Last news in Fakti

9 Август, 2022 13:00 1 329 26

Тома Биков: НС приключи бързо поради политическата неграмотност

  • нс-
  • тома биков-
  • политическа система

Ако има добра новина, то тя е, че политическата логика и правилата на политиката са безотказни – те изхвърлят от властта всеки, който не е подготвен и не се съобразява с тях, коментира той

Тома Биков: НС приключи бързо поради политическата неграмотност  - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бързият край на 47-ото народно събрание задълбочи политическата криза, в която се намира страната от пролетта на миналата година. Сам по себе си, фактът, че този парламент беше изчерпан на седмия месец от учредяването си, говори достатъчно за ниската му политическа ефективност. Добре би било да си дадем сметка за причините, които превърнаха 47-ото Народно събрание в неуспешно и да не се успокояваме с мантри от типа на „промяната се случва трудно” и „това е само малка крачка към голямата промяна”.

На първо място, още в първите си дни този парламент загуби основната си цел, а тя беше трайно решаване на политическата криза и стабилизиране на политическата система. Единствено постигането на тази цел гарантираше, че управлението постепенно ще започне да решава останалите кризи и ще започне да отговаря на предизвикателствата пред българското общество. Вместо да се опита да успокои страстите и дори да приобщи опозицията към взимането на стратегически решения, управляващото мнозинство даде ясен знак за неадекватност като за пръв път в новата ни история, остави опозиционните партии без нито едно председателско място в парламентарните комисии.

Това не беше някаква стратегия, а демонстрация на политическа неграмотност и липса на каквато и да било политическа култура. Голяма част от депутатите от управляващото мнозинство, така и не разбраха, че председателските места в комисиите не са нито пагони, нито институционални украшения, а възможност да споделиш отговорността за управлението, с хора и партии, които иначе не харесваш. Вместо това, парламентарните групи на управляващите партии, решиха да изолират тотално опозицията, като без да знаят поеха сами цялата отговорност за управлението в ситуация, която изискваше споделяне на отговорността.

Отделям толкова внимание на председателските места в парламентарните комисии, защото първият извод, който трябва да си направим е, че решаването на една политическа криза се случва преди всичко в парламента и изисква поне минимална политическа грамотност. И трябва да знаем, че за тежкия дефицит на политическа грамотност в лагера на вече бившите управляващи, нямат вина нито опозицията, нито мафията, нито международното положение. Вина имат най-вече лидерите на четирите формации, които до един си мислеха, че управлението е удоволствие, което може да се случва между другото.

Вторият симптом за неефективност на 47-ото народно събрание е скромната му законодателна дейност. За това голяма вина носи и правителството на Кирил Петков, което така и не влезе в нормален ритъм на работа по отношение на предложенията за законодателни промени. Като изключим закона за бюджета, единственият закон, който имаше някаква относителна важност беше свързан със закриването на Специализирания съд и Специализираната прокуратура. Няколко месеца след този „грандиозен успех”, Конституционният съд обяви за противоконституционни част от текстовете на приетия закон. Това говори достатъчно за качеството на работа в Министерството на правосъдието, което беше вносител.

Решението на Конституционния съд беше и атестат за юридическата мисъл в управляващото мнозинство, което в зала, с лозунги и мантри защитаваше противоконституционните текстове. Впрочем, към това трябва да се прибави и противоконституционния избор на председател на КЕВР. Решение, което за малко не блокира напълно и без това намиращата се в тежко състояние енергетика. Извън тези по известни казуси, в парламента практически липсваше законодателна дейност. Последното означава, че ако е имало някаква промяна, то тя е била само на думи. Защото ако наистина имаше каквито и да било реформи, то трябваше да има и редица приети закони. Към законодателната дейност единствено можем да прибавим актуализацията на бюджета, при която финансовият министър Асен Василев беше бламиран и тя беше написана и приета от опозицията. Подобен феномен се случи за пръв път в новата ни демократична история.

Третият симптом за неадекватността на последния парламент се вижда във факта, че управляващото мнозинство, така и не успя да се обедини около нито една стратегическа тема. Като се започне от декларацията за войната в Украйна, мине се през приемането на френското предложение за започване на преговори между ЕС и Република Северна Македония и Албания и се стигне до модернизацията на българската армия, стратегическите решения бяха приемани с помощта на опозиционните ГЕРБ и ДПС и въпреки волята на управляващата БСП, а понякога на БСП и ИТН. Този факт показва, че коалицията е била конструирана единствено върху актуалната политическа конюнктура към декември 2021 година и е оставила извън себе си каквито и да било идейни и трайни сходства между коалиционните партньори. Казано накратко – партньорите се бяха разбрали, какво ще правят днес, но не се бяха разбрали, какво ще правят утре. И когато утре стана днес, управленската формула се пропука и се срина за няколко дни.

Тези изводи са важни, защото по всичко личи, че голяма част от партиите, които участваха в този зрелищен провал, очевидно не си дават сметка за него. Да отчиташ успехи, след като си паднал на седмия месец, означава, че не си в състояние да правиш разлика между победа и загуба. Изграждането на фалшиви конструкции от обяснения за собствените ти неуспехи, които включват заговор на мафията, на Путин и на дежурните ГЕРБ и ДПС, а изключват каквито и да било собствени грешки и недостатъци, предполагат липса на елементарна самокритичност и самоосъзнаване. Последното не води към никакъв оптимизъм по отношение на поведението на някои субекти и в следващия парламент. Подобен подход и неосъзнаване на собствените провали, показва генерална повърхностност, невъзможност за сложно мислене и изобщо цялостна политическа неподготвеност. Едва ли тези дефицити, които при определени политически субекти започват да се превръщат от спорадични в хронични, могат да бъдат преодоляни в рамките на предизборната кампания.

Ако има добра новина, то тя е, че политическата логика и правилата на политиката са безотказни – те изхвърлят от властта всеки, който не е подготвен и не се съобразява с тях. Единственото, което ни остава е да се надяваме, че в 48-ото народно събрание ще има критична маса от подготвени хора, които да зададат грамотна формула на управление, която да сложи край на политическата нестабилност и да започне да решава огромните проблеми пред българското общество.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    26 8 Отговор
    НС прикючи бързо, защото беше разтурено от българската мафия и господарите й в Кремъл. Маските на ИТН и Възраждане паднаха и всеки нормален българин видя, че те гласуваха единно със създателите си от ДС и КГБ ГЕРб-ДПС
  • 2 Оффф

    35 5 Отговор
    Един работлив лакей , не го свърта докато не излее поредната си кофа с помия ! Злобно , злорадо и фалшиво същество , и то политик го играе ! Резил пълен !

    Коментиран от #3

  • 3 реррр

    4 16 Отговор

    До коментар #2 от "Оффф":

    Апа тия от подмяната и дай България са много свет ....... ИЗБОРНА АКТИВНОСТ НА 2РИ - 10% ПРЕКОСИЛИ
  • 4 Спри се ,

    19 3 Отговор
    бе , най - после ! Ще се удавиш в собствените си храчки !
  • 5 БГ светлина

    18 5 Отговор
    Вярно е, че от ПП не са обиграни политици и те се подхлъзгаха на динените кори, които им подлагаха ГЕРБ-ДПС с отговори на хиляди безсмислени въпроси, с разискване теми, кото не са преоритет за България, но пък блокираха и почти спряха бързи реформи в сектор правосъдие . Освен това ПП не изметоха кремълските гербераско-депесарски бушони най-вече в сектор енергетика. Но за него пък отговааряше министър от съучастника им ИТН.
    България продължава да е държава, превзета от мафията. Но.....все пак промяна започна
  • 6 Политически номад

    13 1 Отговор
    Интерсчия
  • 7 Тома

    17 2 Отговор
    Не може всички да са грамотни като бичето завършил актьорско майсторство в свободния университет след като си е платил и за чеп не става камо ли за актьор

    Коментиран от #15

  • 8 Студопор

    3 13 Отговор
    Не знам дали на някой му направи впечатление, че най-негодното ни НС в съвременната история (47-мото), беше оглавено от хора, завършили Харвард. Лично според мен, това трябва да ни е за урок и следващият път, когато дойдат възпитаници на чуждестранни университети, които не са прекарали и 5 години на родна земя, трябва да ги изритаме, а не да ги сложим на чело на управлението.

    Коментиран от #13

  • 9 същиот идЭот,15.07.2014 :))

    5 0 Отговор
    Същият Борисов, който през 2009 година назначи Йовчев за шеф на ДАНС. Значи, според вътрешния министър до 2011 година всичко в КТБ е било наред и изведнъж през 2011 година банката започнала да се източва от касиерката и главната счетоводителка. Защо точно през 2011 година? Ами, защото през 2011 година Йовчев подаде оставка като шеф на ДАНС заради изтеклите записи „Мишо Бирата”. Сигурно ако беше останал шеф на службата, която би трябвало да следи подобни процеси, сега и КТБ щеше да е сита и депозитите на вложителите цели.
  • 10 Бамбука

    8 0 Отговор
    Преди много време имаше играчка жаба с пружина. Навиваш я и тя подскача и кряка. И преди, и сега децата, а възрастните и се радват.
  • 11 А ТИ Драги...!

    15 0 Отговор
    Приключи най-бързо...!От прекалено старание да си подлога-,,Номер-1" на силните на деня,които и да са те...!
  • 12 Антигербер

    11 0 Отговор
    Боко рапона пак ще реве под снега!
  • 13 ТОЧНО ТАКА...!

    12 1 Отговор

    До коментар #8 от "Студопор":

    Трябва да назначаваме за управници на страната ни,само кадри завършили Килийната Магнаурска Школа -СимеоноФо...!Пример-Буцката + Каскет Каскетатуров...!!!
  • 14 4рррр

    17 1 Отговор
    Цялата политическа неграмотност е в ГЕРБ и тиквата
  • 15 Зеления...

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "Тома":

    ...поне става за актьор и професионален комик...!Даже самият Путин каза,че е много добър актьор и комик...!А Бичето,дори и за това не става...
  • 16 Деница с дебелата гъ.....ца

    15 0 Отговор
    Политическата пр0€титка Томка Бикова се изказва толкова неподготвена, както и последният и за сега кумир Тиквоций Едно! Такъв цирк няма никъде!!!
  • 17 Един

    9 1 Отговор
    Избори 2022
    ПП - 30%
    герб - 15%
    Говори си, не ми пречиш...:)

    Коментиран от #20

  • 18 Ами да

    3 0 Отговор
    Точно това е политически неграмотно, или по-скоро злонамерено! Нашата политическа система не изхвърля никой, който веднъж се е добрал до властта. Защото това е власт на несменяемите партийни върхушки. Трябва радикална промяна. Реална власт на избирателите, крайна мандатност във всички държавни власти и истинско разделение на властите. За 32 години партиите показаха какво могат и искат - да се краде. Програмите им са демагогия. Наложителни са избори за държавни власти без участие на партиите. Напълно възможно е, но не го позволявате. За сега.
  • 19 Тома

    6 0 Отговор
    Още ли вярваш на Винету? А спри се вече! Пази си нервите.
  • 20 Бъркаш

    3 8 Отговор

    До коментар #17 от "Един":

    ПП 3.9 ДБ 2 ГЕРБ 10 Възраждане 40 и ще ви отвее каде се гласите ве джендари продажни
  • 21 1111

    6 0 Отговор
    ПРОДАЖНА КАЛИНКА НЕКАДЪРЕН В НИЩО ОСВЕН В ИНТРИГИТЕ ЗАТОВА Е И ПОДЛОГА НА ББ И МАФИЯТА
  • 22 Циник

    2 0 Отговор
    Биков, кофти човек си, уви. Може и в част от това, което казваш, да има доза истина ама това не отменя действителноста, а именно, че ти си гaдняр.
  • 23 Наблюдател

    0 0 Отговор
    "Бързият край на 47-ото народно събрание" е поредната илюстрация за трайния упадък на политическата система в България. Нещо като агония ама дълга.
  • 24 бсфн

    3 0 Отговор
    Каква грамотност очаква народа от гербераски карикатурист,правил карикатури с мутрата после държи мутрата под шлифера тома еврейчето го може биков
  • 25 Колкото и да ми е неприятно

    1 1 Отговор
    лицето Биков, което преди няколко години хвърляше изявления, че Борисов ще е първият български премиер, който ще влезе в затвора, в случая е прав.
  • 26 Много точно

    2 0 Отговор
    Както винаги -много точен анализ от Биков.