaризaция нa oбщecтвoтo, тeритoриaлнa eкcпaнзия и др." - ами това е 1:1 Титова Югославия.
  • 24 шумкарю

    19 4 Отговор

    До коментар #22 от "гост":

    Предпочитай да вярвам на дъщеря му. Тя е категорична, че съветски агенти го отравят. А ти се подигравай колкото искаш. Факт е, че комунистите много го мразите.

    Коментиран от #32

  • 25 фактите

    19 0 Отговор
    "Нaй-прocтoтo oпрeдeлeниe e, чe фaшизмът e рaдикaлнo дeceн aвтoритaрeн ултрaнaциoнaлизъм. Фaшиcткaтa идeoлoгия ce хaрaктeризирa c нacилcтвeнo пoтиcкaнe нa oпoзициятa, диктaтурa, култ към нaциятa и държaвaтa, aнтидeмoкрaция, aнтилибeрaлизъм, прoтeкциoнизъм и интeрвeнциoнизъм в икoнoмикaтa, изпoлзвaнe нa нacилиeтo кaтo лeгитимнo cрeдcтвo във вътрeшнaтa и външнaтa пoлитикa, милитaризaция нa oбщecтвoтo, тeритoриaлнa eкcпaнзия ".
    Това не е ли съвремена област македония.Тя не се ли опитва да налага идеология и краде история.Май най-големите фашисти/нацисти са върлували в македония след войната
  • 26 Д-р ЦунКайМиго

    27 0 Отговор
    Каква "македонска историография" ви бие по главите БЕ келеши македонски?????
  • 27 ЗАЩО

    25 0 Отговор
    макетата не пишат нищо за страните, които са създателки на фашизма и нацизма, Италия и Германия. Но няма как да пишат, нали самите те са страхливи българи, зъбят се само на тези, за които знаят че нищо лошо няма да им направят.
  • 28 Го4о

    22 4 Отговор
    България е била и комунистическа държава с "нечовешко лице", убивала е народни представители, министър председатели, давала е затворници за храна на прасетата в ловешкия затвор и т.н. ИТН!
  • 29 Gost

    13 2 Отговор
    Ако не може да се докаже ДОХОД над определена граница, да се забрани произвеждане на над 2 деца! Ще ни залеят с хора от тези малцинства, които народът не може да издържа.
  • 30 гост

    2 6 Отговор
    А сега е НЕОНАЦИСКА
  • 31 Бесен Язовец

    4 22 Отговор
    Разбира се, че имало фашиски режм в България преди 1944 г иначе защо ще избиват жандармите и армията социалисти и антифашисти. В договора между България и Нациска Германия има клаузи за унищожаването на социалисти на територията на България и забраната на партии успорващи правото на нациската партия да владят Света еднолично !
  • 32 Наблюдател

    8 8 Отговор

    До коментар #24 от "шумкарю":

    Дъщеря му да не би да е провела разследване? Официалната информация на българската държава е инфаркт.

    Иначе това,което е казан в статията е вярно.Само изводите са спорни. Но е безспорно,че в България е имало авторитарен режим на Борис 3-ти. Това са исторически факти. Вярно е и че не спасаяваме ивреите от т.нар. Нови територии, които на практика са окупирани от българската армия територии на Гърция и Сърбия, признати от международното право.

    Коментиран от #68

  • 33 Хисторик

    3 15 Отговор
    Разниеасе, че в България е имало фашусзъм иначе защо Бг армията на правителството преди 1944г ще влиза в тила на сръбската съпротива и бг армия ще обикаля в Гърция заедно с нацисти да събира евреи които да прщат в Освиенцим!
  • 34 Хаххахаха

    4 1 Отговор
    Тидиии леко глезена.Хахаха тая глупост няма смисъл да се четеш Важното е да не е комунистка никога повече!
  • 35 Фашистка и нацистка

    14 5 Отговор
    А спасила 30хил евреи. Леко не се връзва май, а?Комунета?

    Коментиран от #41, #42

  • 36 Отряд,, Чавдар "

    9 10 Отговор
    В България не е имало фашисти те българите само помагаха на фашистите и избиваха партизани като хоби!

    Коментиран от #45, #48, #51

  • 37 Тимо

    6 5 Отговор
    Цитат: "...Публикувано във факти.бг: Премиерът и правителството се назначават директно от българския цар..."
    Все едно че чета за Путин
  • 38 100

    18 0 Отговор
    И тук някои червени кратуни още повтарят, че в България е имало фашизъм.
  • 39 Скорпи

    14 1 Отговор
    С тези разсъждения ще е престъпление ако допуснем да влезнете в ЕС.Добре да си правят сметката нашите политици...

    Коментиран от #43

  • 40 Тошко

    4 10 Отговор
    Фигуранта ще оправи работата! Ще ни предаде за жълти стотинки и ще грабне втори мандат! Европа ще го подкрепи и той е готов на всичко, иначе Гешев го чака наесен.
  • 41 Бесен Язовец

    3 15 Отговор

    До коментар #35 от "Фашистка и нацистка":

    Спадиха евреите друг път само, забавиха репарацията към Полша защото Жуков вече беше набрал сила от Изток. Нищо не са, спасили караха евреите да работят безплатно, а царя Фашист не е имал думата пред Хитлер! Големите сте ентосясти ако си мислите, че София е могла да спори с Берлин по въпроса с евреите.
  • 42 Наблюдател

    2 11 Отговор

    До коментар #35 от "Фашистка и нацистка":

    Дори близо 50 000 евреи са спасени,които са били на територията на България. Но над 11 000 евреи от окупираните от България територии са предадени в лагерите и убити от германците. Това е очевиден геноцид.
  • 43 Наблюдател

    2 3 Отговор

    До коментар #39 от "Скорпи":

    Извинявай, но това не са разсъждения,а исторически факти, изброени. Изводите са разсъждения и може да се спори, но от историци.
  • 44 Перо

    13 0 Отговор
    Македонско-ционистки уйдурми за историята. Ами защо тогава евреите не бяха спасени от Хитлер,щом и БГ е фашистка държава.
  • 45 Сотир

    14 1 Отговор

    До коментар #36 от "Отряд,, Чавдар "":

    То пък едни партизани...
  • 46 ХАРНО

    19 0 Отговор
    ама по същото време в България има действащи партии, БЗНС, социалдемократи, комунисти, Отечествен фплронт, партизани, недаваме подчертавам БЪЛГАРСКИТЕ евреи в концлагерите за което Израел е благодарил и издигнал паметник , сърпротива и т.н. и т.н. и т.н. това ЗАЩО ГО НЯМА във вашите учебници!!! А кога ще дадете оценка на КОМУНИЗМА - заклеймен и обявен от ЕС за тоталитарен строй наравто с фашизма, а неговите лидери за сатрапи!! А истината за лагерите и избитите без съд и присъда в титова югославия, за това кога ще пише въ вашите учебници!!! И последно има ли фашистки народи!!!??? И ако има какви са германците и италианците! Така че баста на тая избирателна ДЕМАГОГИЯ това вашето не науката - история , а удбашка идеологема !!!

    Коментиран от #63

  • 47 Бандера

    15 8 Отговор
    Скопските идиоти са ясни, но аз да попитам: защо милата ни Родина е осеяна с хиляди паметници на шумкарски терористи, "борили се срещу монархо-фашизЪма"? Защо има град носещ името на гражданина на СССР и нац. предател Георги Димитров - тарабата. Този предаде пиринско на Тито. Сърбоманите в Македония са като русофилите в България. Само че Югославия им даде стандарт и възможност да пътуват и работяп по цял свят, а СССР и слугата и БКП ни затвори в концлагер.

    Коментиран от #52

  • 48 Дългият

    4 1 Отговор

    До коментар #36 от "Отряд,, Чавдар "":

    Ако искаха да ги избият отряд Антон Иванов е показателен...оставяха ги да има и опозиция...
  • 49 ДжафДжаф

    19 0 Отговор
    Фашистка или не в случя с Македония това няма абсолютно никакво значение. Ако българите са били фашисти то и македонците също като част от този народ! Да не говорим, че ВМРО са били нещо като държава в държават, ползващи се от откритата подкрепа на фашистките управници. В Пиринско например ако посегнеш на чужда булка, рогоносеца се е оплаквал на ВМРО, а не на полицията, след което е следвало здрав бой, а в някои случаи дори и убийство. Всъщност точно ВМРО и активистите на тази организация са били причината в Пиринско да има толкова много шумкари. Една голяма част от първите партизани са били хора със смъртни присъди от групите на ВМРО. Така, че макетата да не се правят на вода ненапита. Освен това нашите попове може и да са лягали пред влаковете с евреи за да ги спасят, ама макетата не са си мръднали пръста за техните еврейчета. А как само са посрещали фашиста цар Борис III в Скопие например! Това, че българите са били фашисти непроменя факта, че по онова време на територията на днешна северна Македония са живели абсолютно същите фашисти. Да не говорим, че корените на голяма част от българският политически- фашистки елит са били именно от Македония. Имали сме и македонец- министър председател.

    Коментиран от #50

  • 50 Наблюдател

    1 15 Отговор

    До коментар #49 от "ДжафДжаф":

    Голямата подробност е ,че македонците са били в Югославия,а те впоследствие са окупирани от фашистите/националсоциалисти/ и не са били фашисти,а са се били срещу фашистите, впоследствие националсоциалистите ги прегазват.

    Предадените евреи са от български територии, т.нар нови земи, които България смята за сови земи и свое население,които са останали извън България, но България предава евреите от тези територии. Това според мен е геноцид, няма какво друго да е.

    Коментиран от #55

  • 51 Гаргамел

    10 3 Отговор

    До коментар #36 от "Отряд,, Чавдар "":

    Малко ви е трепал Гешев, още е можело да се постарае червеени ушанки ограничени
  • 52 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    5 3 Отговор

    До коментар #47 от "Бандера":

    Ами история, такива са били времената. Димитровград е построен от 50 000 бригадири, които пристигат от 963 български градове и села. Част от тях стават жители на новия град. Те са си избрали името на града и си е тяхно право!
  • 53 ремсист

    4 0 Отговор
    България е била с Германия, защото царя ни е бил с немско потекло! Много ти е разбирал българския народ през ония години, какво е това фашизъм или нацизъм. То и сега, почти никой не може да го формулира, както не могат да формулират и това, какво е робство и продължават да употребяват понятието турско робство! Толкова години са изминали от времената на фашизма, че е направо инфалтилно да се впрягаме на такива дразги.
  • 54 1235

    4 0 Отговор
    В България без съмнение широко са се ползвали фашистки практики но това не променя нещата че корените на населението в територията наречена сега северна Македония са български български и никакви други независимо какъв е бил режима в България в този период
  • 55 Кой бре

    14 0 Отговор

    До коментар #50 от "Наблюдател":

    сърбоманчо, от КОГО, щоне напишеш фашистка Германия окупира и после предаде окупираните тертории за АДМИНИСТРИРАНЕ, от Бългрия!!!??? А за мераците на Италия да напишеш нещо! А защо ли ти бятат Хърватите(през Втората световна война, усташите поемат управлението на големи части от Югославия – в Хърватия и Босна и Херцеговина. Усташите установяват система от концентрационни и трудови лагери и избиват стотици хиляди сърби, цигани и евреи с бруталност, която шокира дори германските им съюзници.)ЗАТОВА ЗАЩО НИЩО НЕ ПИШЕ ВЪВ ВАШИТЕ УЧЕБНИЦИ!!!??? Ако си пък Българин като не знаеш по добре замълчи, аман от сорасоидни изчадия!!!За посрещането с цветя на "окупатора" да не говорим!!!

    Коментиран от #57

  • 56 199

    4 0 Отговор
    Италия също е монархия даже нашата царица Йоана е италианската принцеса Джована Савойска Как така тука щом е монархия не можело да е фашизъм , а в Италия може?
  • 57 Наблюдател

    2 11 Отговор

    До коментар #55 от "Кой бре":

    С цветя са посрещали и Хитлер в Австрия. Това не значи,че не окупира. Проблемът е,че български восйки окупират териториите и администрират окупираните чужди територии според международното право. Това са исторически факти. И умишлено не е дадено българско гражданство на евреите и са предадени към концентрационните лагери

    Не разбирам защо се ядосваш.Историята трябва да се чете непредубедено. Много държави са извършвали престъпления, вкл.България..

    Коментиран от #73, #74

  • 58 Gen Gurko

    5 0 Отговор
    Долно макешко-сърбоманско л-йно !
  • 59 Минувач

    4 0 Отговор
    Голяма грешка е изобщо да се комуникира с тези северозападно или югоизточно сърбеещи се безродници!
  • 60 ПСР

    4 0 Отговор
    Ако търсим мнението на днешните"македонски"източници,България освен всичкото изброено в статията,е участвала пряко в бомбардировките над Хирошима и Нагазаки.
  • 61 5ко

    6 0 Отговор
    Те за тоя гьонсуратлък ще си киснете в албанското гето. Скоро ще ви карат по 5 пъти чело у земи да биете. Нагли убитняци.
  • 62 Обективен

    1 2 Отговор
    Че то и фашистка Италия беше монархия и имаше парламент?! Пък и самите БГ-комунисти - тия сегашните пребойдисаните от смесената комисия - 45 години набиваха непрекъснато в главите на мало и големо все "монархо-фашизъм" за режима на Боби-3! Не смееха да добавят и "наци-социализъм" щотото щяха да се саморазконспирират чрез техния "развит милиционеро-"възродителен" наци-социализъм"! Така че най-правилно е режима на Боби-3 да се нарича "наци-монархо-фашистки"!
  • 63 БКП пропаганда

    2 0 Отговор

    До коментар #46 от "ХАРНО":

    Що лъжеш, бе?! След 1934 официално партии не е имало!!!
  • 64 провинциалист

    4 0 Отговор
    Аз само не разбрах - обвиняват ни във фашизъм и нацизъм, защото заради нас не могат да са в съюз с Италия и Германия ли?
  • 65 каквото трябва

    0 1 Отговор
    На пук на всички били те историци или политици ще кажа да си направите сравнение за да излезе нещо от пилките във филосовските ви глави! (история)ТЕОРИЯ=/=ПРАКТИКА и това се отнася както за Фашизма така за Комунизма и разбира се днешната така искана и наивна ДЕМОКРАЦИЯ. ПП. Дано да греша но историята която ще четат нашите внуци няма да я одобрим ако сме живи или имаме внуци
  • 66 ИНЖ

    6 0 Отговор
    Могат да си интерпретират както им изнася. Но БГ не изпраща дори 1 войник нито на Източния, нито на Западния фронт. БГ ли щеше да спре Вермахта!?
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Дебилчев

    4 2 Отговор

    До коментар #32 от "Наблюдател":

    Да ги бяха освободили гърците и сърбите като са комунисти-шумкари с претенция впоследствие за тази територия, осъществили геноцид на българския етнос
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 mango

    8 0 Отговор
    Може да сме били всякакви...фашисти, комунисти,демократи....Но сме държава от 681 година и не крадем ничия чужда история, за разлика от вас. Много леб требе да изручате за да станете европейци.
  • 72 Античното Маке

    12 0 Отговор
    Тия сърбимани пак без да мислят, търсят под вола теле.
    Специално,днес за С.Македония, няма никакво значение дали България е била фафистка и нацистка държава.
    Ако сме били фашисти, то и из македонско тогава са били фашисти.

    Защото ,ако погледнем кадрите и снимките от посрещането на Цар Борис III в Скопие( песни, хора цветя, веселие) излиза, че с охота са се радвали на фашистите.
  • 73 Античното Маке

    12 0 Отговор

    До коментар #57 от "Наблюдател":

    Стига си пляскал глупости.
    Нема как България да е окупирала Македония, зашото такава държава не съществува преди 1991 година. Областта не е и анексирана, понеже Германия, на която Вардарско принадлежи след унищожаването на Югославското кралство, не я предава на България, а я предостава за управление, то ест, администриране. Ако в С.Македония действително искат да се придържат към историческата истина, би требвало да пишат за сръбския империалистчески окупатор или за германския фашистки окупатор. А ако погледнем на снимките от посрещането на Цар Борис III в Скопие, требва да пишем за освобождението на Македония от сръбско иго.
  • 74 Дебилчев

    8 0 Отговор

    До коментар #57 от "Наблюдател":

    Български войски НЕ окупират македония, понеже тя не е чужда земя с чужд етнос, като се връщаш у вас си ти окупираш ли се, използваш чужда територия, кажи на кого е била тази територия и Самуил и Охридската книжовна школа на кой етнос са, олигофренчо
  • 75 Търновска конституция

    4 0 Отговор
    Царство България става съюзник на Германия защото има една поговорка срещу ръжен не се рита и Борис Трети е избягнал по дипломатически път със съюзи България да не участва във ВСВ окупира територии извън Царство България за да ги администрира по време на войната грешката е депортирането на евреите за концлагерите от окупираните територии вместо да ги качи на кораби и лодки и евреите да се разделят по гръцките острови но договаря да не се депортират евреи от Стара България Борис Трети умира след като убива архар в Рила
  • 76 Анонимен

    2 0 Отговор
    От това което чета тук и изказването на македонските боклуци аз реших никога да не стъпя в македония. Правете като мен за да могат макетата да имат по_малко пари от туризъм.
  • 77 Дебилчев

    4 0 Отговор
    Повече е била комунистическа, а коминтерна ви създаде като политическа нация, македонизъм
  • 78 Шаран БГ

    0 1 Отговор
    Само съжелявам тези 30-40 годишни историци, които прекаляват с напъните да защитават българската кауза!
    И от двете страни едва ли има вече живи свидетели на онези събития .Точно за Скопие е вярно, че българските войски са посрещнати като освободители. Но.....после. Каква ги е вършила българската администрация ? Какво са правили и какви заповеди са изпълнявали войниците от пехотния и от артилерийския полк ? Защо Димитър Раев / областния управител/ е изискан от югославските власти след 09.09.1944 г и там е умървен.. като военнопрестъпник с грехове към мирното население ??
    Има нещо, което винаги ме е смущавало!? Идва 09.09.1944 год. Два-три дена преди това българското офицерство изоставя своите военнослужещи в Беломорска Тракия и Македония и се изнизва в "стара " България !?!? Български офицер да си изостави войниците !? Това е нечувано !!. Как се прибира обикновения войник в родния край? Как после новата комунистическа власт веднага го мобилизира и засилва към Драва Чехи, Драва Соболч и Драва Полконя. Някой от западните "големци" признава ли жертвите в унгарската пуста на България ? Защо сега всички западняци се нахвърлят / подло - по английски/ над нашата Родина. Всичко казано от РСМ е кристалната истина ..... Нима ?
  • 79 Онзч

    2 0 Отговор
    СМЯХ, ГОЛЯМ СМЯХ!!!
  • 80 не може да бъде

    4 0 Отговор
    Преди и по зреме на войната в България симпатиите към хитлерова Германия са много силни.Закони,които са приети приличат поне външно на антисемитските закони в Германия.В правителствата на България имеа откровени фашисти и симпатизанти на националсоциализма,въпреки че,по мое мнениече цар Борис III е далече и от фашизма и от националсоциализма и политиката му към Германия е просто принуждение и необходимост с цел да запази България от война и разрушения!?Но това в което бъркат македонските "историчари"като определят България като фашистка и националсоциалистическа държава е,че по техните критерии цяла Европа е била фашистка и националсоциалистическа -с няколко изключения/ Великобритания,Югославия,Гърция и СССР/!Между черното и бялото има доста/ може би даже повече от 40/ отенъка в сиво!
  • 81 България

    6 0 Отговор
    България отдавна е осъдила фашизма и е затворила тази глава от своята история не на думи, а на дела чрез заседанията на Народния съд и издадените от Народния съд присъди над фашистите в Царство България.

    Статията и раздухваната антибългарска истерия в измислената държава Р.С. Македония са политическа инсинуация, клевета!

    Коя друга държава в Европа спаси своите евреи от лагерите на смъртта в нацистка Германия? Югославска Македония никога не е била юридически в границите на Царство България.

    Коя друга държава в Европа, освен България, не изпрати свои редовни или СС части да воюват срещу СССР?

    Кои есесовци отчаяно и до смърт защитаваха германския Райхстаг от освободителната Съветска армия? - френските.

    Колко германски евреи, воювали за германския нацизъм попадат в плен на Съветската армия? - 10 173 души. (Виж "Векът на Сталин", книга четвърта, автор Евгений Гиндев; изд. "Зора", 2012 г.)
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 ПРАВОВЕРЕН

    5 0 Отговор
    Драги Георгиев да не забравя ,че и Русия е била партньор на Германия , както и на нас ! Чърчил се е възхищавал от Мусолини и му е писал писма в знак на подкрепа !
  • 87 Ю.кортес

    5 0 Отговор
    Комунизмът е последното убежище на македонизма.
  • 88 Пешо от блока

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "другарят":

    Така е в момента в Русия, не в Америка. Всички опозиционни политици са или в ареста или убити.Ама не казвам, че Русия е фашистка. Просто Путин така разбира демокрацията.
  • 89 Щерев

    3 1 Отговор
    Скопските комунета са пропуснали Унгария Словакия Румъния Финландия,даже германия.Жалки хора.
  • 90 Име

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Македонския буклук":

    Ама затова македонските евреи ги изпратихе в Треблинка и никой жив не е останал
  • 91 Биби Кинг

    1 0 Отговор
    Ега ,поочава ни некав бифш фашист деа! Я Пембен да накара Хитлера да каже кво мисли по тоа вапрос!
  • 92 Перо

    3 0 Отговор
    Понеже БГ е била “най-фашистката държава”, за това само тук са спасени всичките 50 000 евреи и една групичка в Дания! В бившата СФРЮ и Гърция са избити всички евреи,”защото не е имало фашизъм!” СФРЮ и Гърция са били окупирани страни от Вермахта и са под юрисдикцията и военновременните закони на Германия,по това време т.е. СС и Гестапо! Българското администриране се е изразявало в общинска администрация,а законодателството е забранявало протекцията на чужди граждани,извън българските предели. Войската ни е имала отбранителен характер с охранителни функции срещу криминални и партизански групи! Не е възможно ционисти и македонисти да ни вменяват несъществуваща вина. Според тях в Германия и Италия не е имало фашизъм, а е имало само в БГ и какво общо има държавното устройство в Царство България,където законите са създавани от многопартиен парламент,за разлика от кралствата СФРЮ и Гърция! Македонизмът и ционизмът са психиатрични болести!
  • 93 Тракиец

    1 0 Отговор
    То думите на господата от Северна Македония разбрах едно.Северна Македония е основавана на тези идеали Не е спирала да бъде фашистка и нацистка .Всички тези неща в момента при теб съществуват.Дори и в конституцията има доказателства за това.