Last news in Fakti

18 Юли, 2021 13:00 7 232 44

Арогантността и хвалипръцковщината отровиха публичния дебат през последното десетилетие

  • николай слатински-
  • бойко борисов

Дано поне мъничка част от българите си дадат сметка колко просташко е било откъм значими идеи и качествено...

Арогантността и хвалипръцковщината отровиха публичния дебат през последното десетилетие - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мнение на Николай Слатински, професор по национална и международна сигурност

Можем да споделяме или да не споделяме икономическите и финансовите, свързаните със здравеопазването или образованието идеи, които сега са обект на остър дебат след злополучния проектокабинет и абсолютно погрешния като послание проектопремиер, лансирани монологично от СТ и отстоявани от някакви остроумничещи сценаристи, които са на светлинна година от качествата, които трябва да притежават едни съвременни политици…

Много от тези идеи аз не бих коментирал, не защото съм абсолютно некомпетентен за да ги обсъждам, а защото не съм достатъчно компетентен, за да занимавам обществото с личното си мнение.

Искам обаче да акцентирам на нещо много важно. И то е, че ние бяхме забравили от близо 15, дори 20 години насам как могат да се дебатират подобни идеи, някои от които с ценен и ценностен, а други с радикален и дори стратегически характер.

Особено през едноличното, нарцистично, харизматично, некомпетентно и безпардонно като стил и език на поведение управление на ББ, такъв жизнено необходим дебат не се водеше, визията се заменяше с безкрайни самохвални монолози, препускане из страната за рязане на ленти заради зле положен асфалт, почти оргазмени словесни общувания с любимите мисирски, пошъл пиар, който в разумните общества би бил дори анти-пиар, защото се израждаше в оголена и безнравствена PRопаганда и досадно, блудкаво, унижаващо ни като социум и миришещо на бабаитска пот джиткане на джипката.

Сега виждаме, че може да се дискутира за съществените неща, че могат да се сблъскват на високо професионално ниво както политически позиции, така и експертни становища – все по насъщни проблеми на страната и управлението ѝ.

Дано поне мъничка част от българите си дадат сметка колко просташко е било откъм значими идеи и качествено лидерство изминалото десетилетие, как арогантността и хвалипръцковщината отровиха публичния дебат и какъв лишен от смисъл и размисъл, убог и повърхностен, първосигнален и диалектен, провинциален и празнодумен е бил нашият разговор засягащ настоящето и бъдещето ни – сякаш сме неграмотно племе, обитаващо обречен на затихващи функции бантустан.

Не, не преувеличавам. Когато след време историците и политолозите, социолозите и психолозите се ровят в това безпътно десетилетие, от примките и букаите на което се мъчим да се освободим, те ще се хващат за главите и ще се чудят:

Възможно ли е такава илитератна напаст да е сядала върху плещите на обществото и да го е сръчквала с пети като с шпори, докато с ръцете си е затваряла и притискала очите му?

Възможно ли е такава пяна да е изплувала отгоре?

Възможно ли такава дилетантщина да е изпълвала висшите етажи на властта?

Възможно ли така е народът да се е смирявал с цялото това парадиране на некадърността?

Възможно ли е такива гротескови карикатури да са били на най-висши постове? Да вземем само председателския пост на Народното събрание. И само него ли, и само него ли!?

И няма как да си отговорят че не, не е възможно, защото то БЕ възможно. Как да не е било възможно – вижте само кой стоеше най-отпред – ББ.

ББ е универсалният печален отговор на тези отчаяни и жестоки въпроси.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 101 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    22 57 Отговор
    Редовно чета жалейката на слатински и се чудя, тоя какво е направил по темите от които се оплаква. Щото с лаене из нета Нищо не се променя. И този коментар, не променя Нищо!

    Коментиран от #18, #19

  • 2 Последния Софиянец

    73 9 Отговор
    Докога всички телевизии ще прекъсват обедните новини за брифинга на Бойко!?После се сърдят мисирките като ги би.м на площада.Заслужават.

    Коментиран от #21, #33, #44

  • 3 истина е

    69 7 Отговор
    Колко сме жалки, щом позволих ме на този уеднолнижник да ни управлява толкова време.

    Коментиран от #34

  • 4 БОЛШЕВИК

    59 2 Отговор
    Какви дебати? То няма истински лидери в световен мащаб.
    Всички политици и техните лидери са като палячовци.
    20-век имаше толкова много лидери, кой от кой по-големи и значителни!

    Коментиран от #7

  • 5 WTF

    20 1 Отговор
    Защо от само един коментар оценката не е цяло число???
    Скапаняци
  • 6 Ку-ку

    14 57 Отговор
    Его и тоя пеленгатор изкочи от дупката си! Абе, аланколуууу, нали и ти беше в управлението едно време, бе съсел?! Какво създаде? Какво направи за доброто на държавата си?! Плъхове сте и това е! Бойко може да е всякакъв, но има видимо подобрение в държавата. А за мързеливите и тези с две леви ръце, който и да управлява все ще му намерят кусури! Айде у лево...

    Коментиран от #9, #16, #17, #24, #35

  • 7 БОЛШЕВИК

    21 2 Отговор

    До коментар #4 от "БОЛШЕВИК":

    Като изключим само лидера на С. КОРЕЯ - Великия Ким Чен Ун

    Коментиран от #8, #12

  • 8 Психиатрията

    1 14 Отговор

    До коментар #7 от "БОЛШЕВИК":

    Явно не рабпти в неделя,щом са те изпуснали.Заминавай при Ким
  • 9 Киркор

    4 4 Отговор

    До коментар #6 от "Ку-ку":

    Айде у лево ме заведе до " – "/минус/ и го натиснах!Не съм сгрешил,нали?

    Коментиран от #20

  • 10 Много

    12 0 Отговор
    Точно казано
  • 11 НЕНУЖНИКА

    33 6 Отговор
    БОЙКО БЕШЕ КЛОАКА В ЖИПКА И ТАКАВА ЩЕ СИ ОСТАНЕ !
  • 12 LOSHIA

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "БОЛШЕВИК":

    Заминавй,заминавай, заминавай, заминавай, заминавай,........ Ще ти поема разходите по пътуването,ще ти помогна и за Входната виза и пътни ще ти дам дори само заминавай, заминавай, заминавай, заминавай, заминавай, заминавай, ............и се не връщай
  • 13 Чичо Тони

    17 0 Отговор
    Възможно е и отговора преди време го даде един друг умен човек - 80%! Мисля, че процентите са по-високи. Може ли да излеземе от тази дупка? Може, но трябват сериозни инвестиции в образование, ежедневно показване и изтъкване на успели хора, тотален блекаут на измислените "елити" и време - много време.

    Коментиран от #23

  • 14 ЖАЛЪК ТОЛУП

    17 4 Отговор
    С ПАДЕНИЕТО НА СЛАВИ БОЙКО СЕ НАДЯВА ПАК , ДА ,,ОПРАВЛЯВА" ОТ ЖИПКАТА !
  • 15 Льотчик

    8 0 Отговор
    Синът на Тато, ликува.
  • 16 Точно така

    12 2 Отговор

    До коментар #6 от "Ку-ку":

    На некадърните,все системата им е виновна.Вместо да намерят честен начин да свършат нещо,те си търсят оправдание да не го свършат.И все някой друг им е виновен. И все някой друг им е длъжен.
  • 17 Viki

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ку-ку":

    Но все пак е нещо, нали! Мълчанието и преклонената главица не винаги са злато!
  • 18 LOSHIA

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    ами той прави същото,което и ти .но неговите изречения пораждат размисъл,а ти само лаеш! И какъв ТаУмВзе, си ти, по скоро ТаУмВзет !!!!!
  • 19 изрод от ГЕРБ

    4 7 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Я СЕ РАЗКАРАЙ БРЕ!
  • 20 Ку-ку

    7 14 Отговор

    До коментар #9 от "Киркор":

    Няма лошо... Така си решил, така си гласувал. Само не ми е ясно защо се отрича всичко направено през последните години и това, че българите (по-голямата част) живеят по-добре?! Вместо да седнат т.н. "умни" и да предложат решения и дебатират за това как да стане още по-добре, те си бъркат по д... ките и плюят като камили(без никакви конкретни доказателства) все едно досега не са живяли тук!!! Хайде очаквам ги с нетърпение, а не само "чегъртане" и Гешев.... Защото зимата идва, а с нея и вирусчето(което всъщност уж го нямаше) и това което ще последва ще им се стори меко казано доста тежко.... Цените хвръкнаха докато "льотчика" обикаля като гламав по полетата(както виждаме следва примера на " еднокнижника) и май не му дреме много, много че има да решава доста проблеми(липса на правителство, цените, парите от Европа, вируси и т.н.....)

    Коментиран от #43

  • 21 И ОТНОВО8434

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    ЗАЩОТО СА ТОЛУПТЕЛЕВИЗИИ!
  • 22 Айде бееее

    9 3 Отговор
    Сега всичко ще е наред, сега ще ни оправят! Стига сме гледали само какво било уааааа ууууу! Дайте да видим сега какво ще е! Да не стане по-зле!
  • 23 Може ли

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "Чичо Тони":

    За да стане по-бързо,да не разрушаваме всичко до основи,както някои от новите "лидери" се опитват да направят,а да признаем добре направеното и да НАДГРАДИМ.Въпросът ми е риторичен.
  • 24 И ОТНОВО8434

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Ку-ку":

    Ще има още по голямо подобрение ,но вие няма да го усетите ,знаеш защо

    Коментиран от #27

  • 25 Ало

    5 0 Отговор
    Ало, Слатински, който е върл противник на Герб признава ,че сценаристите с а на светлинна година ( а от мен са св. Години в мн ч.) от нормално политическо поведение и др. Е, тогава, какво да очакваме?
  • 26 анонимин

    15 1 Отговор
    Ами така щее като има толко много малоумници,коитос две ръце гласуват за един-бивш затворник,касиер на групировката сик,който е събирал парите от рекет,проституция и наркотици.И тези малоумници му повериха управлението на държавата!?Вие не сте прости,вие сте много прости!8737
  • 27 Ку-ку

    5 1 Отговор

    До коментар #24 от "И ОТНОВО8434":

    Лошото е че такива като теб ще го "усетят".... И до доооста навътре.... А за мен не мисли. Отдавна не разчитам на държавата за нищо, а се оправям сам и мога да кажа, че с двете си ръце и (акъл, колкото и малко да е) съм постигнал всичко. Ама вие дето чакате все на друг да ви оправи "къщичката" ще ви стори изнанагорно... Но нищо де, все ще ви научи на нещо и този период.... 😂😂😂
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ...

    6 0 Отговор
    Всичко е възможно. След десетилетия опростачване и чалгаризация, включително и от един от сегашните уж политически играчи, масовият избирател и дори в част от големите градове, загуби базови ценности и точно заради това загуби и реалната преценка за политическата личност на тези, които имат претенцията да управляват. Дефицитът на базови ценности в личността, липсата на безспорни авторитети, нихилизмът, асоциалното и малокултурно възприемане на реалността, раждат безпътица в умовете, която директно се пренася в безпътица в управлението на страната. Честито, българи, че позволихме да се създаде подобно нечувствително и безкритично общество...
  • 30 Анонимен

    0 4 Отговор
    Итн, дпс и Борисов +++++
  • 31 Фактъ

    10 0 Отговор
    За това десетилетие , видимо изостанахме от Румъния . А , някой виждат подобрения . Само ,че и асфалта е некачествен , сега трябва да се полага отново .
  • 32 Емил

    3 7 Отговор
    Как не можа да разбереш, че си разобличен?! Тръгна със СДС и стигана да дребен руски шпионин при Първанов! Слатински, бита карта си, пенсионирай се и ходи в тайгата на риболов!!!
  • 33 Емил

    2 4 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Ти телевизия ли гледаш?! А аз се чудя къде ходиш за промивки на мозъка! Сигурно и руските канали не пропускаш!!!
  • 34 Емил

    1 8 Отговор

    До коментар #3 от "истина е":

    Вярно - колко сте жалки! Я излизайте на протест срещу жалкостта си!
  • 35 Кики

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Ку-ку":

    Аве муньоооу,по голям саланкоолууу и плъх от те бе някой на дали е виждал и чувал... Уди да му посвириш на кава лаа малко на Тулуза банкянски
  • 36 слънцето изгря

    2 1 Отговор
    Спокойно , хора. Било каквото било. Няма смисъл да говорим за добрите неща, които се случиха на България, респективно и на хората. Кой се интересува от направеното дотук. Дайте да говорим само гадости, да отправяме обиди , да се отречем от приятелите си, от съседите си. Предлагам да не се бавим - време е да напишем доноси срещу всички, които не харесваме , нищо, че сме се престрували, че сме им приятели, че сме се възползвали от "моженето" им, от постовете им, от уменията им. Сега сме смели, не ни заплашва нищо, освен рестарта на още по- голяма арогантност. Но спокойно - тук са вече ИТН. Животът ще придобие нов смисъл, пътят ще е слънчев, гладък и перспективен. Щастието ще ни споходи, защото дойдоха добрите, образованите, полиглотите. Не ме е страх от бедите. Най-накрая ще си пеем и ще си живеем райски.
  • 37 аз съм Веска

    2 1 Отговор
    ББ Е ПРЕДНАЧЕРТАНО ДА БЪДЕ ПАК НАЧЕЛО НА МОНАРХИЯТА .
    КОЙТО НЕ ХАРЕСВА ИЗБОРА НА БОГОМИЛИТЕ , ДА СЕ ПРОБВА НА ИЗБОРИ. ТРЯБВА ДА СТЕ СПЕЧЕЛИЛИ ДОВЕРИЕ ОТ ПРОСТИ И ОТ УМНИ .
    ДА СТЕ ХАРИЗМАТИЧЕН - И ЗА ЕДНИТЕ И ЗА ДРУГИТЕ .
    И ДА МОЖЕТЕ ДА ЛЪЖЕТЕ .
    АКО ЕДНО ОТ ВСИЧКИТЕ ТЕЗИ НЕЩА ВИ ЛИПСВАТ , НЕ ПЛЮЙТЕ СРЕЩУ ВЯТЪРА .
  • 38 Хихата

    2 0 Отговор
    Право хортуваш, чоджум, ама тая алитератна паплач бяха фигурантите, натресени ни от "великите сили" да управляват балканските аборигени. И понеже тия фигуранти взеха, че си "поверваха" колко са велики, кукловодите ги смениха с други фигуранти. Ние сме независими, доколкото от нас нищо не зависи...
  • 39 ФИГУРАНТА

    2 4 Отговор
    ИМА И ПО ЛОШИ ОТ НЕГО, НАПРИМЕР РАДЕВ СЕ ХВАЛИ С ПОСТИЖЕНИЯТА НА ГЕРБ. КВО ДА КАЖЕШ ФАТМАК.

    Коментиран от #42

  • 40 ЦЕЦА

    0 3 Отговор
    ДОКАЗАНО Е ОТ ЦВЕТАНОВ ЧЕ РАДЕВ НЯМА КНИЖКА ЗА САМОЛЬОТ И ЧЕ СЪЩО КАТО БОЙКО Е МЕНТЕ ГЕНЕРАЛ - ВСИЧКО Е БИЛО СЪЧИНЕНО НА ПОЗИТАНО 20
  • 41 Хиииии

    1 0 Отговор
    Долу всички политически крадци и разбойници управлявали България
    последните 30 години! А герб и оста
    ците от нещото сдс, никога повече
    да не се появяват на избори. Нови
    образовани, доказани специялисти
    с нови идеи! Пълна мажоритарна
    система. Партийните идеологии не
    ме интересуват. Не можело без пар
    тии!!! Може и още как. Ако трябва, ще
    е за първи път в съвременният свят
    Икономиката и държавният интерес
    трябва да е важното. Хората трябва
    да живеят по добре. Не ни трябват
    супер богаташите! Нова система. за
    да живеем животът си достойно. Мо
    же трябва да се направи.
  • 42 За39

    1 1 Отговор

    До коментар #39 от "ФИГУРАНТА":

    Фигура те, сигурно и в животът си фи
    гурант. Радев е първият нормален
    президент от 30 години. Това трудно
    се възприема от Ганьовците. Плюете,
    защото сте комплексари и некадър
    ници.
  • 43 За куку

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "Ку-ку":

    Къде виждаш по добре живеещите българи. Сред какви хора живееш!? Добре живеят политиците, търгаши
    те, мошенниците, разбойниците и мал
    ка прослойка новобогаташи, съмнително натрупали капитали. Да
    не забравяме прокурорите, съдиите,
    нотариусите,адвокати,а и доста меди
    ци. Това не е целият народ. Ти от кои
    си?!!
  • 44 Уж софиянец

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Едни плазмодии си купиха заводи болници хотели по време на разбоническата приватизация А тоитата на борисов вози след радев гавазите да го пазят цените на ток вода парно и храни ще се вдигат Честито от площада