Last news in Fakti

17 Февруари, 2022 15:22 6 603 4

Камбоджа, където огънят по България тлее или какво се случва с първия православен храм в Югоизточна Азия

  • камбоджа-
  • българска армия-
  • православен храм-
  • сини каски-
  • миротворци

"Огънят за България тук гори. Просто трябва някой да раздуха жарта", казва ни ветеранът миротворец Георги Стефанов

Камбоджа, където огънят по България тлее или какво се случва с първия православен храм в Югоизточна Азия - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мисията на Българската армия под егидата на ООН в Камбоджа се провежда между 1992 и 1993 година. Български военни са изпратени като миротворци, за да участват в умиротворяването на страната след повече от 20 години гражданска война и геноцид над камбоджанския народ от страна на Червените кхмери. Задачата е да бъдат осигурени условия за провеждане на избори за парламент. Тази операция е една от най-мащабните, провеждани от ООН дотогава. Загиват общо 11 българи - 10 на място и 1 скоро след завръщането си у нас. Петима българи загиват в реални бойни действия, останалите в нещастни случаи - катастрофи, инфаркт, инциденти. През май 1993 година, в памет на загиналите си другари, със собствени средства българските миротворци започват изграждането на първия православен храм в Югоизточна Азия. През 1994 година изграждането му е завършено, а храмът е осветен от митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф II.

В идната събота - на 19 февруари, в Камбоджа ще почетат Васил Левски, като отбележат 149 години от смъртта му. Българите там ще почетат и бойните си другари, загинали охранявайки изборите в Камбоджа.

Георги Стефанов е родом от Сливен, завършва ССВУ "Георги Измирлиев" през 1991 година, бил е в Камбоджа между май 1992 и август 1993 година. От 10 години живее в Англия, където развива семеен бизнес. От края на януари е на територията на Камбоджа, където възстановява храма “Свети Георги”, посветен на загиналите му другари.

Камбоджа, където огънят по България тлее или какво се случва с първия православен храм в Югоизточна Азия
Георги Стефанов в Камбоджа

Самият храм се намира в двора на посолството на България в Кралство Камбоджа, в столицата Пном Пен. В момента посолството ни в Пном Пен не е функциониращо, обслужващо посолство за Кралство Камбоджа е в Ханой, Виетнам. Именно затова преди месец Георги Стефанов се качва на самолета и започва възстановяването на храма.

Камбоджа, където огънят по България тлее или какво се случва с първия православен храм в Югоизточна Азия

От ФАКТИ разговаряхме с него, за да разберем повече за каузата му.

“Храмът “Свети Георги” в Пном Пен е единственият храм-паметник от войските на ООН, които по това време са били в Камбоджа, посветен на жертвите, паднали в името на мира и демокрацията в Камбоджа”, разказа Георги Стефанов.

Камбоджа, където огънят по България тлее или какво се случва с първия православен храм в Югоизточна Азия
Храмът преди Георги Стефанов да започне работа по него.

“Дойдох тук преди около месец - в края на януари, за да стегна храма. Трябваше да се изчистят бамбуковите растения, бяха много обрасли, а няма кой да ги поддържа. Оградата трябваше да се пребоядиса, защото беше изцапана от дъждовете. Правя всичко с мои лични средства и в помощ на Асоциацията на българските ветерани миротворци”, допълни той.

Камбоджа, където огънят по България тлее или какво се случва с първия православен храм в Югоизточна Азия

“Нашата Асоциация има за цел да подкрепя и подпомага нашите бивши войници, които са били в Камбоджа. Опитваме се да издействаме статут на ветерани - след Втората световна война реално няма български ветерани. В цял свят войниците, участвали в миротворчески мисии, са признати за ветерани, само у нас не сме признати. Това е другото уникално за нашата мисия - след Втората световна война България няма друга миротворческа мисия зад граница. Всички други мисии на Българската армия са били с друга цел - интервенция, намеса. Единствено мисията в Камбоджа е миротворческа”, разказа ветеранът.

До 2018 година двама българи-миротворци, участвали в мисията в Камбоджа, продължават да живеят там. През 2018 година един от тях за съжаление почива, другият обаче и до ден днешен живее в Кралство Камбоджа.

“Храмът е уникален и с това, че парцелът, на който се намира, е подарен лично от краля на Камбоджа Нородом Сианук. Територията на храма е личен подарък на Република България от крал Нородом Сианук. Камбоджанският народ има много добри чувства към нас - навсякъде, където отида и спомена за българските войски, се радват. Вчера посетих гроба на мой съученик и наш колега, загинал в Камбоджа - Димитър Милчев Димитров. Когато хората разбраха, че съм българин, се зарадваха. Мястото се намира на 4 часа път с кола от столицата. По време на нашата мисия в Камбоджа до там можеше да се стигне само с хеликоптер. В момента има път. Цялата инфраструктура се развива много добре, има много инвеститори”, каза ни още г-н Стефанов.

Камбоджа, където огънят по България тлее или какво се случва с първия православен храм в Югоизточна Азия
Георги Стефанов отдава чест на загиналите български миротворци

“Камбоджа е уникална страна. Запазила се е от сфери на влияние, а големите сили се опитват да имат сфери на влияние тук. Българите можем да се радваме, че имаме едно от най-хубавите посолства в Пном Пен и много добри контакти с правителството на Камбоджа. Всичко обаче е на основата на приятелството, нямаме бизнес контакти. На територията на Кралство Камбоджа в момента живеят около десетина българи, които работят тук, занимават се с бизнес. Кралство Камбоджа се развива много добре”, разказа той.

“Интересно е, че в момента основни позиции в министерствата на Кралство Камбоджа са заемани от камбоджанци, възпитаници на български университети. Камбоджанци, завършили в България, са на позиции в Министерството на горите, в Министерството на икономиката, в Министерството на земеделието”, допълни ветеранът.

“Камбоджа има отворени врати към Европа. Ние сме страна-членка на Европейския съюз и имаме приятелски отношения с Камбоджа. Нашата държава би могла да се възползва от това - да имаме сфери на влияние. Имаме камбоджански студенти, завършили в България, имаме миротворческа мисия от 1500 души с много добро име в Кралство Камбоджа. Навсякъде, където отида, чувствам тяхната доброта и топлина към себе си, питат за моите другари - къде са, как са.

България трябва да се замисли за една минимална поддръжка на храма - така и така има една далечна страна в Югоизточна Азия, която знае много добре за България. България би могла да използва това като трамплин, включително Европа да използва България като трамплин в Камбоджа. Малко са страните от Европейския съюз, които са участвали с миротворческа мисия тук и са участвали в изграждането на Кралство Камбоджа", разказа още Георги Стефанов.

"Посолството ни се намира на един от най-хубавите булеварди в Пном Пен, най-красивите - бул. “Нородом”, който е пряко свързан с историята на Камбоджа. Миналата година в Пном Пен беше възстановено името на бул. “България”. На бул. “България” в момента се намира парламентът на Камбоджа".

Камбоджа, където огънят по България тлее или какво се случва с първия православен храм в Югоизточна Азия
Бул. България

Огънят за България тук гори. Просто трябва някой да раздуха жарта. Този огън ще тлее още десетина години. Трябва съвсем малко да се напомни за България и огънят ще тръгне. Камбоджанците знаят какво е България, те милеят за нея, както аз милея за Камбоджа. Макар че съм дошъл тук преди 30 години, пак идвам и не мога да опиша какво е чувството. Много може да се направи, просто трябва малко помощ. Съединението прави силата, все пак. Може да се направи много и за България, и за Камбоджа”, завърши той.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 44 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 +++

    9 2 Отговор
    Нашият народ е на върхът на всички планини нато мъртъв си+
  • 2 Пешо Камбоджанеца

    10 1 Отговор
    Имах познат , който беше участвал в тази мисия ! Беше извадил късмет да оцелее и да се завърне жив от Камбоджа ! Мина се беше взривила в краката му и по ,чудо крака му беше цял !Разказваше ми как само извадил от зипа медицинските принадлежности и сам си зашил увисналата капачка от коляното !
  • 3 ХМЕР

    17 2 Отговор
    Браво приятелю! Малко са хората в България, които имат сърце, за политиците този човешки орган и чувството за признателност не съществуват. В МО думата ВЕТЕРАН е обидна. Още т.нар. "КАБМОДЖАНЦИ" или мисионери, в това Министерство ги считат за печелбари, търсачи на силни усещания и авантюристи.
  • 4 3484о

    8 1 Отговор
    Слава на Бога, и браво на неговите служители! Бъдете здрави и пазете храма!