Last news in Fakti

7 Май, 2022 13:00 4 505 69

Румен Овчаров: БСП постигна победа с гласуването за оръжията

  • румен овчаров-
  • газ-
  • русия-
  • украйна-
  • санкции

Икономическата война срещу Русия се провали. Санкциите не сработиха, заяви бившият енергиен министър

Румен Овчаров: БСП постигна победа с гласуването за оръжията - 1
Снимка: Стопкадър БНТ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В момента България използва само руски газ, но с цена, с 30% по-висока,казва бившият министър на енергетиката Румен Овчаров за Епицентър.бг.

Овчаров обяснява как газът стига до българските домове и заводи:

„Газът влиза по трасето на доставки за Гърция през България, но остава тук, защото на Гърция в момента не ѝ е нужен – тя увеличи количествата закупуван газ. Доставките се осъществяват от три фирми – две гръцки и една българска, в съотношение 1:4,5:10. Най-малък е делът на гръцката фирма „Митилинеос груп“, която се занимава основно с металургия и затова има отделен договор с „Газпром“. Втората по големина фирма – доставчик е ДЕПА, основният доставчик на газ – тръбен и втечнен, за Гърция, но тя е италианска собственост. И най-големият дял е на МЕТ – регистрирана в Цуг, офшорната зона на Швейцария. За нея се говори, че освен унгарско, има и скрито руско участие. В България тя има филиал.“

„На Гърция не ѝ е дошъл срокът за плащане на „Газпром“ - 25 май, за да разберем дали ще има смяна в рубли. Този заобиколен начин на снабдяване на България с газ би издържал само, ако в резултат на санкционната война със Запада Русия не спре да продава въобще газ на Европейския съюз и на Гърция.

Тогава ще можем да използваме втечнен газ от гръцкия терминал в Ревитуза, но той има 5 млрд. куб м капацитет, като само на Гърция ѝ трябват над 4 млрд.куб.м. За нас остава един милиард, а ние потребяваме 3,5. Недостигащото количество и теоретично не би могло да дойде по новата газова връзка с Гърция. Но ако я строят, както ремонтираха „ПАВЕЦ Чаира“, нищо няма да излезе. Там три агрегата са необратимо счупени при ремонта.“

Румен Овчаров подчертава, че решението на българския парламент от 4 май да не предоставяме оръжие на Киев е правилно, като се има предвид, че конфликтът в Украйна би могъл да се разрасне географски.

„При гласуването за оръжията за Украйна БСП постигна победа. Защото политиката е изкуство на възможното, по думите на Бисмарк. Каква щеше да бъде ползата, ако формулировката в парламента беше „за“ или „против“ изпращане на оръжие за Киев и БСП беше беше гласувала против, заедно с „Възраждане“? Първоначалната подкрепа за т.нар. истерична позиция в защита на мира може да печели в краткосрочен план, но в дългосрочен разумното отстояване на интереса на България и защита на мира няма как да не бъде оценена от българите“, категоричен е той.

И продължава:

„Икономическата война срещу Русия се провали. Санкциите не сработиха. Доларът не стана 200 рубли, напротив, стана по-малко от 70 рубли, колкото не е бил отдавна. Търговският баланс на Русия за първото тримесечие на т.г. е 58 млрд. плюс. Такъв плюс в търговския си баланс Русия не е имала никога досега – нито по царско време, нито по времето на Съветския съюз. Износът за Китай е увеличен с 31%. Само природният газ, който се изнася за Китай, е увеличен с 60% за четирите месеца на годината. Но Русия живее трудно, вдигна се инфлацията, санкциите имат своето влияние. Русия обаче оцеля на този мащабен удар. Следващата фаза от войната е енергийната, тук предварително е известно, че Западът ще загуби, подчертава Овчаров. Защото Русия предлага продукт със стойност, който се търси. А Западът какво предлага на Русия – някакви обезценяващи се хартийки – еврото вече се изравни с долара. Русия е в правото си да иска да ѝ се плаща във валута, която може да ползва. А не в хартийки, които отгоре на всичко, някъде ги замразяват.

Третата фаза са оръжията. Като разбраха, че с тези двете фази няма да станат нещата, решиха да дават оръжия. Но така ще се случи истинска война. До момента само 30% от Украйна е във война – източната част. В останалата има ток, интернет, магазините са пълни. Сега като тръгнат оръжията, Русия ще има един изход – да унищожава инфраструктурата, по която идват. Защото високоточните оръжия не стрелят по движещи се цели. Затова целите им са мостовете – на автомагистрали, на жп линии, прекратяване на електроснабдяването.

И тогава в цяла Украйна ще има война. Ще бъде тъмно, наесен ще стане и студено, няма да има нито горива, нито стоки в магазините, нито влакове. Руснаците обаче не могат да спрат всичките оръжия – част от тях ще отидат на източната граница. И като отидат там тези далекобойни системи за реактивен залпов огън, като почнат да гърмят в Русия на 300 км, което е почти половината разстояние до Москва, подобни на тях ракети ще почнат да падат и зад западната граница на Украйна. И от онази – страшната война, ние ще се окажем на сантиметри. Не мога да разбера папагалите, които искат да печелят война. Срещу Русия такава война не можеш да спечелиш, защото Русия има нещо, което може да те унищожи – ядрено оръжие.“

Обръщам внимание, че засега Русия губи войната срещу Украйна и Запада. Тя искаше по-малко НАТО на границите си, получи повече НАТО, дори цял, насочен срещу нея, пояс от държави – Триморието.

„Русия искаше да не влиза НАТО в Украйна, както и да се спазват Минските споразумения, под които са подписите на Макрон и Меркел като гаранти“, подчертава Овчаров.

„Как така решихме да подкрепяме тези, които нарушиха Минските споразумения (б.р. - за спазване на правата на Донецк и Луганск)? Как едните станаха изверги, а другите – ангели небесни? И с какво станаха ангели небесни – като изгориха живи 40 човека в Одеса ли? А разстреляните от „Безсмъртния полк“ в Мариупол на 9 май? 8 години никой от Запада не отиде до Донецк и Луганск. Струва ми се, че едностранчивата пропаганда вече почва да дава обратен ефект", добавя емоционално събеседникът.

„Неотдавна разговарях с приятел украинец, продължава Овчаров. - И го попитах, кога с руснаците станахте толкова различни – едните ангели небесни, другите – демони, нали учехте заедно, работихте заедно.“

„Искам да обърна внимание на следното, казва в заключение Овчаров - Руснаците са хуни в Украйна, българите са татари в Македония, руснаците не са държавотворен народ в Украйна, българите не са държавотворен народ в Македония, руският език не е официален в Украйна, българският също не е в Македония. Не ви ли изглежда, че са много общи тези неща, че идват от един и същи източник? Че някой ги е формулирал – и за България и Македония и за Русия и Украйна?“


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 56 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    67 9 Отговор
    Хората пред парламента бяха на друго мнение.БСП се самоуби казваха.

    Коментиран от #30

  • 2 Пич

    61 11 Отговор
    Ами ....... ходи празнувай с кака Кури !!! И без това , от БСП ще остане електорат , колкото за семейна сбирка !!!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Дедо Благоев

    36 11 Отговор
    Р овч оцеля през още един Гергьовден, комунистите са жеуезни.
  • 5 Постигна

    38 5 Отговор
    едно нищо , коленичи на какиния инат , която щеше уж да подаде оставка ! Та позамъглявиха съгласието от кумва срама !
  • 6 Българин

    23 12 Отговор
    Едно време,Червените бригади прецакаха държавата за сметка на Русия нямат право да се обаждат,но народа е късопаметен.

    Коментиран от #64

  • 7 Без място за щерката

    39 9 Отговор
    Да предоставиш помощ на Украйна, независимо каква, е предателство членовете на БСП и тези, гласували за БСП. Отговорът ще видите на следващите избори, няма да имате място в парламента.

    Коментиран от #65, #66

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Дайте да дадеме

    33 6 Отговор
    Да пълни гушката Овчаря.
  • 11 Васил

    35 17 Отговор
    Тази партия е позор надявам се на следващите избори хората да излязат и да гласуват и такива недоразумения като Възраждане и БZП да изчезнат с отровната им пропаганда която викат че била социална с хляб 2,50 лева.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ами ...

    18 11 Отговор
    Ясно. От Ревитуса ще получаваме 1 милиард куб. м., а не 600 милиона. Благодаря за уточнението другарю Овчаров. 😀 Заедно с двата милиарда от Азербайджан, въпроса се решава. И не 3.5 милиарда, а 3 милиарда са нужни на България. 😀

    Коментиран от #67

  • 14 Anon

    37 10 Отговор
    Р. Овч. в затвора!
  • 15 Ами ...

    41 7 Отговор
    БСП пастигна победа. Пирова. 😀 ВЪН БСП от властта.
  • 16 bVlgari

    40 6 Отговор
    Р.Овч.
    Такава мръсотия,конфликт на интереси,корупция и замитането им под килимчето,за десетки и стотици милиони И пак е изкаран,мнения да раздава!
    Спам,срам и позор!
  • 17 Дядо Николай

    25 17 Отговор
    Русия нападна Украйна и това е богопротивен грях! Тази война се води върху душите на всички православни християни по света. В Библията е казано "не убивай" и това е Божия заповед, която никой няма право да я промени. Ако някой се колебае на чия страна да застане, да попита в съвестта си. Исус Христос на чия страна би застанал? На страната на нападателя или на нападнатия? Уверявам ви, Христос би защитил нападнатия!
  • 18 Тишина бе,новобранци!

    12 4 Отговор

    До коментар #8 от "калашник макаров":

    Бас държа че никой от вас не знае дори колко патрона събира Ей Кей форти севън.Ако знае,да каже!
  • 19 Продажни мекерета

    37 4 Отговор
    на следващи избори сте с 2% и завинаги вън от управелнието!
  • 20 AlienMind

    13 20 Отговор
    Ако изключим че човекът е заклет социалист, какво от всичко което казва не е вярно! Лява партия е винаги необходима за баланс, някой казват че БСП няма място в парламента! А какво място има етническа партия като ДПС в българският парламент? Но колкото и да си чешем езиците хората искат промяна на кусра от западният колониализъм! Само една партия може да направи тази промяна в момента!
  • 21 Опааа

    27 10 Отговор
    Всяка победа за БСП е поражение за България винаги е било така
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Точен

    18 20 Отговор
    БСП ме загубиха като гласоподаветил - гласуваха за убийства на руси. Ще гласувам вече за Възраждане.

    Коментиран от #46

  • 24 Точен

    14 19 Отговор
    БСП ме загубиха като гласоподавател. Вече ще гласувам за Възраждане.
  • 25 Точен

    14 16 Отговор
    Вече няма да гласувам за БСП. Ще подкрепям Възраждане.

    Коментиран от #31, #39

  • 26 Кой разбрал, разбрал!

    26 8 Отговор
    А как да разбираме "победа", повече мъртви украинци или руснаци? Не знам какъв идиот трябва да си за оставиш жертвата беззащитна да загине и да говориш, че това е победа, в условията на непрекъснати убийства на невинни хора.

    Коментиран от #68

  • 27 Тодор Живков

    11 2 Отговор
     Всичко което ви говорихме за социализма все едно църния дявол ви го е казвал!
  • 28 ЩОМ ЧЕРВЕНИЯ ИНКАСАТОР

    12 3 Отговор
    ГО КАЗВА СИГУР Е ТАКА...АМА Е ПУСНАЛ БЪРЗОВАР В КОФА С ВОДА И СЕ ЧУДИ ДАЛИ ДА БРЪКНЕ С РЪКА ДАЛИ ВОДАТА СЕ Е СТОПЛИЛА😂😂😂САМИЯ ФАКТ ЧЕ БЕСЕПЕ ГЛАСУВА ПОМОЩ ЗА УКРАЙНА Я ПРАВИ НЕ ПРИЯТЕЛСКА ПАРТИЯ НА„ БРАТСКА” РУ.ИЯ
  • 29 нннн

    24 1 Отговор
    Тая победа на БСП на самоубийство повече ми прилича.
  • 30 кнаус 485

    9 13 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    На изборите БСП с 1 процент,ВЪЗРАЖДАНЕ С 50.......
  • 31 Точно!

    9 0 Отговор

    До коментар #25 от "Точен":

    Загубен си по цялата глАва.
  • 32 Ти,ли

    8 1 Отговор
    Бееее ......твойта ...... ......
  • 33 Ko?Не!

    15 3 Отговор
    Уж са миротворци пък само за победи на всички фронтове говорят чибурашкител
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ха, ха, смешник!

    17 4 Отговор
    Все едно да гледаш как някой изверг удушава жертвата си, тя моли за помощ, а ти отказваш помощ с мотива конфликта да свърши възможно по бързо. После обявяваш това действие за победа.
  • 36 Emo

    14 5 Отговор
    Това, което Дългият инкасатор казва, но не открито, е че Русия започна войната, за да се вдигне цената на суровините, които продава. После заплашва с ядрено оръжие. Сега вече е ясно, че и да победи и да загуби която и да е от страните, цените на метали, горива, ще останат високи. Той си казва открито - аз, ние, определен кръг вземахме 30% комисиона от газта. Сега не вземаме ние, а друг. Но ние сме сме против, защото искаме пак да вземаме ние, а не друг. Значи милионерите, на които Луканов раздаде милионите вземат много отдавна залъка на народа. Затова са ни най-ниски заплатите, затова армията ни е най-слаба в Европа, затова намаляваме, а оцелелите оскотяват - защото такива като този започнаха като крадци и продължават да искат да крадат. Те корумпират всеки по-различен, който дойде на власт, ако не могат, го саботират, ако не - убиват. Най-верният им съюзник е ДПС. Умело сменят правителства и дърпат конците само изодзад, за да заблуждават народа.
  • 37 freedom

    11 3 Отговор
    Румен Овчаров: БСП постигна победа с гласуването за оръжията

    бZп е постигнала пирова победа. Скоро ще разберете това.
  • 38 Красимир Петров

    20 1 Отговор
    Овчара когато и да влезне в затвора няма да е късно.
  • 39 чико

    5 0 Отговор

    До коментар #25 от "Точен":

    мозе и за израждане
  • 40 B. V.

    9 1 Отговор
    Овчар Руменов се изходи…
  • 41 БСП

    3 6 Отговор
    ИМА 1 ПАРТИЯ. ДРУГИТЕ СА БАНД ГРУПИРОВКИ.
  • 42 БСП

    3 6 Отговор
    ИМА 1 ПАРТИЯ. ДРУГИТЕ СА БАНД ГРУПИРОВКИ.
  • 43 Кинжал

    13 1 Отговор
    Това което всички други не успяха да направят с БСП за последните тридесет години, БСП го направиха сами на себе си за 3 часа. На това му се казва - моментална смърт или внезапен автогол в продълженията! Овчаров скрийте се и не се показвайте повече, защото между вас и останалите продажници вече няма никаква разлика.
  • 44 Фффффф

    12 2 Отговор
    Тоя преди 15 години каза ние сме богатите,вие народа сте бедните,
  • 45 Макробиолог

    7 4 Отговор
    Р.О. ако че е схемаджия от статуквото,има акъл в главата повече от целокупното ново пр-во.Азерския газ е наполувина руски-и тука греда.Конфликта с Запада е за все по намаляващите ресурси.Идеята че ще принудиш рашата която притежава около четвърт от свет запаси да ти клекне под статута на колония при условие че е една от двете световни ядрени супер сили е тъпа.В допълнение само ще получим още по силен Китай.Това е то.
  • 46 Опааа

    7 2 Отговор

    До коментар #23 от "Точен":

    Точен възраждане са по опасни и от БКП или БСП както искаш ги наричай
  • 47 Хихи

    11 3 Отговор
    Р.овч. бил голям военен стратег, бе! Как ги разбира тия военни игри? Що и него не го удостоят с длъжност генерал? То, комай, само генерали се занимават с политика в България...
  • 48 Сър Пичук

    9 4 Отговор
    БСП непрекъснато постига победи и затова бяхма 45 години под съветски ботуш, интелигенцията ни беше избита и доунищожена имахме си лагери на смъртта, а днес България е разрушена, разграбена и сме на последно място по всичко в Европа.

    Коментиран от #49

  • 49 ЧИЧО СТАМАТ

    7 2 Отговор

    До коментар #48 от "Сър Пичук":

    Най голямото разграбване и разрушаване бе извършено от СДС(ИВАН КОСТОВ ЙОРДАН ЦОНЕВ,ХРИСТО БИСЕРОВ и др.)Започна 1992г.с така наречената ЛИКВИДАЦИЯ на ТКЗС-ТАТА и завърши с така наречената същинска приватизация(преди нея имаше масова приватизация).Примери за същинската приватизация (НЕФТОХИМИТЕ -БУРГАС И ПЛЕВЕН ,БАЛКАН,.заробващият американски договор за двете МАРИЦИ и др.) Загубите за държавата се изчисляват на милиарди долари.През 2004 г.от правителството на оня дето щеше да ни оправи за 800 дни(СИМЕОН КОБУРГА) беше извършена може би най голямата далавера в страната ни (ПРИВАТИЗАЦИЯТА НА БТК).МОНКАТА тогава ни оправи като дядо му ФЕРДИНАНД КОБУРГОТСКИ през МЕЖДУСЪЮЗНИЧЕСКАТА и ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНИ.

    Коментиран от #56

  • 50 ира

    5 2 Отговор
    Браво на БСП!
  • 51 нее

    9 1 Отговор
    Както винаги, западните държави си имат всичко и са уредени. Страните от източна Европа се уреждат също, Унгария по един начин, Чехия и Полша по друг, Австрия по трети. Продължавам с Гърция и Турция, които говорят благо и си гледат интереса без крясъци. Израел е винаги отличник. Америка винаги печели и морализаторства. Има само една държава, световно известна с бедността си, която ще расмива света с напъните си. Това сме ние.
  • 52 СЛАВА НА УКРАЙНА, СЛАВА НА ГЕРОИТЕ!!!

    6 4 Отговор
    Тоя соц-баклук и кремълски агент що не е в затвора? Докога ще ръси отровната си московска пропаганда и лъжи?
  • 53 ЕДИН ОТ. МНОГОТО........

    5 2 Отговор
    ЕЕЕЕЕХХХХ , ОВЧАРОВ , ОВЧАРОВ.... ЕВАЛЛА !!! ОК НО, ПРАВ СИ . НО , ОБЮСНИ МИ ЕДНО , ЗАЩО УЖ СТЕ КОМУНИСТИ , ПУТИНИСТИ, СССР-ТИНИСТИ , А АВОАРИТЕ ВИ В US. DOLARI,ДЕЦАТА И ВНУЦИТЕ ВИ В ОМРАЗНИТЕ САЩ , А НЕ Я ЛЮБИМАТА РУСИИЯ ?!!! ЗАЩО БЕ ПИЧ ,???!!!! ЗАЩО ?!!!

    Коментиран от #54

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 БСП отново

    3 2 Отговор
    се подигра с електората си.
  • 56 Сър Пичук

    1 0 Отговор

    До коментар #49 от "ЧИЧО СТАМАТ":

    Че те са едни и същи бе, бай Стамате. Тях "червеното знаме роди ги". Разделили се на няколко отбора и си подават кацата с меда.
  • 57 ФАШИЗМА Е НА МОДА ДНЕС В ПП ............

    0 1 Отговор
    Глас от Скопие: Защо Европа толерира България, която открито пропагандира фашизма?

    Коментар на Александър ДИМКОВСКИ, "Нова Македония" Май е месец на големи годишнини и юбилеи. Всички те са напомняне за миналото ...
  • 58 Един Българин

    0 1 Отговор
    В РСМ това е дело на Москва. Спомняме си когато Путин се изказа неподготвен и каза че Кирилицата идва от Македония. Тогава той безгрижно пресече една червена линия.
  • 59 Мама так учила

    2 1 Отговор
    Мама говорила що все плохо у нас произходит из России. И холод и голод.
  • 60 А бе-,,Победа"...?!

    2 0 Отговор
    Добре,че Кирето и Зеления се разбраха ,в последният момент Зеления да пусне писмо,в което казва,че иска ремонт на военна техника,а не ръждясалите ни стари руски оръжия...
  • 61 Така е

    1 0 Отговор
    БСП постигна победа благодарение на подлогите от ДБ!
  • 62 Ебтер

    2 0 Отговор
    Р. Овч. нали не си мислиш, че хората не са те забравили с твойте мръсни игри с Вальо топлото??? И такива като мене в началото ви подържахме, ама след Станишев не искаме и да ви видим, камо ли да гласуваме за вас! Сега с тази твоя "победа" мисля че ако имате и 10/десет/ депутата в бъдещето НС пак добре ще бъде за вас! То само възрастните гласуваха за вас, ама вече и те виждат какво фашисти сте станали, като поддържате украинските фашисти,а и ...старците вече се и топят! Няма кой да ви вярва вече! Какво си мислиш? Че българите са толкова прости ли? Че не разбират, че изнасяте оръжие за фашистите, защото няма как да ремонтираме тези техни оръжия! Вашите деди вече са се обърнали в гроба, като гледат как поддържате фашистите с който те са се борили!!!
  • 63 Някой си

    0 0 Отговор
    То много експерти тука тоо Румен много знае кво ще спечелим с пращане то на оръжие те Руснаците го онищожават само дразги по добре да си мълчим и тоо Зеленски да си гледа господаря и толкоз да си го оправя със пари и с квот му поиска и накрая някой от умните ще каже ли защо започна таз война тоя такъв ония онакъв или всеки го знае и никой не смее да каже
  • 64 Офчар

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    Няма такова нещо
  • 65 Минчо

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Без място за щерката":

    Коментари много но никой не казва точно и ясно България какво печели със даването на оръжия защото помагачи те с оръжия все са с някаква цела нии последиците от това какви ще са никой не казва в прав текст
  • 66 Минчо

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Без място за щерката":

    Голяма работа важно е че не се на биха в очите на Русия няма смисъл от това по добре евтин петрол отколкото дразги Американеца да си му дава квот ще ами че приеха Украйнци те сега да ги местят по добре да помислят за горките хора къде ще ги настанят с такива неща да се занимават хората да са спокойни а не така да стоят в невидение
  • 67 Офчар

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Ами ...":

    Кво знае тоя дрън дрън ами то друго е да запълни времето в телевизията за друго нее все милиони милиарди все знаещи а пари за хляб няма да имаме от такива пълни мозаци
  • 68 Минчо

    0 1 Отговор

    До коментар #26 от "Кой разбрал, разбрал!":

    Много правилно но се отнася за господаря на света великия Американец който с година сее раздор по света и не на негова територия държи парите на цял свят но ще дойде време когато една грешка ще го забие в земята
  • 69 краси

    0 0 Отговор
    Тоя отдаааавна трябваше да е в Централния !