Last news in Fakti

7 Юли, 2022 18:21 8 801 57

Пратете Джамбазки в Скопие!

  • ангел джамбазки-
  • скопие-
  • рсм

България, член на европейския съюз, единствената страна представител на "кирилицата" е с явно предимство по отношение на Македонската позиция. По-силният печели не само с удари, но и с великодушие

Пратете Джамбазки в Скопие! - 1
Снимка: ВМРО
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Да спре боевете и палежите! Той и ербапите от ВМРО, които сееха вражда с години, да съчетаят думите с дела. Дойде време за жътва. Всички защитници на "Историческата (българска) истина" да ги придружат. Вместо книги да си носят каски, защото там ги чака дъжд от "домати".

Това пожелание няма да се сбъдне, защото всички които са изкарали по някой лев от "македонския въпрос" знаят, че разпространяват част от истината, а не цялата. Криенето на истината се нарича лъжа! Затова лъжците, като стане напечено постъпват като лалугери. Крият се и се ослушват.

Антибългарските бунтове в Скопие, срещу "френското предложение" за премахване на ветото и пречките пред Македония по пътя към Европа, бият камбаната за оповестяване на Истината. Не само "българската", но и "македонската". Предупреждавал съм няколко пъти, че "Историческа комисия" няма място в процеса на сближаване, защото Историята ни е обща! Казвах го, защото беше повече от ясно, че "Историята" се ползва в София и в Скопие за вътрешнополитически цели. Или "научните среди" от двете страни са тръгнали за никъде.

С малки изключения, мнението ми не получи голяма подкрепа. Аз обаче правя това което мисля, че е най-добро и за едните и за другите. Разбирам гнева на македонците от Скопие, защото съм говорил с тях, чел съм учебниците им и съм запознат с Титовата диктатура измислила чрез лъжи и насилие македонската нация. Политическият успех на Белград се дължи преди всичко на многобройните български грешки по "македонския въпрос". България, член на Европейския съюз, единствената страна представител на "кирилицата" е с явно предимство по отношение на Македонската позиция. По-силният печели не само с удари, но и с великодушие. Поради това нашата страна вместо фронтална конфронтация има интерес да печели време. Времето лекува всички рани.

Началото на недоразумението започва с костите на Гоце Делчев. Апостолът, заради когото се разкъсваме със Скопие, е роден в Егейска Македония и дава живота си за своята родина - Егейя.

Връзката му с България е доказуема и не се нуждае от никакъв спор. Спорът е кощунството спрямо тленните останки на Гоце Делчев. Български македонци от леринско /днешна Гърция ги пазят 20 години и след като България губи тази своя територия, ги носят в Пловдив и в последствие са закопани с почести в софийските гробища. Втората световна война приключва с поредната загуба и комунистическата диктатура се настанява в България. Още с първите дни и часове по нареждане на Москва, започва "преброяването" с цел откъсване на Пиринска Македония от България. От софийските гробища са изровени костите на апостола и занесени в Скопие. Това извършват български милиционери, не руски! Същите органи на МВР избиват хиляди "горяни" в Пирин, българи вдигнали се на оръжие против "македонизацията".

Отзвукът на събитията се разпространява освен край Вардар, но и до Америка, Канада и Австралия, където има македонски общности. Погледа на македонската диаспора към София става антибългарски. Понятието "Майка България" е изтрито от паметта на емиграцията. В България настъпва гузно мълчание, но в паспортите на сънародниците ни от Югозападна България пише - народност македонска, националност българска! Най-ярките фигури между македонските българи са пратени в Белене. Не всички оцеляват. Един от тях е Димитър Талев от Прилеп. Медиите мълчат. Властите - също. Тито е обявен за враг, но за насилието върху българите край Вардар и лагерите "Голи Оток" и други, нито дума. Това престъпно мълчание, съпроводено с бездействие, чак до промените през 1989 година позволя на "Сръбската пропаганда" да създаде нова национална съвест, език и история в съзнанието на хора, с които пишем с едни и същи букви, с които се кръстим по един и същи начин и чийто деди са наши роднини.

България, член на европейската 450 милионна общност, може много да спечели в спора със Скопие, като започне с една добронамерена "Българска изповед" по македонския въпрос. Още не е късно. И не е Франция, която ще се изповяда на наше място.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 73 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Руснаков

    41 20 Отговор
    Дъртият комунист...Чеков...да си затвори устата....проруски проводник на вредни идеи....

    Коментиран от #13

  • 3 Ъррррр

    40 13 Отговор
    Божидар ли си Чеков ли си Чехов ли, много си зле. Пълен бомбок. Навежда главата и пътя.
  • 4 ТаУмВзе

    31 9 Отговор
    Къв пудел ще пращаш бе чехлов? 1000 човека ми Трябват! Аз че му обясним на маке, точно за 1 седмица.

    Коментиран от #9

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Тити

    17 18 Отговор
    Най добре и Радев защото той забълкатози бълвоч и се покри като мишок.
  • 8 Перо

    41 2 Отговор
    “Писателят” Чеков е прав за грешката на БКП,по отношение на настояването на Коминтерна да се създава македонска република,в рамките на СФРЮ,но всичко друго е нов,македонистки прочит на историята! Може ли да обясни,на коя страна е историческата истина за която пледира и кой я фалшифицира! Да даде пример за такива действия от страна БГ! Каква вина търси в БГ или се опитва да придобие известност по друга,непристойна линия,като се опитва да стане интересен!
  • 9 ТаУмТиВзеХа

    19 13 Отговор

    До коментар #4 от "ТаУмВзе":

    Голям ербап като кебап си. Руснаците твоите обични братушки организират протестите. Ко ши напраиш ?

    Коментиран от #17

  • 10 Ефросина И.Караманска

    24 2 Отговор
    Цитат: "От софийските гробища са изровени костите на апостола и занесени в Скопие. Това извършват български милиционери, не руски!" Май не РОСсия и САЩ, българопродажни полилитиьа са виновни....
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гост

    18 5 Отговор

    До коментар #2 от "Руснаков":

    Чеков не е комунист.През социалистическо време бяга във Франция.

    Коментиран от #22, #55

  • 14 ха сега де!

    22 4 Отговор
    Темата е много сложна и не може да бъде изчерпана в томове, а камо ли в едно есе. Истината е, че нашата история е не по малко фалшива от тяхната, по същата причина, но фалшифицирана от други личности и би било редно най напред да вкараме в релси нашата, а после, когато нашата поне заприлича истинска, да имаме претенции и те да направят корекциите в тяхната. Сега се опитваме да се надлъгваме кой фалшификат е по истински.
    Докога ще продължава да се преподава във всички учебни заведения, че произхода на българите е тюркски, без нито един сериозен аргумент от надежден източник, а в същото време всяка информация от средновековието и по ранна, от древни римски, гръцки, арменски, арабски и други източници, която не съвпада с тези твърдения да бъде обявявана за некомпетентна, несериозна или невярна. Много от тези хронисти не са били съвременници, но са черпели сведения от по ранни източници, повечето от които са били умишлено унищожени и не са достигнали до нас. Няма спор, че и тогава е имало политически пристрастия и склонности да се угажда на интересите на управляващите, но пък не са свързани с по късните "Велики сили, които пишат европейската история на коляно", според своите интереси и я повтарят до тогава, докато влезе в учебниците на такива като нас и РСМ.

    Коментиран от #16

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 божидар чеков

    9 1 Отговор

    До коментар #14 от "ха сега де!":

    Благодаря за смисления коментар!

    Коментиран от #26

  • 17 ТаУмВзе

    15 5 Отговор

    До коментар #9 от "ТаУмТиВзеХа":

    Кви руснаци ви гонят Пак бре? Тито се е издървил на Сталин по темата и ние го отнасяме ПАК. Щом се кефиш маке да те Гаври си твоя работа. Аз не се кефундрим. Са като станем маке провинция ще те питам Как си. Но не ти дреме.

    Коментиран от #18

  • 18 ТаУмТиВзеХа

    6 5 Отговор

    До коментар #17 от "ТаУмВзе":

    Не четеш и не гледаш ТВ. Само пишеш така правят троловете. Гледал ли си "Валдес идва" ?

    Коментиран от #27

  • 19 Павел пенев

    19 3 Отговор
    Чеков защо не отидеш в Македония за да се увериш на място какво са направили сръбските агенти с една част от хората там. Качи се на Кирчовия самолет и тръгвай. Ще пътуваш спокойно, други няма да има и може да напишеш нещо по стойностно ако си истински българин,в което се съмнявам.

    Коментиран от #20

  • 20 Павел пеневото

    18 3 Отговор

    До коментар #19 от "Павел пенев":

    Ще види македонци с тениски на които пише "русия".
  • 21 Ост

    11 2 Отговор
    И ще се върне жамбазова ха хахаххх
  • 22 божидар чеков

    8 4 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Поздравлявам ви с изглед от каньона на река Ерма, през който пропълзях една нощ на 1968 година.

    Коментиран от #32

  • 23 Анонимен

    11 5 Отговор
    Ако дръпне някоя ракия може и да отиде
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 лек въпрос

    15 1 Отговор
    Чеков, много истини казваш , ама и някои и някои така ги снадаваш , че даже и неучилите история на македонските неща се учудват - напр."хиляди горяни са били избити в Пирин".......

    Коментиран от #30

  • 26 ха сега де!

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "божидар чеков":

    И от мен мерси за благодарността! (шегичка) приятно е когато установиш, че автор следи мненията на читателите, а мисля, че това не е често явление.
  • 27 ТаУмВзе

    4 5 Отговор

    До коментар #18 от "ТаУмТиВзеХа":

    Явно знаеш, че не чета! Добре. Мониторите са пренасочени Не за телевизийка. Пак ли трол ме изкарахте! Бухахах Не бе Гоблин съм.
  • 28 Интересно мнение 🤔

    16 1 Отговор
    Съгласен съм с казаното по повод на "патриотичните организации", но горе-долу само с това 🤔
    Но щом приведствате диалога и смятате, че северните македонци са узрели за това, да направите това, което проповядвате. Отидете на площада в Скопие и извикайте: Гоце Делчев е българин и историята ни е обща. Да видим какъв диалог ще се получи 🤣🤣🤣🤣
    В крайна сметка, за разговор трябват поне двама🧐
    Комунизма е навредил на всички народи, в които е приложен. Но да поддържаш комунизтическите измислици в 21 век и да искаш да станеш член на ЕС, това няма как да стане💪💪💪
    А и северните макета нямат проблем само с нас. Преспанското споразумение е още по-фатално за техния идентитет 🧐🧐🧐

    Коментиран от #37

  • 29 Абе

    20 3 Отговор
    Божидаре, Джамбазки ли е виновен за десетилетната вражда към всичко българско в Македония, какви глупости ни внушаваш. Цялата философия на тази измислена държава е антибългарска, замислена в Москва и подпомагана от Сърбия. С тази омраза нямат място в Европейския Съюз, цялата битка е да ги вземат в ЕС за да не кривнат към Евразия.

    Коментиран от #31, #48

  • 30 божидар чеков

    7 7 Отговор

    До коментар #25 от "лек въпрос":

    Извинете, радвам се, че следите цитираните от мен цифри. Преди моите цифри обаче задайте въпроса вярно ли е, че е имало въоръжена съпротива. Колко са били отрядите в Пирин. И след това, колко са убитите, колко са избягалите зад граница и колко са се върнали от лагерите. И всичко това на фона известен в статистиките, който сочи, че 40000 български македонци са изселени от пиринския край и пръснати по България. Хубаво е всички цифри да бъдат обнародвани и коментирани и не само моите.
  • 31 Ефросина И.Караманска

    3 2 Отговор

    До коментар #29 от "Абе":

    Няма да се ядосваш! Винаги готова да отида с Ангел Джамбазки, Красимир Каракачанов или който и да е в Скопие - сърцето на РСМ-България.
  • 32 Гост

    5 3 Отговор

    До коментар #22 от "божидар чеков":

    Божидар Чеков бяга през Гърция,а каньона на река Ерма е до Сръбската граница умньо.

    Коментиран от #35

  • 33 Голем смех

    8 4 Отговор
    По-добре, пратете Джамбо да го скопят.

    Коментиран от #36

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 божидар чеков

    4 4 Отговор

    До коментар #32 от "Гост":

    Вие ли знаете от къде съм избягал? Ако сте толкова осведомен, трябва да знаете, че до гръцката гръцката граница се изискваше "Открит лист". Такъв ми бе отказан.

    Коментиран от #38

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 ха сега де!

    7 0 Отговор

    До коментар #28 от "Интересно мнение 🤔":

    За да си говорим директно и с аргументи, потърсете с търсачката " Райхщатско споразумение, Будапещенска конвенция и Лондонско споразумение. Има ги в Уикипедия, а даже в текста на първото има директни линкове към другите. Прочетете ги внимателно и само от анализа си дайте сметка защо при всяка размирица на Балканите България е била ощетявана, при всяка възможност, от така наречените "Велики сили" в Европа включително, а може би и с най сериозен лобизъм от Русия защото проливите винаги са били нейна основна цел дори и до ден днешен. От векове насам са влагани огромни усилия и средства на Балканите да няма голяма държава, която да може да се противопоставя на "европейската и световната политика". Тази максима важи и до днес. Затова на Балканите не само, че няма как да се основе голяма държава, а е по изгодно съществуването на повече на брой малки държавици, които да са настроени враждебно към съседите си. Защото погледнато от друга страна, с изключение на гърци и турци, всички имат общ произход или са с близки роднински връзки. Дори и като отделни държави, ако отстояват общи ценности и позиции ще бъде проблем за силните на деня.

    Коментиран от #39

  • 38 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #35 от "божидар чеков":

    Открит лист се искаше за всички граници на България.За Западна Европа се бягаше през Гърция, защото гърците не връщаха бегълците.От Югославия като социалистическа държава връщаха бегълците по двустранно споразумение с България.А ти си Чеков, колкото аз съм американец.
  • 39 24601

    4 2 Отговор

    До коментар #37 от "ха сега де!":

    Прочетох ги, но не разбирам какво общо има това с моя коментар ?????
    Съгласен съм, че Русия винаги е била враг на България и е фаворизирала Сърбия. Тя няма против голяма държава на Балканита, ако водеща роля в нея има Сърбия (справка - Югославия). Австро-Унгария винаги е имала териториални претенции към Сърбия (Войводина). Има ги и до днес и няма да изпусне влиянието си там. Така тя е конкурент на Русия в региона. 🤔🤔🤔🤔
    Но не смятам, че всички велики сили мразят България. Например Англия, тогава е защитавала интересите на Турция, на която е гледала като стратегически партньор. А Франция направо отсьства от тези споразумения 🤔🤔🤔🤔🤔🤔
    С две думи всеки си гледа интереса. Но съм съгласен с теб, че Русия и Австро-Унгария имат особени интереси в региона и не са спирали да правят опити да ги прокарат и до днес. Кои са държавите, които финансират антибългаризмът в северната македония днес ????
  • 40 копи пейст

    7 1 Отговор
    „Културната автономия” на Пиринския край (1946-1948 г.) е опит да бъдат смекчени условията на Парижкия мирен договор
    автор: Иван Петрински
    Дори съвсем краткият преглед на събитията и на писмените свидетелства от 1945-1948 г. показва, че БРП (к) и Отечественият фронт предприемат курс към "културна автономия" на Пиринския край в разгара на преговорите за подписване на Парижкия мирен договор. Отчитайки уязвимостта на страната като сателит на нацистка Германия, ...
    На практика освен наложените резултати от преброяването през декември 1946 г. от политиката на македонизация остават само чупливи листове хартия в архивите на Пиринския край. И безкрайни разговори на маса.
    В Париж България се отървава сравнително леко. Не са загубени територии в сравнение с границите към 1 март 1941 г.,
    Непосредствено преди обявяване на курс към "културна автономия" в Пиринския край Тито стига до изнудване. Той предава съобщение за Г. Димитров, че съюзен договор между България и Югославия ще се сключи след "присъединяване на Пиринска Македония към федерална Македония".
    Очевидно при нестабилното международно положение на България, въпреки участието в боевете срещу Германия, българското ръководство се е опасявало от крайно неизгоден за България мирен договор. Вероятно точно това налага и поемане на курс към "културна автономия" в Пиринския край на Х пленум на ЦК на БКП (1946 г.).".
    След подписване на мирния договор на България със страните от антихитлеристката коалиция (

    Коментиран от #41

  • 41 копи пейст

    6 0 Отговор

    До коментар #40 от "копи пейст":

    ...................
    След подписване на мирния договор на България със страните от антихитлеристката коалиция (10 февруари 1947 г.) и особено след влизане на договора в сила (15 септември с. г.) пасивната съпротива в Пиринския край срещу "културната автономия" се засилва рязко

    На 1 август 1947 г. е направена първата стъпка за преустановяване на политиката на македонизация на Пиринския край. По време на преговорите с Югославия за сключване на договор за приятелство, сътрудничество и взаимна помощ е уточнено, че "няма да се действа за непосредствено присъединяване Пиринския край към Македонската република" (Г. Димитров, Дневник, 1 август 1947 г.)

    С влошаване на отношенията между Сталин и Тито и изключване на Югославия от Коминформ (28 юни 1948 г.) е намерен нужният повод за слагане на край на политиката за "културна автономия" (ХVI пленум на ЦК на БРП (к), юли 1948 г.). Светкавичната реакция е показателна - удобният момент е чакан отдавна.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Генерал 🇧🇬

    13 2 Отговор
    Загубата на Македония, Беломорска и Одринска Тракия е цената, с която българския народ заплати за нацистко-фашисткото безумие на своята буржоазия.
    Запомнете го! Имайте поне малко себеуважение.

    Коментиран от #44

  • 44 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 6 Отговор

    До коментар #43 от "Генерал 🇧🇬":

    Една от грешките на прехода от „социализЪМЪТ” е , че не се организираха заведения за превъзпитание на комунисти. Затова още дълго ще четемЕ и слушаме идиотщините Ви.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Деница

    2 0 Отговор
    Със сигурност емиграцията в Америка и Австралия прави разлика между "Майка България" и ... "комунистическа България" ... Не само македонските българи пострадаха през този период от време ...
  • 48 Даме

    5 1 Отговор

    До коментар #29 от "Абе":

    С какво толкова са важни "македонците", че ще е проблем накъде ще кривнат?! Към Евразия или на Луната!
    Чета, тякакъв техен журналист се оплаква, че ако се приемели българските тези и френското предложение, то съществуването на македонската държава се обезсмисляло!
    Правилно е разбрал, ако историята си дойде на мястото, македонизма увисва като дърво без корен! Тия дебели и празни глави там, няма да могат да заобикалят истината вечно, но трябва да се насилят да приемат, че "македонските" държава и език са създадени от Коминтерна! И, че Делчев, Александров, братя Миладинови, цар Самуил и много други са българи, а македонският език е западна езикова норма на българския!
    Там всеки може да се самоопределя, като сърбин, албанец, турчин, влах или друг, както и българин, или общо северно македонец, но за македонска държавност може да се говори едва след 1945 год. и то в рамките на СФРЮ. След разпадане на Югославия, трансформациите водят до настоящата РСМ, като никога тези държавни образувания не са имали хомогенен етнически състав, а най- малко общо с древните и автентични македонци. Това те го признаха с Преспанския договор. Сега остава да признаят, че исторически личности и историята им като цяло са с български характер и едва тогава да тръгнат на чисто по пътя към ЕС! ЕС е заинтересован от утвърждаване на тази истина по въпроса, защото иначе ще вкара опасна зараза в съюза! Тлееща и прихватлива зараза, която може да отслаби ЕС и един ден дори да стане причина
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Мамун дрът

    3 1 Отговор
    Няма какво да прави Джамбазки в Скопие.Неговото поведение е следствие на македонското българомразие и наглост.България няма за на какво още да им отстъпва или да се чувства винновна
  • 53 Ива

    4 0 Отговор
    Недоумявам, защо изтрихте коментар-42!? Там бе казано кратко и ясно всичко по темата. И бяха спазени правилата на сайта ви.
  • 54 ВМРО - хипер!

    2 1 Отговор
    Чеков, млъкни!
  • 55 Ще бяга, как да не бяга!

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Бяга във Франция, защото не му се работи!
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.