21 Август, 2022 16:00 4 174 58

Отминава ли времето на национал-популистите в България

  • българия-
  • популисти

Причините за упадъка на популистките формации в България са по-дълбоки от нарцисизма на техните лидери: тъй нареченият национал-патриотизъм няма позитивна програма, а е спектър от разнообразни форми на протестен вот

Отминава ли времето на национал-популистите в България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Само на мен ли ми се струва, че национал-популистката вълна попремина? Ще кажете, че приемам желанията си за реалност, но все пак огледайте се. Къде са баниците, които месеха лидерки, потурите на политици, въртящи чевермета? Засега не се задава някаква глобална лудост от типа на Истанбулската конвенция, която нашите опълченци да спрат с телата си, а да се играе втори път въстанието срещу ковид ваксини и маски май ще дойде малко пародия. Културната война около „Македонияяяя“ също позаглъхна и призивите на ВМРО за подновяване на абсурдното вето не привличат клиенти. Оказа се, че историците ще работят бавно и славно по темите, ние ще се мъчим да преодолеем омразите, които породихме в региона, а цялата работа слабо касае живота на отделния българин.

Много патриотични "сергии"

От друга страна поне половината от регистрираните за изборите партии се определят като национал-консервативни, защитават ограбения народ, обещават реванш над системата, възход, българско Рисорджименто, пряка демокрация и (това специално ме впечатли!) се борят за истината, от която ни лишава политическата класа. Нюансите на дясното се преливат от проевропейския популизъм на КОД (Консервативно обединение на десницата) до фашизоидния антиевропеизъм на БНС (Български национален съюз). За националисти се обявяват, колкото и странно да звучи това от логическа гледна точка, дори партии като „Русофили за възраждане на отечеството“. Вероятно ще вникнем в този парадокс като си припомним, че един от техните председатели дойде от международната славянска община „Перун", а преди години безсмъртният Йоло Денев създаде дясното движение Тангра-Танакра. И така виждаме как в небето славянското ляво божество се сражава с дясното прабългарско.

От години се наблюдава един национал-консерватизъм на пенсионираните военни, които някои презрително наричат „зелените чорапи“. Понякога той се люшка към младостта на тези хора, прекарана в редиците на славния Варшавски договор; понякога просто им се иска да командват „мирно - равнис!" на обществото. Но и тази идеология съдържа логическо противоречие. Каква традиция да пази армията, която е по определение една модерна институция? Да облечем войниците с цървули и ямурлуци, наместо бойни учения да вием хора и ръченици? Особено нелепа става русофилията на подобни образувания в момента, в който откъм Кремъл към нас насочват ядрени ракети, а някои зелени чорапи заявяват, че са готови предварващо да размахат бялото знаме.

Различни форми на протестен вот

Не ми се струва, че множенето на патриотичните сергии ще им донесе успех, както не носи успех на продавачите, когато всички да изкарват една и съща стока. Дали заради злощастния опит на Обединени патриоти, които понесоха негативите на борисовото управление, днес всичките тези формации бягат една от друга като от огън. Не се събраха ИТН и ВМРО дори и под прикритието на димката Македония; „Възраждане“ си правят сами социологически сондажи и им вярват, че са първи; г-н Цветанов пък честно и почтено се отказа да участва в изборите. Основната причина за този разпад, според мен, не е само в нарцисизъма на лидерите, а в нещо много по-дълбоко: така нареченият национал-патриотизъм няма позитивна програма, той е спектър от разнообразни форми на протестен вот.

Така ще разберем защо под патриотичната шапка намираме съвсем противоположни политически заявки. Обществото ни е модерно, но ние не сме доволни от живота си, защото модерността ни е обещала повече – значи, хайде назад към традицията. Живеем в условията на либерална демокрация, но не се чувстваме добре – значи хайде да върнем Живковата България, ако не и направо режима на Борис III. По този начин ще разберем съчетанието на консервативни заявки с революционни призиви: лайтмотивът е „не, та не!"

Вземете току-що регистрираната за изборите коалиция „Български дух и традиции“. В програмата на партия „Нация“, която е в състава ѝ, наред с излизането от ЕС и НАТО, четем: Забрана за въвеждане на 5G технология, химическа кастрация за педофили и изнасилвачи, гарантиране на правото за притежаване на оръжие. Последното може и да го е имало в някои епохи, но какво общо имат 5G технологиите и химическата кастрация с българския дух и традиция, не мога да си представя. Просто става дума за мощна трансгресия – отхвърлят се всичките норми, с които живеем. Впрочем защо не са заедно с „Възраждане“, които също се борят против ковид-ваксините, не става ясно. Дали пък г-н Костадинов не си е купил телефон с 5G покритие?

Три формации, според социолозите, имат шанс да попаднат в следващия парламент: всички те представят своя протестен (т. е. деструктивен) вот като прагматичен. „Възраждане“ продава именно така своята проруска позиция – ами ще правим каквото ни изнася, няма да слушаме Брюксел и Вашингтон. Много хора разбират колко абсурдно е това да се отказваш от могъщи съюзници и да се впускаш в глобалната патаклама, когато си малка и бедна страна. Други обаче виждат в тази партия най-последователното „не“ и посредством вота си за нея смятат да си отмъстят на партиите, на живота си, на държавата си. Най-протестното очевидно е да застанеш оттатък, на страната на врага.

Много от избирателите на ИТН се преляха към „Възраждане“, разочаровани от фейсбук божеството, което така и не ги удостои с един концерт и да ги просълзи с „Облаче ле, бяло“. Думата, която там идеолозите използват, е „практично". Как ще постъпят с газа? Ами практично. Т.е. няма да ви кажем, вие слушайте песента.

Националисти се правят на прагматици

Накрая партията на г-н Янев „Български възход“ доведе енигматиката на националния егоизъм до съвършенство. Как ще постъпи в тази ситуация? Няма да ни каже преди да го изберем. Ще провери параметрите, ще назначи експерти, ще следва българския интерес. Предишните управляващи са ужасни, но ако го налага интересът - ще се събере с тях. С "Газпром" са допуснати фатални грешки, но какво точно ще направи генерал Янев, ще зависи от обстоятелствата, въпросът е да бъде някак на терсене. За това пък човекът роди оригинална глупост за това, че църквата, синдикатите и БАН ще отговарят за репутацията на депутатите. Абе да можеше и той да изпее едно „Облаче ле, бяло“ щеше да е перфектно.

Вижте колко е абсурдно: националистите, традиционни идеолози и войнолюбци от последните два века, позират като прагматици. Посланието: само да не е така както е, само да бъдем ние начело.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 59 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сила

    17 55 Отговор
    БУЛГАР , БУЛГАР.......МАШАЛЛАХ АФЕРИМ патрЕотар ефенди Шкембе воевода и сие

    Коментиран от #46

  • 2 КОТарАК

    58 10 Отговор
    тука няма никакви патриотични партии , няма ляво , няма дясно ...всичко е за държавната софра-да папаме 4 години и след нас потоп
  • 3 Ще ви се

    112 14 Отговор
    Напротив либераст-популистката вЪлна попремина. Тепърва идват ниционално-патриотичните такива които ще изметат тумора в България, като в Унгария - соросовите медии и НПО-та
  • 4 да де

    114 14 Отговор
    Поредния тюрлю гювеч от DW публикуван само за да ни кажат колко е лошо българите да са националисти и да държат на българското.
  • 5 Племе

    5 18 Отговор
    откачен !
  • 6 а ти, дето

    42 4 Отговор
    ти се струва, кой си? Име имаш ли да застанеш зад него
  • 7 Няма ляво няма дясно

    35 1 Отговор
    Има само- кради бясно.
  • 8 Българка

    29 79 Отговор
    Нито ИТН, нито Възраждане, нито Български възход, въпреки красивите си за България имена не защитават български национални каузи и интереси. Те защитават определено руските интереси
    Българи, мислете на 02.10 за кого гласувате. Не позволявайте МАФИЯТА, КОЯТО Е С КРЕМЪЛСКИ КОРЕНИ ОТНОВО ДА СЕ ВЪРНЕ НА ВЛАСТ.

    Коментиран от #13, #17, #54

  • 9 Аре

    72 14 Отговор
    Дойчо, аре да видим коя песен ще запеете след изборите при победа на Възраждане.

    Коментиран от #50

  • 10 Копейка - Она утонула !

    14 51 Отговор
    Отлива от вЪизродените "патриоти " е показателен . :)))
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Тепърва започва!

    67 5 Отговор
    И евро-джендърите с техните фалшиви ценности място в България няма да намерят!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 националист номер едно

    10 45 Отговор
    Веднага след изборите МВРО, Фъшака и Усраждане ще правят извън парламентарна коалиция.
  • 15 Абсурдистан

    20 4 Отговор
    Колкото е по-голяма и неизпълнима лъжата, толкова помече овчедушеци вярват и гласуват!
  • 16 Токсик

    54 5 Отговор
    Няма ляво, няма дясно, няма център, в криза като днешната и тези които предстоят е важно само кой е с братята руснаци и милее за България и кой е подържа терористичния алианс на НАТО и фашистите от Украйна и Европа! Тюрлюгювеччът на предишното профашистко правителство го доказа! Доказва го и неофашистката пропаганда на Дойче Зеле!

    Коментиран от #31, #51

  • 17 Заблуда

    39 1 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    Хаха, какви "национални каузи и интереси" са в малката ви глава е повече от любопитно... Нека да позная. ."да влезем в Шенген и да приемем еврото" ... И после ? И какви "руски" интереси говорите в бивша държава на която и снасят законите от Брюксел, а нейните уж първи мъже са привиквани на оперативки в чуждата столица всяка седмица. За едно е прав авторът на статията обаче...В тези условия на липса на държавен суверенитет, национализмът изглежда доста фарсово.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Анонимен

    9 3 Отговор
    Някои турци и те имат тежки думи. Но зависи, кой и на кого. А да го кажат на някой друг, но го Казват на будалата... Вие едно врвме българите нали ходихте в София да викате.. Турците в Турция... И то бе, комлю, вие много работите и сте много заможни, и веднага последва репликата.. Има българи са израснали в турски села и обекновените българи не само тогава, а някои, никога не са ходили в София. Карай да върви. Но да го кажат на дс дпс, а не на невинни хора.
  • 21 Телевизия Бобов дол

    12 2 Отговор
    Не не е отминало времето им , просто хората вече се умориха от хвърляне от една крайност в друга !
  • 22 Избирател

    44 1 Отговор
    "за подновяване на абсурдното вето"

    До тук четох и ме стана ясно какви интереси защитава поредния анонимен автор - определено не са интересите на България.

    До колкото разбирам мъчи са да ни убеди че всички други партии са "маскари" и само ПП и ДБ са верните партии - може и ГЕРБ - важно е да са соросоиди и друго не се гледа.
  • 23 Гнусното Зеле

    38 1 Отговор
    Ще отмине ли времето на гнусар-зелевизма? Никога, защото за най-гнусната пропаганда, явно плащат най-добре. А къде да се намерят по-големи гнусари от зелето? Няма. В Зелето са най-гнусните и готови на всичко за кинтаци. Когато имаме гнусни политици в гнусни времена се създава едно бунище, където прогнилите зелеви листа се чувстват като у дома си
  • 24 Анонимен

    21 1 Отговор
    Просто е. Да се вземат хубавите неща от Русия и Запада. Не всичко е било зле при соца и не всичко е ок в запада. Те западняците са с друг манталитет. По близо българина е до Турция. Ограничени хора от балкана. В Турция, в автобуса, мъжете не стоят с жените си. Не трябва да говориш с чужд мъж. Първобитно обшинен строй ни върнаха в БГ.
  • 25 Мнение

    39 5 Отговор
    Кой е написал тази боза?DW ли ще ни учи на патриотизъм?Оплюли са всичко българско и родно...
    Пресъхна им Рейн след клевети по адрес на България.
  • 26 Анонимен

    0 27 Отговор
    Българите с дълги панталони при 38° С. Да не им види някой сакън на жена му краката, а са с висше, дирейтор, а тий пипал на младите gar дите им. Българите са притопени, истини. Мъжа може да се вее червата, но жената не и ми говорите за Европа. За ЕС сме хора със съвременни мисли. Не от сега, а от както сне се родили, 1960. То трябва да ти идва отвътре за Запада, а не главата ти да е на ляво, а тялото на дясно и обратно.
  • 27 АУУУУУ

    15 2 Отговор
    ИЗОБЩО ЕДИН "ПАТРИОТИЧЕН" ТЮРЛЮ-ГЮВЕЧ .......ХА ХА ХА
  • 28 Анонимен

    6 1 Отговор
    На бб съм му ушила едни шалвани, не зная в Бання, на кой адрес да му ги изпраря по Еконт.
  • 29 България

    17 5 Отговор
    Не може да има "интереси", още по малко "национални" в рамките на наднационалната организация ЕС. Може да има някакви битови интереси и временни материални нужди, но дотам. Важните, стратегически решения за развитието на нашата територия не се вземат в София и това се вижда с просто око. От тази гледна точка е без абсолютно никакво значение, кой за какъв се бил обявил и кой щял да "управлява". Не управлява този който избираме, управлява Брюксел чрез своите директиви и регламенти, съгласно договорите на ЕС.
  • 30 ЧУЙ ЧУЙ

    1 17 Отговор
    .....зарежи ги тия националпанасоници....мижава работа.....лазури маргинали😡излизане ОТ ЕС и НАТО ...и отиваме НА....х...👇
  • 31 Дика

    14 6 Отговор

    До коментар #16 от "Токсик":

    Аз братя руснаци нямам, сестро. Нито пък американци.

    Коментиран от #36, #40

  • 32 Бъдеще

    27 4 Отговор
    Ако България беше просперираща, или поне уредена държава, бих се съгласил със статията. Обаче годините прекарани с "могъщите ни съюзници" затриха тая държава. Пътища, енергетика, пенсии, заплати, административни услуги, здравеопазване.... всичко е около нулата! Да не говорим за най-големия проблем, ДЕМОГРАФСКАТА КРИЗА!!! И всичко това благодарение на послушковците от последните 30 години...

    Е, за кого да гласуваме сега? Пак за същите ли??? Да правиш едно и също, и да очакваш различни резултати, е пълна идиотия!
  • 33 свидетел

    23 1 Отговор
    ДВ, не е отминало , а сега идва. моментът е такъв, че национализмът се възражда , за да противоктои на олигархичния либерализъм. не харесвам нашия копейкин , но с две ръце ще гласувам за него, против прикритите глобалистки шпиони ДБ, ПП....и останалите безродници.
  • 34 всяка жаба да си знае гьола

    24 2 Отговор
    Аре фаши. пардон, немската вълна у немско. Аре, янките отвъд океана. Аре, Сорос и компания в киреча. Ний, прабългарите, да останем да си оправим държавицата, бе!!!!
  • 35 DW дежурните Лъжци и маниполатори!!

    18 1 Отговор
    Пропускате най важните Пополисти на политическия хоризонт!! ГЕРБ?? По Голями пополисти от тях няма, водач Нарцис техния Пополизъм се изроди до степен Нагли лъжи и Нагли обещания, само и само да се доберат до власт! Наплюхте Янев, ИТН, Възраждане! И някой дребни риби, както и "зелените чорапи!!
  • 36 Един от всички

    13 1 Отговор

    До коментар #31 от "Дика":

    Ти нямаш, ама ние имаме! Идва часът, бавно, но сигурно....
  • 37 Малчо

    11 1 Отговор
    Рано е, още е много рано. Навън е топло, има храна, хората още могат да си плащат сметките. С нетърпение чакам зимата. Наказателните отряди, дали могат да минат за пратриотизъм? Само питам от любопитство.
  • 38 Колко са по "могъщи съюзниците ни" DW

    21 1 Отговор
    Толкова повече ни Дерат кожите, последните 32год са огледало на това Дране!! Останахме си най бедни в ЕС и НАТО, Бедните в България станаха по бедни, богатите станаха по богати, благодарение на "мощните" , ни съзници(началниците които държаха на Власт Борисов и Хиени ГЕРБ) 12години на власт и заробваха авансово държава и Народ, крадоха и Счупиха държавата!! Бедни без "мощни съюзници" по добре, от колкото васали и марионетки на някой!!
  • 39 нннн

    16 1 Отговор
    Кисело зеле през август.
  • 40 Токсик

    23 3 Отговор

    До коментар #31 от "Дика":

    Знам че вие мургавите нямате други братя освен тъмнокожите, но ние българите -Да. Руснаците са наши кръвни братя и нищо не е в състояние да прекъсне тази наша кръвна връзка и да промени историята!

    Коментиран от #49

  • 41 Еро

    22 3 Отговор
    Гнусна либерална статия
  • 42 смях

    20 3 Отговор
    Ако дойде Копейкин на власт безспорно ще разбута пластовете. На някой НПО-та ще духне под опашката и ще ги запрати извън държавата. Някои хора изпадат в паника само при споменаването на копейката. Затова ще дам гласа си за Копейкин и ще чакам промяната за която ни лъгаха досега.
  • 43 Охо-бохо

    21 2 Отговор
    Не отминава! Времето на националистите предстои!
  • 44 Мдааам

    17 2 Отговор
    Eстествено, Ивайло Дичев в писание за Дойче веле.

    Ами не, г-н Дичев. Бъркаш. Ама мегаломанията ти пречи да прочетеш нещо странично. Например, Франсис Фукуяма, който дава доста сносно обяснение на ставащото и за същността на тези ператии. Не виждам защо да те просвещавам, но все пак ще ти кажа, че те не са национал-популистки.
    Преодолей горделивата си самодостатъчност и прочети Фукуяма. Ако можеш да четеш на английски разбира се.
  • 45 Зевзека

    19 2 Отговор
    Видях Дойче веле и изобщо не прочетох статията. Ще ме простите, но при толкова пропаганда гледам да филтрирам това, което със сигурност е пропаганда. Приятен ден
  • 46 ДВ ПРОПАГАНДА 🐑😷🐑😷🐑😷

    20 3 Отговор

    До коментар #1 от "сила":



    Целта на статията НЕ е информативна, а МАНИПУЛАТИВНА и ПРОПАГАНДНА. Социален инженеринг е това. Интелигентните не се връзват на такива неща, защото могат да мислят сами и ги виждат.




  • 47 антитерорист

    11 2 Отговор
    Награда за всеки терорист служител на ДВ, който да бъде заклан.
  • 48 Националисти, ама руски, са тия мекерета

    2 7 Отговор
    Типичен пример са Израждане на варненския црвул Копейката и Восхода на Зелен чорап Янев, останалите са безвредни кресльовци...
  • 49 Слава на Украйна, слава на героите!

    2 10 Отговор

    До коментар #40 от "Токсик":

    Какви кръвни братя с тия монголо-варяжки тикви като руснаците, бре прозд рубладжия?
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Лея13

    0 7 Отговор

    До коментар #16 от "Токсик":

    Никакви братя не са ни тия руснаци! Ама никакви.Винаги са ни използвали и са гледали на нас като на просяци,плебеи,като на много по долно качество от тях.Какви "братя" са ми тези.Икономическото и морално джуже Русия по далеч от нас!
  • 52 Мистер Фик

    1 1 Отговор
    Да живее Дойче Веле! Дойче веле - БКП! Дружба от векове за векове!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 !Ако САЩ не бяха

    0 0 Отговор
    създали опасност за Русия на територията на Украйна, плюс подкрепата на нацистите, нямаше да има война.
  • 57 г-н Цветанов пък честно и почтено се

    1 0 Отговор
    отказа да участва в изборите.................... ЦЕЦО ГУМЕНКАТА НИТО Е ГОСПОДИН , А Е ДРУГАР КАТО БОЙКО НИТО Е ЧЕСТЕН И ПОЧТЕН ЩОТО Е КРАДЕЦ И ЛЪЖЕЦ И НЕ СЕ Е ОТКАЗАЛ А МУ ЗАБРАНИХА ОТ КОЗЯК ЩОТО С ТЪПОТАТА СИ ДЕСКРИДИТИРА МРЪСНИТЕ ИМ ПЛАНОВЕ !!
  • 58 ИЛИ СЕ ОСЪЗНАЙТЕ ИЛИ НЯМА ДА РАБОТИМ

    1 0 Отговор
    DW НИ БАЛАМОСВА НО АЗ ПЪК НЕ ЧЕТА ГЛУПОСТИТЕ ИМ - ЦЯЛ ФЕРМАН ! ПРЕ4З ТОВА ВРЕМЕ ДЕСИ БАНОВА ПЛЕВЕНДУРСКА ИНТЕРВЮИРА ОЛЕСЯ ИЛЕСЧУК - ПОСЛАНИКА НИ ОТ УКРИЯ !