Last news in Fakti

2 Февруари, 2022 13:00 4 187 66

Аспарух Илиев: Не бързайте с присъдите за трагедията във Враца

  • аспарух илиев-
  • болница-
  • враца-
  • починала

Въпрос на етика, да не ставаме сеирджии

Аспарух Илиев: Не бързайте с присъдите за трагедията във Враца - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ужасна ситуация с починала жена във Враца. На първо място, от уважение към нея е добре клипът да не се разпространява - след някоя и друга година едва ли детето ѝ ще е много щастливо да изживява по социалните медии смъртта на майка си отново и отново.

Въпрос на етика, да не ставаме сеирджии.

Това коментира във "Фейсбук" Аспарух Илиев.

На второ място - не бързайте с присъдите, а проверете какво е станало. Детско е да реагираме на клип за починал човек, а когато чуем за 100 умрели на ден от Ковид, повдигаме рамене. Трябва ли да виждаме смъртта в очите, за да я приемем за съществуваща?

Във времето на клиничната ми работа (за голямо съжаление на някои не съм бил винаги доктора с мишките и плъховете) давах нощни дежурства едновременно в интензивно, приемно и стационарно отделение в малка болницата в Германия. 12 интензивни легла, 70 стационар и приемно с около 10-14 приети пациенти на нощ - конвеир.

И си сам. Плюс един хирург, който обаче често влизаше на операции и трябваше да поемам през нощта тогава и хирургичните пациенти. Правиш всичко - интубираш, слагаш централни пътища (в Германия всеки интернист го прави, нямаш лукса да си викаш анестезиолози в малки болници през нощта, освен в много краен случай), реанимираш.

Старшият лекар беше само на телефона и идваше в болницата в краен случай. Когато се наложи да реанимираш един пациент (а понякога и повече от един), а на входа чака линейка със спешен случай, хирургът оперира и не може да ти помогне, а ти си с 3-4 сестри в болницата, докато дойде "подкрепление" си сам. Невъзможно е физически да се разделиш на 4. На едно дежурство в събота имах 4 пациента с анафилактичен шок, изпонажилени от стършели в центъра на града по едно и също време, плюс един инфаркт.

Кое по-напред? За щастие екип с прекрасни сестри, които изпълняват, каквото им се каже, а ти нямаш време за 12 часа да се изпикаеш.

Разберете, че всяка една здравна система има лимит, ограничения, зависещи от хората в нея. Не можеш да реанимираш двама души, колкото и да искаш, ако нямаш екип. Дори сам човек не може да реанимира сам пациент повече от 5 минути без да бъде сменен.

Проблемът с претоварването на здравната система не е просто приятно хрумване на математици, лекари с мишки и плъхове и теоретици-епидемиолози. Това е реален проблем. И точно това се случва в момента в цяла България. Проблем в болницата във Враца може и да има, но може и да е имало и друг спешен случай в момента.

Не обвинявайте лекарите и екипа, жената на регистратурата може да е била обикновена секретарка, която не е лекар. Не съдете прибързано.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха...

    87 7 Отговор
    Гроздето пише за "етика"...
  • 2 гражданин

    95 7 Отговор
    прост@к
  • 3 Тоя

    124 4 Отговор
    и смъртта на жената , Бог да я прости , използва повод да се появи и да досажда с бръщолевиците си , които кръжат вечно около Короната !
  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    57 7 Отговор
    В Германия в Спешно ВИНАГИ НА ДЕжурство има АНЕСТЕЗИОЛОГ!това е на теория,на практика е възможно понякога да няма.Познавайки какви Педанти са не ми се вярва,ноо!

    Коментиран от #34

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Не е така

    80 2 Отговор
    Г-н Илиев, от Вас разбрахме само голи предположения в стил "може", "може", "може", ... Но факт е, че жената почина пред очите на длъжностното лице и най-лошото, пред очите на детето, а кое може и кое не може вече няма значение. Единствено сте прав по първа точка.
  • 7 Aycпух Илиев

    104 9 Отговор
    Не те ли е cpaм бе, боклyк педaлcки!
  • 8 Повярвайте така е

    63 4 Отговор
    И твойта ще дойде не бързаме.
  • 9 Некой си

    71 4 Отговор
    Като няма гроздобер, пухчо се вихри у фейса.
    Факти, излагате се, като цитирате поредния компрометиал се шизофреник.
  • 10 Отвратителен мазен

    51 5 Отговор
    Ге так.Ще ти см жа простата тиква..
  • 11 Бойко

    62 3 Отговор
    Здравната мафия и избила повече българи и от войните !
  • 12 Сирене

    32 4 Отговор
    А да цитирате, щяло и нещяло от фейсбук за новини?? Затвор за редактора ви, ей..
  • 13 Прав е

    26 4 Отговор
    “Смъртта на един е трагедия, смъртта на милиони е просто статистика”
    За огромно съжаление тази мисъл на Йосиф Сталин описва много точно това което е поведението на властта и медиите. В момента всекидневно напълно безсмислено умират по 80-90 човека от корона вирус, но това е просто статистика която вече даже не е новина

    Коментиран от #25, #66

  • 14 TROY

    26 7 Отговор
    Ходил съм със счупен крак, във Бохум. Хората от спешното, ме приеха без никакви въпроси.

    Коментиран от #30

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ДПС ГЕРБ

    17 3 Отговор
    Спешно умиргане са нащи болници морги!

    Коментиран от #60

  • 17 АРЕС

    41 0 Отговор
    На тази ку....а Илиева ли давате думата Бе подлоги.
  • 18 Абе

    35 1 Отговор
    И тоя сигурно е същия като кафеджийката.
  • 19 Д-р Илиев

    42 3 Отговор
    Кога успявате да си изпълнявате задълженията в лабораторията, като постоянно сте на линия да пишете елементаризми.
    Елате, поработете на първа линия и тогава говорете и пишете.

    Коментиран от #24

  • 20 .....,,

    36 0 Отговор
    ........, ............ , ............
    Всичко което искам да ти кажа “докторе “ - ще го изтрият !
  • 21 С това си писание

    22 0 Отговор
    успя да обясниш, много точно, че при написани и спазвани точни правила за приемане, правила за спешни случаи, няма проблем. Системата те защитава, даже да си сам, защото си спазил правилата, които са изключително точни.За какви правила говориме в България. Защото няма правила, затова са и провалите.Е какви са тези министри до тука, след като основното е да има правила, а то няма!
  • 22 Разбиращ

    46 3 Отговор
    Аycпух, както винаги - изобщо не си прав. Първо, твоята квалификация няма нищо общо с лекуването на хора, неслучайно лаборант се става с полувисше. Второ, в спешната медицина са важни и секундите. Говориш за "клиничната" ти практика и описваш как си извършвал реанимационни мероприятия, но очевидно и представа си нямаш, защото си прост лабораторен плъx! За жалост у нас има много безхаберници като теб - неслучайно на първа линия на протестите за заплати на спешна помощ беше една млада докторка, която се дипломира преди само 2 г. и специализира естетична дерматология. Та, такава ни е медицината. А в трагичния случай най-вероятно жената са я забавили, за да могат да й извадят положителен резултат за ковид и болницата да прибере 1200 лв за нея. Точно затова искат тази прескъпа пътека да стане 3000 лв и да има пост ковид пътека, което е абсурдно, защото това се лекува с почивка и за всякакви други усложнения има отделни пътеки.
  • 23 ....

    32 2 Отговор
    Ела ми ги кажи тези глупости в очите и повече няма да можеш да се прибереш.
  • 24 Чистота

    23 2 Отговор

    До коментар #19 от "Д-р Илиев":

    Аycпух няма проблеми с времето, той чисти лабораторията след края на работния ден. И не знам колко е д-р, защото за неговата официална професия се изисква квалификационна степен професионален бакалавър.
  • 25 Антикумунис

    10 0 Отговор

    До коментар #13 от "Прав е":

    Заради това ли е избил милиони от своите граждани?

    Коментиран от #35

  • 26 Със сигурност

    11 3 Отговор
    нещата по случая не са черно-бели. Все си мисля, че здравно-осигурителните карти с чип биха спестили време по отношение на събирането и въвеждането на информация (бюрокрацията) в подобни случаи. Тъжен и трагичен случай!
  • 27 Тома

    33 2 Отговор
    Батко казва се гарван на гарван око не вади.Много от тези починали от ковид са вашо дело защото виждаме вашето отношение към болните.Само за пари мислите
  • 28 Гост

    31 1 Отговор
    Вероятно е така както казваш ! Но тука видяхме свободен служител на болницата който не си мръдна грам пръста дори и да викне доктор или поне да провери зает ли е не е ли! И добре , че е снимано иначе едва ли щяхме да разберем ..
  • 29 Rock

    25 1 Отговор
    Жалко за хубавото име... Написаното от него не е нищо друго освен призив да си мълчим и търпим гаврата с болните упражнявана както от най- нисшата диспечерка при търсене на линейка, така и от всички докопали се по различен начин до бялата престилка.Станалото пред регистратурата и липсата на елементарна човещина няма да забрави детето. То също ще плаща здравни осигуровки,които ще осигуряват всичко друго- не и здравето му. Точно обратното- такива случаи трябва да се записват. Ако не беше записана акушерката биеща бебето с шишето - родителите на бебето нямаше да знаят истината, а чудовището щеше да продължи да работи и да осакатява бебета.
  • 30 Без никакви въпроси,

    17 2 Отговор

    До коментар #14 от "TROY":

    но вероятно са ти поискали картата за здравна осигуровка (там е налична информацията). По начало в спешното са длъжни да ти помогнат, дори и да не си здравно-осигурен. Но, мисля, че е "част от процедурата" да ти изискват някакви лични данни - бюрокрация или,може би, законови предписания. Предполагам, че е донякъде и моментно решение - т.е. решение, взето от човека на регистратурата, дали случаят е спешен. Ако става въпрос за пострадали в катастрофа - надали им изискват тази информация за ЕГН и прочие.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Теодоро

    19 4 Отговор
    Хаспарухчо,скоро съд и затвор за теб. Мазен Плъх
  • 33 Копипасте

    19 2 Отговор
    И тоя е бил като опълченец на Шипка! Така както е д-р Гергана Николова дето живее в телевизора!
  • 34 Много зависи,

    10 0 Отговор

    До коментар #4 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    казваш "в Германия", обаче в Германия има както големи градове, така и малки населени места. В някое по-малко населено място може и да няма анестезиолог постоянно.

    Коментиран от #44

  • 35 Ами

    17 1 Отговор

    До коментар #25 от "Антикумунис":

    Сегашните правят абсолютно същото като него. Оставят десетки хиляди да умират. Официалните жертви на сегашния геноцид са повече от 33 хиляди, а ако се включат и неофициалните са над 60 хиляди. Трябва да се обърне внимание на профила на преобладаващите жертви на болестта. Това са се възрасни хора със съпътстващи заболявания За управляващите това е идеално от колкото пенсионери и болни се отърват това са публични разходи които те ще си пренасочат за правилното усвояване тоест за кражба. Защо да искат да спрат епидемията? Напротив искат тя да може да засегне колкото се може повече хора и да убие много които са разходи за бюджета. Ако това не форма на геноцид какво е?
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 някой си

    22 1 Отговор
    Докторе,явно отдавна си избягал от България и идея си нямаш какво става. В спешното ако те закара линейка,ще ти обърнат внимание.Отидеш ли на собствен ход,чакаш на опашка като в местната бакалия.Да ,ама в случая линейка не е отишла и човека закарва жената сам до спешното,но там попада на ,,правила,, за които се оказва че никой началник не знае и не е чувал.Което не ни изненадва.
  • 38 Мухльо,

    19 2 Отговор
    понеже е въпрос на етика, а не на сеирджилък, ти си пръв напоителен коментатор в новините. Пфу, гнусно създание!

    Коментиран от #42

  • 39 пенсионер 1

    16 3 Отговор
    Тоя всезнайко пак ли се появи!В Карлуково има място да се прави на доктор!
  • 40 Въпрос

    14 1 Отговор
    на етика, да не ставаме сеирджии.
    По- голям цинизъм и перверзно мислене не мога да си представя.
    Кой е сеирджията, за мен потърпевшите, а кои са потърпевшите?
    Илиев да престане да нарушава човешките етични закони на фона на абсурдното си сеирджийско писание.
  • 41 минаваща

    23 1 Отговор
    Въпрос на етика е изобщо да се даваш мнение по въпроса. Обслужването е под всякаква критика, а пред очите на малко дете да се случи това .......... къде е етиката?
  • 42 По едно

    6 0 Отговор

    До коментар #38 от "Мухльо,":

    и също време сме писали за невероятно циничната му мисъл. Трябва да си рядко нагъл да го напишеш.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 2 Отговор

    До коментар #34 от "Много зависи,":

    Да ,но хора измисли закон за""Експерт"" по хищна риба,не може да не формулират това в Нареждане!И то е така!Познавайки що годе манталитетът им дори в малките села ще имат Магазин със сите им ......и ...Може и да нямат,защото сега си спомнян на един симпатичен Младеж.Стефан!Младеж,младеж над 40г,който прие синът ми да участва от името на ....Не съм сигурен май Потсдам Митте,докато се лекуваше там.Естественно ,че трябваше да уважа ,тази добронамереност и аз се включих и им играх на 1 дъска 6 партии.+4,четири победи и 2 ремита..Друго се сетих сега.Баща му,малко по възрастен от мен почина,докато си бях за малко време тук и той се оплака,че в Потсдам е нямало такъв Център за реанимация за да го спасят от инфаркт!баща му Бог да го прости го познавам,лично!Той бе стар играч,дори ми показа един път ,че гросмайстор Нино Киров е играл ,като бяха ГДР.В Германия има невероятно уважение Към Шахмата и големия Тенис!!Затова им дишаме праха бг!

    Коментиран от #47

  • 45 Гост

    8 2 Отговор
    Защо му се дава думата на този ДЕЗЕРТЬОР?
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Не разбрах

    7 0 Отговор

    До коментар #44 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    много от коментара ти (мисълта е накъсана). Във всеки случай - Потсдам го дават с население около 178 000 души. Това по "германски стандарт" даже май не се води като голямо населено място.

    Коментиран от #58

  • 48 Ссссст

    1 1 Отговор
    Боооклууук
  • 49 Задължително гледайте

    23 1 Отговор
    клипа. Не вярвайте на тоя драскач - престъпник. Мъчат се да потушат вонята от прогнилата ни система. Но само да спомена, че е тежък за гледане. Докато мъжът и детенцето се топят от притеснение, на жената главата виси и се вижда, че времето й изтича, не нужно да си специалист да го разбереш. Оная на регистратурата си разбърква кафето. Много хуманно нали? Когато човекът отива да търси документа в колата, оная особа излезе, хвана грубо жената за рамото пред детенцето, разтърси я и се мушна обратно в регистратурата. Лицето й беше безизразно като на сварена риба. За 32 години преход към демонкрация до там я докараха господа управляващите. Безгръбначни слуги - плужеци на чужди интереси и отчаяни клептомани. Плачат за нов народен съд.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Влади

    6 1 Отговор
    Егати журналята , някакъв Аспагрух написал някаква глупост във фейсбук и го публикуват като новина във Факти бг и по Нова телевизия , а че една жена във Франция си загубила котката не го публикувате нито във Факти нито по новините на Нова телевизия , от къдя на къдя бря ? на какъв принцип избирате новините ?
  • 52 аСпаружко лаборантката

    7 1 Отговор
    се изживява в ново амплоа. Но преди това ТО трябва да измие епруветките в лабораторията където е хигиенистка. А още преди това трябва да се зареди с етил алкохол. От това му идат пророчески дарби. По външност и душа е същия като господарите си, даващи му поле на изява да ръси отровите си.
  • 53 мъжкия

    17 0 Отговор
    Вчера беше ден за почит към жертвите на комунизма, мир на праха им. Интересно, обаче колко жертви дадохме за 30 години демокрация - прокудени от Родината, убити по пътищата, умрели от глад, от мизерия и недоимък, уморени от некадърни лекари и т.н.
  • 54 121

    12 0 Отговор
    Немога да разбера,защо не се представяте,като г-н Илиев,а не,като доктор Илиев.Виждам,че статията е написана от Вас и под нея пише лекар!Вашите статии са доста неадекватни и насаждат страх,паника,и агресия.Етика,морал и човешко отношение,това са са елементарни правила във вашата професия.Щом толкова време живеете извън България, трябва да ги знаете много добре.Първо сте човек,после сте лекар,добре ще е да не забравяте това не само Вие,Ами и други като вас!Каквото и да кажете няма да изтриете срама на други арогантни Ваши колеги.Винаги съм казвал,че има големи специалисти и наистина достойни за уважение лекари,но и безочието,наглостта са неизменна част от поведението на доста лекари от вашата гилдия.Това не трябва да се прикрива,не за друго,а защото да може да се видят достойните,призваните за тази професия.
  • 55 Койчо

    11 2 Отговор
    Не е ли престъпление да се публикуват идиот ските разсъждения на този
  • 56 -10

    0 0 Отговор
    Не го виждам този коментар в страницата му!
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 1 Отговор

    До коментар #47 от "Не разбрах":

    Много хубав град!понеже има много езера и климата му е морски.Самия град е много дълъг с прави улици,случили са на архитекти и на Крале.там е и Сан Суси Разкошен парк с Дворци-огромен.В Германия горе долу познавам бегло Фрайбург,но Потсдам е За мен Разкошен град.Не е случайно ,че кралете им са живели там...Всеки ден правехме разходки поне 15км и обувка не съм изцапал.А,по каналите хранех Диви гъски ,патици колкото искаш диви,лебеди по малко и са много....и Чайки..гълъбите са им огромни от такава порода на витоша съм виждал..Забравих как се казват в България ги е имало преди 9ти знам от Дядо.гарваните са им като наште и те там са по култивирани.Самия град е построен в гора и можеш към Бабелсберг има парк да видиш Сърни.Тоя град ми хареса.Много чист въздух в самия град!Тези гълъби комай -Гривяци им казваха ,като млада кокошка са големи!Пълно е с риба в езерата и каналите им!И са плавателни!
  • 59 Александър

    8 1 Отговор
    Ей Илиев заради такива бокл-ци кано теб сме в това положение . Зариди такива псевдо доктори като теб , сме в това положение. Заради таквиз дребни душици, който гледат с широко затворени очи, и сляпо вярват на това което им е спуснато умират пациенти, които вместо да бъдат лекувани чакат за проверка на л.к. и т.н. И хайде стига вече с този смешен ковид. Видяхме го , боледувахме го .И разбрахме, че не е толкова страшен. Но пък за такива като Вас е много удобен, но и за Вас ще дойде ден за разплата.
  • 60 яяохох

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "ДПС ГЕРБ":

    Никой не прави сметка че нещата ще се влошават още повече.Липсата на лекари се задълбочава,повечето са около пенсионна възраст,младите бягат в чужбина за повече пари или в големите градове.В спишна помощ останаха предимно фелдшери и някоя сестра.Всеки иска да и политик или бизнесмен или директор на болница,където парите са много добри без никаква отговорност
  • 61 малоумник

    9 0 Отговор
    От аспарух илиев не съм прочел един смислен коментар. Явно шизото хич ну отчита факта, че здравната ни система у батак и това е основната причина за най-високата смъртност от каквото и да е, не само от ковид.
  • 62 инж Химик

    11 0 Отговор
    Колкото и да е противно , на автора на статията ще му кажа - ако беше умряла вашата жена там - съмнявам се , че щяхте да ръсите мозък по този начин.
    Хубаво е, вие докторите , маааалко да се смирите. Защото в България няма осъден нито един доктор , а уморените от вас хора са доста. Доста от вас са и некадърни - имам преки наблюдения над един от медицинските университети - как се вземат изпити. Доста от вас , последните години източиха милиарди левове от касата с фалшиви хоспитализации. Докторе, в един цирк играем - знаем си номерата.
  • 63 Пак ли тоя

    4 2 Отговор
    Аспарух бе. Ма този е отявлен мизантроп, кой му е дал диплома за хуманен лекар.
    Менгеле ряпа да яде пред тоя.
  • 64 оооооооо

    4 1 Отговор
    Пак ли тоя боклук ни го натрапвате,мнение да дава......какъв му е хонорара на тоя "специалиста"?
  • 65 Аспарух Илиев Б О К Л У К!!

    3 0 Отговор
    Аспарух Илиев Б О К Л У К!
  • 66 Альооо

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Прав е":

    Стига с тая Корона,бе. Отвори си очите.