2 Юли, 2021 13:00 3 060 26

Будният гражданин е опозиция и на тази власт, овчедушният клечи на амбразурата

  • герб-
  • корупция-
  • итн-
  • слави трифонов

Подобно поведение нито е изненадващо, нито следва да е предмет на дълбок анализ

Будният гражданин е опозиция и на тази власт, овчедушният клечи на амбразурата - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Искрен Вълчев за "Гласове"

Падането на ГЕРБ от власт отприщи огромни психологически енергии в българина. Повечето са виртуални, тоест липсват в живата комуникация, проявяват се при активните интернет потребители. Въпреки ограничения обхват обаче, е налице крайно отвратителна тенденция в публичното общуване. Става дума за това, че цялата войнстваща глупост, която до априлските избори демонстрираха привържениците на ГЕРБ, сега е дело на враговете на ГЕРБ. Подлизурство, подмазване, шербет, громене на врага с партиен билет, търсене на теле под вола, лъжи, манипулации – всички тези приоми се ползват обилно, за да се обсипе с хвалби служебната власт и заклейми Бойко Борисов. Естествено, в хвалбите и критиките нямаше да има нищо лошо, ако не се ползваше този инструментариум.

Подобно поведение нито е изненадващо, нито следва да е предмет на дълбок анализ. В политиката се вихрят примитивни агитки, чиято разлика е единствено в цвета на фланелките. Добре уредени тарикати с парички и на постове ги поощряват. А и човекът, принципно погледнато в исторически и природен контекст, не е същество, което е петимно за честността и фактите – лъже и маже на воля, щом му изнася. Но обективността изискват тези състояния да не се премълчават. Дълг на журналистиката е да разясни защо лъжата и глупостта са опасни, а и да припомни колко много са те далеч от интелигентността и разума. Целта на настоящия текст е да каже, че ги има тези състояния, а и да онагледи вредата от тях.

Няколко са основните манипулации, с които враговете на ГЕРБ посичат всеки, който се усъмни в светостта на служебното правителство и президента Радев:

„Който критикува Радев е министрите, иска да върне ГЕРБ”. Подобна теза е стара колкото света: „Който не е с нас, е против нас”. Тя обаче не е вярна. Обратното е. Водещ дълг на всеки човек е да бъде критичен спрямо властта – и миналата, и настоящата, и следващата. Тази критичност превръща електоралната единица в гражданин. Тя е здравословният коректив, а не овчедушните аплаузи. Тези аплаузи спрямо новата власт са копие на стихотворенията, с които симпатизантки на ГЕРБ обсипват Борисов. У нас хората обикновено си мислят, че критиката и будността спрямо управляващите е грижа на опозиционните партии. Напротив, тя следва да е най-вече грижа на хората. С други думи, не просто не е задължително да искаш да върнеш ГЕРБ, или да ги харесваш, щом критикуваш настоящата власт – тя трябва да бъде критикувана, за да не управлява като ГЕРБ.

„Къде бяхте, когато ГЕРБ бяха на власт, защо не ги критикувахте?”. Това е друга глупост. Тя иска да внуши, че сегашните критици прилагат двоен аршин – мълчали са при безобразията на предишната власт, атакуват само новата. Лесно може да се провери поименно, че не е така. Тук трябва да бъде добавено, че не са верни тиражираните глупости, че Борисов е стъпкал свободата на словото. Той и лакеите му контролираха много медии, ни винаги съществуваха още толкова, които не бяха контролирани – и пишеха каквото си искат срещу него. Публичността не пострада. Ако нещо не излизаше в медията X, се появяваше в Y.

Говорейки за медии следва да се добави, че добрият журналист не пише очевадни неща. Той не разяснява, че водата е мокра. В тази връзка е съвсем разбираемо, че добрите журналисти поотвърнаха погледите си от ГЕРБ. Да пишеш и говориш, че ГЕРБ са корумпирани, е разказ за мократа вода. Ясно е, че агитките нямат против да чуват едни и същи неща, но интелигентната публика, макар да не е многобройна, не се интересува от мократа вода. На нея и добрите журналисти са им любопитни други субекти, които все още не са разкрили докрай прелестите на характера си. Те са предизвикателството, защото почват да се разпореждат с живота на всички, а народната маса е сляпа за кривиците им. Затова и мантрата „Сменихте плочата, а?!” е нелепа. Не е сменена, просто е нормално приоритет на добрата журналистика вече да не е ГЕРБ.

„Ама не го ли виждате този циркаджия Бойко, гледайте какви неща прави!”. Виждаме го. Но колкото невероятно да им се струва на мнозина, не Борисов управлява вече. Ваксини, доходи, избори, строежи... не зависят от него. Циркът му е безобиден. Непрекъснатото взиране в него издава психологическия проблем - съответният човек не може да се откъсне. За тази привързаност обикновено са обвинявани феновете му. Но важи и за враговете – обсебени са от Борисов до степен, че не могат без него. Светът им се срутва, ако не се разнообразят с поредната му глупост. Нормалният човек просто спокойно си живее без Бойко.

„Каквито и грехове да имат сегашните, те са по-малкото зло”. Не е така. Фирмата на Спецов, имотите на Рашков, лобирането на Кацаров за болниците – по-малко зло ли са? Какъв ден ни очаква с такава утрин? Борисов и кликата му изглеждат по-корумпирани от останалите клики единствено, защото се задържаха по-дълго във властта. Но по характер са същите като тройната коалиция, реформаторите и т.н. Впрочем, цялата държавна власт сега из градове, села и паланки се напълни с кадри на тройната коалиция.„Винаги има грешки”, гласи другата мантра. Но не става дума за грешки. В момента например се води целенасочена политика да се реанимират кадрите на БСП и ДПС. Нима няма други хора?

„Конспектът на ГЕРБ”. ГЕРБ са опозиция, резонно е яростна към наследниците си. И бълва всекидневно критики. Няма спор, че това е избирателно поведение – герберите вършеха зулуми, сега се правят на светци. Но будният гражданин не бива да се притеснява, че с критиките повтаря конспекта на ГЕРБ. Важното е да бъде еднакво критичен към всяка власт. Той се различава от лумпенизираните агитки именно по това, че действа равнопоставено. А агитките, също като Борисов и компания, си отварят очите избирателно.

В заключение: цялата тази пишман революция на съзнанието и думите е гледана многократно. И именно тя акушира на царя, бодигарда му, а сега и на чалгаря.


Бел.ред.
Хората вярват, че новият парламент ще защити мажоритарните избори. Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Росен

    26 6 Отговор
    Делян Пеевски, Бойко Борисов, Йорданка Фандъкова и бившият директор на болница „Лозенец“, бившата Правителствена, са ползвали кислородната барокамера цел да се подмладяват и разкрасяват. За козметичната употреба на капсулата от „височайшите особи“ разкриха пред БНР медици от лечебното заведение.
  • 2 Сега разбрах

    15 3 Отговор
    Че водата е мокра
  • 3 Саше

    31 6 Отговор
    Искрене ходи си при вожда, може да ти хвърли някое кюлче, пълни глупости си написал......
  • 4 мафията

    20 6 Отговор
    Долу мафията! Мутри вън! Партийни калинки - вън! Цялата държавна администрация трябва да се прочисти от некадърните партийни калинки, назначени от Вожда и компанията му!
  • 5 Гал

    18 5 Отговор
    Искрен,Искрен говориш за амбразури, а какво правиш там? Как ви публикуват глупостите ...
  • 6 БОЛШЕВИК

    20 2 Отговор
    Будни граждани може да има само там къде има държава, и работещи институции. Ние нито имаме държава, нито имаме институци, и всичко е глас в пустиня!
  • 7 Гражданин

    21 5 Отговор
    До ден днешен не съм бил член на никоя партия. И няма и да стана. По този начин мога спокойно да критикувам недъзите на всяка една партия. Досега в БГ не е имало читава партия, а само клиентелистки. И като гледам и новата ИТН не е по-различна от старити муцуни, а дори е още по-зле. А иди та гласувай???
  • 8 100pera

    15 1 Отговор
    Твърде много думи. И демагогия, подплатена с неверни твърдения.
    1. Да, имаше критични към ГЕРБ медии. Но бяха несравнимо по-малко на брой и по мащаби на аудиторията. Т.нар. централни и национални медии бяха като отделни ретранслатори на Севта ТВ. А повече "критични" към ГЕРБ медии всъщност защитаваха Модела Луканов, на който еманация са точно ГЕРБ, БСП, ДПС, АБВ, ВМРО, НФСБ, Воля и др. подпорки. Защото нямахме опозиция, а псевдоопозиция.
    2. За повечето от българите сегашните избори не са толкова избор на партии, а опит да избере лица, които ще работят за демонтирането на Модела Луканов и възстановянето на парламентарната ни република. Независимо какви са били преди 5, 10, 15 години. Това е императив за оцеляването на България. Няма от къде да вземем кристално чисти хора, защото просто няма такива - все ки е бил някакъв някога, а ако не той самият - то родителите му, половинката му или приятелите ...
    3. Изчегъртването - Авгиевите обори могат да бъдат изчистени само с радикални мерки и само от решително настроени хора. А мърсотията е ужасяваща - дори и по малкото,което се разкри за последните 1-1.5 месеца.
  • 9 11 юли

    13 3 Отговор
    И такива мисирки като автора ги нема
  • 10 Цецо Цветанов

    15 6 Отговор
    Бойко да направи едно коремно. Ако ли не- да козирува на Радев. Ако остане без работа- взимам го за пазач на асансьора. Ред в хаоса! Бойко- при бай Ставри
  • 11 Ред в хаоса

    12 5 Отговор
    Бойко на топло
  • 12 Истината

    3 7 Отговор
    Поповица е раждала винаги много големи от падъци!
  • 13 Отврат

    6 1 Отговор
    Разликата между Гласове и Афера е, че първите са интелектуални нарцицисти, вторите революционно-хъшлашки нарцицисти.Там не пишат професионално завършени личности и журналисти, които могат да преценят и си дадат сметка какво, как и защо.Големите им разкрития за злоупотреби, кражби и какво ли не, е просто начин да се правят на журналисти.Който не го е разбрал, тепърва му предстои да го разбере.Стила им е не е, дали фактите или казано е истината, а друго ги интересува тях, жълтината и азиатщината.Това, законност, почтеност, честност....го обвързват с изкривени и техни си виждания, а не със нормите и традициите в СВОБОДНИЯ СВЯТ.
  • 14 Морски

    2 3 Отговор
    Абе я си вземи статииката и си я заври в..... гербераст ши... ан
  • 15 Сър Пичук

    2 3 Отговор
    Бла-бла.
    Дори няма да си губя времето да го коментирам.
  • 16 Аз Негодника

    5 2 Отговор
    ПРАВИ МИ ВПЕЧАТЛЕНИЕ.ЧЕ ОСВЕН ГЕРБ НИКОЯ ДРУГА ПАРТИЯ НЕ ПРАВИ ПРЕЗДИЗБОРНИ СРЕЩИ С ХОРАТА И СИМПАТИЗАНТИТЕ СИ...НИТО БСП...НИТО ДБ...НИТО ИМВ...НИТО ИТН...ЗАЩО ТИЯ ХОРА НЕ ИЗЛИЗАТ НА ПРЕДИЗБОРНИ СРЕЩИ С ХОРАТА. С ИЗБИРАТЕЛИТЕ...НАЛИ ПРЕТЕНДИРАТ ЧЕ СА ПРОМЯНАТА...ДА ИЗЛЯЗАТ И ДА КАЖАТ КАКВА ПРОГРАМА ЗА РАЗВИТЕ ИМАТ...КАКВО ОБЕЩАВАТ ДА НАПРАВЯТ...ПЪЛНО НИЩО...ОСВЕН ДА СВАЛИМ ГЕРБ...ДРУГО НЯМА...ТОВА Е БЕЗИДЕЙНОСТ И СТРАХ...СТРАХ ЧЕ СА МАРИОНЕТКИ НА ОЛИГАРХИЯТА.
  • 17 СТАЯ ЧУКАНЕ

    2 2 Отговор
    Държaвнoтo дружecтвo “Aвтoмaгиcтрaли” EAД ce e oбзaвeлo cъc cтaя зa първa пoмoщ в aдминиcтрaтивнaтa cи cгрaдa. Тaм oбaчe липcвa зaдължитeлният шкaф c мeдикaмeнти и прeвързoчни мaтeриaли. Нямa дoри eдин бинт. Зa cмeткa нa тoвa cтaятa e oбoрудвaнa c вcички aтрибути нa квaртирa зa интимни cрeщи – двoeн крeвaт, caнитaрeн възeл c душ c вoдeн мacaж и инcтaлaция зa пoдмивaнe към тoaлeтнaтa чиния, шкaф c нaпитки и дoри кутия шoкoлaдoви бoнбoни, узнa рaзcлeдвaщият caйт BIRD.bg.

    Cтaятa зa първa пoмoщ ce нaмирa тoчнo cрeщу кaбинeтa нa зaм.-дирeктoрa Кoтeв нa ceдмия eтaж.
    Кacим Дaл: Пeeвcки издържaшe ДПC, НФCБ , ВМРO и Aтaкa
    Дaлaвeритe му зaпoчнaхa oщe прeз 2004-тa, зaяви бившaтa дяcнa ръкa нa Дoгaн
  • 18 КРАСИВИТЕ

    1 1 Отговор
    Дeлян Пeeвcки, Бoйкo Бoриcoв, Йoрдaнкa Фaндъкoвa и бившият дирeктoр нa бoлницa „Лoзeнeц“, бившaтa Прaвитeлcтвeнa, ca пoлзвaли киcлoрoднaтa бaрoкaмeрa цeл дa ce пoдмлaдявaт и рaзкрacявaт. Зa кoзмeтичнaтa упoтрeбa нa кaпcулaтa oт „виcoчaйшитe ocoби“ рaзкрихa прeд БНР мeдици oт лeчeбнoтo зaвeдeниe.
  • 19 Искрен Вълчев - ГЕРБ!!! Бла, Бла!!

    2 3 Отговор
    Бла Бла! На Барикадата!!!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ЧОБАН

    2 2 Отговор
    АБСОЛЯТНОТО ТОЧЕН КОМЕНТАР /КЪДЕ СА МАЙКИТЕ ОТ ПРОТЕСТА СИГУРНО ДЕЦАТА ИМ СА ОЗДРАВЕЛИ / ИЛИ СА НА МОРЕ /ОТВРАТ/
  • 24 истината

    1 1 Отговор
    Майките от протеста се напротестираха. Хората с увреждания бяха употребени. Ако някоя от тези майки действително има дете с увреждания, вероятно ще получи "сус пай".
  • 25 боже опази

    2 0 Отговор
    Само като виждам как се е ухилил министъра ...
  • 26 Агамемнон

    2 1 Отговор
    Тия гласове дето са писали тая статия са си просто бесове на оная сган дето се прави на умна прецакана пророчица, щото от отдавна плуване в собствените си ескременти , си мисли че и слънцето е газов фекален гигант и чака апокалиптичен дъжд на астероиди да ги омие, та та блеснат като дънни риби в мрака на преизподнята. Айде баста, направихте хората на идиоти да ги плашите и заричате, ама нали си знаете, че бесовете се оправят с тояга !