Last news in Fakti

24 Август, 2022 09:06 3 280 41

Вера Иванова пред ФАКТИ: Тежко болните деца не умират от уврежданията си, а умират от политиките на държавата

  • вера-
  • иванова-
  • системата ни убива-
  • мая-
  • манолова

Вкарвайки нашия протест вътре в парламента, нещата би трябвало да са други, казва тя

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вера Иванова от „Системата ни убива” влиза в лидерската битка за 25 МИР в София. Майките на деца с увреждания ще участват в изборите на 2 октомври редом с Мая Манолова. Те ще са част от гражданската квота в листите на „Изправи се, България”. Преди дни от Националната гражданска инициатива (НГИ) обявиха официално, че влизат в политиката. И премахнаха символично палатковия лагер, изграден преди няколко години в т.нар. „триъгълник на властта”. Ето какво сподели по темата пред ФАКТИ Вера Иванова.

- Г-жо Иванова, вие сте едно от най-разпознаваемите лица на „Системата ни убива“. Какво ви накара да потърсите Мая Манолова и да се влеете в листата на „Изправи се България“ за изборите?
- Аз съм председател на гражданската инициатива „Системата ни убива“ и организатор на всички протести в София в защита на нашите цели. Говоря за последните 10 години. Ние се борим за реформи, за права за децата и хората с увреждания, за децата сираци, за неправомерно отнетите деца, за пенсионерите, бедните и т.н. Подписът ми седи в ПЛАНА ЗА ДЕЙСТВИЕ за промени и реформи на политиките за хората с увреждания. Участвам и съм участвала в работните групи за промените. Но това, което ни провокира след толкова години да сменим формата, е това, че ние разбрахме, че каквото и да постигнем като крачка напред през натиск или с наши протести, всеки следващ, който влезе във властта, го неглижира или орязва. За нас, от „Системата ни убива“, основната ни цел е това да гарантираме живота на нашите деца, когато нас ни няма. Осъзнавайки през тези 10 години, че правото на живот не сме го постигнали, разбрахме, че трябва да направим нещо.
Трябва да кажа, че във всичките тези години ние никога не сме били сами. До нас имаше хора, човеци. С нас имаше експерти, икономисти, юристи, хора с каузи и големи сърца и души. Точно такива хора липсват в парламента. Седем месеца протести зад Народното събрание, две години пред парламента, денонощни палаткови лагери… И всеки път срещахме безразличието в погледа от хората на властта. Затова искаме да внесем една нова опция в парламента. Да внесем надежда за хората отвън!
Смятам, че ние сме доказали, че можем да работим и да надигаме глас в полза на хората и техните невидими, но болезнени проблеми. Можем да се справим. Вярваме силно в това. Ние сме ги изживели тези проблеми във всяка една система – съдебна, здравна, социална, образователна... Точно това е нещото, което липсва в парламента.

- И защо за тези избори точно се решихте…
- В „Изправи се България“ ние сме гражданска листа. Ние предложихме тази листа на г-жа Манолова, защото не смятаме да правим партия. Просто нашата кауза е много надпартийна. Тя е чисто човешка. Това го решихме преди 10 дни, че трябва да сменим посоката. А защо с Мая Манолова? Защото я познаваме и защото тя нито веднъж не обърна глава от нашата борба. Познава проблемите ни безкрайно добре. Тя беше с нас в палатките всекидневно.

- В тази листа има какви хора…
- Вътре има юристи, икономисти, експерти, хора с каузи. Все хора, които могат да променят нещата и са готови на саможертва.

- Това не е първото ви политическо предизвикателство. От “Да, България” също са ви предлагали депутатски места преди време?
- Да, така е. И тогава отказахме. Всъщност, много партии са ни предлагали, но ние отказвахме. Ние винаги сме вървели срещу това. Още повече, че от „Да, България“ имаме и огромно разочарование. Първи излезнахме на протест за оставката на Борисов. Още март 2020 г. с палатки и денонощен протест. После дойдоха партиите, а ние останахме година след тях. И какво стана? Нищо не се случи. Дойдоха новите, с уж хора от протестите. 99% от тях не сме ги виждали по протестите. Но понеже ние бяхме там, поне да бяха показали елементарно уважение. Никой от тях не дойде при нас, при палатките, за да каже: „Вие, майки, какво правите тук още!?“. Никой!

- Защо махнахте палатката пред Министерски съвет преди дни…
- За да я вкараме символично в Народното събрание. Вкарвайки нашия протест вътре в парламента, нещата могат да станат други. Това е нашата цел. Помните, че имаше бити младежи по протестите. Ние им помагахме на тези младежи. Това, което представяше новата власт, не е така.

- Кои други партии са ви предлагали места в парламента…
- По-скоро няма партия, която да не ни е предлагала. Но лошото е това, че за изминалата година и половина в парламента децата и хора с увреждания не се споменаваха. По време на гласуването на бюджета тръгнахме да влизаме с натиск в Народното събрание, когато една майка реши да остави порасналото си дете на грижата на депутатите. Иначе как да разберат, че Гого (б.р.-така се казва детето) не може да оцелее със 170 лева пенсия на месец. Какво стана ли? Не пуснаха Гого. Това е скандално! Скандално беше и че „социална експертка“ на "Да, България", която покрай каузите на нашите протести започна да се занимава с деца с увреждания, направи сайтове, кампании и печелеше пари, ни изблъска на вратата. Аз я попитах, защо гласува срещу живота на най-уязвимите??? Тогава „Да България“ гласуваха да не се разглежда законът. БСП се обърнаха също. Текстовете, които те вкараха и защитаваха през 2018 година, сега гласуваха против тях, срещу собствените си текстове.

- Вие протестирате от много години, но тежкият отговор е: „.. и какво от това“. Сега какво очаквате да е различното? Станахте видими, когато се облякохте в черно и тръгнахте с черните знамена...

- Преди да развеем черните знамена и да облечем черните тениски, никой не ни обръщаше внимание. Това е така. Излизахме на национални протести и резултатът бе никакъв. Когато минахме към по-драстични действия, принудихме някои политици да ни чуят. Но всичко това ни коства страшно много.
Вижте, истината у нас е много проста. Тежко болните деца не умират от уврежданията си, а умират от политиките на държавата, които осъждат тях и техните семейства на забрава и смърт. Такова безхаберие го няма никъде. Скоро загубихме още една майка, който почина върху детето си. А то почина дни по-късно, защото не е могло да мръдне от количката си. Когато споделяме тези проблеми пред различните комисии в парламента, срещу нас виждаме хора с празни погледи, хора без чувства. Това е.

---------------------------

Вера Иванова е родена на 28 октомври 1969 година в София. Има икономическо образование. Председател е на Конфедерацията за защита на правата на децата (КЗПД). Активист на Националната гражданска инициатива „Системата ни убива”. Разведена, с две деца.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Колония

    24 9 Отговор
    Бг отдавна се е превърнала във "вражеска държава" за повечето си граждани.
  • 2 лют пипер

    19 6 Отговор
    Кокорчо препоръча на бедните да го фърчипланчат.
  • 3 аре стига вече

    32 7 Отговор
    Може ли да премахнат тая грозна изоставена палатка насред София! Фандъкова сляпа ли е ккаво ли?
  • 4 трясъ

    23 13 Отговор
    В БГ се приемат бежанци,които са подпомагани от данъкоплатците. Бежанци с луксавтомобили. А нуждаещите се българи са отритнати. Българска работа. Къде е Алеко Константинов?!

    Коментиран от #16

  • 5 уродите

    13 15 Отговор
    трябва да се унищожават
  • 6 Според тази,

    41 3 Отговор
    Работещите бедни, пенсионерите с 40 и повече години стаж, но на минимална пенсия, Не са убити от системата, а?
  • 7 Овратен

    35 10 Отговор
    Защо ма краво , Не си доволна че ГЕРБ не управляват вече 2 години ! Нали за това щяхте да се самоубивате !?
  • 8 Коментар

    18 14 Отговор
    Напълно съм съгласен с г-жата!!!
    Но като допълнение към нейното изказване, ще добавя и всички останали по веригата на управлявалата до тук мафия, а именно:

    - "Журналисти" - без огромната помощ на журналята (корумпираните грантополучатели), мафията изобщо нямаше да успее да овладее държавата ни!!!

    - Политолози, Социолози и др подобни агенции, които получават яко субсидии от същата тази мафия!!!

    - Тролове, математици, Мишо (нагласящия изборите) и псевдо експерти кат леля Радка, дето бълват по много от същата тази овладяна пропаганда, навсякъде из медийното пространство, те също участват значително в овладяването на държавата ни от мафията!!!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Овратен

    35 3 Отговор
    Нещастието на деца да се използва за власт и облаги е повече от Отвратително !
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Хайнрих

    24 5 Отговор
    Да си говорим честно, става въпрос за пари, за много пари. Пари които са оправдани в едно развито и богато общество. В нашия случай, за да дадеш на едни трябва да вземеш от други. Това е реалността. Груба, грозна, но това е. На мен не ми стигат парите за основни нужди, как да съчувствам на тези абсолютно безполезни хора? На тия с по 12 чавета? За да има пари за тях, трябва на мен да ми съдерат три кожи от данъци и такси. Всеки гледа мене си. Да ме извинят засегнатите, на така мисля.
  • 13 Киро канадеца

    24 3 Отговор
    Гушнете се с Галева и айде системата ви разбива
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Плюс

    12 4 Отговор

    До коментар #9 от "медицински речник":

    Близка кръвна връзка , на родителите , с цел запазване на богатството, най-често…

    Коментиран от #18

  • 16 на нещастниците като тебе

    3 6 Отговор

    До коментар #4 от "трясъ":

    другите са виновни
  • 17 Тази тарикатка,

    30 4 Отговор
    след като твърди,че системата я убива,защо се стреми да се намести удобно във същата тази убийствена система?
  • 18 медицински речник

    12 2 Отговор

    До коментар #15 от "Плюс":

    Прав сте , инцеста (кръвосмешението) също е една от причините за раждането на деца с вродени уродства. Това е бил голям проблем през вековете , особено в общества живеещи в изолация. През 20 и 21 век все по рядко се появяват деца с дегенеративни проблеми причинени от инцест.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ИВАН

    18 6 Отговор
    НА КОЙТО НЕ МУ ХАРЕСВА ТУК, ДА ЕМИГРИРА! ДЪРЖАВИ ИМА БОЛ!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 4444

    20 1 Отговор
    Отвратителна.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ники

    14 3 Отговор
    Защо тези майки не направиха собствена партия, движение....Защо се залепят за хора, които са в политиката от "100 годнини" и са повече от компрометирани. Може би това няма да е в тяха полза. Истината е, че държавата е абдикирала от задължението си към тях. Логото им е много точно "Системата ни убива"....Трябваще да са сами, защото каузата им си струва да се борят.

    Коментиран от #25, #30

  • 25 4444

    20 3 Отговор

    До коментар #24 от "ники":

    Тези се бориха единствено за парите на Черепа и нищо друго , жалка картинка.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Трябва

    20 0 Отговор
    Тая да си покаже къщата,където живее, имотната декларация и доходите!
  • 30 Българин 🇧🇬

    5 11 Отговор

    До коментар #24 от "ники":

    Мда . Има толкова жестоки коментари срещу трагедията на тези хора под статията , че ме е гнус дори да чукна бутона за реплика ("отговор") в тях .Пък и какво повече да кажа от " Колония "(коментар 1 ) : Бг отдавна се е превърнала във "вражеска държава" за повечето си граждани.

    Коментиран от #31

  • 31 4444

    16 4 Отговор

    До коментар #30 от "Българин 🇧🇬":

    Кухото философстване не помага на никого, нужда имат много хора но не и това същество превърнало се в бухалка на Черепа и олигархията , наистина отвратителна.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Бабикян

    12 1 Отговор
    Тази отдавна драпа да докопа някой сладък пост и парици.

    Коментиран от #38

  • 34 Леле

    6 0 Отговор
    В 25 МИР голяма гъчканица от лидери - Луна, Ицо, Бойко, Корнелия... Костадинов и той, още кого да очакваме
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 редактор в сянка

    4 4 Отговор
    Съчувствам на всяко страдащо човешко същество.
    Но да кажеш, че "тежко болен" не умира от болестите си е логически абсурд.
    А че държавата е мащеха за всеки, освен за партийните номенклатури (те отдвана не са само бесепари , а са на 99% гербери и други подобни), е вярно.
    Но, моля, подбирайте по-добре думите, които разпространявате по медиите.
    Ако се налага, правете им дори своя редакция. Нали затова сте журналисти?
  • 37 Съдбата

    8 2 Отговор
    Тази жена е от началото на протестите и това е единствената истина,тя е троянски кон, обслужва определени интереси и винаги по време на избори бива използвана по предназначение!Тя е пречка да се случат промени в социалното законодателство и това не е случайно! Винаги крие нещо и крои интриги!
  • 38 Съдбата

    5 1 Отговор

    До коментар #33 от "Бабикян":

    Тя е спусната преди всичко за да не могат да се случат промени в системата която тя хули и против която "протестира"!Явно с кандидатура и е дошло времето да и се отплатят за свършеното против хората с увреждания!
  • 39 Това нещо

    4 1 Отговор
    как така на отслабна барем 5 кила, като системата от 10 год. го убива!?
  • 40 Ле, ле !

    2 1 Отговор
    Чета някои от коментарите и се чудя , вие да не се обучавате при Валери Симеонов !? От всички вас , коментиращите , имате ли деца с увреждания и знаете ли какво е да се грижите 24ч.всеки ден, без почивен ден 365 дни в годината, за някой който обичате и знаете че той зависи само от вас !? И ако това е целият ви живот ! Ако го правите , само тогава имате право да съдите ! И да знаете , че никой не е застрахован от такава участ!

    Коментиран от #41

  • 41 Съдбата

    0 1 Отговор

    До коментар #40 от "Ле, ле !":

    Преекспонирането на един проблем говори както за липсата на държава така и за нездрави интереси!Твърдиш че протестираш срещу системата,а драпаш за пост в същата система!И ако толкова иска да си гледа детето няма да виси на площада или в парламента за да оправя както твърди държавата!