Last news in Fakti
  Тема: Украйна

26 Май, 2022 14:05 3 253 44

Огнян Минчев: Демокрацията има две лица - това на Чембърлейн, но и на Чърчил

  • чембърлейн-
  • чърчил-
  • кисинджър-
  • война-
  • путин

Кисинджър изигра великолепно "китайската карта", интегрирайки маоистки Китай в американската стратегия за глобализация срещу стратегията за световна комунистическа революция

Огнян Минчев: Демокрацията има две лица - това на Чембърлейн, но и на Чърчил - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Всяка демократична политика има две лица - лицето на Чембърлейн и лицето на Чърчил. Либералната демокрация е политическа ценностна система, която поставя споразумението, договарянето и включването - на различни, често противоположни позиции и възгледи - в един открит процес на интеграция на цялата общност и избягване на нейното разцепление и враждите вътре в нея. Това е едно от най-полезните качества на демократичната система, обобщава във "Фейсбук" проф. Огнян Минчев.

В определен момент обаче

Още новини от Украйна

усилията за интеграция, включване и договаряне преминават границата на допустимия компромис

и започват да ерозират самия смисъл от съществуването на демократичната система - свободата на човека, на гражданина. Чембърлейн персонифицира тази политика в навечерието на Втората световна война.
Тогава начело излиза силната и категорична мотивация да съхраним свободата като преборим и отстраним от властовата позиция тези, чийто смисъл на съществуването е да отнемат свобода - да унижават, да поробват, да убиват и да постигат "велики" цели погазвайки човека и човечността.

Чърчил заменя Чембърлейн и обещава "кръв, пот и сълзи" за да може една нация - едно човечество да устои и да защити ценностите и принципите на своята свобода. Човешкото съществуване в неговия дълбок, интимен смисъл и мотивация е съхраняването на свободата и на живота по законите на свободата - живот в отговорност, в творчество, в изпълнение на основната мисия на човечността.

Хенри Кисинджър е виден представител на "чембърлейнското" крило

на демократичната политика. В условията на "виетнамския синдром", поразил интегритета, самочувствието и силата на Америка, той намери адекватни и работещи формули за помиряване с нейните врагове, давайки възможност на лидера на свободния свят да си поеме глътка въздух.

Кисинджър изигра великолепно "китайската карта", интегрирайки маоистки Китай в американската стратегия за глобализация срещу стратегията за световна комунистическа революция. Пекин и Москва бяха разделени и опасността от световен комунистически блок срещу свободния свят бе преодоляна.

Кисинджър режисира и другото голямо помирение на 70-те години - разведряването с Москва, изградено върху болезнен и потенциално развращаващ компромис - признаването на бруталното сталинистко завоюване и комунизиране на Източна Европа.

Кисинджър "освети" разделянето на "сфери на влияние" между Москва и Запада. Ползите от това бяха очевидни. Започна частично откриване на Изтока за западна култура, музика, литература. Изтокът - макар и формално - се съгласи на мониторинг за спазване правата на човека.

Така израснаха дисидентските движения в комунизирана Източна Европа - Харта 77, Солидарност, Мемориал - които за едно десетилетие ерозираха легитимността на тоталитарната болшевишка идеология и политическа практика.

Разбира се, разведряването даде достъп на Москва до високи технологии (ограниченията на КОКОМ бяха смекчени),

Кремъл се почувства с развързани ръце от "мекушавостта на Запада"

и нахлу в Африка, в Централна Америка, и ... в Афганистан. Тогава ролята "Кисинджър" бе задълго сложена в килера. Начело излезе Роналд Рейгън.

Той направи внушителното напомняне, че мирът, компромисът и интеграцията - "разведряването", ако щете - имат смисъл само при условието на свободата. Там, където границите на свободата и човечността са радикално погазени от властта на човеконенавистна идеология, власт, амбиция - ролята на демокрацията е първо да отстои свободата, а едва след това - да интегрира и помирява.

Хенри Кисинджър няма да спре да играе своята роля - докато е жив. Ние трябва да приемаме информацията, произтичаща от неговия богат опит и знание и да правим това, което е необходимо. Днес не е време за компромис с преминалия дори границите на собствената си наглост нов тоталитаризъм - путининизъм, дугинизъм.

Днес е време за отстояване на позицията, на границата, на разделителната линия между робството и свободата. Днес е време да подкрепим Украйна в нейната битка за свобода - а не да се споразумяваме с поредния фюрер, чийто апетит, както е известно, идва с "яденето" и се изостря с компромисното хвърляне на нови късове човешко страдание в ненаситната му паст.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Тома

    40 12 Отговор
    Минчев ни беше много добър партиен секретар по времето на соца.Още си го спомняме защото сам можеше да изяде цяло агне

    Коментиран от #10, #19, #37

  • 4 ТаУмВзе

    30 7 Отговор
    Пуста Хранилка ей! Нали ви е Известно, че това е с Руско образование и сменени цветове.

    Коментиран от #8

  • 5 Антигербер

    21 6 Отговор
    Всички гербаджии гледат да се пребоядисат в най-големите евроатлантици, начело с баце.
  • 6 горски

    21 5 Отговор
    Изключително малоуумни статии.Половин час бръщолевици,за да може в последното изречение да кажем.
    -а вие защо биете негрите/украинците/.
    Ако някой се чуди в момента дали да се съгласи с Кисинджър или Рейгън,да види какво става на фронта.Това не е поствоенно положение за да се развиват теории,а реален конфликт.
  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    22 2 Отговор
    В Давос геронтолидерите решиха да водят Света със себе си към .... едно по-хубаво място‼️
    Байдън- 79г
    Сорос- 91г
    Кисинджър-98г
    ........

    Коментиран от #38, #39

  • 8 Капитализъм

    21 8 Отговор

    До коментар #4 от "ТаУмВзе":

    ... в действие!!! "Демокрацията" (капиталистическа) е за защита интересите на шепа хора!!! Наречете я либерална, консервативна, иновативна, фашистка- все тая!!! Демокрацията (социалистическа) е защита интересите на всички хора. С развитие на обществото в условията на социализъм тя преминава в комунистическа!!!

    Коментиран от #33

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 А мое ли да носи сам

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "Тома":

    АК-74 или тре некой да му помага?
  • 11 Патриот

    19 4 Отговор
    Малко по меко защото ще изтрият истинския отговор на тази българо предателска статия.
    1 Чърчил: “ българите трябва да се унищожат а България да се разоре и насади с картофи”
    2 Чембълейн ( бащата на Втората световна) ” Мюнхен 1938 г. продаде Чехия на Хитлер
    3 иделога на разбиване икономиката ни е Кисинджър.

    Коментиран от #14

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Фашистка Русия

    9 19 Отговор
    Отново се превърна в империята на злото и като такава трябва да бъде унищожена. Руснаците обзети от агресия и претенции за особена мисия в света
    са заплаха за цялото човечество и трябва да се изолират и подложат на депутинизация. И едва когато се излекуват от имперския бацил и манията за величие и станат нормални хора да бъдат допуснати до цивилизования свят. За това ще са необходими между 15 и 20 години!
  • 14 Истината

    6 17 Отговор

    До коментар #11 от "Патриот":

    Цитираш фалшиво изказване на Чърчил разпространявано активно от Андрей Пантев и други псевдо историци на руска хранилка!

    Коментиран от #18

  • 15 Уинстън Чърчил

    8 2 Отговор
    Фашистите на бъдещето ще се нарекат антифашисти!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Гладомор

    20 4 Отговор
    Я,яяяя за кой Чърчил и коя негова позиция става въпрос!!!???? За унищожаването на над ШЕСТ милиона индийци през 1942г уморени от глад (лично от него, с негова заповед), и над 200 000 убити при бомбардировката над Дрезден през 1945г. - това ли искаме сега!!!! Защо с кръвта на украинците антлосаксите искат да решат проблемите си! Защо не се изпълниха минските споразумения!!!??? Видяхте ли пленените азовци,с изографисани портрети на Хитлер, цитати ог фюрера и т.н. , кого героизирате!!! Или целта оправдава средствата!!! А Кисинджър е прав, хвърляйки руснаците в прегръдката на Китай копаете гроба на Европа!!! Та време е за друго решение на въпроса !!!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Точно така

    10 3 Отговор

    До коментар #3 от "Тома":

    Това е било едно време! Сега изобщо не могат да го изхранят и се налага дъщеря му да краде по магазините!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Наблюдател

    16 3 Отговор
    Да припомним на откровенния западен слугинаж Огнян Минчев че точно Чърчил е искал София да бъде заличена от земята и на нейното място да се сеят само картофи!!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Сорсоизъм = евролибрализъм

    12 0 Отговор

    До коментар #12 от "Путинизъм = евролибрализъм":

    Соросоизмът е имперски интернацизъм еволюирала форма на първия английски червен интернационал, който сам по себе си е опасно явление целящо отнемане принадлежността на човека и обезличаване на същността му. Като всеки интернационал целите му са наднационални със заличаване на съзнание, традиции, бит, култура и създаване на нови идентичности, по-възможност една обща. Подобно на "Отворените общества" идентичност, македонската идентичност, творения на соросовия интернационал. Абсолютно същото нещо е и евролиберализма - създаване на една безморална п,е,е,р,а,с,т,к,а идентичност. Европа трябва да е европейски съюз на националните държави - ЕСНД.
  • 25 Механик

    12 3 Отговор
    Американската демокрация не е демокрация и като такава тя няма лице. Тя е налагане собствените си решения на суверенни държави. С подкупи, корупция, а ако не поемат по тоя начин и се опълчат, веднага идват първо санкциите, а после и самолетоносчите.
    Така че няма нищо хубаво в американската "демокрация", па вие я кръщавайте ако искате на Чърчил, ако искате на Чембърлейн, че и Обама може да кръстите. Все пак след войните които той разпали и води, му дадоха нобелова награда за МИР>

    Коментиран от #41

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Огнянчо

    11 1 Отговор
    И Чембърлейн и Чърчил са сред хората ощетили най-много България! Или си забравил "срамната бележка с която ни подарява на Сталин! Стига си писал глупости възхваляващи враговете на България! Вчера те видях, не можеш да ходиш но си източник на злоба и лъжи! Спри се бе, стига лакомия!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Сър Джефри

    7 0 Отговор
    Г-н Автора,вие дарихте ли една заплата,а записахте те ли се доброволец?Така като гледам на първо четене поне за помощник кухня ставате и без това има остър недостиг на готвачи.Много голяма част от "евакуираните "от Азовстал се оказаха готвачи.Така,че може да помогнете наистина на Украйна,а не само на думи.Всяка сготвена яхния,юмрук в лицето на агресора!

    Коментиран от #35

  • 31 Сандо

    10 0 Отговор
    Никога няма да забравя какво отговори тоя крайно антипатичен екземпляр,когато го питаха за работата му в АОНСУ.Простичко отговори:Ами трябваше да храним семейство.Ето това са слугите:те винаги ще слугунат на някого,който храни добре.То си му и личеше де,това че добре го охранваха.Отврат,търбух натъпкан с евроатлантически ценности.

    Коментиран от #34

  • 32 Милена

    6 0 Отговор
    Много тъпо и продажно парче е дебелака Минчев
  • 33 Лъжа

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "Капитализъм":

    Комунизъм и демокрация са коренно различни понятия.
    Демокрацията разглежда всеки индивид поотделно, докато комунизма разглежда индивидите групирани по принадлежност.
    Комунизмът приравнява индивидите, което е грешно грешно. В последствие се вижда, че тази система е неработеща и затова хората бягат от комунистическите страни. Комунистическите лидери и партии държат народът чрез силна пропаганда и терор, защото те самите знаят, че тяхната система е грешна, но те никога не признават грешките си. Комунистическата идеология, не признава други идеологии и други политически и социални системи.
    Комунистическата идеология е много проста по пример на кошера или мравуняка, като система.
    Работата на мравките е да събират продоволствия, за да хранят царицата майка.
    Докато мравките са заети да хранят и пазят царицата, то техният мравуняк не еволюира напротив, той е обречен на гибел от следващото стъпало в хранителната верига. Неизбежно.

    Коментиран от #42, #44

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ГРУЗ-300

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Сър Джефри":

    Като гледам правописа ти и за готвач не ставаш.
  • 36 Оги Оги

    3 0 Отговор
    Забрави най-важното-през 1938г.нямаше ядрени ракети.Сега има.Заради интереса на господаря ти,готов ли си да се изпариш,заради някакви необясними ценности или разширяването на алианса на изток.Просто е безумие,заради едното нищо,светът да изчезне.И на земята да останат хлебарките.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Путин кръстителя

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Лъжа":

    И тримата са недокръстени....как да я кръстят точно на тях...я шъ ги кръщавам,я че ги венчавам
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Ми заприличва

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Лъжа":

    Абе като гледам това,което става в САЩ,Канада,Британия,Швеция,Норвегия... тая шорошня все повече ми заприличва на тунингован и ъпгрейтван болшевизъм.