Last news in Fakti

19 Януари, 2022 13:00 8 841 27

Приятелите "под прикритие" на България

  • приятели-
  • българия-
  • рсм-
  • скопие

За разлика от македонците, в албанското общество - сърбомани, или гъркомани - няма!

Приятелите "под прикритие" на България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В настоящите "нажежени" отношения с македонските управници, един глас се отличава със своята добронамереност към България. Това е гласът на македонският албанец - Буяр Османи. Той е министър на външните работи за втори мандат. През цялото време като член на правителството, Османи не произнесе никаква нападка, нито лоша дума към страната ни. Неговите изказвания ме върнаха 30 - десет и няколко години назад.

В кантората на Ценко Барев в Париж, заварих снажен мъж, който говореше с акцент. Двамата пиеха кафе. Ценко дърпаше лулата си, а непознатия споделяше неодобрение към Тито и сръбската политика като цяло. Аз оставих ръкописа за списанието на организацията и се насочих към вратата, без да се меся в разговора им. Тогава непознатия се обърна към мен и каза на висок глас за да го чуем и двамата:

"Ние проблема с Македония ще го оправим с България - на кафé!" Той така натърти на думата "кафé", че я помня и до днес. Непознатият се изправи и аз видях, че в едната си ръка разклащаше многозначително филджана. Тогава Барев се намеси и каза - Божидаре ти нали си "македонец"? Запознай се с престолонаследника на Албания. Непознатият ми протегна ръка и каза - приятно ми е - Лека.

Малкото му име не помня. В последствие разбрах, че в съпротивата им срещу политиката на Белград, албанците в Македония и не само там, много държат на добрите отношения със София. При срещи с членове на техният политическият елит, когато им заговорим на английски те ни прекъсват и казват, че говорят български. Има и една друга подробност, която неизбежно ще се окаже от значение за в бъдеще. За разлика от македонците, в албанското общество - сърбомани, или гъркомани - няма!


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 102 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 секурити

    32 1 Отговор
    Макетата приели че са българи, започват масово издаване на български паспорти!

    Коментиран от #6

  • 2 !!!?

    25 3 Отговор
    Българи от старо време - така и не разбраха, че тези наративи нямат нищо общо с критериите за приемането на Македония в ЕС !!!?
  • 3 Българин

    24 35 Отговор
    Реклама на Албания .Защо ли ?
    САЩ не успяха да набират директно Турция в ЕС . Сега тактиката им е "стъпка по стъпка" : В пакет с Македония (около която традиционно се вдига много шум ) ще се набута и мюсюлманска Албания .А щом вече се създаде прецедент за мюсюлманска държава в ЕС , пътят и на Турция ще е открит .

    Коментиран от #7, #16, #18, #22

  • 4 Пламен

    35 52 Отговор
    Проблемът е у нас.Тъпкани сме с русофили
  • 5 Много интересна статия

    57 5 Отговор
    И много поучителна, и това е вярно, те никога не са били сърбомани като македонците, отстоявали са своята националност и самобитност, и за това си спечелиха Косово, докато македонците никога няма да спечелят областа Македония за своя държава. С лъжи, омраза и подчинение на чужда държава..в случая на Сърбия..няма как да стане, и българското правителство трябва да работи и в насока, Албания да се отдели от РСМ и да получи зелена светлина за членство в ЕС, а преговори с македонците в момента са...мисия невъзможна.

    Коментиран от #13

  • 6 Европеец

    48 5 Отговор

    До коментар #1 от "секурити":

    Още навремето ако не ни управляваше Тиква а някой с акъл щеше да направи издаването на български паспорти за макетата много лесно и безплатно само срещу доказване с документи на български произход. Трябваше тези документи само да ги събират и сега нямаше да искаме да признават българско малцинство а щеше да е българско мнозинство.

    Нямаше как да претендират за "македонска идентичност" и "македонски език" - щяхме да имаме документи че поне повечето са българи.

    Но трябва човек с акъл а не тиква да ни управлява.

    Коментиран от #8, #17

  • 7 Само питам

    17 21 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Защо рацваваш отново русофилските лъжи?
  • 8 Само питам

    22 27 Отговор

    До коментар #6 от "Европеец":

    Не може за всичко Тиквата да ви е виновен. Преди него колко правителства бяха, защо не го направиха? Орешарски защо не го направи бе приятелю? Защо не го направи служебното правителство на фигуранта през 2017?

    Коментиран от #21

  • 9 адаша

    35 3 Отговор
    Цялата тази какафония- българско и македонско малцинство взе да ме дразни.
    Преди доста време сме на риболов, на яз. Сопот. Привечер, при нас идват двама братя, които са наши познати. И двамата са от с. Голяма желязна, но единият е "заврян" зет в Малка Желязна. Естествено е , че ни носят ракия която са я варили самите те. И се започна един голям спор между тях-коя ракия е по- добра - от Малка или Голяма желязна, а то нямаше разлика в питието. Сещате ли се ли? И двамата са от едно село. Ние си траехме. Добре , че нямаше американец с нас...

    Коментиран от #24

  • 10 Е добре

    6 1 Отговор
    Само не разбрах колко е това 30 - десет !
  • 11 Костадинов

    16 2 Отговор
    В територията е пълно с предатели.
  • 12 До Европеец

    36 1 Отговор
    Няма нужда да се събират - те щом са получиили български паспорти, значи по някакъв начин са доказали българския си произход ! Освен това, през 1911г. там са преброени (самоопределили се) близо 1 200 000 българи (голямото болшинство от населението), и никакви "македонци", така че не може само за около 40 години всички тия българи да изчезнат, а на тяхно място изведнъж да се появят от небитието нов народ - македонци !

    Коментиран от #14

  • 13 божидар чеков

    12 1 Отговор

    До коментар #5 от "Много интересна статия":

    Малко са хората, които разбират какво искам да кажа. Вие сте един от тях. Благодаря за което.

    Коментиран от #15

  • 14 Рангел

    23 4 Отговор

    До коментар #12 от "До Европеец":

    Защо да не може да изчезнат.Били са изоставени от българските политици,били са избивани,разселвани,унижавани.В съвременна България само за 10 години изчезнаха близо един милион Българи а ни управляваха българи начело с тиквата.
  • 15 Олеле

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "божидар чеков":

    Ко беши Божидар Чеков намаше да си пишеш името с малка буква! 😂😂😂😂
  • 16 Българка

    16 5 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Чела към устава на ЕС, никъде не пише,че изискване за членство е християнството. Проблема на Турция не е религията. Няма нищо лошо още една силна икономика да участва, просто правата на човека трябва да бъдат спазвани.
  • 17 Джо

    7 3 Отговор

    До коментар #6 от "Европеец":

    Прав си,но това бе хранилка за съветските ПатрЕоти на ШкембакВойводата.
  • 18 Въпрос

    9 3 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Искаш да кажеш че българите в Воложка България не са българи .защото са мюсолмани и защото Путин им забранява да се наричат българи от страх?
    Мислете с главите си,а не с задниците бе хора!
  • 19 Валери

    7 1 Отговор
    Неее Пламене...проблемът е че на макетата главите им са като паве...
  • 20 Борис

    10 4 Отговор
    До 8- Тиквата е виновен защото управлява 12 години,колкото Хитлер в Германия, Орешарски беш на власт Година и нещо,другите по един мандат, а Боко успя да ни намали с 800000 работоспособни българи.
  • 21 Питащия

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Само питам":

    Ами не питай, а мисли. Ако успееш, сам ще стигнеш до верния отговор.
  • 22 Някой си

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Виж сега..умния глупак на казва нищо, за да не дава повод да го мислят за глупак...а такива като тебе, веднага дават да се разбере, че са глупаци.
  • 23 123

    6 0 Отговор
    Албания и народа и са били част от България до 1018 година,И все още след 11 века има Албанци които се идентифицират като Българи, за разлика от хората в македонските и сръбските земи.
  • 24 Гурме

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "адаша":

    Странно! Това, горното написано, има ли връзка с качеството на македонската наденица "Леки"? Много е добра и с вино и без вино! "Ке умрем за нея!" И защо се казва "Леки"? Нещо като водка "Царевец"? Или ракия "АКАДЕМИК НЕДЕЛЧЕВ"?
  • 25 хенри

    1 1 Отговор
    Извинете, няма ли друга тема освен Македония? Помпозно, умилително-кръвожадно, глупаво. Не можем да се нарадваме че за нещо ставаме причина, или чакаме само да си говорим героично цял ден?
  • 26 Браво!

    1 0 Отговор
    За разлика от македонците, в албанското общество - сърбомани, или гъркомани - няма!
  • 27 очевидно

    2 1 Отговор
    До голяма степен, дивотиите на БСП и Радев са перверзен начин Бъргария да бъде показана като корумпирана държава, най-бедната в ЕС сиреч отпадък за да се поддържа идеята че хората в РСМ не искат да са българи, както си бяха по-добре в Югославия. Това е и смисъла на русофилистичната пропаганда в РСМ и у нас, и проводник е пРезидентската институция.