Last news in Fakti

28 Юни, 2022 15:00, обновена 28 Юни, 2022 15:07 15 828 51

“Големият рестарт”: Връщане на времето назад за цялото човечество

  • сащ-
  • швейцария-
  • mises institute-
  • давос-
  • the great reset-
  • “голямото възстановяване” -
  • “голямият рестарт”-
  • wef-
  • бирсен филип

Планът за установяване на нов световен ред, известен като The Great Reset, “Голямото възстановяване” или “Големият рестарт”, беше ключова тема на неотдавнашната годишна среща на WEF, която се проведе през 22-26 май в Давос, Швейцария

“Големият рестарт”: Връщане на времето назад за цялото човечество - 1
Снимка: Mises Institute
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Автор на статията: Бирсен Филип,

Mises Institute

Пандемията от Covid-19 показа безпрецедентно сливане на интересите на големите мощни корпорации със силата на правителствата. Демократично избраните политици в редица държави не успяха да представляват интересите на собствените си граждани и да поддържат собствените си конституции и харти за човешки и граждански права. По-конкретно, те подкрепиха lockdown мерките, мандатите за ваксини, потискането на различни възможности за ранно лечение на симптомите, цензурата на несъгласните възгледи, пропагандата, намесата в личното пространство на хората и блокирането на различни форми на свобода. Всички тези политики и мерки бяха централно разработени от така наречените “социални инженери” на пандемията.

Глобалистите, които са обсебени от обществения контрол, решиха да се възползват от пандемията, за да увеличат авторитарната си власт. Сред тях изтъкнаха личности като Клаус Шуаб, основател и изпълнителен председател на Световния икономически форум (WEF). През юни 2020 г. той заяви, че „пандемията представлява рядък, но тесен прозорец от възможности за размисъл, преосмисляне и рестартиране на нашия свят“. Според него „всяка страна, от Съединените щати до Китай, трябва да вземе участие, и всяка индустрия, от петролната индустрия и до технологиите, трябва да бъде трансформирана“.

Не е тайна, че WEF се фокусира върху ускоряването на прилагането на централно планиране за цялото глобално население от първите дни на пандемията. Този план за установяване на нов световен ред, известен като The Great Reset, “Голямото възстановяване” или “Големият рестарт”, беше ключова тема на неотдавнашната годишна среща на WEF, която се проведе през 22-26 май в Давос, Швейцария.

Драстичните промени в световния ред като “Голямото рестартиране” не се случват спонтанно; по-скоро те са проектирани от политици с висок ранг, управляващи, както и влиятелни милиардери, знаменитости, пристрастни учени, богати филантропи и бюрократи на международни организации и институции. Този тип хора подкрепят социалното инженерство, защото това ще им позволи да придобият контрол върху световното богатство и природните ресурси, засилвайки способността си да оформят обществото както намерят за добре.

Подобно на своите предшественици в историята, социалните инженери на WEF вярват, че „не трябва да има спонтанна, неуправлявана дейност, защото тя може да доведе до резултати, които не могат да бъдат предвидени и за които планът не допринася. Подобна дейност може да произведе нещо ново, което е извън представите на философията на планировчика.”

Въз основа на дневния ред на WEF, успешното завършване на настоящата индустриална трансформация ще изисква препроектиране и контролиране на всеки незначителен аспект от човешкия живот и поведение, включително частните сфери на индивидите, икономиката, политиката и обществените организации, без възможност за доброволно и спонтанно сътрудничество между индивидите въз основа на тяхната воля, ценности, мисли и вярвания. Преди почти два века бяхме предупредени, че когато този тип тиранична власт преуспее, тя ще бъде „заета с множество малки“ задачи, проникващи „в личния живот на хората“, в управлението на семействата, и диктуването на „действията“ и „вкусовете” на индивидите.

Всъщност някои от най-нелепите мерки за контрол, предложени от WEF, включват ограничаване на прането на дънки например, до „не повече от веднъж месечно“, на пижамите „веднъж седмично“.

WEF също така се застъпва за трансформиране на цели хранителни системи, например насърчавайки хората да консумират насекоми, като се твърди, че „протеинът от насекоми има висококачествени свойства и може да се използва като алтернативен източник на протеин в цялата хранителна верига, от фураж за аквакултури до съставки за хранителни добавки за хора и домашни любимци.” Реформирането на хранителната система би включвало и яденето на „култивирано месо“, което се отнася до „месни продукти, създадени чрез култивиране на животински клетки в контролирана лабораторна среда“.

WEF също така подкрепя премахването на „собствеността на автомобил“, тъй като „плащането за пътуване или за доставка вече става с лесното докосване на приложение за смарт фон”, а „наемането на превозно средство“ означава, че „заемите за автомобили и застрахователните плащания намаляват драстично или просто изчезват“.

В крайна сметка “Големият рестарт” има за цел да създаде свят до 2030 г., в който „няма да притежавате нищо и ще бъдете щастливи“, тъй като хората няма да притежават никаква частна собственост, а ще могат просто да наемат всичко, от което „имат нужда в живота“.

Тази предпоставка обаче игнорира факта, че частната собственост е свързана с развитието на цивилизациите, по-високите етапи на материално и морално развитие и развитието на съвременния семеен живот. Сценарият на WEF също би намалил чувството за сигурност, което се засилва от притежанието на частна собственост.

След като “Големият рестарт” бъде завършен, хората ще се озоват в ситуация в която в крайна сметка някой ще мисли вместо тях, и ще се взимат решения, които „се извършват вместо тях от хора като тях самите, като се обръщат към тях или говорят от тяхно име“.

Подобно „желание да се наложи на хората вяра, която е считана за спасение, не е нещо ново или нехарактерно за нашето време.” Въпреки това, както различните тоталитарни режими през човешката история ни показват, централното потисническо планиране води до загуба на чувството за автономия, свобода, достойнство, изобретателност и сила у хората. Също така се губи стимулът да се подобри собственото състояние и да се допринесе за прогреса на обществото.

Ако социалното инженерство на WEF бъде успешно, тогава до 2030 г. човек няма да може да разчита на себе си, на семейството и роднините си, на приятели си или обществото като цяло. Това е така, защото поддръжниците на всеки абсолютистки режим искат традициите и обичаите да бъдат покварени, „спомените да бъдат заличени, навиците унищожени, … и свободите да бъдат прогонени от законите.“

С други думи, те искат да проектират социален ред, при който съчувствието и взаимопомощта ще бъдат остарели и където всеки гражданин на света е еднакво безсилен, беден и изолиран, така че хората да не могат да се противопоставят на организираната сила на глобалното управление и да станат зависими от правителствата и техните съюзници за своето оцеляване. В крайна сметка нищо повече няма да защитава гражданите, а гражданите вече няма да защитават себе си.

Социалните инженери на WEF по същество се застъпват за естествена свобода, която би позволила на силните да упражняват властта си, докато подчиняват слабите. Правейки това, те основно призовават светът да се движи назад в развитието на човешката история към възстановяване на феодализма и робството. Важно е да се припомни, че икономическата свобода, положителната свобода, политическата свобода, свободата на мисълта, свободата на словото и свободата на печата не са атрибути на първобитния човек или крепостничеството, а по-скоро са продукти на най-напредналите етапи на обществото като такова.

По-точно казано, тези видове свобода са придобити в резултат от усилията на безброй мислители, социални движения, революции и войни през цялата човешка история. Социалните инженери обаче не се интересуват от историята и борбите на нашата цивилизация, тъй като вярват, че притежават опит във всички области, което е линията на мисли в основата на всички диктаторски режими.

Те не смятат, че социалното инженерство е чуждо на човешката природа, въпреки че то се основава на „механична точност“ и не „произхожда от свободния избор на човека“. Освен това, привържениците на социалното инженерство пренебрегват факта, че „прогресът на човечеството, както в силите на ума и сърцето, в благосъстоянието, в занаята, така и в правото и в морала, задължително включва участието на по-ниските класи.”

Всеки, който вярва, че социалните инженери на WEF имат благородни намерения в сърцето си, когато проектират и прилагат “Голямото възстановяване”, трябва да се вслуша в предупреждението на президента на САЩ Франклин Д. Рузвелт (1935 г.), който (по ирония на съдбата) е заявил, че:

“Доктрината за регулиране на законодателството от т.н. „майсторски умове“, с чиято преценка и воля всички хора трябва с радост тихо да се съгласят, беше твърде ярко очевидна във Вашингтон през последните 10 години. Ако беше възможно да намерим „майсторски умове“, които да не бъдат толкова алчни, и които биха били готови да решават проблемите пред нас, пренебрегвайки личните си интереси или индивидуалните си предразсъдъци, ако имаше подобни личности, почти богоподобни в способността си да държат везните на правосъдието с равна ръка - такова правителство би могло да бъде в интерес на страната ни; но такива няма на нашия политически хоризонт, и ние не можем да очакваме пълно преобръщане на всички учения на историята.”

-Франклин Д. Рузвелт

(32-ри президент на САЩ)

Автор на статия : Бирсен Филип, MisesInstitute

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 109 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 това от фейсбук ли го взехте.Излагате се

    23 140 Отговор
    Хахаха по голяма простотия не бях чел скоро

    Коментиран от #3, #6, #22, #26

  • 2 АНТИФАШИСТ

    134 26 Отговор
    Соросоиден фашизъм само руснаци могат да ни спасят!

    Коментиран от #19

  • 3 8888

    151 10 Отговор

    До коментар #1 от "това от фейсбук ли го взехте.Излагате се":

    Плащат ти да не вярваш! Ако следиш какво обсъждат в Давос поробителите няма да ти е смешно!

    Коментиран от #11, #13, #51

  • 4 Така е...

    115 9 Отговор
    Колко вярно и колко тъжно!
  • 5 Калки

    73 8 Отговор
    Няма как да стане.няма да им се получи.

    Коментиран от #15, #27

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Мислещ

    100 10 Отговор
    Право в десятката с тази статия.
  • 8 ДАЛИ или

    57 2 Отговор
    Като гледам в на бай Ганю главата все ес класи, чалгаджийки, пури и златни часовници има...
  • 9 Коментар

    122 5 Отговор
    Като стане дума за Клаус Швааб и ми става лошо!
    Тия всичките там от тоя форум в гр. Давос, Швейцария, са си повярвали, че притежават земята и сега водят война срещу човечеството!!!

    Вируси, ваксини, всичко е от тях!!!
    Сега некой трол на мустафата ще каже - "конспирация, плоскоземци, измишльотини" и т.н., но нека не забравяме, че само допреди 2-3 г немислимо бе и въвеждането на зеления сегрегат, а каква се оказа тя, че дори изискаха да контролират хората и по телефона?!

    Когато и да бъдат разследвани и опандизени кукловодите, все ще е закъсняло!!!
  • 10 Американският майдан

    63 3 Отговор
    Амиии..., тунингован и ъпгрейтван социален инженеринг на комунизма. То и комунистическата теория и практика възхваляваше комунизма на първобитния обществен строй. Въобще не е чудно,че САЩ са водещи. Още Улянов-Ленин беше направил извода,че в САЩ в най-голяма степен са налични материалните предпоставки за победата на комунизма. По негово време липсваше само субективния фактор - партия от типа на якобинците и болшевиките. Сега субективният фактор в САЩ вече е оформен в лицето на наколко партии и организации. Чака се американският Майдан.

    Коментиран от #21

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 МмммА

    60 1 Отговор
    Те затояа и искат да обезоражат американците,да не мигат да се защитят,а европа да обеднее драстично,австралия и африка са по лесни,китай е проблемен
  • 13 хаха да плащат ми много милиони

    5 73 Отговор

    До коментар #3 от "8888":

    Явно ти ще си първия изгорял от новия световен заговор щом вярваш на всички глупсти в интернет

    Коментиран от #16, #18

  • 14 Абе

    77 5 Отговор
    Склонен съм да го повярвам....голямото контролиране на човечествотото започна със пандемията.Сега следва дигитализацията и електронизацията и сме под пълен контрол на новата система.
  • 15 Македонец

    72 2 Отговор

    До коментар #5 от "Калки":

    Получава им се. Натам вървят нещата. Ако някой се чуди защо мерките за решаване на кризите са нелогични и само задълбочават кризите и предизвикват нови , е за да може да се наложи този "нов ред" или големия рестарт.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Диана

    49 0 Отговор
    Смешно...Точно излизаме от безотговорността на липсата на лична собственост, сега отново се опитват да ни връщат към нея...Сигурността на човека е необходима за неговото спокойствие и творчески дух..Не можеш да твориш ако се бориш да свържеш двата края и нямаш нито време нито сили за нещо по-различно...Вярно е, че всяка сигурност е относителна, но не е никак безразлично дали я имаш или не...Тези хора изобщо не са си извлекли поука от случилото се в бившите соц. страни...Освен това разликата между наемане на ресурси и купуването им е без значение по отношение на кризисни моменти - ако нямаш пари, да си платиш наема, оставаш без ресурса, Но при собственост полуаваш известно време през което да се оправиш с парите, преди да си останал с пръст в уста...

    Коментиран от #23

  • 18 Мислещ

    61 1 Отговор

    До коментар #13 от "хаха да плащат ми много милиони":

    То, разбирам да не бяха давали интервюта, да записват изказванията си и да ги публикуват в интернет. Да не правеха реклами за това как виждат бъдещето и конкретно частта за това да не притежаваш нищо… щях да разбера защо не вярваш. Ама те ти го блъскат в лицето и пак видиш ли, не можеш да схванеш, че те готвят като овца за заколение. Тъжно… бъди със здраве.
  • 19 Едва ли

    23 6 Отговор

    До коментар #2 от "АНТИФАШИСТ":

    Руснаците са другата крайност, трябва да е нещо по средата
  • 20 Хисторик

    59 3 Отговор
    Топно плановете на нацистите от Германия 75 г по късно империалистите от запад ги възраждат. Проблема в Украйна го създадоха кукловодите с цел да смачкат населението на Европа по лесно за да си осъществят плановете.
  • 21 Да сега

    4 19 Отговор

    До коментар #10 от "Американският майдан":

    Най добре да се снишим и да си караме като бае ви Ганя

    Коментиран от #24

  • 22 даааааааа

    39 1 Отговор

    До коментар #1 от "това от фейсбук ли го взехте.Излагате се":

    Каквото и да прочетеш,з а тебе все ще е простотия! Тилкова са ти възможностите! Гроздето е високо, значи е зелено!
  • 23 Мдаа

    38 3 Отговор

    До коментар #17 от "Диана":

    Липсата на частна собственост си е жив комунизъм

    Коментиран от #25

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Последната крачка

    39 3 Отговор

    До коментар #23 от "Мдаа":

    Ами още Ленин го е казал - империализмът е висш и последен стадий на империализма и до комунизма има само една крачка. Точно глобалистите ще направят последната крачка,защото Русия преди 100 години не беше дозряла в империализма. Иначе глобалисткото и комунистическото планиране не се различават. Така си обясняваме защо американските банкери инвестираха милиони в Майдана от 1917г.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Моарейн Дамодред

    43 1 Отговор

    До коментар #5 от "Калки":

    За съжаление, колега, вече става. Бавно и полека, точно както се варят жаби.
  • 28 небрежнев

    21 3 Отговор
    Misses Institute е организация от 24 лектора, асистентите им и 20 служителя. Основно се издържа от писане на книги, статии и провеждане на семинари, основно онлайн.
    Регистрирани са в Оберн, Алабама, САЩ (Auburn, Alabama, USA).
    Имат статии на всякакви икономически теми и защитават всякакви позиции:
    - посочената тук - The Great Reset: Turning Back the Clock on Civilization;
    - Новият план на прогресивното ръководство за налагане на високотарифни, нискокачествени медицински грижи;
    - Троен удар унищожава африканските икономики: инфлация, държавен дълг, и данъци;
    - За президентите непопулярността е прост PR проблем. Байдън не е изключение;
    ...
    Всичките им теми имат общ бизнес подход - хващат нещо, което е на вълната от информационния поток и го критикуват, като чертаят мрачна прогноза. Нещо като ИТН, но с много по-технологичен и модерен стил.
    Този институт е много далече от влиятелна организация и по нашите критерии не може да е дори катедра към някой университет. Интересно как изобщо е попаднал в интереса на нашите медии?
  • 29 Механик

    53 2 Отговор
    Човечеството все още има малък шанс да се пребори. За съжаление то спи и ...
    Но ако все пак ние се справим с тия, т.нар. "филантропи", първото нещо което трябва да се нарави след това е да се отнеме всяко право на струпване на капитали (огромни) у бъдещите мераклии за "филантропи".
    В момента се извършва подготовка за открадването на цяла една планета. Хиляда-двехиляди човека искат да присвоят абсолютно всичко. От ресурсите на планетата, до собствения ви живот.
    А вие спете и говорете за конспиративни теории. Както виждате, те вече дори не са конспиративни и дори се пише за тях.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Хаха

    43 0 Отговор
    Нали това беше конспирация бе? Трябват ми нови конспирации, че всички дотук излязоха самата истина.
  • 32 бай онзи

    37 1 Отговор
    иха, не очаквах да го видя в сравниелно централна медия това. Браво! За съжаление по-голямата част е вярно и вече се случва
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Ковидарите

    34 1 Отговор
    2018 г Алберт Бурла, главен изпълнителен директор на Пфайзер, който възторжено разказва как жителите на планетата ще бъдат контролирани дали редовно и на равни порции си взимат всяка експериментална субстанция, която либерал-глобалистите са решили, че трябва да бъде приемана.

    Потвърдено- Оказа се 101% истина!
    Не подценявсйте нищо от това, което дъртите рептили в Давос обявяват!

  • 37 Култура миянко

    36 0 Отговор
    Социализмът ще ви се стори добра приказка с щастлив край в сравнение с това което ни готвят елитите на тъй нареченият свободен свят.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Уф#@!€£$

    8 0 Отговор
    Живи ние оплакал дедо боже...
  • 40 Адмирации!

    35 3 Отговор
    Искам само да кажа браво на Оля Ал-Ахмед! За тези които не знаят за нея - Тя първа откри факта за ареста на българските медици в Либия през 2000 г. и преведе целия наказателен кодекс от арабски на български за една нощ, зада помогне в освобождаването им!
    Виждам, че в случая тя не е автор на статията, а преводач и редактор, но тя отново успява да намери и представи нестандартни, и експертно-написани мнения на българския читател!
    Адмирации, Оля!
  • 41 КРИС

    17 0 Отговор
    БРАВО.МНОГО ВЯРНО
  • 42 Просветен илюминат

    9 1 Отговор
    Ключът към промяната е във всеки един от вас.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Мими

    5 0 Отговор
    Нищо добро не ни чака
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Класика

    5 0 Отговор
    Затова махнаха президента на САЩ за да затворят кръга! Сега го чакаме отново за да ги прати при Бай Ставри!
  • 51 бибиБанкя

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "8888":

    Ме тоя коментар е писан от служители на фондациите, платени именно от тях.