Last news in Fakti

1 Юни, 2022 10:10 10 535 45

Ще се наведете ли да вземете 25 стотинки от земята…

  • горива-
  • цени-
  • бензин-
  • дизел

Горивата от по-висок клас, които имат добавки, няма да бъдат обхванати от мярката

Ще се наведете ли да вземете 25 стотинки от земята… - 1
Снимка:shutterstock.com
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В последно време една малка сума се наби в съзнанието на хората – 25 стотинки. А причината е, че шофьорите ще зареждат колите си с отстъпка от 25 стотинки на литър гориво.
Мярката е част от антикризисния пакет на правителството и бе обявена отдавна, но не се знаеше по каква точно схема тя ще се прилага.

Какво са 25 стотинки?

Всъщност, ще се наведете ли да вземете 25 стотинки от земята? Ако ги видите паднали… Да приемем, че да. Но това ще е повече от мисълта, че имате късмет, защото сте ги забелязали. А не толкова, че с тях може да се купи нещо. И нека припомним, че преди години имаше монета от 25 стотинки, която бе пусната в обръщение през 50-те години на миналия век. В момента има само дребна нумизматична стойност.

Но нека се върнем на мярката и това, че има вероятност тя да влезе в сила от 1 юли, но може и да се забави, ако определянето на начина на ползване се забави.

Какво се знае към момента

Отстъпка от 25 стотинки на литър ще се ползва от шофьорите, които карат на бензин, дизел, пропан-бутан и метан. Отбивът от пазарните цени ще важи само за горива от нисък клас, за да може да се възползват повече социално слаби граждани. Горивата от по-висок клас, които имат добавки, няма да бъдат обхванати от правителствената програма.
Въпросните 25 стотинки по-малко на литър ще се отпускат срещу представен регистрационен талон на автомобила. Намалените цени ще важат за 50 л гориво – помощта ще е в размер на максимум 12,50 лв.

Как ще се процедира и как парите ще се връщат в търговските обекти
Търговските обекти ще получават парите, които губят по тази мярка, директно от НАП. Това обявиха от финансовото министерство.
Компенсацията ще се случва през отчетите, които търговците подават всеки месец.

Какво се случва с цената на горивата

Вдигат се (б.р.-виж таблицата). Това е повече от видно. Ако погледнем справка за месец май, много ясно се вижда какъв е ръстът на цените на горивата. Средно покачването им е с 15-18 стотинки. Та къде отиват тези 25 стотинки отстъпка, след като те са изядени вече в по-голямата си част?
Едно е да имаш 25 стотинки отстъпка на бензин 95 при цена 2,97 – такава е била на 1 май. (б.р.-към онзи момент прави крайна цена от 2,72 лева) Съвсем друго показва отстъпката, когато цената на бензин 95 е 3,15 лева (към 31 май). Това прави цена с отстъпка 2,90 лева.
И още нещо. Колко хора могат да си позволят да напълнят резервоара догоре, за да спестят въпросните 12,50…


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 В Киреча

    100 8 Отговор
    В Унгария всеки унгарски гражданин получава 40% отстъпка от горивото срещу ЛК, без значение от моментната стойност на горивото която НЕ важи за чужденци, те плащат на пазарна цена!
    Само, че Унгария не танцува по свирката нито на САЩ, нито на ЕС, нито е пряко подчинена на чиновник в нечие посолство!

    Коментиран от #7

  • 3 Дядо ви Курти от село Пиперково

    72 4 Отговор
    Реално,трябва да се премахне акциза,който е 0.70ст на литър дизел и бензин, за да има наистина чувствителна разлика и хората да го усетят,вече в доста държави от ЕС това се случи..Кирчо и Асенчо обаче продължават с анализите..
  • 4 Мунчо

    14 22 Отговор
    Само Тиквата ша ви опрай....даже ша ви плаща на всеки литър 25 стотинки а литъра ще е без пари....
  • 5 Аре не

    15 33 Отговор
    Никакви отстъпки, който има нужда - ваучери за храна на стойност оценката на средномесечното му потребление на гориво. Парите се взимат от данъците на горивата. Каква е тая демокрация - държавата да казва какви да са цените. Това е някакъв извратен комунизъм!
  • 6 Глупости

    23 17 Отговор
    Голямо мрънкане голямо нещо, виждам една мазна физиономия от Банкя зад тая статия. Боко а при теб колко беше горивото, я се покажи от Унгария тоя път и ни разкажи колко ни е био добре при теб
  • 7 Унгария

    17 48 Отговор

    До коментар #2 от "В Киреча":

    В Унгария всичко е по свирката на Орбан, който е същия башибозук като нашия с шкафчето... да си оправим нашата къщичка пък тогава да гледаме чуждата а

    Коментиран от #18

  • 8 УСА боклук

    7 2 Отговор
    То разликата е повече от 30 стотинки на бензиностанциите. Преди седмица заредих в Бургас в Дега на 3,09 дизела. Може и да послъгват с количеството, но РАВ - чето не направи проблем.
  • 9 Тома

    38 3 Отговор
    Докато ни смятат руския петрол който е 90 долара барела със сорта бренд който е 123 долара ще ни доят с цената на горивото
  • 10 Гоше

    13 1 Отговор
    Не е нужно да пълнниш "до горе " ...до 50 литра ......може и 10 литра ,нали!
  • 11 ЛГБТ

    9 1 Отговор
    Вазми!Тъй честно заработал
  • 12 АЛФА КЕНТАВЪР

    14 0 Отговор
    някои ХОРА нямат и 5 СТОТИНКИ даже едва ОЦЕЛЯВАТ
  • 13 Разбира се

    16 0 Отговор
    Мярката е подходяща. От днес и в Германия има отстъпка от 30цента. И няма подобни дискусии дали или не. Всеки се възползва

    Коментиран от #32

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 25 пари

    13 1 Отговор
    Като, стане горивото 5 лв. с тези 25 парички направо си газим в промоция! Помощ си е !
  • 18 Тези

    20 3 Отговор

    До коментар #7 от "Унгария":

    Тези наши нови управляващи пък много са "хубави" .Да правиш напук и да си спреш ЕДИНСТВЕНИЯдоставчик на газ си е безумие.

    Коментиран от #38

  • 19 Естествено

    12 0 Отговор
    Евреите смятат,че ако не вземеш малкото,което ти се предлага като печалба,е лоша поличба и никога няма да ти дойде голяма печалба.
  • 20 Пъци

    11 4 Отговор
    Ако 25ст. намаление на литър гориво се вижда малко на нашенеца,тогава започвам да се питам каква е логиката да бие два километра път от един(а) магазин(аптека) до друг(а),за 5-10ст по-ниска цена на продукт?
  • 21 Фифо

    12 4 Отговор
    Ами да, ще се наведа и 5 ст да взема, на мен ни плащат нито ГРУ, нито ЦРУ, нито крадците на Луканов. Минавам 1000-1200 км на месец. Разходите ми за гориво се вдигнаха с над 50%. На 100 л отстъпката е 25 лв. За нашия стадарт не е малко.
  • 22 Чичо Тони

    10 2 Отговор
    Хората ще се навеждат за 25ст., а за 12,50лв. направо ще се боричкат кой да изпревари. Автора да остави 10лв. на улицата и да гледа, за да не прави глупави заключения после.
  • 23 Сандо

    8 0 Отговор
    Преди години - да.Сега нямам нито толкова смелост,нито имам намерение да си променям природата.Макар че погледнато в исторически план - здраво ни прекараха и то без да се навеждаме за 25 стотинки.
  • 24 втори път настъпваме мотиката

    3 4 Отговор
    По времето на Жан Виденов, на улицата се въргаляха по 20 лева, но хората не се навеждаха да ги вземат, защото нямаха никаква стойност.
  • 25 БЕНЗИН

    4 0 Отговор
    ПОЗОР ЗА ТЕЗИ ПОС.ЕРКО.ЦИ. ДА НИ ПРАВЯТ НА СЛЕПИ -А ТЕ КОЛКО ОТКРАДНАХА ?АААААААА?
  • 26 Някоя си

    18 2 Отговор
    Много ми е кеф когато някой начетен "чичка" по телевизиите почне да обяснява видиш ли наще горива били най-евтините в европето....
    Ми и нашия труд е най евтиния ....
    Нашите пенсии са най евтините....
    Нашите деца са най евтините на държавата....
    Така че да ще се наведа.....
    Срамно е при тия цени на всичко
    Недостойна е подигравката на "елита" с народа....
  • 27 Минчо

    5 0 Отговор
    Ако има някой зад мен ще се наведа и без да има 25 стинки
  • 28 Ехаа

    7 1 Отговор
    Аз и за една се навеждам! Не съм нито политик, нито баровец! Но не ям мухи!
  • 29 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 1 Отговор
    Аз няма да се наведа да взема 25 стотинки, и за 20 лева няма да се наведа, миналата седмица се наведох да взема 2 стотинки, и сега не мога да сядам.......
  • 30 ммм дааааа

    8 2 Отговор
    Сещам се за един анекдот за Рокфелер:
    Вървели със свой приятел по улицата и на платното блеснала монета от един цент. Приятеля му се почувствал неудобно да я вземе и се направил на разсеян, но Рокфелер се навел, взел монетата и си я прибрал. Следва въпрос:
    - При твоето богатство не се притесняваш да навеждаш за един цент?
    И съответния отговор:
    - Ами аз затова имам...
  • 31 Хасковски каунь

    5 0 Отговор
    Ние българите се навеждаме всеки ден - на Козяк, на някой еврочиновник, на политик и виждаме какво се случва.......Сега са стотинки, но все пак внимавай при навеждането ,че ще вземе да посладва изненада
  • 32 Калинчо

    12 0 Отговор

    До коментар #13 от "Разбира се":

    Горките Германци. С най-ниската заплата купува 1 тон гориво и 60 ст.отстъпка. Бг варианта -с минималната ще купиш трънки и отстъпката е глогинки на фона на другите държави. Винаги най-бедни защото управляват алчни политици и всичко наречено "бизнес" е в техни ръце с подставени лица или откровени лобисти на процент. Няма държава-няма народ. вижте си приръста и поколението и го умножете по поне минус две .
  • 33 Ситрошен

    8 2 Отговор
    Само да питам колко автомобили могат да заредят 50л газ наведнъж ? сигурно са 5 % , ами 50 кг метан ? Че тя една фабрично метанова кола, която има не малко бутилки едвам зарежда 20 кг .. Ами 50 л бензин ? Че дори и аз който взимам 5000 лв заплата рядко си позволявам да зареждам бензин догоре, защото карам на газ. Тогава кои са тия социално слаби, дето ще сипват по 150 лв гориво на зареждане ? Логика - никаква
  • 34 еййй

    5 1 Отговор
    За 25стинки чиляк утепвам...
  • 35 Голям прос

    8 0 Отговор
    Същото е с увеличението на заплатите ако го има. То вече е изядено от инфлацията. Не говоря за депутатските заплати
  • 36 Айде

    9 0 Отговор
    И статията тъпа, както и помощта!
  • 37 ттт

    2 1 Отговор
    Не говорим за 25 стотинки (както е заглавието), а за 12,50 лева. А бе, ако авторът няма да се наведе, може ли да ми прехвърли отстъпката си?
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 русофила винаги

    2 1 Отговор
    се навежда да заработи 😀
  • 40 До6

    0 0 Отговор
    По него време зареждах на 1.50лв. Ти сам прецени, кокосчо.
  • 41 ганю

    0 0 Отговор
    вече сте "оправени"
    бензин газ,разходи и т.н
  • 42 Андон

    3 0 Отговор
    А вий базикате ли се с хората горивата трябва да са не повече от 2лв при тия заплати
  • 43 Асенчо

    1 0 Отговор
    ако те возят в златист лексус с хубави цифри на номера
    или
    ако женка ти продава пастички х100лв парчето - едва ли ...
    но ако ядеш х кофичка кисело млекце с х4 филийки лебец на ден - сигурно!

    това по повод на заглавието ...
  • 44 кочо

    0 0 Отговор
    няма кой да контролира и накаже петролната мафия.до 1 ви юли горивата ще станат над 5.00лв. литър и тогава келфаида от 0.25 лв.
  • 45 yaйтнойз

    0 0 Отговор
    ЕС леко полеко става един ссср2. убавото че сме свикнале и ше го прекараме се некак. тия дето не са не ги мислим