Last news in Fakti
  Тема: Украйна

17 Април, 2022 21:00 7 279 93

Печеливши и губещи от руско-украинската война

  • антон гицов-
  • война-
  • украйна-
  • русия-
  • сащ

Отговорът като че е ясен

Печеливши и губещи от руско-украинската война - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Във всяка една война, една от воюващите страни е печеливша, но винаги най- губещите са беззащитните хора, възрастни, жени и деца. В тази война, най- губещите са украинците, защото войната се води на тяхна земя. И възниква въпросът за вината, за това, кой и защо е причинил тази война.

На пръв поглед отговорът на този въпрос е лесен, общоприето е виновният да е този, който е започнал войната. Но дали неговата вина е безусловна, стопроцентова? Дали в случая няма предшестващи фактори и събития, които да са допринесли за войната, и дали извън двете воюващи страни няма и други държави, които да са изиграли някаква роля?

Още новини от Украйна

Ето един пример от историята за войната: Хитлер нападна Полша на 1 септември 1939 г. и така започна Втората световна война, с ужасяващи разрушения и човешки жертви. Може да окичим Хитлер със всякакви епитети, подобно на тези, с които сега е окичват Путин (кръволок, изверг, касапин и др.) и да хвърлим изцяло вината върху него и Германия за войната. Само че вина за Втората световна война имат и други.

Версайският договор, наложен от Франция и Великобритания след Първата световна война е унизителен за Германия, тя е лишена от колониите си, наложени са и изключително високи репарации, отнети са и части от територията, Данцигския коридор, който дава излаз на Полша до Балтийско море през германска територия оставя Източна Прусия извън територията на Германия. Условията на този договор и тежката икономическа криза, в която изпада Германия обуславят появата и идването на власт на национал социалистическата партия на Хитлер и стават причина за появата на реваншистки амбиции в Германия.

Мюнхенският договор, с който се дава възможност на Хитлер да се разправи с Чехословакия, и това че тези Великобритания и Франция не правят нищо да спрат превъоръжаването на Германия в нарушение на Версайския договор, дава увереност на Хитлер, че тези две държави са ”меки” и няма да му попречат за осъществяване на своите завоевателни планове в Европа и на Изток.

Сталин, който е наясно с плановете на Хитлер да осигури с военни средства жизнено пространство за Германия за сметка на територии на Съветския съюз,

предлага на Франция и Великобритания пакт за взаимопомощ при нападение на която и да е страна от Германия. Москва иска за тази цел Полша да се съгласи съветските войски да преминат през Полша и се съединят със британо- френските войски в общ фронт срещу Германия, в случай на война. Полша обаче отказва, а британците и французите, които са можели да принудят Полша да отстъпи, не са го направили, надявали са се, че Германия ще воюва с Русия, а не с тях. Преговорите с Москва за сключването на пакт за взаимопомощ умишлено са се протакали, и Сталин ги е надхитрил чрез пакта Рибентроп- Молотов, самият той надявайки се, че вместо със Съветския съюз Хитлер ще започне война със Великобритания и Франция. Както и първоначално става, Хитлер напада Полша, след което Великобритания и Франция обявяват война на Германия.

С една дума, виновен за Втората световна война не е само Хитлер. Виновни са и Франция и Великобритания, вина носи и Сталин, защото пакта сключен с Хитлер не носи никаква полза на Съветския съюз, но развързва ръцете му за нападение над Полша.

Така и с руско- украинската война. Нищо не налагаше на днешния етап Русия да осъществи пълно мащабна операция в Украйна, приемането на тази държава в НАТО не беше на дневен ред, а всеки опит на Зеленски да завземе чрез военна сили Донбас щеше да се ограничи само до локален конфликт и с негово поражение от вече разположените в района руски войски.

ПРЕДИСТОРИЯТА НА ВОЙНАТА

Както всяка вйна и тази има предистория. Руските лидери като Елцин и Горбачов изразяваха несъгласие НАТО да се разширява на Изток към границите на Русия. Путин още през 2007 г. се обяви срещу възможно членство на Украйна в НАТО, посочвайки, че точно откъм това равнинно направление Русия е нападана от Наполеон и Хитлер и предупреди, че Москва няма да приеме Украйна да стане член на НАТО и така да бъде застрашена националната сигурност на Русия. Дълго време САЩ се съобразяваха с това руско искане, докато Клинтън и след него Джордж Буш решиха да сменят тази политика и официално отвориха вратата за членство на Украйна и Грузия. Това им решение беше критикувано от влиятелните американски политици Хенри Кисинджър и Збигнев Бжежински, които считаха, че Украйна трябва да остане неутрална, а доайенът на американската дипломация и бивш посланик в Москва Джордж Кенан предрече, че това решение ще е с катастрофални последици.

Разпадът на Съветския съюз и последвалият икономическия упадък на Русия отговаряха на интересите на американският политически елит, защото светът ставаше едно полюсен, в който събитията ще се диктуват от САЩ. Но Русия се възражда, а се появява и нов геополитически противник- Китай. САЩ са изправени през два проблема в осъществяването на амбицията си да бъдат световен лидер- съюз между Русия и Китай, и там те малко могат нещо да направят. Другият проблем е опасността от прекомерно сближаване в икономически план между Русия и Германия- на руските енергийни и суровинни богатства и германската технология, което може да доведе до отслабване на контрола на Америка върху Европа, където Германия има ведуща роля. Тук Америка има шанс, ако успее да прекъсне потока от газ, петрол и суровини от Русия към Европа. Това е цел, носеща две ползи за Америка- политическа, и втората чисто икономическа, изместване на Русия от САЩ на европейския енергиен пазар. Като един от инструментите за тази цел е избрана Украйна, която да се използва като прокси в геостратегическия сблъсък на САЩ с Русия. Затова през 2014г. в Украйна с американска помощ се извършва преврат, като в Киев идва антируско правителство и Украйна се поощрява да стане член на НАТО.

РОЛЯТА НА САЩ

Редица американски и други западни анализатори смятат, че САЩ изобщо не са имали намерение да предотвратят избухналия руско- украински конфликт, като убедят Зеленски да се съгласи на неутралитет. САЩ и НАТО направо са подвели Украйна- обещали са да я приемат в НАТО, без да и дадат гаранции, че ще я защитят от руско нападение. И анализаторите смятат, че от войната истинския печеливш са САЩ и Байдън, а губещите са Украйна, Путин и Русия, защото чрез тази война Америка постига целта си- не само потенциален срив на руската икономика, но и изолирането и от европейския енергиен и суровинен пазар. Те смятат, и че Путин е попаднал в клопка. Той е имал основания да се тревожи от възможно членство на Украйна в НАТО, но реално това едва ли е щяло да стане, на нея и е дадено само едно голо обещание, без никакви планирани срокове, във Вашингтон и НАТО са знаели, че Русия ще прибегне до война за да предотврати това, както стана при опита на Грузия да стане член на НАТО.

Във Вашингтон съзнават, че рано или късно Украйна ще загуби войната, но колкото повече продължи войната, толкова по- голяма ще е изгодата за САЩ. Продължителната война ще води до изтощаване на Русия, до основания за все по-тежки санкции и обвинения за „зверства” и „геноцид” от руска страна, до все по- голяма външнополитическа и търговска изолация на Русия. На думи САЩ са миротворци; според говорител на Държавния департамент държавният секретар Блинкен е обсъдил със своите колеги нашата загриженост, че конфликтът може да се проточи, но всичките му усилия са насочени около това как най-изгодно конфликтът да бъде спрян възможно най-бързо“. Но не предприема никакви стъпки в това отношение, не е говорил с външния министър на Русия Лавров от 15 февруари, и вместо дипломация САЩ непрекъснато уличават военната помощ за Украйна, която вече достига 2.5 млрд. дол. Високопоставен служител на Държавния департамент заяви пред CNN, четъй като залогът от битката става двойно по-голям, така и нашият ангажимент да им даваме оръжия и оборудване, които могат да използват, се удвоява.“ Абсолютно в синхрон със Вашингтон са и действията на новият канцлер Шолц, който замени значително по- умерената Меркел. „Скъсахме с традицията Германия да не дава оръжия на страни във военен конфликт. Целта на доставките ни е Русия да не спечели тази война“ заяви той, като обеща 1 млрд. евро военна помощ на Киев. Отделно Европейският съюз досега е взел решение за предоставяне на военна помощ на Украйна за 1.5 мрд. евро за Украйна, според върховният представител за външната политика Жозеп Борел „за да защитим нейната територия и население и да предотвратим по-нататъшни страдания".

Налице е невероятен цинизъм в обясненията за отдаване на огромна военна помощ на Украйна. Тази помощ няма как да помогне на тази страна да спечели войната. Няма и за защити нейната територия и не само няма да предотврати по- нататъшните страдания, а точно обратното, ще доведе до все по- големи разрушения и повече човешки жертви, на войници от двете страни и на цивилно население. Ще разруши окончателно украинската икономика. В телевизионен спор по британска телевизия, известният коментатор Питър Хитченс, който има своя страница в неделният „Дейл Мейл”, в отговор на събеседничката му депутатка от Консервативната партия, че с военната помощ се показвало солидарност с Украйна, лаконично отговори, че по този начин се налива „петрол в огъня”.

Изходът е повече от очевиден- преговори, и не просто и само между руската и украинската страна, а и с участието и на други страни, имащи отношение към конфликта, също и на влиятелни посредници като Китай, Израел и Турция, които и сега се опитват да посредничат и отхвърлят политиката на санкции, като не допринасящи за неговото разрешаване. Изходът е да се постигнат договорености на основата на компромиси, като се удовлетворят някои резонни искания на Русия, по отношение на нейната национална сигурност и спазване на правата на рускоезичното население в Украйна.

За съжаление, засега изход не се вижда. САЩ умело използуваха руската параноя, главно по отношение на приемането на Украйна в НАТО и досега избягват да призоват Зеленски да се откаже официално от такова намерение. Обратното, САЩ и съюзниците им в НАТО умело използват неговото тщеславие. Той е героизиран, осигурени му бяха видео обръщения с американския Конгрес, с парламентите на Великобритания и Германия и на други страни, дори пред Съвета за сигурност на ООН. Въпреки, че е съвършено ясно, че Украйна не може да спечели войната, на него му се обещава и предоставя икономическа и военна помощ, само от САЩ в размер на няколко млрд. дол. Ефектът от тази военна помощ във вид на различни въоръжения е удължаване на войната със все повече разрушения и жертви, но от друга страна води до изтощаване на Русия, до основания за все по-тежки санкции, и по правило както е при война, в случая почиващи на дезинформация за „зверства” и „геноцид” от руска страна.

Но и украинският президент се намира във своеобразен капан. Той вече разбира, че въпреки отчаяните му призиви за помощ и подкрепа от САЩ и страните от НАТО за все по- тежки санкции срещу Русия, в края на краищата ще загуби войната и ще бъде принуден да приеме условията за неутралитет на Украйна и да направи компромиси за Крим и за Донецка и Луганска области. И тогава украинците може да му зададат въпроса, защо не се е отказал от амбицията за членство още в самото начало и така да бъде избегната войната и ненужните жертви и разрушения?

Демонизирането на Путин е друга част от плана да бъда изолирана Русия. На европейските народи и държави са казва- вие не трябва да имате търговско- икономически и нормални политически отношения с Русия, докато в Москва този човек е на власт. Но САЩ и НАТО знаят отлично, че Путин е одобряван от руския народ и ще остане на власт в обозримото бъдеще, и колкото по- дълго време той остава на власт, толкова по- дълго и Русия ще бъде изолирана. През което време Европа, в това число и България ще станат потребители на по- скъпите американски енергийни суровини, а поради повишението в тази връзка на хранителните продукти, и на внос на американски селскостопански и хранителни стоки.

Ако се върнем на въпроса за вината, Путин се явява удобен виновник. Но очевидно сред виновниците са и лидерите на САЩ и страните от НАТО, както и украинският президент Зеленски, който имаше възможността да предотврати конфликта от самото му начало.

Кой печели и кой губи от руско- украинската война? Отговорът като че е ясен. Несъмнено печеливши са САЩ. Несъмнен най- губеща е Украйна. Макар и да се очаква да спечели войната и да постигне целта си Украйна да приеме искането за неутралитет, в политически и икономически план губеща е и Русия. Губещи са и европейските страни, членки на НАТО, които се подадоха на американския натиск и ако наистина се лишат изцяло от руския газ, петрол, въглища и други суровини, ще застрашат сериозно, ако не и необратимо икономиките си.

Това се отнася и до България, която би могла да постъпи като Унгария и Турция, които заявиха, че отказът от руски енергийни суровини не е в националния им интерес и отказаха да прилагат санкции спрямо Русия. Но ние нямаме такива държавници като тези две страни.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 172 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    60 29 Отговор
    Печелившите--САЩ и Русия.Губещи --ЕС и България.

    Коментиран от #10, #46, #82

  • 2 Путинофил

    61 27 Отговор
    Губещи сме ние. Путин ще докара стотици хиляди бежанци. Територията приключва!

    Коментиран от #43, #49

  • 3 Коко

    91 3 Отговор
    Винаги губят обикновените хора - и от двете страни.
  • 4 СЛЕД ОБСТОЙНО ПРОУЧВАНЕ!

    57 25 Отговор
    на „Мати Украина“, стигнахме до извода, че в България няма нито един украински бежанец. Всичките бежанци, които идват в България са от Източна Украйна и са етнически руснаци с украински паспорти. Всичките разговарят помежду си само на руски език, пазаруват изключително само в руски магазини и други подобни проучвания, включително дипломатически.

    Коментиран от #75

  • 5 ПЕЧАЛИВШИ

    27 0 Отговор
    ВЪВ ЕДНА ВОЙНА СА САМО МИЗАНТРОПИТЕ...
  • 6 Жалки комунистически оправдания

    37 69 Отговор
    Това в Хага няма да помогне.
  • 7 В Испания

    32 44 Отговор
    Българите са най губещи. Там слугуват на руснаци и всякакви подлоги от руски тип. Премахването на руснаците от испанска територия ще им се отрази най-зле. В целия Европейски съюз нещата отиват на .....зле.
  • 8 да питам

    41 51 Отговор
    Некой знае ли , у кой от 9-те бункера са е заврял дядя Вова ...🤭

    Коментиран от #32

  • 9 СесеСере

    37 56 Отговор
    Русофилнята няма спирачки, само не е ясно сегс с рубли ли се плаща или с долари!
  • 10 Ахааа ,

    32 26 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    А ти сложи ли цветя пред жилището на Митрофановна ...🤔

    Коментиран от #40

  • 11 СесеСере

    41 37 Отговор
    Задунайската губерния, бъка от русофили!

    Коментиран от #25

  • 12 Аналитик

    92 29 Отговор
    Най-накрая ,нещо смислено във факти.
    Просто без дойче велле
  • 13 Сандо

    44 11 Отговор
    Чакайте бе хора войната поне да свърши.Но историята ни посочва името на един винаги губещ в такива конфликти - България.Нека видим сега кои са нашите съюзници,те са и губещите!
  • 14 Не се напъвай Антоне

    39 52 Отговор
    Няма да те вземат за защитник на джуджето в Хага, въпреки неуспешният опит за защитна пледоария. Нищо не оправдава военната агресия срещу суверенна държава.
  • 15 Много

    47 61 Отговор
    Напоително се обяснява , че Путлер е подведен и не е на 100 процента виновен , НО няма оправдание за война в Европа в 21 век !!!!
    НЯМА!!!!!
    И от това печели целият свят без Русия - всички разбраха що за агресори са ушанките и все пак ще се отървем от тази напаст .
  • 16 Читател

    73 22 Отговор
    Много точен анализ.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Всеки може да си пише каквото си иска

    33 17 Отговор
    Особено ако не е в русия, обаче виновен или не ще отсъди негово величество съдебният заседател в нарочно сформираният трибунал когато му дойде времето.

    Коментиран от #23

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Урюрвкос

    34 2 Отговор
    отговора е поскъпване на акциите за последните 6мес на :
    Lockheed Martin---10,21%
    Raytheon---6,81%
    General Dynamics---12%
    Northrop Grumman---12%
    а годишно ръст над 30%
  • 21 Стефан Петров

    66 24 Отговор
    Браво за материала. Тези анализи и оценки на автора от доста време открито се пишат в пресата на САЩ, но у нас "демократично" не се публикуват. Войната се води между Русия и САЩ и ние за кой ли път отново сме на губещата страна, особено като се има пред вид западането на САЩ. Европа и ние отиваме на зле- никой да не си прави илюзии.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Урюрвкос

    26 12 Отговор

    До коментар #18 от "Всеки може да си пише каквото си иска":

    недопустимо е "нарочно сформираният трибунал" да се намира в страна снабдяваща с оръжие Украйна.

    Коментиран от #30

  • 24 Франция и САЩ

    25 32 Отговор
    Не подчиниха Виетнам , нали авторче? Защо смяташ , че Путин ще подчини Украйна ?

    Коментиран от #74

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Мнение

    46 7 Отговор
    Печели САЩ и банките!
    Губят всички останали, включително и България!

    Коментиран от #76

  • 27 Населението на Украйна

    21 24 Отговор
    Е срещу Путин , е как Путин ще победи, бе? Изпуснал е момента, късно е, авторе!
  • 28 Дезинформацията за Украйна

    27 9 Отговор
    Един добър коментар,как ни лъжат като за световно!

    Коментиран от #35

  • 29 Радон Керанов

    26 44 Отговор
    Авторът а откровен путлерист и доколкото знам е десар от старите комунистически служби! Всички подобни екземпляри застанаха дисциплинирано, като по команда на страната на дребния престъпник от Кремъл! Тези хора не заслужават коментари, а храчка в лицето! Няма оправдание за руските ПРЕСТЪПНИЦИ!

    Коментиран от #56, #58

  • 30 Нищо не пречи да се намира и в русия

    18 8 Отговор

    До коментар #23 от "Урюрвкос":

    Например нюрнбергският трибунал също се е намирал на територията на загубилата страна.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Българин

    41 19 Отговор
    Антон гицов, който е автор на статията е абсолютно прав и казва цялата истина за войната в Украйна. От такива патриоти като него има нужда България. Поклон за написаното антоне.

    Коментиран от #81

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 £€¥√

    8 13 Отговор
    В тази война, най-губещите са украинците

    Глупости!
    Точно те са най-печелившите
    Това им дава възможност да пътуват в друга държава, работа, помощи и т.н
    Писал съм писма с украинки няколко години и знам за какво става дума
    Почти никоя от тях не е напускала Украйна или има международен паспорт
  • 38 Смерш

    17 14 Отговор
    Този е агет на ДС а в момент на КГБ.
  • 39 АУУУУУ

    24 23 Отговор
    ЕХАААА.... ОТНОВО ПРО-РУСКИ ВОЙ..... ЗА ТЯХНО НАЙ-ГОЛЯМО СЪЖАЛЕНИЕ.... БЕЗУСПЕШЕН..... РУСИЯ ВЕЧЕ Е В КРИЗА..... МАГАЗИНИТЕ И АПТЕКИТЕ СА ПРАЗНИ.... ВСИЧКО КОЕТО СЕ ПРОДАВА Е НА 200% ПРОЦЕНТА НАДЦЕНКА..... А ТОВА Е САМО НАЧАЛОТО.... ЗА УКРАЙНА, АВТОРЪТ МНОГО ГРЕШИ.... СЛЕД КРАЯ НА ВОЙНАТА, УКРАЙНА ЩЕ БЪДЕ ВЪЗСТАНОВЕНА,.... ЗАЩОТО УКРАЙНА КАТО ПРОИЗВОДИТЕЛ НА ХРАНИ И УКРАИНСКАТА АРМИЯ КАТО ПРЕДЕН ПОСТ ПРОТИВ РУСИЯ Е НУЖНА.... НАБИЙТЕ СИ ГО В ГЛАВИТЕ..... СЛЕД НЯКОЛКО ГОДИНИ РУСНАЦИ ЩЕ СЕ МОЛЯТ ДА ЕМИГРИРАТ В УКРАЙНА
    .... РУСИЯ СЕ ПРЕВРЪЩА В ДЪРЖАВА ОТ 3ТИЯ СВЯТ 😱😱😱😱😱😱😱😂😂😂😂😂
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Абе кво е това име Мустафа ?!

    15 7 Отговор
    Първия печеливш е чемеругата на Мустафа, след това евреите Коломойски ,Зеленски ,Блинкен, умствено некомпетентния Байдън и сие груп,които непрекъснато лапкат долари и евро и пращат глупави славяни да се избиват с руснаците, След това са печеливши украинските разпасани ку - ви. Искат модерни безплатни хотели. И накрая най печеливш е България начело с ген. Мустафов с три небета и три морета ,пръв приятел на португалската армия . Най губещ е българският народ,наивно повярвал в глупостите на престъпен, криминален и измамен дядо Коледа,който щял да му донесе хубави неща..
  • 42 рашист

    15 18 Отговор
    Губещ е кремълският убиец.
  • 43 Калоян

    18 8 Отговор

    До коментар #2 от "Путинофил":

    България не е страна съседка на воюващи страни и не е длъжна да приема бежанци.Така,че не Путин ще ги докара,а сегашното управление,което е прегърнало девиза,,Йес,сър",подчинявайки се на нарежданията от Брюксел и правилното посолство.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Komapak

    9 2 Отговор
    Най-губещите от войната са арабеските и африканците, които разчитат на пшеница и от русия и от Украйна. Например Ливан. 95%......
  • 46 Про100 100

    7 5 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Доста досаден си. И изобщо не си софиянец, камо ли пък последен!!!
  • 47 САТЪРА НА ХАНА

    17 9 Отговор
    РУСИЯ ПУСНА ВОДА ПО КРИМСКИЯ КАНАЛ
    ... ПРИДНЕСТРОВИЕТО СТАВА ПАК РУСКО... УКРАЙНА ЩЕ ДАВА ПШЕНИЦА И ТИТАНИВА РУДА + МЕТАЛУРГИЧНИ ПРОДУКТ
    ДЕМЕК РУСИЯ ЩЕ ИМА ПЛОДОВЕ И ВИНО И ЗЕЛЕНЧУК И МЕТАЛ И ПШЕНИЦА НЕЗАВИСИМО ОТ ВЪНШНИ ФАКТОРИ
    ...
    А НАРОДА КАТО Е НАХРАНЕН И МОЖЕ ДА ОТИДЕ 2 ПЪТИ В ГОДИНАТА НА ПОЧИВКА . ДРУГО НЕ МУ ТРЯБВА :)))
  • 48 д-р Косев

    11 16 Отговор
    Авторът ретранслира безкритично (да не кажа безмозъчно) съветските опорки за началото на ВСВ, но донякъде е прав, че постсъветска Русия доста неразумно беше натикана в ъгъла от западните партньори. Неразумно от наша гледна точка, като добре познаващи немислимата и непредвидима диващина на руската държавна мисъл. Западняците наивно смятаха, че въпреки всички предизвикателства, Путин (или който и да е друг руски лидер) няма да се реши да набута Русия в саморазрушителен военен конфликт заради някаква си дрислива външнокенефна Украйна, но сбъркаха и сега всички сме прецакани, за радост на китайците.

    Коментиран от #52, #54

  • 49 д-р Косев

    9 6 Отговор

    До коментар #2 от "Путинофил":

    Де да беше така, ама не вярвам да стане. Въобще не би било лошо да се увеличим населението с няколко стотин хиляди човека с подобен на нашия етнос, език и религия. За съжаление трудно ще ги задържим. Но и няколко хиляди да останат, пак е нещо. Това не са ви мусулмански тарамбуки от Близкия Изток или Пакистан, тия ще се интегрират за 3-4 години.
  • 50 Бай Шиле

    20 11 Отговор
    Най после един грамотен анализ.
  • 51 Искрен

    8 20 Отговор
    Това е моето мнение:
    По-голяма простотия написана по тази тема
    не може да напише никой!
  • 52 Косе Босе

    27 10 Отговор

    До коментар #48 от "д-р Косев":

    Косе Босе , не забравяй кой първи нападна Русия. Осем години Косе Босе , укрите бомбеха Донецк и Луганск. Яко трепане на рускоезични. Следваше признаване от страна на Русия. След това укрите с натовските инструктори вдигнаха 16000 амрия край Донецк. Започнаха провокации и даже стреляха по руска територия. Бомбардираха Донецк. Тогава Русия се намеси и се започна специалната военна операция по прочистване на нацистката паплач. Не е война, щото ако беше война, отздаван Украина щеше да е изтрита от лицетона цемята. Киев разрушен а онзи клоун нямаше да дава интервюта. Работата етам, че населението е рускоезично в голямата част и след войната трябвада се живее отново заедно. Русия не може да си позволи натовски подход Косе Босе. Примерно като в Ирак , трепане наред. Не става. Хайде сега честита ти заплата 710 лева минимална и дерзай за демокрацията на българска земя.

    Коментиран от #53, #57

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 ЕВАЛА

    6 3 Отговор

    До коментар #48 от "д-р Косев":

    ЛИБЕРАСТ!
  • 55 ТИЯ ОБЩИ ЛАФОВЕ ГИ ЗНАЕМ ОЩЕ ОТ

    10 7 Отговор
    гимназията. В дъното на всички европейски проблеми от откриването на Америка до сега са мръсотиите и алчността на наглосаксонците, включително и настоящата война в Окрайна и опитите за разгаряне на конфликт в западните балкани, конфликта в Пакистан, предстоящия конфликт между Ирак и Турция и противостоянето в Арктика. Крайно неподходящо е да се сравнява наглосаксонската марионетка хитлер с Путин, както и да се изтъква Молотов-Рибентроп за грешка на Сталин. Полша, Финландия, прибалтийските гномове са бивши руско съветски територии. Така, че да се пише, че Сталин е имал апетити към Полша са несъстоятелни и глупави, особено за някого, който се бие в гърдите, че е историк.
  • 56 Pilot

    15 8 Отговор

    До коментар #29 от "Радон Керанов":

    Не приказвай опорни, ами обори човека, защото това са фактите ! Всичко написано е самата истина !
  • 57 д-р Косев

    12 15 Отговор

    До коментар #52 от "Косе Босе":

    Това са тотални глупости. Ако до февруари животът на рускоезичните в Украйна беше труден , то вече е невъзможен. Бездънно тъпата и непремислена авантюра на Путин направи съвместното съществуване на руснаци и украинци невъзможно. Щеше да има некаква, по съветски перверзна, логика, ако рашките бързо и без много насилие бяха успели да окупират цяла Хохландия и се бяха опитали да я превъзпитат, но видехме, че силите им едва стигат да завземат пикливия Мариупол и то с цената на брутални разрушения. Рускоезичните обаче не са само в Донбас, а и в Харков, в Одеса, в Киев - там какво ще правят отсега нататък? Или ще трябва скоростно да се асимилират в правоверни украинци или да бягат нанякъде.

    Коментиран от #59, #61

  • 58 Той поне знае

    8 3 Отговор

    До коментар #29 от "Радон Керанов":

    основните исторически тезиси без да може да вникне на дълбока за разлика от вас либерастите дето, освен да ядете фъш кии друго не можете. Но и торния бръмбар има място под слънцето. Я ДА ТЕ ЧУЕМ ТЕБ КВИ ПОВ РЪЩ НИ ЩЕ ИЗБЪЛВАШ!
  • 59 Ти от Рига ли се върна снощи

    8 6 Отговор

    До коментар #57 от "д-р Косев":

    или по пощата получаваш тия простотии? Мноо си се загрижил за гражданите с руско самосъзнание.
  • 60 Шайба

    16 5 Отговор
    Единствените,които печелят от войни са Америка,за тях това е просто бизнес,без война не ногат да съществуват и ако не могат да водят такава,навиват други да се бият вместо тях,а те само наливат масло в огъня и правят кинти.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Майдан

    19 11 Отговор
    Поздравления за статията! Целият свят осъзнава, че и в основата на този пореден въоръжен конфликт стоят самозабравилите се американци, бленуващи за световно господство и доминация. Докога светът ще плаща за техните безобразия?!?

    Коментиран от #69

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 В.В.П.

    12 9 Отговор
    Охкраина се помисли за много голям световен играч и в съюза им с ъсСащ ,Русия си прави заключенията .Земята на Охкраина принадлежи на Рф,.ТОЙ И СЕГА КОНФЛИКТА Е РЕГИОНАЛЕН .И в Сърбия беше локален ,и в Ирак Сирия,Либия..Вината е на политиците от Украйна..ДА СИ ВОЮВАТ И ДА НЕ ЗАНИМАВАТ СВЕТА С ТЯХНАТА ТРАГЕДИЯ.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Comment

    14 10 Отговор
    Браво на автора, добър поглед върху ситуацията
  • 68 Шаран БГ

    12 11 Отговор
    Когато умни, учени и знаещи хора пишат неверни неща - просто не е за четене.... Но и те хляб трябва да ядат !!!
    Великобритания и Франция били виновни за възхода на Хитлер !? Хайде де. !?
    Как една банкрутирала държава по всички направления, с наложени наказания / сега се казва "санкции"/ заради военните си мераци, за някакви си 20 години, става световна военна сила и подхваща Втора война. Кой смекчава контрибуциите на първо време, после кой си харесва и обучава харизматичния Адолф за политик, и кой, и как, и защо въоръжава за 10-15 години до зъби Германия ?След Първата световна война Германия е изцяло зависима и обсебена от САЩ. Щатите са тези, които стоят зад гърба на Хитлер, въоръжават го и го насочват "нах Остен". И когато той се самозабравя и започва да бомбардира кръвния роднина на Щатите оттатък Ламанша, застават / единствено с финансов интерес/ на страната на "чичо Джо".
    Същите възстановяват Западна Германия и тя става ядрения арсенал на НАТО. Същевременно икономическият убиец САЩ работи упорито и последователно за победа над СССР.. И след 45 години успява. Източния блок се разпада и 30 години се работи против Русия!! Нищо, че СССР го няма. Природните ресурси на огромната територия са си на своите места.Всички европейци станахме "натовци" и всички "натовци" станаха европейци !!!
    И човешката алчност няма насита, не признава никакви граници, няма морал. !! Войната на украинска територия е между Русия и САЩ. И който

    Коментиран от #71, #78

  • 69 кочо

    12 7 Отговор

    До коментар #62 от "Майдан":

    Докато има балъци като Путин, с императорски амбиции и то в 21-я век.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 123.

    9 3 Отговор
    Наи губеща е Европа защото управниците са на грешната страна, САЩ, тежко муна народа,
  • 73 НОМЕР2

    8 10 Отговор
    ЦИТАТ: "Явно Гицов продължава да си живурка в своя съветски свят, където отрицанието на фактите се смята за достатъчно доказателство за тяхната липса. Но те наистина толкова си могат!"
    Прочетете "Невежеството и злобата на путинофилите марширува у нас отново"
    20.05.2021 от Иво Инджев
  • 74 РЕАЛИСТ

    3 1 Отговор

    До коментар #24 от "Франция и САЩ":

    Защото Русия и Украйна граничат, а Виетнам е далече и от Франция и от САЩ. Другата разлика е , че Виетнам в джунгла, а Украйна е едно голо поле, което всеки който е тръгвал, го е превземали лесно.
  • 75 Верно ли

    9 2 Отговор

    До коментар #4 от "СЛЕД ОБСТОЙНО ПРОУЧВАНЕ!":

    Ааааа, недумай! А оня от Банско, и той ли е етнически руснак? Вие, от "Мати Украйна" хващайте мешките и беж в матито да спасявате света!
  • 76 Верно ли

    11 3 Отговор

    До коментар #26 от "Мнение":

    Ами. Нямаш никакво понятие от икономика! Задлъжнялостта на "цивилизования свят" вече излиза от всякакви граници. Опитаха се да променят модела чрез изкуствени кризи, като Короната, а санкционната политика, която водят срещу Русия се нарича на прост език кражба. Но рашките и китайците им спряха кранчето. И така и трябва.
  • 77 СОДОМИТ

    10 6 Отговор
    В УКРАЙНА СЕ ВОДИ ГРАЖДАНСКА ВОЙНА ОТ 2014 ВРЕМЕ Е ПУТИН ДА СЕ РАЗБЪРЗА И ДА ПРИКЛЮЧВА
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 5643

    9 7 Отговор
    Друго и не може да се очаква от ДРУГАРЯ Гицов.От, какъв зор Путин ще казва на суверенна страна в,какви съюзи да влиза.
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Пак си

    3 3 Отговор

    До коментар #34 от "Българин":

    Пропуснал хапчетата.
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Pepe

    10 9 Отговор
    Отдавна не бях чел статия, която да отразява точно ситуацията. Браво..
  • 84 Ортодокс

    11 3 Отговор
    Пълни глупости са това от другарят Гицов.

    "Версайският договор заложи буре с барут под Европа. Ние само трябва да запалим фитила "

    Това са думи на Ленин.
    И Сталин го пали фитила. Дори помага на Хитлер да спечели изборите 1933 г.като нарежда на Германската компартия да гласува за него. Знаел ли е за реваншиските желания на Хитлер . Разбира се ,точно за това го подкрепя.
  • 85 Просто човек

    10 7 Отговор
    Още една путинска подлога се изказа. Значи светът да стои и да наблюдава как рашистите унищожават Украйна?! Аз смятам, че НАТО трябваше да е спрял тази война! А печеливш са Китай...
  • 86 Култура миянко

    8 8 Отговор
    Едана смислена статия на фона на помията,която се излива ежедневно в медиите.

    Коментиран от #88

  • 87 Пореден рубладжия

    9 5 Отговор
    Ей, няма да свършат комунягите като автора.
    Всичко написано в статията е руска манипулация. Не е лоша. Щипка истина в казан от лъжи.
    Така или иначе, Русия ще си получи поредния урок. И поредната загуба на държавност.
    Но имайте предвид, че както тук стадо овце вървеше и върви след разБойко, така и в Русия след путлер върви немалка част от населението, с други думи руснаците сами са си виновни.
    Няма как - цивилизацията бавно прониква и тук и в Русия.
  • 88 Георги

    7 3 Отговор

    До коментар #86 от "Култура миянко":

    И кое точно и е смисленото ? Че си нагажда фактите както му изнася ли ?

    В Съветска Русия визията е следната : След като ВОСР възниква след световна война ,значи за световна революция трябва отново световна вайна.

    И всячески работят за ВСВ. СССР не са жертви ,те са инициаторите на ВСВ.
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Ал Тъпоне

    1 0 Отговор
    За другите не знам, но всеки път когато влезна в магазин и видя цените имам чувството, че в сравнение с украинците съм от към по-добрата страна на дилемата "Парите или живота" !
  • 91 Имам чувството

    3 1 Отговор
    Че отново съм на партийно събрание да ни обясняват как СССР(разбирай Русия) е единствената най-най държава в света и всички са против нея!...Познато,до болка познато и също толкова НЕВЯРНО!
  • 92 Ха ха ха

    1 1 Отговор
    Поредната путлероидна подложка платена с неконвертируеми рублички , взела да дрънка болшевишки татаромонголски опорки на жалките орки ...
  • 93 Русофоб

    0 0 Отговор
    А за 17 септември 1939 година нещо да каже авторът помияр-комуняга ??? Боклуци болшевишки