Last news in Fakti

29 Август, 2022 09:00 20 524 18

Как да се пазим от мълнии? Препоръките на проф. Георги Рачев пред ФАКТИ

  • георги-
  • рачев-
  • мълнии-
  • климат

Във водата главата е като шамандура и е прекрасен спусъчен механизъм мълнията да те нацели, казва климатологът

Как да се пазим от мълнии? Препоръките на проф. Георги Рачев пред ФАКТИ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Намираме се в сезона на летните гръмотевични бури, когато падат мълнии. Преди дни мъж и жена загинаха, покосени от мълния, след като се подслониха в беседка на открита поляна край Гигинци. Младо момиче също пострада от мълния, след като две коли се удариха леко, а приятелят ѝ и другият водач пишеха протокол за ПТП, но на открито. Как да се пазим в такива ситуации... За отговори по темата се обърнахме към климатолога проф. Георги Рачев. Ето какви препоръки даде той пред ФАКТИ.

- Проф. Рачев, в последно време станахме свидетели на това как хора са покосени от мълнии? Имате ли статистика в тази посока за инциденти, при които има пострадали хора?
- Няма точна статистика. Приблизително мога да кажа, че за последните 25 години смъртността в България при хора, поразени от мълнии, е 1,5 човека на година. Това е погледнато средно статистически. Все пак трябва да се знае, че над 85-90% от хората, ударени от мълнии, оживяват. За съжаление всяка година имаме и загинали. Климатът на България е такъв, че от април до октомври гръмотевичните бури и купесто-дъждовните облаци са налице. Светкавицата е визуалният ефект на мълнията, а гръмотевицата е звуковата част от мълнията. Особено чувствителна е България, а това може да се отнесе и към целия Балкански полуостров. Най-често гръмотевичната дейност се изразява през май, юни и първата половина на юли. Тогава е върхът на гръмотевиците. Много интересен е фактът, че 80% от поразените хора от мълнии са мъже. И това се обяснява с т.н. развлекателни дейности. Има един уникален случай за Европа. През 2020 година в Швейцария мълния поразява електронното табло на стадион, на който се играе футболна среща. Играят младежи. 16 състезатели са поразени, защото мълнията през таблото и бетона стига до наводнения терен. Така електрическият заряд минава през целия терен, но няма смъртен случай. В страни като Китай, Бангладеш, Индия, Пакистан, които са много чувствителни на мълнии, умират десетки души средно на година.

- Какви съвети давате? Какво да правим, когато гърми и трещи...
- В града сме сравнително защитени. Има електрически мрежи, има гръмоотводи по сградите, но и има жертви в градски условия. Това не означава, че трябва излезеш на балкона и да се кефиш на светлинното шоу, когато започне гръмотевична буря. Излизайки на балкона, 1000 пъти нараства вероятността да бъдеш поразен от мълния. По време на буря, ако мълния падне близо, е добре да се изключи телевизорът и други електроуреди, да не се държите за парното, както и да не влизаш да се къпеш. 25% от мълниите падат в закрито пространство. Така загина и семейството край Гигинци преди дни. Двамата се бяха скрили в беседка, но тя не пази от мълнии.

Когато си на открито, стигаме до правилото 30/30. Когато след светкавицата започнеш да броиш и стигнеш до 30, а след това чуеш гръм, значи тя пада далеч от теб.

Мълнията пада на 3-4 километра от теб, а това означава, че рязко се повишава вероятността следващите минути мълниите да почнат да падат около теб. Много е важно да не се изпада в паника. Ако мълниите са в небето, между отделните части на облака, опасността е може би милион по-малка. Но ако се види, че мълнията е насочена към земята, опасността е много голяма.

Първата ти работа, ако попаднеш в такива условия, е да си изключиш телефона.

Ако може е добре да извадиш и батерията, да се освободиш от всякакви метални предмети – въдици, пикели, щеки за ходене, и да ги оставиш поне на 20-30 метра от теб. Сядаш като пате, клекнал ниско долу, но не трябва да лягаш. Трябва да си върху нещо колкото се може по-сухо – камъче, трева, нещо… Целта е изглеждаш по-мъничък и да чакаш бурята да отмине. Правилото за САЩ е, че ако за 30 минути вече виждаш и чуваш далече от теб мълнии, значи нещата са отминали.

- А ако сме във вода – било на море, язовир или река?
- Там е супер опасно. Най-често стават инцидента с рибари. Аз обичам да плувам, когато вали, защото е готино, но в такъв случай главата ти е като шамандура и е прекрасен спусъчен механизъм мълнията да те нацели. След големите състезания на стадиони, какъвто пример дадох, рискът във водоемите е на второ място.

Ако си с кола, влизаш в нея и не мърдаш.

Купето е действа като фарадеева клетка и при удара на мълнията токът тече по него, изпепелява гумите, но най-много да ти настръхне косата, защото се създава много мощно електрическо поле. Има и случай, когато електричеството влиза и в колата, но те са изключително редки. Колата пази, това трябва да се знае.

- И да излезем малко от темата, но случката си заслужава внимание. Откога вашата професия – на синоптиците, на метеоролозите, започна да дразни толкова много политиците, че дават повод да ви уволняват. Ваши колеги бяха отстранени от работа, защото объркали прогнозата за деня на националния празник на Унгария и така провалили подготвяното най-голямо шоу с фойерверки…
- Веднага давам отговор с определението на Световната метеорологична организация какво е прогноза: Това е научнообосновано предвиждане на времето. Някой смятат, че метеоролозите – по-специално синоптиците, са някакви гадатели. Че даже някой си позволяваме да гледаме и 14 дни напред. Естествено е, че при всяка една прогноза съществува доза на вероятност. Няма прогноза, няма човек на този свят, който да може да ви отговори със 100% сигурност, че утре в Будапеща ще бъде мрачно с ниска облачност. Винаги съществува някакъв процент на неизвестност, защото времето, а в многогодишен аспект това важи и за климата, има вероятностен характер и се подчинява на закона на хаоса, който е подреден, но въпреки всичко е хаос. Смятам, че колегите ми в Унгария са си свършили работата. Според мен в цялата работа има някакъв политически аспект. Друго е смешното.

Когато казваш, че сега ще е грее слънце, а в същото време навън вали дъжд.

И това става по време на предаване. Това аз съм го виждал на живо в българските телевизии. Ето това е куриоз, който е достоен за много шеги. Иначе трябва да се отнасяме сериозно към работата на синоптиците. Тридневната прогноза е почти 85% точна. Колкото по-напред вървиш, толкова прогнозата придобива по-объл характер, както се казва. И както се шегуват повечето хора добива 50% вероятност - или ще вали, или няма да вали. И климатът има своя дан в точните прогнози. Ето сега мога да направя и от вас един синоптик. Защото… Често давам този пример. Ако знаете, че в Лас Вегас през юли и през август, на база данни от 80 години назад, само един ден вали. Ако ви попитам на 31 август 2067 дали ще вали в Лас Вегас, не е задължително да сте учили 10 години физика на атмосферата, климатология и т.н., за да ми кажете, че няма да вали. Вероятността да познаете е над 97%. Иначе всички познават унгарския премиер Орбан. Нямам представа дали метеорологичната служба там е на подчинение на техния Министерски съвет, за да се стигне до уволнения. Но е много правилно метеорологичната служба да е подчинена на Министерски съвет, защото е много важна. Така че дейността на синоптиците е много отговорност. Да не говорим за онази част, в която прогнозите касаят авиацията.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 53 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Кнаус 485

    20 10 Отговор

    До коментар #1 от "хахаха":

    Тоя почва да ми става противен,специалист по всичко......
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гост

    15 0 Отговор
    Множествено число на случай е случаи. Главен редактор спешно!
  • 6 Полша

    17 0 Отговор
    В Полша даваха съвет да се изключва мобилния телефон, ако сте на открито и има гръмотевици.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Хахахаха

    4 9 Отговор
    Като не ходим на платени протести...
  • 10 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    20 0 Отговор
    Да броиш до 30 е около 10 км. Това не е гаранция, че няма да се образува внезапно мълния до теб! Още за броенето: когато мълниите възникват често, интервалите между светлината и звука на отделните мълнии може да се застъпят. Гърмът след някоя светкавица може да не е от нея, а да е от предната светкавица! Та, че приберете се на безопасно място и чак тогава "изчислявайте"!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 От мълнии може да се предпазим

    11 4 Отговор
    но от неадекватни управляващи в европейската комисия..... Никакъв шанс.
  • 13 Анонимен

    10 0 Отговор
    Тоя е мераклия за политик
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ами

    11 1 Отговор
    Това е въпрос за енергетик, не за синоптик!
  • 16 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 2 Отговор
    ГЛУПОСТИ....особено като се има в предвид , че човешкото тяло е по-добър проводник от желязото, поради което статията се обезсмисля.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Репгарт

    0 0 Отговор
    Статията има нужда от редактиране и коригиране. Мисловни връзки секват по средата. Затруднява се четенето. Темата интересна - изпълнението йок.