Last news in Fakti

24 Ноември, 2021 14:27 2 496 20

Живко Георгиев: Решаващи за "Продължаваме промяната" ще са местните избори

  • живко георгиев-
  • продължаваме промяната

Няма да се откажат като НДСВ, прогнозира социологът за победителите в изборите

Живко Георгиев: Решаващи за "Продължаваме промяната" ще са местните избори - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Продължаваме промяната" ще е сериозен политически проект, коментира социологът Живко Георгиев в интервю за БГНЕС.

"Поне докато изпълни своята мисия, която е разглобяване на стария политически модел, няма да се окаже като НДСВ. Решаващи ще са местните избори. На тях "Продължаваме промяната" ще трябва да заеме солидни позиции в местната власт. Нещо, което НДСВ не успя да направи и затова се оказа крехък проект", каза Георгиев.

Според него сега има условия за създаване на стабилна управляваща коалиция, защото различията на партиите не са от ключово значение. "Нищо не пречи да има такава коалиция. Различията не са от такова естество, че да създават пречки. Нека си спомним тройната коалиция на БСП, ДПС и НДСВ. Толкова ли бяха общи приоритетите им?", коментира Георгиев.

Сривът на резултатите на "Демократична България" и възможната евентуална коалиция с БСП притесняват много избиратели на градската десница.

"Има риск евентуална коалиция с БСП да отблъсне част от избирателите на ДБ, но не го надценявам. Нека видим коалиционното споразумение. Електоратът на ДБ е рационално мислещ. Ако е постигнато споразумение, което е убедително и реалистично, няма да има проблем", смята Георгиев.

Според него свиването на "Има такъв народ" е нещо очаквано с оглед на неясната стратегия на партията.

"Те успяха да постигнат висок резултат на предишните избори, защото привлякоха чист наказателен вот, което обаче не означава, че този електорат ще остане лично техен. Сега са останали само тези, които са гласували по убеждение за тях, а са отпаднали онези, които са ги подкрепили, за да накажат статуквото. Сега те се насочиха към други формации. Провалът е породен от неумелата игра, когато бяха първи и разочарованието в електората им. Но се появи и партия, която изглежда по-релевантно да създаде мнозинство. ИТН нямаха капацитет. Мисля, че самите те бяха изненадани от високите си резултати на миналите избори", каза социологът.

Той допълни, че позицията на "Възраждане" е изключително любопитна и сложна. Те няма да участват в управлението, но ще могат спокойно да критикуват всички останали, защото няма да носят отговорност. Това според мнозина може да увеличи подкрепата за тях. "Възраждане" безспорно има бъдеще в краткосрочна перспектива. Особено ако партията е успяла да извлече поуки от провалите на "Атака", НФСБ, ВМРО. Колкото и да е изгодна тази позиция, толкова е и рискова. Те ще могат свободно да критикуват правителството, а от време на време ще могат да проявяват и конструктивизъм, като подкрепят определени решение.

В опозиционното пространство не ги виждам, като съдружници на ГЕРБ и ДПС. Ще трябва да стрелят критики в две посоки, защото иначе ще загубят уникалност и позициониране, ако критикуват само правителството. Дали ще успеят да се възползват от ситуацията или ще изпаднат в изолация, предстои да разберем", каза Живко Георгиев.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    10 13 Отговор
    С машинките на Гуайдо няма какво да му мислите. Мачът е свирен предварително.
  • 2 истина е

    18 9 Отговор
    Не влезе ли тиквата в затвора ,нищо няма да се промени!!

    Коментиран от #11

  • 3 Българка

    14 7 Отговор
    Надяваме се на 4-годишно стабилно управление и истински реформи. Очакваме виновниците от ГЕРБ- ДПС и КО в кратки срокове след присъди и пълна конфискация дълги години в затвора!

    Коментиран от #10

  • 4 Пич

    10 11 Отговор
    " До като изпълнят своята мисия " ... Е това е есенцията... Ваксиниране , геьове , Македония , нови шкафчета , за нови айдуци , бази за Козяк , и после - кой от къде е...
  • 5 Гошко

    9 3 Отговор
    Общини, кметство, НАП, полиция всичко е кадри на герб и дпс, крадци до крадеца. Какви кражби се случват там е страшно

    Коментиран от #9

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ибрикчия

    6 0 Отговор
    Ще повярвам на ПППП тогава, когато джоба ми се напълни с пари и видя крадците в затвора!
  • 8 Зкзкдгфн

    5 1 Отговор
    Защо ме триете бе????????????Ще повярвам на ПППП тогава, когато джоба ми се напълни с пари и видя крадците в затвора!
  • 9 АЗ ПОДМЯНАТА

    6 4 Отговор

    До коментар #5 от "Гошко":

    ВЕРНО ЛИ ГОШКО ТИ ВИДЯ ЛИ МУТРО КОМУНИСТИЧЕСКА И ЛИ ПОНЕЖЕ НЕ СТАВАШ ЗАНИЩО ЛЪЖЕШ БЕЗОГЛЕДНО ДЪРТИТЕ МУТРИОТ ОТБЩПОТ 80 ГОД ХВАНАХА ВЛАСТТА СЕГА ТЕЗИ ДЕТО СРУТИХА БЪЛГАРИЯ ОКРАДОХА БЪЛГАРИЯ И СЕГА ПРОДЪЛЖАВАТ
  • 10 АЗ ПОДМЯНАТА

    5 7 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    ИСКАМ 12 КЛОЗЕТА И НЕГОВИТЕ МИЛИОНИ ДА СЕ ВЗЕМАТ ДА БЪДЕ РАЗСЛЕДВАН НО ОТ ЕВРОПЕЙСКИ СЪД ДА БЪДЕ РЕПРЕСИРАН ЗАПЛАШВАН АРЕСТУВАН ТАКА КАКТО ПОСТЪПИ С МИРНИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ В МИРНО ВРЕМЕ ДА МУ ПРАТЯТ БАРЕТИ ЗАЩОТО С ТЕЗИ РЕПРЕСИИ РАДЕВ СПЕЧЕЛИ С НИСКА ИЗБИРАТЕЛНААКТИВНОСТ БЪЛГАРИТЕ СА ОТВРАТЕНИ ОТ ТЕЗИ КОМУНИСТИ
  • 11 Аз промяната

    6 9 Отговор

    До коментар #2 от "истина е":

    НА ТЕБ БЕДНЯКО КАКВОТИ ПРЕЧИ БОРИСОВ ТРОЛЕ МУТРО КОМУНИСТИЧЕСКА БОРИСОВ Е ЛИДЕР ПОЛИТИК ЕВРОПЕЕЦ А ТИ СИ ЖАЛЪК НЕВЕЖ ПОДЧИНЕН ТРОЛ

    Коментиран от #14, #15

  • 12 тълпата

    4 5 Отговор
    Какви местни избори??? Тя няма да изкарат и до Великден на тях плана им е грабвай и бягай!
  • 13 Гербер

    5 5 Отговор
    На местните избори Баце пак ще ги бие защото народът го обича.
  • 14 кака

    3 7 Отговор

    До коментар #11 от "Аз промяната":

    Я по кротко!!! Като си герберски платен трол няма да ти се кланяме я. Вашата дейност приключи.

    Коментиран от #16

  • 15 Ехоо

    0 4 Отговор

    До коментар #11 от "Аз промяната":

    Има още пачки в чекмеджето.

    Коментиран от #17

  • 16 Аз промяната

    5 3 Отговор

    До коментар #14 от "кака":

    ЗАЩО Е ТАЗИ ОМРАЗА ЗАЩО ЛЪЖЕТЕ ТУК БЕЗОГЛЕДНО ВИЖДАМ ЖИВОТЪТ В БГ ПО ДРУГ НАЧИН И АКО ЩЕ МЕ МРАЗИТЕ ЗА ТОВА ДОБРЕ ИСКАМ СИ ДЕМОКРАЦИЯТА ИСКАМ СИ СПОКОЙСТВИЕТО НЕ ИСКАМ РАЗНИ МУТРИ ОТ 80 ГОД ДА РЕПРЕСИРАТ ДА ПОТЪПКВАТПРАВАТА НА БЪЛГАРИТЕ ОТ ПОЗИЦИЯТА НА СИЛАТА ЛЪЖИТЕ МАНИПУЛАЦИИТЕ НЕКА ДОЙДАТ ПРИ ВАС ИЛИ ПРИ ВАШИТЕ БЛИЗКИ БАРЕТИ И ДА ВИ АРЕСТУВАТ ЗАПЛАШВАТ ИЛИ УВОЛНЯВАТ ТОВА ЛИ Е ДЕМОКРАЦИЯТА ИЛИ ЗАЩОТО РАДЕВ ТРЯБВАШЕ ДА БЪДЕ ПРЕИЗБРАНС ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИЯ ПРАВЕШЕ КАМПАНИЯ ДЪРЖЕШЕ СЕ БЕЗОГЛЕДНО ГАЗИ ЗАКОНИТЕ САМОВЛЮБЕН ДИКТАТОР МИНАВАЩ ПРЕЗ ТРУПОВЕ
  • 17 Аз промяната

    4 2 Отговор

    До коментар #15 от "Ехоо":

    ПИШЕШ ЛЪЖИ ЧОВЕЧЕ РАБОТЯ ОТДАВНА ИЗВЪН БГ А ТВОЯТ УМ Е ПОКВАРЕН ДА ТИ КАЖА НЕ ИСКАМ МУТРИ ОТБКП ОТ 80ГОД ДА ЛЪЖАТ КРАДАТ САБОТИРАТ БЪЛГАРИТЕ НЕ ИСКАМ РАЗНИ ЛЪЖЦИСАМООБЯВИЛИ СЕ ЗАМЕСИИ ДА МЕ СПАСЯВАТАМАН ОТ МЕСИИ АМАН ОТСПАСИТЕЛИ НИКОГО НО ВИЕ КОИТО СТЕ НЕСПОСОБНИ ДА СИ ПОДРЕДИТЕ ЖИВОТА ЧАКАЙТЕ МЕСИИТЕ ВЕРВАЙТЕ И

    Коментиран от #18

  • 18 Ехоо

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "Аз промяната":

    Не зная на бял прашец ли си или на Пещерска но спри. Потърси добър психиатър. В чужбина има много и са безплатни. Щом живееш навън ти си се оправил. Гледай си кефа и остави българите сами да се оправят.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 За протокола

    0 0 Отговор
    Няма кой да ги чака толкова. До тогава ще са в небитието.