Last news in Fakti

16 Октомври, 2021 16:00 3 754 35

Дума дупка не прави

  • бсп-
  • енергийна криза-
  • мерки

Предложените от БСП мерки за преживяване на енергийната криза предизвикват само крива усмивка

Дума дупка не прави - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В колонията BG ние не разполагаме нито с плодовете на своя труд, нито със самите себе си. Нашето здраве, поминък и дори съзнание зависят от приумиците на господарите. В тази изкривена действителност резултатите от изборите няма да променят ни на йота нашето битие - едни ще се бъхтим, за да могат други да дебелеят. Затова предложените от БСП мерки за преживяване на енергийната криза предизвикват само крива усмивка - те, също както и сходните идеи на брюкселските чиновници, не решават проблема, а го узаконяват. За какво по-точно става дума?

• Да се създадял фонд "Енергийна сигурност", в който производителите и търговците на електроенергия да влагат част от своята печалба. А със средствата оттам ще се помага на някои домакинства и предприятия.

Съзнанието рисува ярка картинка: на територията, овладяна от беззаконието, спекулантите доброзорно декларират всички доходи заради добруването на стад..., хм, (пардон за лапсуса!), на народа. Блъскат се мекосърдечните апапи пред гишетата, хвърлят пачки, припират да сторят себап. И да не забравяме, че те са получили официално от властта привелегията да дерат нашите кожи!

Преди всеки вот на "Позитано" 20 рекламират нов фонд. За съжаление измислячите пропускат темата за контрола на вече съществуващите... Удобна разсеяност.

Темата е и морална... Защо мнозинството работещи трябва да плащат сметките на лица, не помръднали и кутрето си за развитието на страната?

• Да бъдат намелени ДДС и акцизът на енергоносителите.

Ръководството на социалистите обича да говори за намаляване на данъка добавена стойност. Без съмнение той е несправедлив... Ала неговото съкращаване у нас ще направи стоките и услугите по-достъпни на кукуво лято. Така вече стана с пиенето в заведенията и с книгите.

• Намаляване на ДДС върху храните от малката потребителска кошница.

Това е от същата серия безсолни приказки за непретенциозните гласоподаватели.

• Субсидия за всяко домакинство за използваната електроенергия.

Моето любимо предложение! Сега мафията безнаказано си върти далаверите на пазара за тока, а искат още и държавата да ѝ плаща директно на офшорните сметки. Абсурд! Не е ли по-лесно да се разгонят прекупвачите - кърлежи и да се сложи ред в системата?

• Още какво имаше? А, да – домакинствата, нямащи възможност да си плащат сметките, да могат да използват шест месеца определено количество киловати.

Добре, ала не е ясно после кой ще покрива натрупаните разходи.

Представители на ръководството на БСП заговориха и за дострояването на АЕЦ "Белене". Този проект е нашият позор, огледалото, в което се отразява уродливото лице на колониалната администрация... Едва ли ще стане нещо с него. Все пак на времето социалистите допринесоха за спирането му. А и понастоящем те явно си бъбрят, без да са чули мненията на американската посланичка и на брюкселските чиновници.

Кризата с цените на електроенергията и горивата е ръкотворна. Забавно е, че нейните създатели – зелените маниаци, спекулантите и некадърниците в управлението, вместо да понесат отговорност, опитват да ни убедят, че са наши спасители.

Изглежда, че ситуацията няма да се оправи, докато държавата не върне своя контрол върху естествените монополи: производство, пренос и разпределение на енергия, ВиК и т.н.

А кабинетните плъхове на "Позитано" 20 би трябвало не да дърдорят, а да будят народа. Организирайте протести, искайте сметка от бивши и настоящи енергийни шефове и политици!... Как обаче ще вдигнеш ръка срещу себе си?!


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Врачка

    62 1 Отговор
    Добре де,чия собственост е АЕЦ Козлодуй ? Ако е всеоще държавна,защо работи срещу гражданите на тази територия?

    Коментиран от #10, #17

  • 3 Хаджи Генчо

    44 9 Отговор
    От БСП го играят и вълка сит и агнето цяло! Те така 30 години. Затова нито агнето гласува за тях, нито вълка.

    Коментиран от #12

  • 4 Приватизация

    68 3 Отговор
    ЧЕЗ, енерго про и ЕВН са държавни и общински фирми, само че на други държави. Цървулите от герб набързо продадоха държавните дялове, още през първия си мандат.

    Коментиран от #30

  • 5 Тато из Правец

    42 2 Отговор
    При мен цената на тока беше 1,6 ст за квч!!!Сега е 24 Ст?!!
  • 6 хан ювиги

    30 1 Отговор
    закон за просперитета на бългаския народ:ако трябва.допусни сащ до полииката в България,допусни русия до икономиката на България/и двете условия вече са изпълнени/,но не допускайте /трето условие/ измислени политици,още по-малко държавници да застават начело на държавата,ако трябва унищожете ги физически ,тогава ще просперираме а първите две страни ще ни уважават!
  • 7 куркудил

    31 0 Отговор
    Всяка зима умираме от студ, лятото от жега, всяка реколта умираме от глад, пандемия от мор и въобще свикнали сме да умираме всяка година, всеки месец, всеки ден и всеки час. С умиране нас не ни плашете, маката си бете.

    Коментиран от #25

  • 8 гошо

    40 0 Отговор
    верни неща са казани в антрефилето, да. и хората на нинова трябва да си носят кръста.
    но притеснява ме, че и дума няма за онези, които всъщност прокарват политиката на чорбаджиите - разни там продължаващи промените, разни там пси.хо.десни и вся остальная. те всъщност са причината да се върви от избори към избори - докато се получи "правилната" конфигурация. те са тези, за които истанбулската конвенция, чуждите бази и пр. "благинки" са записани в скрит протокол към програмите им.
    не ставаме за нищо.
  • 9 БОЛШЕВИК 🌟

    48 5 Отговор
    Кой и кои допуснаха преди 31 години България да стане колония на едни от най-алчните капиталисти! Кой и кои набутаха страната да тръгне по тоя капиталистически път? Тия които допуснаха това, рано или късно трябва да бъдат наказани най-жестоко и да получим възмездие за катастрофата и гибелта къде ни доведе тоя път!

    Коментиран от #14

  • 10 а сети се де

    44 1 Отговор

    До коментар #2 от "Врачка":

    АЕЦ е държавна, но държавата не е на гражданите
  • 11 България Кубика Партиен

    17 3 Отговор
    България е кибук на ЕврОПейския съюз
  • 12 ррр

    16 5 Отговор

    До коментар #3 от "Хаджи Генчо":

    БСП то ги интерусиват само социално слабите т.е лежачите на сенка. БСП създадохте ли средна класа? и къде е тя?
  • 13 цербер

    10 1 Отговор
    Дума дупка не прави. За какво да им прави,като те си имат по няколко. С дума дупка на ухото на жена за обици не можеш да напраниш,трябва ти остра и минала през огън игла. С думи и хляб не може да се замеси. Трябват си брашно,мая и водичка.
  • 14 Шопо

    12 2 Отговор

    До коментар #9 от "БОЛШЕВИК 🌟":

    Как кой???!!!Желькята и Луканката !!!
  • 15 Павел пенев

    18 11 Отговор
    Г-н Николов от тъпия ти коментар за всичко са виновни БСП. ГЕРБ никаква вина ли нямат, или и ти си поредната мисирка лакей срещу дребен хонорар да драска глупости. Нищожество.
  • 16 Възраждане

    29 1 Отговор
    ГEРБ и Бoриcoв пoдпиcaхa ЗEЛEНEТA CДEЛКA 2015 г. дa плaщaмe 50 eврo тoн врeдни eмиcии-станало е със знанието на БСП, ВМРО, НФСБ, Атака, ГЕРБ, СДС.
    ГEРБ нe пocтрoихa Бeлeнe.
    ГEРБ прeкрaтихa дoгoвoритe зa гaз c Руcия дa ca cпрямo цeни нeфт, и ни прaтихa нa БOРCAТA.
    ГEРБ пoдaри нa ТУРЦИЯ ЮП-пoдпиc нa зaм. миниcтър oт ГEРБ e нa дoкумeнтa зa зaкривaнe и 2 мeceцa Тиквaтa мoтa Руcия и нe издaдe Рaзрeшeниe cтрoeж cушa и мoрe, на 2-ри декември на Русия й писва една мутра да я мотае за ЮП
    ГEРБ oткрихa 1200 фoтoвoлтaикa и чecтни пeрки, частни и концесии 460 чacтни вeцa.
    Рaзликa мeжду тoк мeгaвaт Кoзлoдуй и фoтoвoлтaицитe нa Цвeтeлинa Бoриcлaвoвa в пeриoд 2009-2011 780 лeвa МEГAВAТ.
    Пoдлeци!!!
    Coрocoидитe ПП прoдължaвaт cъщият eнeргиeн ГEНOЦИД чрез План Възстановяване. ЕС отпуска на БГ 800 милиона лева за фотоволтаици, което ознаава поскъпване на ток с 450%, ББР наскоро обяви заеми за фотоволтаици.
    към 2030 соросоидните наследници на Плевенлиев ПП ще ипратят 200 000 безработни миньори на борсата.
    Много производства ще закрият, БГ няма да е конкуретна на СП2 Германия евтин газ.
    С прием на евро затъваме още повече. 50% от план възстановяване нса заеми и неизгодни за БГ условия.
    Видяхте Полша спиране пари от ЕС за запазване на ТЕЦове.
    Видяхте Унгария за ЛГБТ да не се преподава в у-ща.
    ПРЕДАТЕЛСТВОТО Е ОГРОМНО, тази е причината ИТН да съсипе 2 кабинета, за да даде властта на ПП.
    Ако този народ не протестира при новите цени на КЕВР, подписва смъртната си прис
  • 17 Възраждане

    24 3 Отговор

    До коментар #2 от "Врачка":

    АЕЦ Козлодуй е държавна.
    Но предателите ПОЛИТИЦИ, не искат да вкарат прост анекс, клауза в ЗАКОН ЕНЕРГЕТИКА-токът от Козлодуй при криза да е само за български потребители и икономика.
    2030 оставяме без Козлодуй и държавни ТЕЦ-ове, над 70% от енергетика я погребаха ГЕРБ, а сега новите наследници на Плевенлиев Петков и Василев.
  • 18 Къде е МИГЛЕНА КУНЕВА

    23 1 Отговор
    Да бъде заставена, където и да е по света да отговаря за престъпление срещу нацията, независимо на какви протекций
    разчита! Тук ВАЖНИ са действията, а не думите.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 НИНОВА, КОЙ ЩЕ ЗАЩИТИ ТРУДЕЩИТЕ СЕ

    4 17 Отговор
    ОТ ОБИРДЖИЙСКИТЕ ЦЕНИ НА РАДЕВ....БСП ПАРТИЯ НА ТРУДА ЛИ Е ИЛИ НА ЕДРИЯ КАПИТАЛ
  • 21 МУНЧО КРАТУНЧО СА СПИЧА

    2 12 Отговор
    НЕ МОА ДА ОПРАА........БАЦО ВРЪЩАЙ СА
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Безсмислена публикация

    11 3 Отговор
    За отклоняване на вниманието. БСО не е във властта от 10 години, а всичките им предложения бяха отхвърляни.
  • 24 Още един

    7 4 Отговор
    "влюбен" в БСП. Абе сине лелин или показвай нещата в пълната картинка, или се скрий и не замърсявай пространството с плиткоумните си "аналлизи". Вярно е ,че такива поръчани "аналлизи" помагат за " кариерното развитие", но все пак...
  • 25 розово

    11 2 Отговор

    До коментар #7 от "куркудил":

    Пиявици ни изсмукват кръвта до степен на едва уцелели и се радваме че сме живи.Парадокса е че се отглеждаме пиявиците и сме ги разделили на наши ваши хубави лоши..........
  • 26 Като сме

    14 3 Отговор
    колония, що не кажеш кои са колонизаторите, за да знаем де...Или ще речеш, че за такива работи дърпат ушите?
  • 27 Матей

    10 2 Отговор
    пРАВДИВО,Все по-често се прокрадват предложения за одържавяване на основните средства за производство,едрата собствености естествени монополи,и банките.Значи все пак социализма е бил на прав път,а американските злодеи ни препънаха.Къде щяхме да сме сега ,ако се развивахме както тогава,японци и германци щяха да ни дишат прахоляка,а не да ми пея Кка ЩЕ ГИ СТИГНЕМ АМЕРИКАНЦИТЕ.Ето че те сами се връщат при нас в мизерията,затъват икономически,а ние сме се вкопчили в пеша на чичо сам.Зарежи ги тия мошеници,с тях сме до кревата круша,с Русия ще излезем от батака,в това няма никакво съмнение.
  • 28 патриот

    3 16 Отговор
    В края на осемдесетте години на миналия век, след 45 годишно уверение, че вървим по правилния път на развитие, претърпяхме поражение, което ни завари с многомилиарден външен дълг, с изпаднала в колапс икономика и с обезверено население, принудено да се бори за оцеляването си при недостиг на хранителни продукти, режим на тока и режим на водата. Дори военнослужащите в армията бяха бяха освобождавани в домашен отпуск, за да се нахранят!
    Благодарение обаче на помоща, която получавахме и продължаваме да получаваме от страните в ЕС, България сериозно напредна в социално-икономическата област и сега е вече на 44 место в света по показателя "жизнен стандарт", изпреварвайки, Турция, Сърбия, Северна Македония , Полша, Украйна и много други. През тия години различни страни, включително и Русия, наложиха забрана за съществуването на Социалистическите си партии, което би трябвало да се обсъди и в нашата страна. Като мотив за това, може да бъде посочено, че партията ГЕРБ, води по силна социална политика от другите леви партии!
  • 29 pbdan

    1 0 Отговор
    Вcякa cтoкa cи имa ceбecтoйнocт. Цeни нa cурoвини, рeжийни, зaплaти, дaнъци. Тoвa дa ce вдигaт и пaдaт цeнитe 2-3 пъти в рaмкитe нa дни и чacoвe cи e нaпрaвo дaлaвeрa. Чух нeщo зa ПAВEЦ "Чaирa", чe я cпирaли зaщoтo чeрпи тoк oт eвтиния и прoдaвa кoгaтo e cкъп. Eднo тoлкoвa пoлeзнo и cкъпo cъoръжeниe гo cпирaмe дa вървят мушeнгиитe.

    Коментиран от #33

  • 30 То хубаво

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Приватизация":

    Но да те светна какво се случи много преди това. Работих в Енергото още като беше държавно. 3-4 години преди продажбата се направиха огромни инвестиции. Построиха нова офис сграда, пълен ремонт на старата , нови сервизна база и гаражи. Кой нормален хвърля милиони в нещо което ще продава. Това беше направено за да не се харчат новите "инвеститори". Енергото на цяла България беше подарено за 230млн. Само проводниците и кабелите ако се дадат за скрап струват повече. 2004-2005год ГЕРБ го нямаше. Продажбите ги направи 3ната коалиция в която бяха и вашите хора.....червените кхмери. От тук нататък който и да беше дошъл , връщане няма назад. Енергото е частно и ще дерат хората както си искат
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Иванов

    1 0 Отговор
    Да държавата трябва да върне своя контрол върху естествените монополи: производство, пренос и разпределение на енергия, ВиК и т.н. като пожелание е перфектно, като изпълнение почти невъзможно. Свалянето на ДДС върху продуктите от малката кошница е най- лесно. Вместо всякакви бонуси за ел. енергията да се вземе опита от този в Канада. Там първите 200-300кв. се фактурират на една цена, след тях на друга. Тоест бедните ще си плащат ниска цена, богатите могат да си харчат повече на друга. Всички партии , в това число и десните са ни продавали години наред, кой и как да завърти кормилото на държавния кораб, щом сме на директно управление на Брюксел и Вашингтон. И слепите виждат , че дългосрочните договори за газ с Русия предоставят ниски цени. И какво като сме ЗАВИСИМИ от Русия, помагат ли Щатите на някого за нещо, освен да им купуваме скъпите оръжия . До къде ни доведе синергията с Щатите и Брюксел вече 30 години. След промишленоста, съсипано е и земеделието ни, ядем вносни пилета, ябълки от полша, картофи от незнам къде и сме на дъното на всички класации. Вече сме доказаните ПРОСЯЦИ на Европа, щото сме мъдри, и евроатлантици. А нашата интелигенция е абдикирала от своите задъжения и както казва Наом Чомски е покорна слугиня на статуквото. посрещайте на бял кон мъдреца от банкя, еднокнижника, медицинския случай , който ДОКАЗВА докъде сме пропаднали ментално и духовно.!!!
  • 33 Много си прав

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "pbdan":

    За Чаира. През деня работи като нормален ВЕЦ и продава на висока тарифа. През нощта работи в помпен режим , при който помпите връщат водата в Белмекен на ниска нощтна тарифа. Разликата в цената е чиста печалба. Но явно това пречи на някого и решиха да я спрат за "ремонт" точно в навечерието на зимата. Така стават нещата в колонията

    Коментиран от #34

  • 34 pbdan

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "Много си прав":

    ПАВЕЦ "Чаира" има 4 генератора-помпи с мощност от 216МВт всеки - общо 864МВт. Спряха два за ремонт, а третият се повреди та сега ремонтират и него. Това е много изгодно за борсаджиите и те ще направят всичко възможно ремонта да се протака. Само за 100млн. лева може да се построи чзовир "Яденица" и водотунел към "Чаира" с което ПАВЕЦ става седмичен изравнител - смърт за свободната токова борса.
  • 35 !!!?

    2 1 Отговор
    Какви са "плодовете" на твоя труд бе Аланкоуло !? Нали само ако извадиш това което си внесъл с парите на ЕС (чиято "колония" си) и ще останеш само с "чушкопека" бе !!!?