25 Април, 2022 16:00 4 114 57

CNN: САЩ нямат представа какво става с оръжията, които изпращат на Украйна

  • сащ-
  • оръжие-
  • украйна

Затъмнението до голяма степен се дължи на липсата на американски военни на терен

CNN: САЩ нямат представа какво става с оръжията, които изпращат на Украйна - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Съединените щати разползагат с малко начини за проследяване на важните доставки на противотанкови и противовъздушни ракети и други оръжия, които изпращат през границата към Украйна, съобщи източник пред CNN – затъмнение, което до голяма степен се дължи на липсата на американски военни на терен, както и на лесно преносимите малки системи, заливащи в момента презграничния трафик. Това е съзнателен риск, който администрацията на Байдън е съгласна да поеме.

В краткосрочен план Съединените щати виждат прехвърлянето на оръжия за стотици милиони долари като жизненоважно за способността на Украйна да удържи инвазията на Москва. Висш офицер каза в четвъртък, че това е „със сигурност най-голямата доставка за партньорска страна в конфликт“. Но рискът според американските власти и специалистите по отбрана е, че в дългосрочен план някои от тези оръжия могат да попаднат в ръцете на военни и парамилиции, които Съединените щати не са възнамерявали да въоръжават.

„Имаме яснота за кратко време, но когато това влезе в мъглата на войната сме почти на нула“, каза източник, запознат с американското разузнаване. „Всичко пада в голяма черна дупка и скоро след това нямаме почти никаква идея.“

При взимането на решението за изпращане на въоръжение за много милиони долари на Украйна, администрацията на Байдън е отчела риска някои от доставките да попаднат в крайна сметка на неочаквани места, каза официален представител. Но точно сега, според същия източник, администрацията вижда провала в адекватното снабдяване на Украйна като много по-голям риск.

Тъй като военни сили на Съединените щати не присъстват на терен, Щатите и НАТО разчитат основно на информацията, доставяна от украинското правителство. Негласно властите признават, че Украйна има склонност да дава единствено информация, която е в полза на искането им за повече помощ, повече оръжия и повече дипломатическа подкрепа.

„Това е война – всичко, което те публично правят и говорят, цели спечелването на войната. Всяко публично изявление е информационна операция, всяко интервю, всяка поява на Зеленски в ефир е информационна операция“, каза друг източник, запознат със западното разузнаване. „Това не оначава, че те не трябва да го правят.“

Месеци наред властите на Съединените щати и Запада даваха детайлни сведения за всичко, което знаят за състоянието на руските сили в Украйна: колко жертви има, с каква бойна сила разполагат, колко снаряжение имат, какъв вид муниции използват и къде. Но що се отнася до украинските сили, властите признават, че Западът, заедно със Съединените щати, има известни информационни празноти.

Западните оценки за жертвите на украинските сили са също мъгляви, според два източника, запознати с разузнавателни данни на Запада и САЩ. „Трудно е да се проследи без хора на терен“, казват те.

Въпросите за прозрачността

Администрацията на Байдън и страните от НАТО казват, че доставят оръжия на украинските сили въз основа на това, от което Украйна казва, че се нуждае, независимо дали това са преносими системи като Джавелин и Стингър или словашките S-300 противовъздушни защитни системи, които бяха изпратени през последната седмица.

Ракетите Джавелин и Стингър, както и оръжията и мунициите са по принцип по-трудно проследими, отколкото големи системи като S-300, които се изпращат по влакове. Въпреки че Джавелин имат серийни номера, има много малко начини да се проследи пътят им и употребата им в реално време, казват запознати с проблема източници.

Миналата седмица Съединените щати се съгласиха да доставят на Киев определени модели с по-висока военна мощност, което някои от висшите служители в администрацията допреди няколко седмици смятаха за прекалено голяма ескалация на риска. Тази доставка включва хеликоптери Ми-17, 18 155 mm оръдия Howitzer и още 300 военни дронове. Но голяма част от това оборудване все още не е оповестена, а дроновете са мобилни устройства за еднократна употреба, които ще е трудно да се проследят впоследствие. „Мога да ви кажа къде в Украйна се намират и дали украинците ги използват в този момент“, каза висш служител от отбраната пред репортери миналата седмица. „Те не ни съобщават за всеки патрон, който изстрелват, нито кой, нито кога. Може и никога да не разберем степента на използване на дроновете.“

Департаментът по отбраната не маркира оръжията, които изпраща на отделните военни части, според изявление на пресекретаря на Пентагона Джон Кърби. Камионите, натоварени с палети оръжия от Департамента по отбраната, са приемани от украински военни, основно в Полша, откъдето са откарвани в Украйна, каза Кърби. „Нататък зависи от украинците къде ще отидат и как ще се разпределят в страната им.“

Източник от Конгреса посочи, че даже Съединените щати да не са на терен в Украйна, те имат инструменти да разберат какво става, отвъд това, което Украйна казва, подчертавайки, че Щатите имат обхватни образни данни от сателити, както и че и двете воюващи армии – руската и украинската – използват стандартно комуникационно оборудване.

Друг източник от Конгреса каза, че американските военни смятат информацията, получавана от Украйна, за надеждна, защото Щатите са обучавали и екипирали украинската армия през последните осем години, като са развили здрави отношения през това време. Но това не означава, че няма известно затъмнение, добави източникът, като например по отношение на оперативния статус на украинските S-300.

Джордън Коен, анализатор по въпросите на отбраната и външната политика в института CATO, който е фокусиран върху търговията с оръжие, казва, че най-голямата опасност, произтичаща от огромните доставки на оръжие за Украйна, е какво ще се случи с него след края на войната или след преминаване към някаква продължителна патова ситуация.

Подобен риск винаги съпътства всяко решение за изпращане на оръжия на друга страна. В продължение на десетилетия Съединените щати изпращаха оръжие на Афганистан, първо за въоръжаване на муджахидините за борбата им срещу съветската армия, след това за въоръжаване на афганските сили за борбата им с талибаните.

По неизбежност някаква част от снаряжението стига до черния пазар, включително противовъздушни ракети Стингър, като тези, които сега Съединените щати доставят на Украйна.

Всеизвестно е, че Съединените щати се опитаха да открият Стингърите след войната на Съветския съюз в Афганистан. Но не успяха да намерят всичките и когато самите Съединени щати нахлуха в Афганистан през 2001 г. някои официални представители имаха притеснения, че те могат да бъдат използвани от талибаните срещу тях.

Други оръжия също са ставали въоръжение за противниците на Съединените щати. Много от това, което Съединените щати оставиха в помощ на афганските сили, стана част от талибанския арсенал след падането на афганистанското правителство и армията.

Проблемът не е изолиран в Афганистан. Оръжия, продадени на Саудитска Арабия и на ОАЕ са намерили път към ръцете на бойци, свързани с Ал Кайда и Иран. Рискът от подобен сценарий в Украйна е реален, признават служители от отбраната. През 2020 г. главният инспектор от Департамента по отбраната оповести доклад, повдигащ опасения относно проследяването на крайната употреба на оръжията, пращани на Украйна. Но предвид неимоверните непосредствени нужди на украинската армия от още оръжия и муниции, дългосрочният риск от попадането на оръжия на черния пазар или в неподходящи ръце се оценява като приемлив, каза още източникът. „Това може да бъде проблем едва след 10 години, но това не означава, че не бива да мислим за него сега“, смята анализаторът Коен. „Над 50 милиона патрони – всички тези муниции няма да бъдат използвани за отпор срещу руснаците. В крайна сметка с тях ще бъде злоупотребено, умишлено или не.“

Руската заплаха

Властите не са толкова загрижени, поне засега, че оръжията ще попаднат в ръцете на руснаците. Нашият източник, запознат с разузнаването, отбелязва, че провалът на Русия да задържи големи участъци от територия или да форсира предаването на много от украинските части, означава, че тези оръжия или са били използвани, или продължават да бъдат в украински ръце.

На този етап изглежда Русия не успява да отреже или да унищожи доставките. Трети източник, запознат с разузнавателните данни, каза, че изглежда Русия не атакува активно пратките със западно оръжие, влизащи в Украйна, въпреки че не е ясно защо, особено при положение, че Съединените щати имат информация, че руснаците имат такова желание, което е било обсъждано както публично, така и частно. Има множество теории относно това, че до този момент пратките се допускат, добавя този източник, включително и такава, че руските сили просто не могат да ги открият – оръжията и екипировката се изпращат в необозначени камиони и често се транспортират през нощта. Възможно е причината да е и че руските сили свършват мунициите си и не желаят да ги хабят, прицелвайки се в случайни камиони, освен ако не са сигурни, че те са част от военен конвой.

В понеделник обаче Русия заяви, че е унищожила склад „близо до Лвов“, в който е имало големи доставки от оръжие, осигурено на Украйна от Съединените щати и европейските страни. CNN не успя да потвърди изявлението.

Но най-общо казано, Русия няма перфектна разузнавателна видимост в Украйна, добави още този източник, а техните въздушни мощности в западна Украйна, откъдето влизат пратките, са крайно ограничени от украинските системи за въздушна отбрана.

Официално Пентагонът каза, че все още не е видял руски опити за прекъсване на доставките на оръжие или на военни пратки, движещи се в Украйна. „Полетите все още се провеждат в местата за доставки в региона. Движението по земя на тези пратки все още продължава вътре в Украйна. Всеки един ден има военна помощ, оръжия и материали, както и поддържаща екипировка, които стигат в украински ръце“, каза Кърби в четвъртък. „Ще продължим да правим това, докато можем и колкото бързо можем. Не сме видели никакви руски усилия за прекъсване на този поток. Затова просто ще продължим да го правим“, добави той. „Постоянно следим доставките, наблюдаваме ги всеки ден, променяме и адаптираме според нуждите.“

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Грульо

    76 4 Отговор
    "CNN: САЩ нямат представа какво става с оръжията, които изпращат на Украйна"

    Украинците го продават на руснаците. :D
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Да,бе

    94 4 Отговор
    На терен са американците,но дълбоко в подземията по стар американски обичай.Щото са смели и винаги побеждават,ама в Холивуд.Иначе са айрян без кисело мляко.
  • 6 zeus

    73 3 Отговор
    ДНР благодари на Бай Дън за западното оръжие последен модел.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Roro

    57 4 Отговор
    Въпроса е стигат ли до тях или рашките ги кърмят по пътя? хехе

    Коментиран от #14, #16

  • 10 Някоя си

    67 2 Отговор
    Най вероятно Путин ще излезе прав 😉отива в ръцете на разни престъпни организации като десен сектор и азов....а това е много лошо ....
  • 11 хипотези

    51 2 Отговор
    Едната част от оръжието се шитка от зеления в Африка, другата част отива за претопяване в руската металургия.
  • 12 Козячок

    64 2 Отговор
    Ми какво да става - препродава се в трети воюващи страни по света. Чичо Сам много обича други да му вадят кестените от огъня. И е цар да дестабилизира цели райони като подкрепя най-радикалните психопати на местно ниво, та да тормозят всички останали. На Балканите Чичо Само подкрепи АОК, Харадинай и Тачи. В Ирак буквално създадоха от нулата Ислямска държава. В Афганистан първо създадоха талибаните, а после избягаха от тях. В Сирия подкрепиха пак Ислямска държава. В Либия продават на всички, само и само да не спират да се трепят. И сега в Украйна нямат нищо против руснаци и украинци да се трепят с техни оръжия, щом умират унтерменши и цяла Европа отива в киреча като икономика и общество.

    Коментиран от #39

  • 13 Майна

    59 4 Отговор
    Точна така, добре ПОДЧЕРТАВА КОНГРЕСА НА САЩ, че последните ОСЕМ ГОДИНИ,КОГАТО СЕ ИЗБИВАХА ХОРА В ДОНБАС ,ВИЕ ГИ ПОДГОТВЯХТЕ ДА УБИВАТ- МИРНИ ЖИТЕЛИ НА ДОНБАС, ЛУГАНСК!!! Вие подпомогнахте и директно в избиването на 14 000 души!!!! МИЗЕРНО И НЕЧОВЕШКО!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Че то ясно

    43 0 Отговор
    Тва е без значение бе хахаа..далаверата върви с пълна сила.Икономиката хвърчи и ковид кризата се запълва..всичко е супер за Краваленд.А осраЙните си мислят колко ги обичат и как мислят за тях и страдат.Мнооого много глупави хора.Мрът за чужда кауза .Бих казал че са глупави като бойко борисов,но той е много напред във вселенските измерения на простотата.
  • 16 РАШЪН БАРБЕКЮТА

    4 27 Отговор

    До коментар #9 от "Roro":

    КАТО ГЛЕДАМ КОЛКО ТАНКОВЕ КОНСЕРВИ СЕ ВЪРГАЛЯТ ПО УКРАИНСКИТЕ КЪРИЩА МАЙ И ГЪРМЕНЕТО НЕЩО НЕ СЕ ПОЛУЧАВА
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 свидетел

    32 1 Отговор
    оръжията на ОФБ /обединен фаш. блок/ ще са ценен трофей за силите на "З" .
  • 19 Пращате

    40 1 Отговор
    за печалба - милиарди , милиарди , милиарди...... НАТО плаща безпроблемно с лесните пари от държавите членки , годишно над един билион $!
  • 20 Грульо

    41 1 Отговор

    До коментар #7 от "Имат пари хората":

    Имат пари, кат оназ жена на украински депутат дето я фанаха на Унгарската граница с 28 милиона долара в куфари. :D
  • 21 Теле

    5 6 Отговор

    До коментар #8 от "Тези военни са много тъпи !":

    Нещо се стопи тоз народ
  • 22 Мим

    34 1 Отговор
    Предполагам ,че руснаците го виждат и знаят това,но гледат,като ги натрупате в склад ,да ги унишожат всички наведнъж или с един куршум много зайци.
  • 23 Няма начин !

    29 1 Отговор
    Затъмнение грънци.Стотици унищожени и пленени.Кадри бол.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Дреме им

    20 0 Отговор
    важното е техив ВПК да си пълни гушата...
  • 26 Мисля

    30 1 Отговор
    Половината от това оръжие ще го продадат на който могат.Нали ви е ясно,че "сега е момента за апартамента"Стани милионер".Няма да се учудя ако и на руснаците продават,много са корумпирани.

    Коментиран от #36, #37

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 мнение

    27 0 Отговор
    CNN като цяла си нямат и представа от журналистика.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 йхнкхйких

    38 2 Отговор
    Като гледам бият ги с калибър ,абе нека западняците да си трошат парите на вятъра ! Не разбрахте ли ,че Русия ще е крайният победител !

    Коментиран от #32

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Някой

    34 1 Отговор

    До коментар #24 от "Е ЙЙЙ":

    Другите сайтове спряха коментарите, щото се уплашиха, че като ги видят "спонсорите" ще спрат да плащат. И на тях като на тебе не им отърва, че хората не се полъгват по пропагандата на Кравария.
  • 34 Тъпчо

    34 1 Отговор
    "Друг източник от Конгреса каза, че американските военни смятат информацията, получавана от Украйна, за надеждна, защото Щатите са обучавали и екипирали украинската армия през последните осем години, като са развили здрави отношения през това време."

    А сега де... от какъв зор демократите оттатък океана въоръжават и обучават мирна европейска държава? Смърди та се нетрае
  • 35 Нико

    6 34 Отговор
    Какво да става ..Превърнаха в скрап прехвалената червена армия от изнасилвачи,мародери и убийци.Резултата всеки ден го виждаме .

    Коментиран от #40

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Как

    15 2 Отговор

    До коментар #26 от "Мисля":

    Точно така трябва да се прави. Аз така бих направил. Изписваш оръжието като бракувано и после го продаваш на някой чалмалия.Войната ще свърши а заплата от къде?
  • 38 aZ #Русские своих не бросают!

    28 1 Отговор
    В общи линии съдбата им е ясна:
    1.Значителна част е унищожавана с рускетен удар в местата, където се складират на територията на западна Украйна, преди да бъдат изпратени на изток.
    2.Немалка част стига до черния пазар.
    3.Част стига д местоназначението си на изток, където попада в ръцете на руските сили и част бива употребена от нацистите и ВСУ в бойни действия.
  • 39 Бат Ристю

    18 7 Отговор

    До коментар #12 от "Козячок":

    Сега е на ред и ние да им пратим оръжие...!Амчи тъй де-да се подмажем на новият си голям брат-САЩ...!Не,че имаме в излишък де,ама можем да си свалим гащите-охраната на АЕЦ-а и им пратим системите си-С-300...
  • 40 Съвет!

    20 0 Отговор

    До коментар #35 от "Нико":

    Я попрочети някой и друг сайт,освен облъчените-едностранно,та белким придобиеш реална представа за случващото се в Украйна...
  • 41 А бе бай-Памперсън...!

    18 1 Отговор
    Ти убуу пращаш оръжие за милиарди,ама нещо няма кой знае колко мераклии да го ползват,давайки живота си на фронта...
  • 42 mi6osp

    16 4 Отговор
    Байдън, в интервю преди около две седмици, кратко и точно:
    "Разузнаването ми докладва, че унищожаването на един руски танк в Украйна става с 90 джавелина, което е твърде много."
    В Западна Украйна всяка местна мутра си прави армийка и я въоръжава поне с Джавелини, Стингери и западни снайперски винтовки.
  • 43 Брей

    22 0 Отговор
    "Партньорска" държава??! Кога приеха Украйна в НАТО?
  • 44 Луд

    19 0 Отговор
    А има ли доставки на такова оръжие?
    Кой на кого плаща как кога и къде се доставя?
    Щото и ние платихме ама стоката я няма.
  • 45 Уса

    15 1 Отговор
    Залежават по складовете и чакат поредната ракета.Който е ползвал истински калашник никога няма да мине на американско стрелково оръжие
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 УРААААА

    22 0 Отговор
    СВИДЕТЕЛИ СМЕ НА НАЙ МРЪСНАТА ПОЛИТПОРНОГРАФИЯ.
  • 48 Руската армия

    16 0 Отговор
    Бързо се превъоражава с американско оръжие.
  • 49 не може да бъде

    8 2 Отговор
    "Америкнците винаги намират правилното решение в тежка ситуацие....след като опитат всички останали решения!"-Уинстън Чърчил
  • 50 над 75 % психично увредени така каза нек

    26 0 Отговор
    Техния президент не знае с кой се ръкува и се ръкува с въздуха , та с железата им ще знаят какво става , стават на скрап , те това става в това безумие инициирано от същите САЩ.
  • 51 Гръч

    22 0 Отговор
    Щом го признават от CNN значи положението е още по-трагично
  • 52 фбр

    24 0 Отговор
    Целта на краварите е ясна - да се бият до последния тъп украинец ! Важното е войнаята да е продължителна и да си разчистят залежалото въоръжение , а после ,ако още съществува Украйна ще плаща десетилетия наред !
  • 53 Бая интересни неща стават

    18 0 Отговор
    Укропите реекспортират за африка и близкия изток по време на война е пълно беззаконие и пада жътва
  • 54 Comment

    18 0 Отговор
    А както нямате хора на терен, как така давате точна информация за руските загуби, а за украинските не можете???
    Лицемерна сган. Говорите както ви е изгодно
  • 55 Матей преображенски

    14 0 Отговор
    Не,щатите няма какво да се правят на ущипани,много добре знаят какво ще последва ,нестабилност,хаос ,бандитизъм,тероризъм.Руските спец-части ще се озорят,докато омиротворят цяла Украйна и големия проблем е какво ще правят със западна Украйна.Могат да приложат опита от Чечения,като поддържат проруско управление и сериозен контрол.
  • 56 безпартиен

    15 0 Отговор
    Оръжия се произвеждат за да се използват!Когато производството е прекалено голямо и няма купувачи,винаги се "измисля" някъде война!След нея следва ново свръх производство и засищане на пазара и отново война за да се освободи място за ново оръжие!Сега вижте с колко са се повишили акциите на "дженерал дайнамикс","локхиид" и друг и водещи компании в оръжейния бизнес в САЩ!!!!Винаги след война излиза на светло този който има най голяма полза,а той е оръжеен производител и която и да е банка дала кредит за въоръжаване!Всички останали са губещи!Това трябва да ни "светне" преди да започнат военни действия!
  • 57 Вижда

    12 0 Отговор
    се кой подклажда войната - от доставката на толкова оръжия печели само военнопромишлен концерн, това е прословутата англосаксонска „демокрация” в действие, за Европа остава да прибере труповете и бежанците и да погребе икономиката си