ФАКТИ.БГ
  • огнян минчев-
  • кирил петков-
  • асен василев-
  • кирил петков асен василев

Огнян Минчев: Почтеност, но и бързи реформи трябват

Затова е много важно да бъдат направени две неща - в краткосрочен и в дългосрочен план

Публикувана: 22 Септември, 2021 16:00
29 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3818
Огнян Минчев: Почтеност, но и бързи реформи трябват  - 1
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.5 от 29 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Двама нови политици заявяват, че ще работят само с почтени хора. Хубаво е да споделят как ще ги разпознават.
Почтеността е качество, което е ключово изискване за личността на тези, които се ангажират с обществена дейност. Политикът, общественикът, гражданинът (човекът в гражданското си качество), журналистът, академичният учен - тези хора би трябвало да притежават почтеност, цялостност, integrity, за да могат да контролират границите между своите лични - семейни, общностни - интереси и обществения интерес, на който са призвани да служат в това свое качество.

Човек, който злоупотребява с публичната си роля за да реализира лични ползи не е почтен човек. За да бъде тази оценка - оценката на почтеността - валидна, изпълнението на публичните роли на всеки един от нас трябва да бъде прозрачно, трябва да бъде пред очите на обществеността. В една обществена система, в която тази прозрачност в изпълнението на публичните роли не е осигурена, оценката на почтеността е силно затруднена. В България тя е на границата на възможното и невъзможното. Масовата завист, недоброжелателство и интригантство, както и системната злоупотреба с институционално поведение размиват до неразличимост границата между почтеност и непочтеност в изпълнение на публичните роли.

Затова е много важно да бъдат направени две неща - в краткосрочен и в дългосрочен план.
Първо, в кратки срокове трябва да бъде реформирана съдебната система до създаване на достатъчен капацитет за отсъждане - кое поведение е законно и кое не. Това правосъдието би трябвало да прави и сега, но то не се справя задоволително с тази задача. Никога няма да забравя коментара по телевизията на един бивш главен прокурор за добре известен подсъдим: "Вземете например г-н С. Той излезе от съда като доказано честен човек. Но обедня... ха-ха-ха... Обедня..." Докато съдът не бъде в състояние да издава присъди в съгласие със закона без да се практикува връзката "почтеност - обедняване", обществената оценка на почтеността не би могла да бъде надеждна.

Второ, необходимо е в дългосрочен план да се създаде масова обществена култура, в която злоупотребата с публична позиция и отговорност да бъде оценявана като срамна и недопустима. Днес не е рядкост да чуеш, че еди кой си бил началник, но глупав, защото не крадял. Докато този "глупак" не се превърне в пример за подражание на общественото мнение, почтеността няма да има място в публичния живот на обществото и държавата. В страните, които държат първите места в индекса на "Трансперънси интърнешънъл" за възприятие на корупцията, злоупотребата с обществено положение се разглежда от хората като максимално срамен и недопустим акт. У нас тази злоупотреба е все още оценявана като нещо едва ли не в реда на нещата.

Не е в ред само това, че "той" краде, а аз не мога. Ако мога - защо не?
Почтеността не е някакъв лукс, който ние не можем да си позволим. Тя е основна предпоставка за това да започнем да живем не просто по-богато (което ще се случи ако се намали корупцията), а по-спокойно, по-уверено и по-чисто - като качество на обществените отношения, които всички практикуваме. Хубаво е, че изискването за почтеност се поставя като условие за участие в определен тип политика, в определена политическа организация. Необходимо е почтеността да бъде ясно разпознавана и да се превръща все повече в задължителна предпоставка за политически и всякакъв друг публичен успех.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.5 от 29 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Последния Софиянец
1 Отговор
Важно! Кирил Петков и Асен Василев тръгват из страната.Утре в Пловдив от 16 до 19 часа на ул княз Александър Първи номер едно.После и в Стара Загора, Хасково, Велико Търново и Плевен.

Коментиран от #11


Оценка:
-18 +16

Делю Хайдутин
2 Отговор
Този на снимката вони!

Оценка:
-10 +21

Българка
3 Отговор
Днес е денят на независимостта, а не на лъжата! Не сме 1-ви април! Вече поредна статия , в която непочтени същества говорят за почтеност и морал!
Иначе много хубави послания и общи приказки!

Коментиран от #9


Оценка:
-7 +27

гадно
4 Отговор
Най-смешното е когато наведени политолози, созиолози, мисирки и всякаква обслужваща сган като тоя говорят за почтеност.

Оценка:
-6 +27

пешо
5 Отговор
особата, писала горните редове, е била в услуга на кого ли не, да не изреждам, мрежата помни. и точно тя да ми пише за почтеност, идва ми малко вповече.
у лево!

Оценка:
-6 +23

Петьо Петров
6 Отговор
Почтени са тези,които отстояват позициите си,а не обещават предизборно коалиции с всеки,само и само да влязат във властта. Петков и Василев може и да са почтени,но цялото лустросване,което им правят всички медии и лози,ми идва в повече.Но ще поживеем и ще видите либералната им политика.

Оценка:
-2 +20

!!!?
7 Отговор
Търся един почтен човек да донесе гражданството на Киро Факиро от канадското посолство в Румъния, че той е много зает - разхожда мажоретки от финансовите обрачи на "Капитал" на фотошутинг !!!?

Оценка:
-11 +15

Либерал кражба
8 Отговор
От 30 години само реформират... и все по-зле ставаме.

Оценка:
-1 +20

!!!?
9 Отговор

До коментар #3 от "Българка":


Ти тук си единствената "българка" която разбира от почтеността на изпаднали канадци с недоказано гражданство и от независимостта на кремълският парашутист Радев !!!?

Оценка:
-12 +12

Критичен
10 Отговор
спецов вече го разпознаха-най почтенния, а най близкия му, асенчо, съден за измама !!

Оценка:
-12 +16

Бойкикев съм
11 Отговор

До коментар #1 от "Последния Софиянец":


А в Русе кога?

Коментиран от #13


Оценка:
-1 +5

наглец
12 Отговор
На тоя дебелия дъщеря му краде по магазините, той ще ми говори за почтеност!

Оценка:
-7 +10

Последния Софиянец
13 Отговор

До коментар #11 от "Бойкикев съм":


От Русе бяха дошли симпатизанти в неделя на Лъвов мост на представянето на новата партия.

Коментиран от #16


Оценка:
-2 +4

умна приказка
14 Отговор
чешите ли си езиците,а за бойкот на "изборите" мислите ли?

Оценка:
-5 +2

Деян Икебаната
15 Отговор
Голем българин, голем разбирач. Голем- буквално. Прекалено голем.

Оценка:
-5 +1

Бойкикев съм
16 Отговор

До коментар #13 от "Последния Софиянец":


Язък, пак няма да му остане време да вземе бележката от Букурещ

Оценка:
-7 +8

17
Този коментар е премахнат от модератор.
Бърборино
18 Отговор
Ти кажи какво да правим с оня , твоя бандит - че за никъде не става само плямпате, наслушахме се вече и на хвалби и на лъжи! Тотална промяна ни е нужна както се казва една работа трябва съвсем да се обърка за да се оправи, щото тя докато някак си крета никой не я бута като тези загубени 12 години за хората - кой ше им ги върне.

Оценка:
-2 +4

Никакви реформи
19 Отговор
не може да има с тази " почтеност" на двете протежета на президента.Моля, който не е съгласен с това да потвърди , че между тези двама служебни министри и президента няма никаква идейна връзка.

Оценка:
-4 +5

Активист на БКП
20 Отговор
Хипопотама почна да се мазни на новите 🇱🇷🇹🇷

Оценка:
-4 +5

Мутрите на Борисов
21 Отговор
Най лошото че в България се е зародил Борисов Тероризъм.Има засечен разговор на Румен Пашата и Дончо Перник,говорят за унищожаване на човек и смачкването на психиката му чрез СРС- Синтетична Телепатия!

Оценка:
-4 +3

XYZ
22 Отговор
За тебе знаят, че си непочтен, спокойно!
Защитникът на ГЕРБ и мафията!

Оценка:
-4 +3

Хи хи хи
23 Отговор
Те реформите от демократите желйо иван Драган БОКО не са спирали демократе

Оценка:
-2 +1

Хи хи хи
24 Отговор
Те реформите от демократите желйо иван Драган БОКО не са спирали демократе

Оценка:
-0 +0

Почтеността
25 Отговор
дано само не е , като на гогов или спецов, че ще са безмислени три пъти избори !

Оценка:
-2 +4

ДаЗдраПерМа
26 Отговор
има ли човешки фактор не търси почтени и неподкупни светци. Само цифрови услуги и управление на всички нива. Минимално количество чиновници със високи заплати и професионална оценка на работата им на всеки 3 месеца.

Оценка:
-0 +0

Анинимен
27 Отговор
На тоя хрантутник до кога ще му дават думата той е за пъдене

Оценка:
-1 +2

Браво
28 Отговор
Браво г-н Минчев, по-добре от това не може да се каже. Лошото е че по-голямата част от аудиторията не разбират това което им говорите. Ето защо бих добавил към съдебната система и образованието.

Оценка:
-2 +3

дебелак
29 Отговор
бягай от тука...

Оценка:
-0 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.