24 Юни, 2022 17:09 3 337 29

Много баби - хилаво дете!

  • божидар чеков-
  • македония-
  • история-
  • рода-
  • ес вето

Аз винаги съм мечтал и работил за обединение на българи и македонци

Много баби - хилаво дете! - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Много станаха специалистите по "македонския въпрос". Слушам обвинения в предателство и измяна. Чувам за унижения и кражби на история. Не съм убеден изобщо в посоката на споровете, защото тя не води към истината. Търсенето на вътрешнополитически дивиденти не позволява на добронамерени инициативи да бъдат общонародвани.

Това коментира във "Фейсбук" Божидар Чеков.

А истината е, че историята ни е една и съща и няма нужда от специалисти,

нито от комисии, които ще се правят на интересни още 10 години и повече години. Македонският език е български диалект. Документи или книги, които разпалват омраза и вражда трябва да бъдат унищожени. Обществото което живее по брега на Вардар не бива да бъде унижавано, нито сочено с пръст, заради произхода, вярата или убежденията си.

В Македония живеят македонски граждани, в България живеят български граждани. Започването на преговори за членство в Съюза ще промени подклажданата неприязън между българи и македонци, защото ще създаде условия за контакти и опознаване, без посредници.

Аз съм роден у дома на Мино Поптодоров -

второто момче от дясно на ляво. Родата е дошла на коне в България след Илинден. Четиримата братя са опълченци във войните 1912-1918 година. Един от тях загива при Ниш. Дядо ми, 14 годишен, е бил най-младият войник на Дойран. Всички те се наричаха македонци и бяха горди с произхода си. За тях нямаше разлика с българите.

Те ме закърмиха с признателност към "Майка България". Един пример, не до там красив, но пример. Като гледах тази снимка, се спрях на младите жени които са прави. Попитах дядо ми каква е съдбата им. Той ми каза, че първата е тяхна сестра. А втората попитах аз? Тя вече не ни е сестра, защото се ожени за сърбин - отговори той. Така че не бъзайте да ме зачислявате към този или онзи лагер, защото не съм там. Никой няма да ме помисли нито определи за половин българин.

И понеже съм закърмен с "македонщина", което е различно от "македонизма",

аз винаги съм мечтал и работил за обединение на българи и македонци. Реалното обединение ще стане само след взаимно опознаване. Възможно е. Затова днес категорично подкрепям френската инициатива за начало на преговори за присъединяване на Македония към ЕС.

Изключвам всички страхове от неспазване на правата на македонците от български произход, не само защото гаранцията е предложена от Франция, а защото зад нея има 450 милиона европейци, които са уважили българските искания!


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бау

    22 16 Отговор
    Доживях да прочета добро изказване по въпроса. Единствения начин българи и македонци да се помирят е чрез обединяването им в ЕС. Без заплахи, без принуди. Затова е и цялата истерия. Да не се случи това. Да бъдат скарани двете групи. В момента в който Македония влезе в ЕС, границата спира да съществува и с нея приключва и тази простотия. Единствените, които печелят от този безмозъчен спор са сърбите, които си въобразяват все още че са фактор и могат да диктуват какво се случва на Балканите. Не им се връзвайте на глупостите.

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Мяу

    22 5 Отговор

    До коментар #1 от "Бау":

    Ти и Чеков сте пропуснали гърците. Те са пример как се отстоява национална политика, а ние точно обратното. И е близо до акъла, защо сме последна дупка, по всичко..

    Коментиран от #6, #7

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 сила

    10 18 Отговор
    щом сме заедно в ЕС ЗНАЧИ СМЕ ЕДНО ЦЯЛО......близко е до ума , обаче патрЕотарите ще останат без власт и препитание , пак е близко до ума , нали
  • 6 Бау

    5 13 Отговор

    До коментар #3 от "Мяу":

    Гърците, за разлика от Ганя, не живеят в началото на 20ти век и не си въобразяват че Македония е тяхна.

    Коментиран от #9

  • 7 Абсолютно точно

    16 1 Отговор

    До коментар #3 от "Мяу":

    Водещото и преди политиката при гърците бе историята, която е наука. И постигнаха своето, защото тези в македонско нямаха исторически доказателства, както нямат и за откраднатата и преименувана българска история.
    При нас бе обратното- политиката пред историята, за това загубихме, макар, че историческата реалност бе на наша страна.
  • 8 Мики Маус

    10 15 Отговор
    Браво за статията. Само чрез Европа можем да бъдем нормални хора. Без разни патриотари постоянно да бутат каруцата в калта заради вътрешно политически евентуални ползи.

    Коментиран от #10

  • 9 Мяу

    14 1 Отговор

    До коментар #6 от "Бау":

    Аре, бе!
    Как така ще си въобразяваме , че Македония е наша, па преди гърците ги признахме за държава?!?!
  • 10 Мяу

    10 0 Отговор

    До коментар #8 от "Мики Маус":

    Искаш да кажеш, че гърците не са нормални хора??..и с тях всеки се подиграва?
  • 11 Възрожденец

    4 10 Отговор
    Ама те тези "специалисти по "македонския въпрос"" са все с петолъчки на челата . И от двете страни на границата . Столетие от както руzия във всичките си образи (От време на време злото си сменя кожата : Московлия - Златна Орда - открадват Рус от Киев; Русия - фалит - СССР, СССР - фалит - РФ, РФ - фалит - ???) насажда омраза между българите, разделени от граници с тяхна помощ !
  • 12 Поп Андрей

    13 2 Отговор
    Тя Францията чадо, беше гарант и за Минските споразумения........................
  • 13 И ние имаме снимки, Чеков, и то какви сн

    8 2 Отговор
    Чеков, Чеков! Не се хвали с това, което вече е под тревата, а прилагай на дело това, което тези хора са ти набивали в чутурата!
  • 14 Мартин

    8 2 Отговор
    Знаете ли какво става в момента?
    Македония отказва дори да чуе нашите предложения, камо ли да спре с преписването на българската история.
    А ние вдигаме ветото, по нареждане на Франция??

    Коментиран от #19

  • 15 Мартин

    10 1 Отговор
    Какво казват и пишат македонците в учебниците си и не само там:

    1. Цар Самуил е вдигнал въстание срещу българите и направил Македонското царство най-голямо на Балканите.
    2. Братя Миладинови издали сборник "Народни песни от Македония",въпреки че на заглавната страница пише ясно "Български народни песни от Македония".
    3. Гоце Делчев се е борил срещу българите.
    4. Вапцаров е македонски поет.

    Примерите са безброй.

    При това положение само идиот или предател може да вдигне ветото и да "преговаря" с Македония.
  • 16 Петър

    10 1 Отговор
    Министерски съвет в оставка и парламент с 8% доверие се подиграха с българския народ, история и жертви дадени и от двете страни на границата. Македония не изпълни нищо от договора за добросъседство, но затова пък ние изпълняваме каквото ни кажат. Срам.
  • 17 Иван

    7 1 Отговор
    На стариов предавник предците во гроб му се превртуваат.
  • 18 Логика

    10 2 Отговор
    Предателите подкрепиха нов Ньойски договор под френски диктат!
    Коалицията герб, дб, дпс и пп предадоха интересите на България. А Слави се оказа прав, Кирил Петков наистина е водел двойна политика в разрез с приетите решения на консултативния съвет и е обещал на кукловодите си че до края на месеца ще вдигнем ветото. Очевидно е, че това решение е продиктувано от външни сили и става много видно, кои партии са най-контролирани от външни за държавата ни сили.

    Коментиран от #20

  • 19 Потрес

    2 7 Отговор

    До коментар #14 от "Мартин":

    Народното събрание НЕ ВДИГНА ВЕТОТО, наложено от Бойко Борисов, а обвърза отмяната му с нови условия.
    Или като каза Христо Иванов в парламента: "България не вдига ветото, България подсилва силата на своето вето".
    Дезинформацията в медиите е всеобземаща!

    Коментиран от #26

  • 20 Вън сащ от България

    9 3 Отговор

    До коментар #18 от "Логика":

    След този акт Възраждане стават първа политическа сила, за това и предателските партии по нареждане от Козяк ще се обединят

    Коментиран от #21

  • 21 Гунчева

    3 3 Отговор

    До коментар #20 от "Вън сащ от България":

    10. Безотчетните пари, които се полагат на депутатите, ни бяха взето за партийната каса, като аз поне не знам по какъв начин се изразходват. Това, което ме притесняваше в този случай е, че никой от нас не можеше да си позволи да отвори приемна в изборния си район и да наеме сътрудник или да плати на експерти за становища. Подчертавам, че за цялото време на престоя си в Народното събрание, съм била на хотел, който съм заплащала сама. За съжаление за наемане на автобуси за протести имаше пари, но да наемем експерти, за да подготвим професионално неща за пленарна зала нямаше. Въпреки настояванията ми, не ми беше организирана и открита среща с гражданите на Пловдив, а при липса и на приемна, срещите ми с тях ставаха по улиците.

    Коментиран от #25, #27

  • 22 Плашимир

    4 0 Отговор
    За да може франсето да даде друг статут на украине. Обещал е на Зеленюгата.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 1 Отговор
    Чеков, живееш в някаква реалност от преди много години и разсъждаваш като "чиновник"...Дори тия , с българските паспорти, изпадат в делириум, че в София има сп. Вардар, ул. Скопие, кв. Гевгелииски, пл. Македония и др. Те са АБСОЛЮТНО ЗОМБИРАНИ и се смятат за много хитри, че са преметнали тъпите бугар?-татар? за пасоша ....С бесен и зомбиран човек словесен диалог не може да водиш...дори езика сме им откраднали. Сигурен съм, че тези македонци с българските паспорти, публично ще ги изгорят при приемането на СМ в ЕС, а какво ще се излее от останалите "братя"..., не мога да го опиша, че ще ме изтрият....отново.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Мартин

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "Потрес":

    "Преди това обаче външните министри на България и Северна Македония трябва да подпишат двустранен протокол, в който да са посочени конкретните стъпки за изпълнени на условията на България. Без протокола гаранциите и за двете страни в преговорната рамка биха изглеждали нищожни, тъй като в текста се съдържат част от исканията от пакета, известен 5+1 или 4+1 - кратък списък с условия. Дори България да го одобри на даден етап, Северна Македония може и да не го направи."
    -----
    Нито СМ нито България ще подпишат такъв протокол. Но това няма да попречи на Брюксел да вдигне ветото.
    Освен това Македония не са приели френското предложение, изчаквали да видят ние дали ще го приемем.Чакали са ние да го приемем и да направим нашите отстъпки, смятайки че и те ще направят техните компромиси.И сега ние, като го приехме, дават заден.Щели да го приемат, но с корекции, т.е ние да направим още отстъпки.
    Човек ще реши, че не те, а ние се борим да влизаме в ЕС и не от нас , а от тях зависи нашето бъдеще в Съюза.
    Сърбоманите излязоха по-умни от нас, а нашите евроатлантически политици освен предатели са и пълни аджамии.
    А дезинформацията в медиите е за такива като теб.
  • 27 Вън сащ от България

    5 1 Отговор

    До коментар #21 от "Гунчева":

    Изпълни ли нещо Македония до сега, че да сваляме ветото?
    Доволни ли сте сега? Чувствате ли се щастливи ?....Дааааа... Още през октомври 2021 амерканският конгрес прие резолюция с която обяви месец септемри 2022 година за месец на “ Македонското културно наследство”…през месеца ще се "празнува" "македонския език, "история", "традиции" и културен принос на "Македонските" Американци към развитието на САЩ .....Още няма протестна нота от политиците, ....срам.....всички мълчаха като риби и като нищо една част от т.н "елит" включително Борисов, просто Киро, Доган и Ристю ще отидат да празнуват въодушевени "македонската история, култура и език" в САЩ......... никой не привиква Херо да обясни каква е тая "македонска история" и "култура" и "език".......срам бе хора, срам.... Единствено Възраждане постави въпроса публично. Всички други си налягаха парцалите ! Предатели..... А това което се случва в момента е дъното на държавността ни.
  • 28 Обединение

    1 0 Отговор
    България и Македония трябва да се обединят. За се стигне до това, първо трябва да бъдат остранени всички мафиотизирани клептокрации (политически и кономически) от последните най-малко 100 години, които бяха произведени и заложени във властта при нас и при тях.
  • 29 Перо

    1 1 Отговор
    Последните няколко реда будят смущение и несигурност! Дреме им на тия 450 млн.души за БГ,колкото им дремеше до сега!