Last news in Fakti

13 Юли, 2022 16:00 5 757 115

Владимир Тодоров пита през ФАКТИ: Приемате ли! Караш надрусан, конфискуват ти колата!

  • владимир-
  • тодоров-
  • катастрофа-
  • георги-
  • семерджиев

Досегашната система, която е в сферата на пътната безопасност, не работи, казва юристът

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тежката катастрофа на Георги Семерджиев в София, при която загинаха две млади жени, има голям обществен отзвук. Какви санкции да имаме, за да намалим рецидивистите на пътя. По темата говорим с Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадалите при пътнотранспортни произшествия. Ето какво каза той пред ФАКТИ.

- Г-н Тодоров, станахме свидетели на поредната тежка катастрофа с жертви в София. Чухме различни коментарите, но какви поуки можем да си извлечем от тази трагедия? Поредният шофьор, който е карал с комбинация алкохол и наркотици…
- Поуката е, че досегашната система, която е в сферата на пътната безопасност, не работи. Дебело го подчертавам. Станахме свидетели на емблематичен пример на човек, към когото пътна полиция каквото е трябвало да свърши, го е свършила. Взели са му книжката, свалени са му номерата, глобен е през годините с над 8000 лева, отнели са му 85 точки. От законова гледна точка има ли още какво да му се направи? И този човек продължава да шофира. И така ние се задаваме въпроса дали тези съществуващи санкции работят. Явно не работят. Или поне в този конкретен случай. И за това от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи предлагаме два варианта. По-лекият е временно блокиране на автомобила на водач, който е хванат с наркотици.

Автомобилът да бъде спрян от движение и иззет на паркинг за срока на санкцията на водача.

Санкцията за водача е, че остава без книжка за една и две години. За същия срок автомобилът да не може да се ползва без значение дали е собственост на водача, на фирма, на лизинг, на приятел, на познат и т.н.

А при рецидив автомобилът да се конфискува, независимо чия собственост е.

Ако на 5 юли въпросният Георги както са го спрели и е установено, че кара под въздействието на наркотици, му бяха взели колата, тежкият инцидент нямаше да се случи.

- Това е образно казано, защото той може да вземе колата на приятел…
- Всеки така казва и съм съгласен. Но… Когато въпросният приятел знае, че дава колата си на човек, който употребява наркотици, и така може да остане без кола, ако го спрат, дали ще му я даде? Бихте ли си дал колата ей така… Хайде да погледнем от тази гледна точка. Няма съвършен закон, който да изчисти всички възможности, но това ще бъде много силна санкция, която ще е възпираща.

- От дълги години се сблъсквате с казуси по различни катастрофи. Но какво е съотношението „алкохол“ и „дрога“ при пътните инциденти като статистика, както и комбинацията от двете?
- До преди няколко месеца нещата бяха 50:50 – алкохол и дрога. В последно време наркотиците взимат превес.

- С какви тестове разполага КАТ?
- Много са добри и качествени. В момента наркотиците са по-опасния фактор на пътя.

- С теста всичко ли може да се хване…
- Широкоспектърни са. Има 5-велентни, има 7-валентни, така че хващат богата палитра, ако мога да се изразя така. Говорим за безпроблемно откриване на кокаин, амфетамини, марихуана и т.н.

- Темата за конфискацията, която повдигате, винаги среща отпор…
- Така е, но съм готов да споря. Най-често отпорът идва от депутатите, защото от тях зависят, все пак, промените в законите. Тезата им е, че така се нарушавали правата на човека, че частната собственост е неприкосновена и т.н. В нашето законодателство има прецедент и той е пряко свързан с темата за наркотиците, когато става въпрос за конфискация на автомобил. За какво става въпрос. Автомобил се конфискува, ако е задържан на границата с наркотици. Тогава никой не пита чия собственост е автомобилът. Просто се конфискува. В други държави се конфискуват автомобили за много по-малки нарушения. В Швейцария караш на магистралата с 50 км/ч над разрешената скорост и ти конфискуват колата. И в случая у нас не мога да схвана тази криворазбрана теза да защитаваме нарушителите. Че ще им нарушим правата на нарушителите… А родителите на тези деца какво? Техните права… Родителите дали ги интересува автомобилът дали е личен, дали е на фирма, дали на приятел…

- При наличие на алкохол и наркотици, открити у водача, застрахователят отпада като опция за обезщетение…
- Тук ще има проблем. Ако виновникът влезе в затвора, какво става. Тук е намесен и Гаранционният фонд, защото имаме чужди номера, но това са неща, които тепърва ще се изясняват.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лост

    37 4 Отговор
    С една кофа вар варосваш дърветата в парка и бордюрите през един на пътя.
  • 2 С две ръце

    34 14 Отговор
    Даже може и да им режат пръстите!
  • 3 Красимир Петров

    56 11 Отговор
    Приемам!

    Коментиран от #59

  • 4 Тома

    55 7 Отговор
    По добре е 2 години затвор и може да се научат а не глоби
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 руки

    49 22 Отговор
    ми ако колата не е негова? ще му вземеш кайсиите.

    Коментиран от #20

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Зззз

    28 22 Отговор
    И като я конфискуват,както кара пиян и надрусан, особено надрусан така ще открадне кола . Само ще се увеличи престъпността.
  • 9 Съгласен

    42 9 Отговор
    И не само надрусаните а и тези които са употребили алкохол 1 и над1 промил.И взакона да няма запетайки и терета защото това са удобните вратички на адвокатите.

    Коментиран от #98

  • 10 Роки Рокера

    34 11 Отговор
    С двете ръце ЗА!!!!!!!!!!!! Рок енд Рол
  • 11 Пострадал

    40 15 Отговор
    Отдавна го предлагам в този форум и това да се отнася не само за надрусани, но и за с алкохол над 0,5 промила, за каране без свидетелство или отнето такова, както и за превишаване на скоростта с 50% над разрешеното. Но колата била чужда или семейна собственост. Това да бъде въпрос на частен спор между собственика и каралия. Чрез конфискацията се отнема средството за извършване на престъпление.

    Коментиран от #52

  • 12 леле

    42 2 Отговор
    то нито този дето бастиса Милен и си лежи дома, нито футболистчето са карали техни коли... а и след двата удара са останали купчина ламарина. Ефективен затвор, тежък режим, минимум 20 години без помилване, та като излезе сам да му се прище да си тури въжето....
  • 13 Цако Даков

    19 6 Отговор
    Аз съм съгласен. Даже веднага да се направи на скрап и да му броят парите. Да не реве, че са го ощетили.
  • 14 24601

    32 9 Отговор
    Приемам !!!!
    Не само надрусан, но и пиян или с отнете книжка. Който ти е поверил колата, да си бере резултатите 💪💪💪💪
    Това оправдание - колата не е моя или е на фирма, е пълна глупост. Всеки може да си регистрира фирма и да си кара както си поиска. 💰💰💰💰

    Коментиран от #36

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Хахаххаа

    22 24 Отговор
    Не! Ако е служебна кола? Как ще доказвате, че някой е "надрусан", а не е взел лекарства? Има доста случаи, в които хора остават без книжки заради лекарства и после с години не могат да се оправят. Освен това конфискацията на автомобил си е фашистки похват! Трябва да има други наказания! Отнамена на книжка за 10 години, грамадни глоби от сорта на 10 000 лв, обществено-полезен труд за 1 година, затвор дори! Но конфискацията е глупост!

    Коментиран от #32, #35

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 123

    12 2 Отговор
    Аз да! На 100%
  • 19 Миризлив пор

    15 1 Отговор
    При отказ от тестване се минава само с административна санкция, няма значение колко си пиян и надрусан. Нито свалят номера нито те съдят, като за начало това трябва да се промени. Друг проблем, това е задължително отрицателен тест според закона, сега много хора горят, защото теста просто не е реагирал и се приема, че щом не е твърдо отрицателен е положителен а това е проблем на теста и квалификацията на тестващия.

    Коментиран от #102

  • 20 питам

    25 4 Отговор

    До коментар #6 от "руки":

    Ако на летището някой непознат или познат те помоли да вземеш част от багажа му за да го прекараш през контрола ЩЕ ГО ВЗЕМЕШ ЛИ?

    Коментиран от #24

  • 21 Мемфис

    36 4 Отговор
    Не бъдете наивни! На обикновеният българин за една бира ще му вземат колата, а маститите управляващи и подкрепяната от тях мафия ще бъде НОДОСЕГАЕМА! Да не мислите, че при тези закони ако хванат пиян съдия или прокурор ще му вземат колата!?!?

    Коментиран от #26

  • 22 СТРАНДЖА САКАР ДА СТАНЕ☝

    6 2 Отговор
    НАКАЗАТЕЛЕН ПАРКИНГ👍🔒
  • 23 Мариан

    29 8 Отговор
    Ами ако просто "ей така", реши милиционера да прави тестове , без да има защо и те са отрицателни(-), какво ще понесе като отговорност?
    Ще конфискува ли гражданина патрулната кола или милицонера ще плати 2000 лева глоба?
    Защото е много Удобно , да конфискуваш коли,мотори, да не кажа каруци.
    Кой ще провери милиционерите, като 70% от тях са същите, наркомани, дилъри и пияници, да не кажа 90% , за спазването на елементарни закони , от тяхна страна, няма даже да говорим.
    Моля за отговор от Господина Владимир Тодоров.

    Коментиран от #37

  • 24 0001

    4 4 Отговор

    До коментар #20 от "питам":

    ТИ СИ ГАЛФОН , ЗА СЛУЖЕБНИ ЧУВАЛ ЛИ СИ.
  • 25 Абе на вас не ви ли стана ясно

    23 0 Отговор
    че проблемът не е в леките наказания а в това че никой не ги прилага.
    И за тия по пътищата, и за всякакви други.
    Убиецът на Милен Цветков не е в затвора вече две и половина години. Еми те това реформирайте, делото да се приключва до 6 месеца примерно.
    Като има 50 акта или провинения му приберете глобите.
    И така нататък.

    Коментиран от #87

  • 26 Мариан

    17 4 Отговор

    До коментар #21 от "Мемфис":

    Ами, да де.
    Самите Милиционери на спазват законите.
    Те са едни Нужници.
  • 27 Бамбука

    15 3 Отговор
    Всички предложения - конфискация и затвор чрез съд, решение по бързата процедура са правилни. Аз имам питане, защо никой не говори за жертвите ? Те неодушевени предмети ли са ? Г-дата журналисти, покажете съпричастност към трагедията и дайте гласност на мъката на техните близки.
  • 28 Мариан

    19 3 Отговор
    И второ с какво право са заслужили да се пенсионират на 54г., а лекарите и т.н. да са роби до живот?
  • 29 Пепи

    30 0 Отговор
    Не приемам нищо докато не започне да важи за всички. Един кара без книжка 10 год. , фалшиви номера и полицейска лампа, а мен всеки ден ме снимат за 10 км. отгоре и си плащам като поп.
  • 30 Мемфис

    32 0 Отговор
    Ако всички, от милиционера до съдията си гледат съвестно работата, такива закони няма дз са необходими, защото и сегашните вършат идеална работа! Каквито и закони да приемат в тази корумпирана държава мафията и престъпниците са ненаказуеми!
  • 31 Мършавелов

    23 1 Отговор
    Този Владимир не вижда ли, че закони има, просто полицейски началници прибират пари за да не прилагат законите срещу определени хора, повече от очевадно стана вече!!!
  • 32 Пострадал

    15 3 Отговор

    До коментар #16 от "Хахаххаа":

    При мен шофьорът на тира се оправда, че взел лекарства и затова заспал на волана, а между двойната мантинела между Кесарево и Джулюница няма къде да избягаш. Дадоха му 6 месеца условно, 2 години без книжка и 560 лв. съдебни разходи. На полиция и прокуратура не им се занимава и склоняват виновния да признае и го съдят по съкратената процедура . Като вземаш лекарства с ефект подобен на наркотици НЯМА ДА КАРАШ!
  • 33 нннн

    26 2 Отговор
    Виновен е шофьорът, а не колата. Вкарайте нарушителя в затвора и проблемът е решен. Ако направи нарушения, когато излезе, пак го вкарайте.
  • 34 Ежко Бежко

    6 1 Отговор
    Братята ни зад океана казват: "Why drink and drive, when you can smoke and fly." Те такива ценности.
  • 35 едртгъ

    11 4 Отговор

    До коментар #16 от "Хахаххаа":

    С 2 ръце ЗА конфискацията и с всичките ми 5 крайника ЗА да се лежи ЗАДЪЛЖИТЕЛНО в затвора за шофиране с над 1,2 промила или дрогиран- пък било то и за 3 месеца в затворническо общежитие...

    Относно конфискацията- фирмата ми има доста автомобили и всеки който кара кола подписва документ, че носи пълна отговорност за автомобила в случай, че го управлява пил и/или дрогиран. Тоест при конфискация на колата щото бай Иван е хванат дрогиран да кара служебната кола на моята фирма същият бай Иван и ще ми плати колата на 100% + лихвите... Няма нищо сложно

    Коментиран от #41

  • 36 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 4 Отговор

    До коментар #14 от "24601":

    😀
    Това не е ли , като онези дето чупели машините защото им взимали хляба ‼️
    Ако утре десет шофьора останали без заплати или спрени от отпуск решат да подкарат рейсовете (минали тест за алкохол ) , ударят по едно и по сигнал ( подаден от тях) КАТ ги спре за тест 🤔🤔🤔🤔
    Къде ща наредят конфискуваните автобуси 🤔

    Коментиран от #71

  • 37 гост

    11 0 Отговор

    До коментар #23 от "Мариан":

    То злоупотребата с власт е основния проблем в БГ.Първо този проблем трябва да се реши и тогава да се въвеждат строги наказания. Иначе пак закона ще важи само за някои хора.
  • 38 Коментар

    15 0 Отговор
    Владо, а какво правим когато въпросните автомобили на дрогираните шофьори са крадени, или държавни???

    А за случаите на политически чадър над престъпниците???

    Когато рибата се е вмирисала яко откъм главата, а ти се опитваш да й превържеш опашката, не очаквайте резултатът да е добър!!!
  • 39 гост

    13 2 Отговор
    Не приемам! Като отидем при нотариуса да продаваме колите искат подписа и на съпругите, макар ,че не са вписани в талона. Съпритежали са на движимото имущество в семейството. Те какво са виновни. А тия джигитите им е през хея колата, не им е единствена.
  • 40 Гого

    19 1 Отговор
    Варианти много има за оправяне, но докато в МВР преобладават служители като Симона Радева, Мирослав наркомана и тн няма как да се оправят нещата.....
  • 41 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    13 2 Отговор

    До коментар #35 от "едртгъ":

    На това хората викат
    "Бий самара, да се сеща магарето!"
    Наказанието трябва да е ПЕРСОНАЛНО срещу персоната извършила деянието‼️
    Проблем е , че съдиите приемат
    "Убийство по НЕПРЕДПАЗЛИВОСТ", когато са на лице умешлини нарушения ( алкохол, дрога, скорост, правоспособност ....) довели до ПТП ‼️‼️‼️

    Коментиран от #60

  • 42 рамбо

    24 0 Отговор
    Само си чешат езиците с глупави предложения. Какво ги топли пострадалите от катастрофи дали ще вземат или не колата на съответната мутра, която е прегазила близките им?! Та той утре ще си купи друга! Ето на този Семерджиев какво ще вземат?! Колата му се разби. Вместо ефективни присъди за дълго време, даже и доживот , ние си играем на ПР акции
  • 43 КПСС БКП

    13 1 Отговор
    За да има ефект трябва да е " комфискуват ти колата и куршум в главата " Иначе няма оправия !
  • 44 кратко и ясно

    14 2 Отговор
    В Нидерландия даже и за алкохол оставаш без книжка завинаги.
  • 45 Искаме

    6 2 Отговор
    Който кара пиян или друсан да му конфискуват колата.

    Коментиран от #47, #51

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 1 Отговор

    До коментар #45 от "Искаме":

    И апартамента, и апартамента !

    Коментиран от #50

  • 48 Не, но приемам слвдното:

    3 3 Отговор
    Караш надрусан или пиян (от 1,5 промила) и се случва следното:
    - влизаш в затвора (от 1 година - доживот)
    - конфискуват ти колата
    - нямаш право да шофираш (от 1 година - доживот)

    Също така и ако караш над 40 км от допустимата скорост - конфискация на колата и затвор (1 месец до 1 година).

    Ако минеш на червено без книжка 1 месец

    Ако не спазваш доюистанция, 1 месец без книжка и т. н.
  • 49 Тракиец🇩🇪🇮🇹🇯🇵🇺🇦🇮🇷🇧🇬

    2 5 Отговор
    НЕ …. НЕ ПРИЕМАМ ДРУГАРЮ КОМУНИСТ
  • 50 Даааа

    1 3 Отговор

    До коментар #47 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Със жената и децата...
  • 51 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 3 Отговор

    До коментар #45 от "Искаме":

    На Серсемеджиев какво ще му конфискуват викаш ‼️
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Герооо

    9 2 Отговор
    Конфйскация на коли при надрусан водач НЕЗАБАВНО
    НЯМА ЛИ РЕД ИДВА АНАРХИЯ И ГЛАД
  • 54 Никой

    9 2 Отговор
    Човешкият живот не е неприкосновен,но автомобила е частна собственост и е неприкосновен. Идиотско оправдание от лицемерни и безкрупулни депутати , частност и група юристи. АЗ съм за изземването на автомобила.
  • 55 гостгост

    4 6 Отговор
    Това е абсолютна глупост като предложение.Не ме разбирайте погрешно и в никакъв случай не подкрепят шофирането под някакви субстанции ,но подобна мярка е безумна.Най-малкото с тези дрегери се отчита употребата на субстанции дори и дни назад,което означава ,че ти отдавна не си под влиянието на каквото и да било ,но колата ти ще бъде отнета.За една цигара марихуана изпушена преди 3 дни да кажем ще ти отнемат автомобил примерно за 100 хиляди лева.Освен това подобна мярка единствено ще засили подкупите и ще накара полицаите само това да проверяват и съответно да прибират подкупи от водачите ,за да не им се отнемат автомобилите.Не забравяйте ,че дори да пийнете от водата на някой който е употребявал,това ще направи и вас положителен и хоп оставате без автомобил.

    Коментиран от #75

  • 56 Дела дела

    4 1 Отговор
    Нека да се тестват кандидат шофьорите за всяка категория и после на периодичните медицински прегледи. На професионалните шофьори да се взема книжката за мин 3 години.
    При наркотиците следите в кръвта остават за дълго време след употреба и не знам дали може да се установи когда точно си употребил.
  • 57 Реплика

    8 2 Отговор
    Бившо ченге акъл дава.... Колите на Спарк всички трябва да са в районното заключени.
  • 58 незнайко

    4 1 Отговор
    ГЛАСУВАМ ЗА С ДВЕТЕ РЪЦЕ !!!
  • 59 бокоБРАВО КИРО

    1 4 Отговор

    До коментар #3 от "Красимир Петров":

    КОНФИСКУВАТ ЛАМАРИНИ ЕЙ ПРОСТ НАРОД
  • 60 седрфтгъху

    10 0 Отговор

    До коментар #41 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Това "по непредпазливост" е най-голямата глупост която следва да се премахне веднага от законите... Пил си (над 0.5 промила) и си ударил човек- това е УМИШЛЕНО... Щом СЪЗНАТЕЛНО нарушаваш правилата за шофиране значи всичко което се е случило после е напълно осъзнато и очаквано като резултат... И в такива случаи присъдите трябва да се завишават минимум 3 пъти...
  • 61 Пешеходец

    4 3 Отговор
    А колко чекмеджета с пачки и кюлчета ще трябва да се конфискуват на БОКо и мутроКомпания, за това че наложи безоговорната и ненаказуема СЕЛСКА КАРУЦАРСКА ВАКХАНАЛИЯ в Б-ия?! Увеличи максимално разрешената скорост на140 км/ч; премахна предимството на пешеходците на пешеходните пътеки; постави чрез сврх-разхитителството на Фандъка и мъпета Контрера бутони за зелен сигнал за пешеходците с даване противоправно предимство на каруцарите; постави камери в трамваите за над 120 млн. плюс десетки милиони годишно за GSM-трасфер към неидентифициран център за противоправно следене на пешеходците, но не и камери за автоматично глобяване на превишилите скоростта и нарушили правилата ПАРТИЙНИ КАРУЦАРИ; ....... ?!
  • 62 Мунчо

    2 0 Отговор
    То хубаво ,ама толкова много таралясници де ще ги държи държава та.... ХАХАХ...

    Коментиран от #79

  • 63 Отврат

    4 3 Отговор
    Ами ние предлагаме господина да бъде съден за открита агресия срещу личността.Да му се отнеме правото да си отваря устата в определения срок и да му се конфискуват дрехите с които е бил като ги е говорил.
    Такива примитиви, нямат място в развито общество.Социализма и сталинизма го бият в главата.Сещате ли се защо в щатите всеки има оръжие и защо се стрелят всеки ден.Стрелят се, ама такива умници не доживяват дълго.

    Коментиран от #72

  • 64 Да ама Не

    8 3 Отговор
    То алкохола и цигарите също са наркотици. А тестовете на мвр отчитат ако си пушил трева преди 12 часа. Депмек спират те за проверка теб нищо ти няма, но тестовете те изкарват "дрогиран". Това е все едно дрегера да ми отчете когато съм изпил три бири преди ден и да ме изкара пиян. Също тия тестове отчитат и разни лекарства като наркотици. Тааа не са от най-добри и точни тестове
  • 65 РПГ-9

    8 0 Отговор
    А ще се конфискуват ли многохилядните държавни и/или общински лимузини за лично и партийно ползване от надpycaни чиновници, партийци, УБО-НСО-гaвaзи и полицейски / военни каруцари?!
  • 66 ахахаха

    5 1 Отговор
    Не да конфискуват колата, а да запорират всички коли, водещи се на името на шофьора. Щото бай ти Пешо дето има 5 мерца в гаража му е все тая, че ще му конфискуват единия...
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Милен

    6 1 Отговор
    Правилно да се отнемат колите, но не само на пияните и дрогираните, а също така и на дрифтаджиите, състезателите които хвърчат в града със скорост двойно по-голяма от разрешената, на тези които преминават на червен светофар и не намалят и спират на пешеходна пътека.
  • 69 Прост

    8 1 Отговор
    Не знам на кой какво ще отнемат, ама е най-добре да почнат от мвр-то. Там са най-големите престъпници
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 24601

    2 1 Отговор

    До коментар #36 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Конфискуването на автомобила НЕ отменя наказателната отговорност на водача🙄🙄🙄🙄
    Като ударят по едно (над 1,2 промила) КАТ прибират рейса в гаража, а водача в затвора (по бързата процедура). Работа на фирмата е да проверява служителите си и тяхната правоспособност да управляват.
    Иначе ако същия реши да удари едно-две, обърне автобуса и загинат 50 деца, по-добре ли е 😵‍💫😵‍💫😵‍💫😵‍💫
    А автобусите може да ги наредят където си искат. Водача (фирмата) да си плати паркинга за една година, глобата и готово. Ако не - Продават автобуса на търг или на вторични и държавата си прибира парите. Лесно е когато искаш 💪💪💪💪💪

    Коментиран от #77

  • 72 Френска връзка

    5 1 Отговор

    До коментар #63 от "Отврат":

    В Щатите може да те спре полиция и да ти конфискува колата поради оперативна нужда, авария и необходимост. Сталинизъм, в мозъка. В демокрацията има правила.
  • 73 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 2 Отговор
    имамеси КАТ МВР мафия корумпирана прокуратура ГЕШЕВ пази мутрите
  • 74 Народа

    2 1 Отговор
    Не съм съгласен. Това няма да даде ефективен резултат за народа. При ПТП държавата какво прави с тенекийте? - обикновенно, дрогираните са с таратайки, а и ударени са нищо. Голяма глоба - 10 000 до 20 000 лв. Внасяш ги в 30 дневен срок и ако не успееш - влизаш в кауша за да работиш, но за 2 до 5 години. Условните присъди се премахват. Разбира се книжката се отнема за 5 години или доживотно ако е налице извършено ПТП. За полицаите се слага, норма. Всяка смяна с минимум 20 акта, а който не изпълни нормата 1 месец транспортна полиция - във влака. Като дойде чужденец в София си мисли, че е разрешено да се говори по телефона. Всеки 2ри с телефон на ухото докато кара. Всеки спрял, където му удобно - на спирка, по средата на улицата или пред входа на блока !
  • 75 ира

    5 1 Отговор

    До коментар #55 от "гостгост":

    Ами ще се съобразяват кога и какво пушат. Имаше един щат в Америка, налагат ти санкция само защото в колата си носиш бутилка разпечатана алкохол. Ама аз си нося багажа, ама аз се пренасям, ама аз не пия, край.Нарушил си закона! Да не говорим за някои правила в Австралия. На безумието, да се отговори с безумна мярка. Лош закон, ама закон!

    Коментиран от #90

  • 76 Справедливост

    4 1 Отговор
    Затвор -за всеки промил алкохол да се дава година,ако има и наркотици годините да се удвояват, отнемане на книжката след излизане от затвора за време годините прекарани в затвора
  • 77 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 0 Отговор

    До коментар #71 от "24601":

    Ти явно не схвана идеята на въпроса ми .
    Не дали карат пили ! Сутринта си минават дрегер и пр. Фирмени шофьори могат да докарат големи главоболия на фирмата - несъизмерими с личните наказания , които могат да станат дори условни след обжалване!
    МПС нямат вина в случаите , а често ( като при Серсемеджиев ) не стават за нищо освен за вторични‼️
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 ха, ха, ха

    1 1 Отговор

    До коментар #62 от "Мунчо":

    Директно за скрап и даже ще изкарат по някой лев...😂😂😂
  • 80 СВТ 40

    6 1 Отговор
    Шофьорската книжка на момента, колата на търг.
  • 81 я да помислим...

    2 0 Отговор
    Сега ще вдигнат тарифата на катаджиите над 1000 лева... Всеки да си носи по 2-3 средни заплати когато е зад волана, иначе или без кола, или без книжка за дълго.
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Коки

    2 0 Отговор
    Всеки си измисля нещо, и тези хора ни управляват.
    РПУ-тата са пълни с крадени коли и веществени доказателства.
    Една конфискувана кола трябва да се съхранява отговорно. Къде, от кого, как?
    Предложение да се конфискува - и до тук.
    Това предложение виси във въздуха!

    Коментиран от #86

  • 84 аз не приемам

    3 0 Отговор
    С тези червясали от корупция системи, такава мярка просто няма да се прилага спрямо някои дрогирани. Както не са била прилагани никакви мерки срещу Георги Семерджиев и вероятно още много като него.
  • 85 Жертвички

    4 1 Отговор
    Да им конфискуват колата. Или гумите. То аслъ, някои герои се интересуват само от материалното.Ако е за друго, спи дълбок сън. Ако е за неговата собственост и комфортче, веднага започва вой за нарушени права и мрачни зандани. Стига...
  • 86 нее

    1 0 Отговор

    До коментар #83 от "Коки":

    Къде ги държат по света в такива случаи?

    Коментиран от #94

  • 87 Азазел

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "Абе на вас не ви ли стана ясно":

    Все по-големи глоби и наказания се предлагат от КАТ (това май е единственото което предлагат), не за да се събират, а за да се увеличи таксата за откупуване. Все пак инфлацията си върви
  • 88 АНАНИ

    5 0 Отговор
    тоя тип не е почтен изнудва потърпевшите от катастрофи и ги мародерства с 30 процента от обещетенията който вземат това е едно мафиотско котило . явно няма кой да им потърси сметка в нашата държава
  • 89 Павел пенев

    4 4 Отговор
    Много тъп въпрос бе Владко. Конфискацията е крайна съдебна мярка и не може да се прилага както ти си въобразяваш. Водача може да е друсан,но колата може да е на родителите или на друго трето лице. Тогава конфискация не може да се постанови от съда. Ако водача е друсан и колата е негова собственост, но от ПТП-то като последното на Семерджиев е станала на купчина скрап, какво ще я прави държавата като я конфискува? И последната хипотеза- Водача е друсан и заловен да шофира от МВР, колата е негова и е непокътната, също не може да има конфискация защото е извършено административно нарушение по отношение на ЗДП от една страна и престъпление по НК-употреба на наркотици от друга,което се наказва кумулативно с лишаване от свобода и глоба. По твоята логика,ако бъде хванато лице употребило наркотик, но без да е шофирало кола, да поставим въпроса за конфискация на апартамента му ако има такъв. Ето в това се състои тъпотията твоя въпрос.

    Коментиран от #100

  • 90 Кой разбрал, разбрал!

    3 1 Отговор

    До коментар #75 от "ира":

    " ...Имаше един щат в Америка, налагат ти санкция само защото в колата си носиш бутилка разпечатана алкохол..."

    Ами не е само един. Те и в много други държави особено за алкохол и дрога, мерките са категорични да докажат, че ти не ставаш за шофьор.
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Не приемам

    3 1 Отговор
    Затвор! Нищо друго.
  • 93 Сандърс

    2 1 Отговор
    Да , напълно.
  • 94 Димо

    3 1 Отговор

    До коментар #86 от "нее":

    Имат си наказателни паркинги ,където впрочем за всеки ден престой се дължи и такса. И когато изтече наказанието на провинилите се, те много често се отказват да плащат и колите им се пускат на търг,за да изплатят дължимото. Ако стойността на колата е по-малка от дължимото и след продажбата - длъжникът става длъжник на държавата.

    Коментиран от #96

  • 95 Пфф

    2 2 Отговор
    Всеки ден карам на алкохол и наркотици. Току що се прибрах без проблем след 2 треви и 6 бири. Такива темерути се блъскат и трезви, защото не стават за шофьори! Як бой и по 25 години за убийство без значение дали шофьора е трезвен , щото ако ми барнете колата жална ви м , ще стоя трезвен и ще ви мачкам из софия по 3ма на седмица щом ще за трезви е ок да блъскаш

    Коментиран от #99, #103

  • 96 Аре

    1 2 Отговор

    До коментар #94 от "Димо":

    Ходи бачкай в кат и ми барни колата да видиш какъв спукан домат ще станеш
  • 97 не, Владимире, не приемаме

    2 2 Отговор
    Това означава да се дават пари за изграждане на нови паркинги вместо на нови затвори, в които затворниците да работят принудително за обществото. Работа бол. Отговорността винаги е лична. Не можеш да отнемеш колата на семейство с деца, което живее отдалечено, само защото бащата или майката са имали простотията да се напият или надрусат и да карат. Аман от ялови идеи! Трябва да се стегнат редиците на полицията и по.рокуратурата, трябва да се води безпощадна борба с корупцията на всички нива в полиция, прокуратура и съд. Трябва ефективно правораздаване, така че на никой ахмак дори да не му мине през ума, че може да надруса или напие до смърт и да седне зад волада, за убива невинни хора. Кое от всичко това ще промениш като конфискуваш автомобила и отделиш държавен ресурс за охраната му и продажбата му?
  • 98 Будител

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Съгласен":

    Отдели малко време да се научиш на правопис,вместо да ръсиш глупости по форумите.С такива като теб виж докъде я докарахме.
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Мариан

    2 0 Отговор

    До коментар #89 от "Павел пенев":

    Личи му от километри, нали :Д
    Ами ако съм с краруцата ?
    Ще ми вземе ли конЯ или ще ми вземе на конЯ?
  • 101 ааа

    0 0 Отговор
    Малко е и 100 тояги на гол гръб. Да се върнем в средните векове. Като е проЗТ водача са нужни мерки от типа физическо превъзпитаване.
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Мариан

    0 0 Отговор

    До коментар #95 от "Пфф":

    И аз карах всеки ден, нямам 1 провинение, докато един ден, един милиционер, не реши да пусне пияния циганин без гражданска и един друг "наркоман", че му е приятел, на мен да ми го сложи без причина 2г. и 3к.
    Без да съм дал повод, а този същия кара всеки ден пия, а другите му Колеги си возят децата на предната седалка и пият всяка събота в дискотеката и после си карат колите на кучета.
    Трябва да се уволни целият оперативен и ръководен състав на МВР и да се назначат нови хори, даже и престъпни умове ако мога така да го кажа, само тогава ще има резултат, Няма как да уважавам Полицай , на който мурала му стига до това, да си сложи изолация на къщата и да псува жена си на майка...
  • 104 това е малко

    4 1 Отговор
    При алкохол и дрога да се отнема книжката до живот. Рано или късно това ще стане.
  • 105 КАКВО ИМА ДА ПРИЕМАМЕ , ВСЯКА ЛОГИКА

    1 1 Отговор
    ГО ИЗИСКВА ТОВА НО ПАРАЗИТИТЕ НАВСЯКЪДЕ НЕ ИСКАТ ЛОГИКА , А КОРУПЦИОННИ ПАРИ ВЪРХУ И БЕЗ ТОВА ВИСОКИТЕ СИ ЗАПЛАТИ !
  • 106 НАКАЗАНИЯТА ТРЯБВА ДА СА ДВЕ ...........

    0 1 Отговор
    БЕЗ КНИЖКА ДО ЖИВОТ И КОНФИСК. НА КОЛАТА !
  • 107 Шофьор "В" без нарушения

    0 1 Отговор
    Приветствам. Но може ли да се вярва на КАТ и собствениците на лаборатории? Има и друг проблем относно собственоста. По добре е да се отнема доживотно правото да се управлява МПС.
  • 108 Матей преображенски

    0 0 Отговор
    Нет,дед мороз,погоди!И такива мерки не могат да стреснат сериозните и закоравели мут-ра-джии,тия с пари си играят,с милиони.Кара друсан--В ПАН-ДИ-ЗА,хем ще се отучи,само така може да се излезе наглава с такива мор-фи-нис-ти.А за другите нарушения--глоби по промил от дохода и мат. състояние на дееца.Бързо ,лесно и ефикасно,конфискуваш му милиона и нека заповяда пак,да прави нарушения,скъпо ще им струва тогава на някои та-ри-ка-ти.
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Робинзон Крузо

    0 0 Отговор
    Това може да се приложи за собствената кола, стига да не е семейна общност.

    Коментиран от #111

  • 111 Едно към едно

    0 0 Отговор

    До коментар #110 от "Робинзон Крузо":

    Ако мъжът е пияница или наркоман , каква трябва да е жената, която е с него? Съпружеска съсобственост престава да бъде такава, ако единият съпруг я използва като оръжие! Така трябва да бъъ!
  • 112 Колата

    0 0 Отговор
    не е виновна за катастрофата. Контрол няма. Полицаите се крият в храстите и чакат да хванат някой. При нас се хваща извършено нарушение и след това се започва сагата, как да отървем синчето от затвора. Липсват превантивни мерки , да не се случват катастрофи, както и безброй вратички в НПК. Трябва като в Гърция, говориш с GSM- 100 евро, неправилно изпреварване - 1500 евро. Трябва да няма шикалкавения.
  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    За мен е непонятно, как разсъждават законодателите ?? Те юристи ли са ,прависти ли са или брутални пладнешки бандити в полза на фиска ?
    Ето и сега г-н Тодоров как ги мисли !? И правилно питат тук във форума. - " Какво е виновна колата ? "
    Има парадоксални решения , допълнения и поправки на ЗДП. Първото и най важното правило при юристите трябва да бъде това, датиращо още от римско време. НОН БИС ИН ИДЕМ !!! Т.е. два пъти не трябва да се наказва за едно и също нещо !!!
    Ако човекът употребавя наркотици или алкохол /упойващо средство/ трябва той да бъде наказан - жестоко , но справедливо с едно наказание !!! Ако след наложееното му ПЪРВО наказание убиецът Семерджиев , БЕШЕ ОСЪДЕН И ВКАРАН В ЗАТВОРА нямаше да извърши това убийство. Кой е виновен ? Законът , тъпият закон измислен от пишман юристи и НАЙ-ВЕЧЕ действения КОНТРОЛ !! Колата няма вина !! Тя се управлява от човек .
    За нарушение на ПДП биват налагани глупави административни наказания - ПО НЯКОЛКО НА БРОЙ , а за АДМИНИСТРАТИВНО НАРУШЕНИЕ / винетка, застраховка данък / се налагат до ТРИ и по-вече наказания , касаещи ПДП, независимо, че шофьорът е перфектен водач.
    И най-странното е, че нарушителят не бива УВЕДОМЕН СВОЕВРЕМЕННО И САНКЦИОНИРАН !! Той не е задължително да е умишлен нарушител – може и се случва да е неволен !!! Чака се и се дебне да извърши някакво друго нарушение на ПДП, за да му се "съдере кожата !! Или накратко - държавните органи не искат да вк
  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.