Тема: Украйна

15 Март, 2022 13:17 6 148 68

"При нас идват хората, които нямат нищо". Стела Николова, доброволец в центъра за бежанци от Украйна във Варна за ФАКТИ

  • стела николова-
  • варна-
  • център за бежанци-
  • бежанци-
  • украйна

"Призовавам хотелиерите да отворят своите хотели за хората, пристигащи от Украйна. Има нужда координационни центрове да бъдат създадени поне в Русе и Бургас", посочи бившият народен представител

 "При нас идват хората, които нямат нищо". Стела Николова, доброволец в центъра за бежанци от Украйна във Варна за ФАКТИ - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Адв. Стела Николова, народен представител от “Демократична България” в 45-тото и 46-тото Народно събрание, се включва като доброволец към Центъра за съдействие на бежанци от Украйна във Варна в първите дни от заработването му на 5 март т.г. Центърът се занимава с това да посреща пристигащите от Украйна хора, да ги настанява в черноморските хотелски бази, да събира и предава дарения от храна, хигиенни материали и дрехи и да подкрепя пристигащите украинци с каквото може и с каквото е необходимо.

Центърът се помещава в Спортната зала във Варна (б.р. Дворец на културата и спорта, бул. „Княз Борис I-ви“ 115, Варна) като сградата е предоставена на доброволците от областната управа, която получава сградата от Община Варна. Центърът обаче не се обслужва от държавни служители, а от доброволци. В него към момента доброволстват около 100 човека, които работят на смени по график. Най-голяма е необходимостта от доброволци, които говорят руски или украински, за да комуникират с бежанците. Доброволците, които не говорят тези езици, се занимават с логистика, с приемане на дарения. Координационният център работи денонощно. В него доброволстват много студенти, които денем посещават лекции, а нощем помагат на украинските бежанци, разказва Стела Николова. Някои от вече пристигналите от Украйна хора, след настаняването си се връщат в центъра, за да се превърнат сами в доброволци и да помагат.

Още новини от Украйна

Всеки ден центърът публикува актуален списък с най-необходимите продукти - хигиенни материали от първа необходимост, четки и пасти за зъби, сапун, шампоан, кърпи, консервирани храни и храни за бебета и малки деца. Във Варна пристигат автобуси с хора по всяко време на денонощието. Към момента в района на Варна - в Златни пясъци, Св. св. Константин и Елена, Балчик, Генерал Тошево, дори в Слънчев бряг са настанени около 10 хиляди майки с деца, разказва Стела Николова, с която от ФАКТИ разговаряхме както за работата на центъра, така и за необходимата допълнителна помощ.

Стела Николова

“Казаха се и се изписаха тонове неистини. Вероятно има хора от Украйна, които разполагат с някакви средства, но те са малцинство. В центъра идват хората, които нямат нищо. Вчера се запознах с една дама, която е настанена във военна база в Св. св. Константин и Елена - тя е избягала с една раничка на гърба. Тя няма дрехи, няма четка за зъби, няма чехли. Няма нищо. Просто е сложила две неща в раничката и е тръгнала. Хората, които идват в центъра, имат нужда от най-елементарни неща като чорапи, бельо, чехли, джапанки, дори дрехи. Хората търсят анцузи, дрехи, с които да стоят затворени в бази. Не им трябват бални рокли, обувки с висок ток - и такива неща бяха дарени. Трябват им обикновени маратонки, джапанки, чехли. Слава богу, базите, които посетихме вчера, за да доставим бебешки пюрета, млека, памперси, защото има малки дечица, са много добре отоплени. Хората се грижат да се създаде някакъв комфорт”, разказа Стела Николова.

“Тези хора не са на курорт. Основно се изхранват в базите с инстантни супи, консерви. Няма възможност да се готви - не защото не искат да готвят и искат да бъдат обслужвани, а защото трябва да има ред. Проблем за хотелите се оказа това, че не могат да намерят персонал, който да готви. Не е редно хората сами да готвят, защото хотелиерите носят отговорност за тях, трябва да има обучен персонал, който да прави това”, обясни тя и допълни:

“Настанените хора си помагат, почистват, за да са в помощ. Грижат се за децата си, искат тетрадки, химикалки, моливи за тях. В центъра работят само доброволци, а всичко, което идва в центъра, са дарения, които се разпределят единствено към нуждаещите се. Има ред, има отчетност, всичко се описва - къде и как отива, никой не си е позволил да злоупотребява. Говореше се, че автомобили с украински регистрации пълнят багажниците си с продукти - да, има такива автомобили. Това са автомобили на украинци, които вече са били настанени и са се върнали в центъра, за да се включат сами като доброволци и да помагат с транспортиране на продукти, които липсват в хотелите и базите, където са настанени украинци. Тези коли доставят до базите и хотелите памперси, детски пюрета, детски храни, хигиенни материали - неща, от които имат нужда майки с деца. Много ми е тъжно, когато прочета, че украинците, които идват у нас, били капризни, не искали да помагат - това не е вярно. Има безкрайно много случаи, в които хората пристигат, настаняваме ги в хотел, а на следващия ден същите хора са доброволци в центъра, за да помагат”.

Дарени консервирани храни и посуда

Майките и децата, които пристигат в Центъра за съдействие на бежанци от Украйна във Варна, биват настанявани преимуществено в хотели и бази, като целта е да не бъдат изолирани, да живеят в общност, да не са сами, да си помагат и да се подкрепят. Хотелиерите се свързват с центъра, като осигуряват транспорт от неговото местоположение до местата за настаняване. Хотелът трябва да е подготвен. Понякога се налага даден хотел да се отвори по спешност, защото автобуси пристигат по всяко време на денонощието, като се цели хотелите да са топли. Ако няма възможност хората да бъдат посрещнати с храна, центърът предоставя сухи готови храни - затова и необходимостта от дарения на консерви е постоянна.

В хотелите се грижат за хората, разказва Стела Николова и обяснява, че често единственото, което хотелиерите взимат от центъра, са нещата, които самите хотелиери не могат да осигурят - хигиенни материали, памперси, бебешки пюрета, каши, адаптирано мляко, истински сокове, дарени от български производители.

“Хората даряват с мисълта, че пристигащите украинци са изстрадали. Те са пътували по 40-50 часа без да слязат от автобуса. Децата са изнервени. Нямаме възможност да предоставяме топла храна в Спортната зала, но се стараем да има чай, кроасанчета за деца, сокче, бисквитки. Успяхме да организираме детски кът в Спортната зала, топло е, има дарени електрически печки, които допълнително включваме”, посочи още бившият народен представител.

Детският кът в центъра

Държавната агенция за бежанците има отделено помещение в Центъра за съдействие на бежанци от Украйна във Варна, за да могат да извършват регистрации на пристигналите. Процедурата обаче е бавна, разказва Стела Николова, като посочва, че на ден биват обработени документите на около 30 души. “Правителството взе решение да направи сайт, който е в процес на разработване. Този сайт ще бъде достъпен, съответно ще информираме всички украинци, за да могат сами да направят регистрацията си. Така ще имат достъп до здравеопазване, ще могат да получават помощ и информация за своите нужди. Засега Държавната агенция за бежанците продължава да работи, но капацитетът им не е достатъчен. Там няма толкова много хора, които да могат да бъдат изпратени и да посрещат пристигащите. Само през нашия център са минали около 10 хиляди души, като те вече са настанени”, обясни тя.

Според Стела Николова държавата трябва да помогне за спешно изграждане на центрове за съдействие на украинските бежанци в Русе и Бургас: “Смятам, че правителството трябва да се заеме по-сериозно с възможностите за настаняване. Редно е да се помогне на хотелите, които имат нужда от работна ръка. Военните също имат капацитет да бъдат от помощ. Има нужда координационни центрове да бъдат създадени поне в Русе и Бургас. Хората, идващи от Румъния, пристигат най-вече в Русе и Силистра. В Русе много липсва такъв център. Доброволците там се опитаха да създадат такъв, но нямаха помощ от институциите. В Бургас също са се опитали да направят център, но капацитетът му е много по-малък от този на центъра във Варна, а такъв център е също ужасно необходим в Бургас”.

“Военните имат капацитет да създадат такива центрове, предполагам имат и обучени хора, които да вършат работата, която сега се върши от доброволци. Ако има възможност да изпратят обучени хора и във Варна, разбира се, ще бъдем благодарни - доброволците имат нужда от обучение, трудно е разпределението на нощните смени. Студентите, които през деня работят и посещават лекции, а нощем доброволстват в центъра, не могат да издържат безкрайно дълго. Засега се справяме да осигурим доброволци за през нощта, но имаме нужда от подкрепа”, допълни тя.

Пристигнал в центъра автобус

В края на разговора Стела Николова отправи следния призив: “Искам да призова хотелиерите да отворят своите хотели за хората, пристигащи от Украйна. Разбирам, че им е трудно, че базите са затворени, че има нужда от почистване. Търсим всякакви варианти и намираме начин. Призовавам хотелите - бяха отделени достатъчно средства, сумата от 40 лева за ден не е малка. Тази помощ ще бъде предоставена, вече е публикувано разпореждането на правителството, правилата са ясни, хотелиерите могат да се запознаят с тях. Не е редно на пожар посред нощ да търсим къде да настаним пристигнали вече хора. Редно е да има яснота кои са базите, колко човека могат да поемат, приемат ли домашни любимци или не. Молим за съдействие”.

С Центъра за съдействие на бежанци от Украйна във Варна можете да се свържете на контактите, посочени във Facebook страницата на центъра. Още контакти можете да намерите в сайта на центъра. Отново на сайта можете да откриете и повече информация как е възможно да направите дарение.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    36 54 Отговор
    Поклон пред всички доброволци. Вие отсрамихте България.
    Аз лично правя парични дарения за БЧК и Мати Украйна.

    Коментиран от #43, #68

  • 2 Росина

    30 45 Отговор
    Както каза Глиги, който замина да участва в чуждестранния легион в Украйна - не бива да позволим нито една украинска майка или жена, нито едно украинско дете да са гладни и на студено. Браво доброволци! Браво!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Петьо Петров

    57 19 Отговор
    Адв. Стела Николова, народен представител от “Демократична България"

    Каква България?!?
    Демократична ли?
  • 5 Ицо

    44 22 Отговор
    Как нямат нищо? Украинките със сигурност имат нещо😍😍 що не направите някаква инициатива и някакъв сайт където бг мъже могат да приютят украинки, а бг жени украинци, народа им е красив и ще има много щастливи семейства, забележете, бели семейства..
  • 6 Една жена

    31 25 Отговор
    Трябва да сме хора и да помагаме, независимо какво мислим за войната. Хората не са виновни, те винаги страдат. Радвам се, че варненци помагат, важно е всички да го правим с каквото можем.

    Коментиран от #11

  • 7 Анти бандер

    55 37 Отговор
    Това не са бежанци, а нашественици бандери.

    Коментиран от #56

  • 8 Михал

    26 39 Отговор
    Стела се е доказала като добър човек и достоен политик. Браво на доброволците!

    Коментиран от #37

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Варненец

    53 16 Отговор
    Стела Николова бе депутат от ДБ. Нищо не свърши. Не й вярвам и за стотинка.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 За едни майка за други мащеха

    53 10 Отговор
    Всичко е хибридия за жалост!!!!
    Така беше и в Ирак, Сирия, Афганистан, Виетнам, Либия и т н. където имаше и има бомби и куршуми ... бягаха хората, а и още бягат!!! За едни отваряме граници и обятия, за други затваряме и градим огради и стени!!! Даже и ги делим бомбите и куршумите, а и бягащите на добри и лоши, зависи кой ги стреля... добрия или лашия!!!
    А можеше зеленчо просто да вдигне белото знаме, да спре разрухата и смъртта и нямаше да има тия мъки!!!
    Ама някой не му разрешава и го стиска някъде си, докога ли!!!
  • 17 Хубаво е да се помага, но тези хора

    39 16 Отговор
    явно бягат и от мизерията на собствените си управници. Нали Зеленски бил добър, филантроп, ангел, човек от/на народа? Защо мизерства богата Украйна? Защо бягат от немотия?

    Коментиран от #22

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Копе.йкин

    12 19 Отговор
    Е копейкин нали има къщи да приеме бежанци
  • 20 Копе.йкин

    8 16 Отговор
    Е копейкин нали има къщи да приеме бежанци
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Така мисля

    42 5 Отговор
    КЪДЕ СА ОНЕЗИ ТОЛУПИ ХР.ИВАНОВ,МИРЧЕВ,ГНОМА ? ТЕ СА ИМОТНИ, ДА ВЗЕМАТ У ТЯХ БЕЖАНЦИ! СТЕЛА НИКОЛАВА И ТИ СИ ИМОТНА ВЗЕМАЙ И ТИ ! ОТ КОЯ ПАРТИЯ БЯХТЕ,А? НА ИВАН КОСТОВ! ТОЙ ЗНАЕШ ЛИ КОЛКО ИМОТА ИМА,ЩЕ ГИ ПОЕМЕ ПОЛОВИНАТА БЕЖАНЦИ. ЗВЪННЕТЕ МУ!

    Коментиран от #35

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Шуменец

    25 6 Отговор
    Скъпи варненски приятели, вчера спрах за 3 мин зад спортната зала за да оставя два кашона помощи за нуждаещите се. Веднага бях закопчан от служителите на "синята зона". Дори ме наблюдаваха докато слагат скобата, а аз се предвижвах към колата. Там указващ знак няма веднага след кръстовището. Моля протестирайте, това е глупост. Все пак Варна е наш български град

    Коментиран от #32, #44, #45

  • 28 Смех

    22 0 Отговор
    Много хотели и депутати предложиха помощ на циганите, чиито къщи Каракачанов бутна при минус 12 градуса... не, измислих си го.... българите са велик народ
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Има свободни обезлюдени села на юг

    44 4 Отговор
    настанявайте ги, с по 1200 на месец на човек ще си изкарват добре, може и да си копат картофки... във Варна е много скъпо, не е за бедните бежанци с поршета,беемвета и мерцедеси...

    Коментиран от #31

  • 31 Росина

    9 6 Отговор

    До коментар #30 от "Има свободни обезлюдени села на юг":

    Тия пари - по 40 лева на ден, не отиват в ръцете на бежанците. Изплащат се на хотелиерите за настаняването и евентуално за храна. Реално за памперси, детски храни, дамски превръзки, учебници украинците ще разчитат на дарения.

    Коментиран от #36

  • 32 Няма корупция във Варна

    15 1 Отговор

    До коментар #27 от "Шуменец":

    объркал си се.. Нали им спряха на полийс кинтите за "на първа линия", а кола с чужда регистрация си плаче за глоба!Влез им в положение, кредити имат, триетажни къщички строят, лукс апартамент чета ремонтират... Бензина скъп,тока, олиото, краставиците... Бъди човече, дай им някой лев и те са нуждаещи се
  • 33 гост

    10 3 Отговор
    Някой трябва да плати на обучения персонал? Никой не иска да плаща , как я смятате да стане по друг начин. Един служител в хотел примерно ,нали трябва да отиде на работа и после да се прибере. Визирам само пътя до хотела.Доста настанени бежанци има в бази които са доста забутани и дори и лятото ,гр.транспорт е лукс,а за зимния период да не говорим.Като се показват доброволци от Западни държави,кажете и кой плаща. Може да звучи грозно,но винаги има някой с парите. Няма друг начин.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Съгласен, Роси, трябва да помагаме, но

    32 3 Отговор

    До коментар #31 от "Росина":

    виждам с какви коли идват украинските бежанци,как са облечени, как изглеждат... Ние, българите сме за съжаление, че ни унищожи ха и пръснаха по целия свят да храним семейства, с кредити, ипотека, деца... Но никой политик не смята, че 700 лева заплата са мизерна подигравка с труда ни! Като прибират по 10-20 бона политутките, им е все тая дали ти и аз имаме пари да си платим тока и да нахраним семействата си, важно е да блеснем с гостоприемство и подчинение на западните господари, за българския народ - "Като няма хляб, да ядат пасти от сладкарницата на премиерата, съпруга на Кики Снежинката!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Питам за един приятел

    16 12 Отговор
    Във Варна живеят хиляди рускини. Те помагат ли? Настаняват ли при себе си бежанци?
  • 39 Мен

    32 2 Отговор
    Във Варна масово украйнците който живеят са доста заможни.... нали са една нация защо не си помагат един на друг ....
  • 40 Иван

    29 2 Отговор
    Варна се натъпка с луксозни автомобили "бягащи" от войната.

    Коментиран от #57

  • 41 Сега срещу

    16 0 Отговор
    кого ревеш, нали сте в управенето. Без мозъчни мишки сте всички от ДБ
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Boxer EZ 3.0

    7 7 Отговор

    До коментар #1 от "Браво":

    Хората които ти пишат минуси, са сигурни че те никога няма да изпаднат в подобно положение, понеже светът е сигурен и спокоен... И със сигурност не могат да отговорят на един въпрос: От коя държава биха приели бежанци, щом имат претенции към бежанците от Украйна?
  • 44 Еми,

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "Шуменец":

    забравил си за СМС-а ...
  • 45 Да кажа

    12 2 Отговор

    До коментар #27 от "Шуменец":

    В големия град се плаща. На село е без пари!Вие там нямате ли бежанци? Ох забравих,те обичат морето. Виж с какви коли идват само!

    Коментиран от #48

  • 46 Много тъжно

    8 5 Отговор
    Боже, боже, каква злоба и ненавист към бягащи от война невинни хора. Да има доста от тях с пари и скъпи автомобили и някои, които ще създават проблеми, но някои нямат нищо, дори домовете им са срутени. Работя в такъв хотел, тези хора са уплашени, беззащитни и са благодарни за грижите, които полагаме за тях. Молете се да не изпадате в тяхното положение, да се храните с помощи, да не знаете като ви изгонят къде отивате.
  • 47 ДжоБидона

    12 2 Отговор
    Помагаж,помагам,и ще помагам,във Варна. Но не бива да се допуска вместо да получават помощ,бежанците да злоупотребяват. От няколко дни се забелязват доста не особено добри тенденции. Например,тоталното погазване на санитарните изисквания ,не толкова в центъра ,колкото в молове и т.н. с тотално пренебрежение към охраната които ги предуреждава. Между тях се чуват разговори как да "клатят" доброволците,хотелиери и т.н. Заведенията са пълни със заможни бегълци,в това няма нищо лошо,НО ако се държат като руски господари -прав им път.

    Коментиран от #61

  • 48 Шуменец

    6 1 Отговор

    До коментар #45 от "Да кажа":

    Пич, не те знам какъв "голям гражданин" си, но по това което си написал си един "комплексиран селски пръдльо"

    Коментиран от #49

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Българин

    9 2 Отговор
    Стига с тия украинци вече бре, да си продават джиповете и да се издържат сами!!!

    Коментиран от #58

  • 52 МАЛКА пенсИЯ

    1 2 Отговор
    Тия,с КОНФИСКУВАНИТЕ,МИЛИОН,ДОЛАРА,ТОЖЕ,НИЧЕВО,НЕ ИМЕЕТ.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Васил

    7 0 Отговор
    От ДБ няма нито един дето да се хване да прави нещо, ако няма да падат пари!
  • 55 Ел. Димова

    0 5 Отговор
    Стела Николова върши изключително полезна работа като доброволец. Още в първите дни на бежанския поток,когато липсваше каквато и да е организация от страна на държавата , тази жена и нейни съмишленици организираха помощите,а Ст. Николова публикуваше във ФБ списъци с нужните помощи - от храни и лекарства до хотели и къщи за настаняване.Всъщност те вършат работата на държавни институции и в момента.Не я познавам лично,но искам да я уверя,че примерът й е заразителен. Браво,браво,браво!
  • 56 Варненец

    3 5 Отговор

    До коментар #7 от "Анти бандер":

    Какви бандеровци,какви пет лева...ти само руска телевизия ли гледаш? Защо не посетиш един такъв център,за да видиш,че 90% са майки с непълнолетни деца и възрастни хора.И голяма част от тях са наши бесарабски българи.Вместо да драскаш глупости по-добре отиди и купи поне една четка за зъби,защото хората са дошли с по една чанта. И не се оплакват,не просят,а напротив чувстват се неудобно когато им подаряваме неща от първа необходимост.Не разбирам как може да ви пука за руснаците,а да сте безразлични към нашите сънародници.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Ема

    2 5 Отговор
    В неделя бях в такъв център в ДКС-Варна, видях за какво става дума.И да,Стела Николова отсрамва всички. Но след като прочетох коментарите се сещам за едни познати думи : Не сме народ,а мърша.

    Коментиран от #64

  • 60 Факт е

    9 0 Отговор
    Че хванаха на румънската граница семейство украинци мъж и жена с 1600 долара, 8 маркови часовника и не знам колко маркови чанти, отделно 50 000 евро и не знам какво още в колата. Да им вземат доларите и лексусите на украинските олигарси и да помогнат на бедните хора. На тази Стела не вярвам, както не вярвам на никой депутат. Вярно е това, че предните бежанци никой не ги приемаше по този начин, а и те са същите хора. Забравих си веднъж картата в банкомата и едно момче от тези същите бежанци от Афганистан или Сирия ме чакаше като се върна да ми я даде. Не можах да повярвам на очите си и веднага изтеглих и му дадох 50 евро да се почерпи. Така че хората са еднакви и не трябва едни да ги гоним, обиждаме и ограждаме, а други да приемаме с отворени обятия, защото били бели.

    Коментиран от #62

  • 61 На умряло

    9 0 Отговор

    До коментар #47 от "ДжоБидона":

    Ще ги видиш след 1-2 месеца пребиваване в хотелите. Хотелиерите ще пропищят на умряло. Те просто си нямат представа що са сволочи са хохлите,особено за наглостта на хохълките.
  • 62 Няма ли кой

    9 0 Отговор

    До коментар #60 от "Факт е":

    Факт е,че румънците не са вече толкоз гламави като в първите дни и започнаха щателно да ги проверяват. Тия досега бяха от номенклатурата,по заможните... и меките китки. След седмица-две ще започне потокът на бягащите от терена нацисти,военопрестъпници и бандити. Няма ли кой да каже на Кирчо да изкара жандармерия на границата да ги проверява,защото тия ще внесат леки стрелкови оръжия,а даже Джавелини и Стингери. Тоя контингент още от Луканово време са изпечени наемни убийци и ще има да хвърчат мутренски джипове на пастърма от Джавелини.
  • 63 Психо Доктор

    9 0 Отговор
    Уважаеми милосърдващи, 2015 година имах "принудителни" гости от Донбас, тогава нашата мила държава отказа да им даде статут на бежанци защото в Украйна нямало война, а тяхното посолство отказа да им продължи паспортите и ги накара да се върнат там където украинците убиваха украинци. Защо тези бежанци са при нас, а не в Лвов Иванофранковск или Черновци, където е спокойна и първо тяхните сънародници трябва да им помагат и приютяват. Не знаете нищо за украинците, но скоро ще го почувствате и то болезнено. Тогава да видим каква ще я запеете. Къде вие е съчувствието към бедните старци пребивани от наркомани и към всички наши сънародници обречени на страдание и мизерия. Отвратителен е този парад на лицемерието. Събудете се, отворете си очите и се огледате, че скоро бедните бежанци с Мерцедесите, Лексусите и Поршетата които не са помагнали на женичката с раничката ще ви вземат и залъка от устата и ще притендират да си ходим от държавата, защото сме им нещо длъжни. Не го измислям, а се вслушайте внимателно в призивите на президента им, Дайте ни пари без условия, приемете ни просто ей така в европейския съюз, вие ни изоставихте....ако не ни дадете каквото искаме ние ще излезем от ядрената сделка, ще си направим щдрени ракети и тогава ще видите вие, това си е шантж, изнудване , чрез заплаха за унищжение, чувате ли ги вие тези намерения на които нашите ментори ръкопляскаха в Мюнхн.
  • 64 МИ ДА 40 ЛЕВА НА ДЕН ЗА ЧУЖДЕНЕЦ

    3 0 Отговор

    До коментар #59 от "Ема":

    Са ПРЕКАЛЕНО МНОГО ЗАЩОТО 40 ЛВ НА МЕСЕЦ ЗА ПЕНСИОНЕР ИЛУ РАБОТЕЩ СА ОГРООООООООООМНА НЕПОСИЛНА СУМА ЗА БЮРОКРАЦИЯТА ТУКА....
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 З 12

    2 0 Отговор
    И защо да не могат сами да си готвят?
  • 68 З 12

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Браво":

    Ти българка ли си? Би трябвало да кажеш Майка България, а не мати Украйна!