Last news in Fakti

10 Септември, 2022 10:00 4 431 67

С политиката си Асен Василев реално ни отдалечи от еврозоната

  • асен василев-
  • финансова политика-
  • инфлация-
  • икономика

Действителността опроверга бившия вицепремиер и финансов министър Асен Василев и за инфлацията, и за икономическия растеж. Първият показател излетя нагоре, а вторият се понижи почти двукратно надолу

С политиката си Асен Василев реално ни отдалечи от еврозоната - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Действителността опроверга бившия вицепремиер и финансов министър Асен Василев и за инфлацията, и за икономическия растеж. Първият показател излетя нагоре, а вторият се понижи почти двукратно надолу.

Ръстът на инфлацията изпреварва пет пъти ръста на доходите, въпреки хвалбите на политиците за голямото увеличение на доходите.

С политиката си Василев реално ни отдалечи от еврозоната и е много трудно през следващите месеци и дори може би години това да бъде компенсирано.

Това заяви в интервю за БГНЕС финансистът Никола Филипов от Съвета по икономически и публични политики (СИПП). С него разговаряме за инфлацията, опасността от рецесия, отражението на енергийната криза и приемането в еврозоната.

„Предстои да видим през следващите месеци, дали сме изконсумирали инфлацията, както твърди бившият вицепремиери и министър на финансите Асен Василев. В момента ситуацията е стагнирала на този фронт“, заяви Филипов.

Той припомни, че инфлацията за юли е 17,3%, а в последната актуализация на Бюджета е заложена инфлацията от 11,9%: „Виждате, че има доста голяма разлика спрямо това, което очакваше бившият вицепремиер“.

Финансистът отбеляза, че инфлацията ще зависи много от цените на енергийните ресурс. С настъпването на зимата те се покачват, но в момента се наблюдава краткосрочен спад на цените на втечнения природен газ и електрическата енергия.

„Това едва ли е устойчива тенденция и по-скоро те отново ще започнат да се покачват през следващите месеци, когато потреблението на електроенергия, топлоенергия и газ е доста по-високо. Моите очаквания са инфлацията да продължи да се покачва, но с доста по-малки темпове“, заяви Никола Филипов.

Според него рецесията е доста вероятен сценарий, особено на фона на лошите новини, които идват от Европа

„Нашата икономика е изцяло интегрирана с европейската и най-вече с германската – един от нашите най-големи търговски партньори. Така че всичко каквото се случва негативно или позитивно в Германия, неизменно рефлектира върху нашата икономика.

Самият факт, че германската икономика навлиза в рецесия е доста негативен, това неизменно ще доведе до икономически спад и у нас“, каза той.

Финансистът припомни, че не само прогнозите за инфлацията не се сбъднаха, същото се оказа и по отношение на числата за икономическия растеж.

„Предишните управляващи очакваха икономически растеж от 4,8%. Това беше много оптимистично, особено на фона на войната и на прогнозите на водещите световни финансови институции, сред които МВФ и СБ, които дадоха доста по-ниски оценки.

Последва отрезвяване от страна на МФ, което на два пъти ревизира оценката и прогнозата си за БВП. Първият път на 2,6%, след това я покачи леко до 2,9%. Но виждате, че това е един доста сериозен спад в очакванията за БВП“, заяви Никола Филипов.

Съчетанието от висока инфлация и забавящ се икономически растеж може да роди чудовище – стагфлация. „Тя е доста реална хипотеза, защото инфлацията е тук, за да остане. Тя не е временен феномен. Потребителите, бизнесът и държавата ще трябва да свикнат да работят в условията на висока инфлация“, предупреди Никола Филипов.

Той разкритикува предходното управление за хвалбите относно повишените доходи на населението.

„По медиите слушаме как политиците се хвалят, но един по-детайлен анализ на доходите показва, че през юни-юли доходите са се покачили само с 2%. В същия период от време инфлацията е 10%. Темпът на ръст на инфлацията е пет пъти по-висок от ръста на доходите“, заяви Филипов.

Според него това е сигурен сигнал и за влошаването на пазара на труда. „Следващата стъпка е, ако енергийните ресурси продължат да се покачват, бизнесът ще бъде принуден да освобождава хора, което вече ще доведе и до по-голяма безработица, а и вече тогава ще имаме стагфлация. Такава в общи линии е динамиката на процесите“, добави той.

Друг проблем, който може да възникне в резултат на политиката от последните месеци на правителството на „Продължаваме промяната“ е, е поставянето под въпрос на приемането на еврото, което трябва да завърши процеса на пълноправно членство на България в ЕС.

„В момента не отговаряме на нито едно условие – виждате къде е инфлацията, какви неустойчиви бюджетни дефицити има. Вината се крие в цялата политическа класа заради нейния популизъм, но реалните проблеми започнаха да се появяват по време на предишното управление.

Става дума за публични разходи, които са неустойчиви, ще повишат инфлацията и ще ни вкарат в дългова спирала. За съжаление, виждаме всичко това на живо“, заяви Филипов.

Той няма обяснение защо бившият финансов министър Асен Василев вкара страната ни по този път.

„Реално той ни отдалечи от еврозоната. Дали има умисъл или не, но фактите са такива… Това е реалността за съжаление. По-големият проблем е, че не виждам как през следващите месеци или години това би могло да бъде компенсирано“, подчерта Филипов.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тия подлоги

    62 35 Отговор
    Не трябва да се доближават никога повече да власта, донесоха ни национална катастрофа...

    Коментиран от #57

  • 2 Последния Софиянец

    55 31 Отговор
    По заповед на Козяк ни вкараха в мизерия,ако се върнат и във война ще ни вкарат.Антъни Блинкен вече каза да се готвим след Украйна.

    Коментиран от #64

  • 3 Сегашното

    23 56 Отговор
    правителство положи неистови усилия за това. Лошото е, че ни остави и без газ
    да угоди на руснаците.
  • 4 Дааа бе

    41 17 Отговор
    Отдалечи ни, ама със знак минус. За неразбиращите - вече ни набутаха, кокора е подписал договора за приемана не еврото.

    Коментиран от #5, #58

  • 5 БАБИКЯН МИРИЗЛИВИЯ НЕКЪПАНИЯ

    46 13 Отговор

    До коментар #4 от "Дааа бе":

    НАПРАВО НИ НАБУТА В ПЕТИЯ СВЯТ ПО ДАННИ НА ООН!!!! ТОВА МУ Е БИЛА ЗАДАЧАТА НА ЛЕВОРУКИЯ.
  • 6 да де

    45 15 Отговор
    Ако ги слушаш кокорестите сме върхът на сладоледа и аха цъфнем и вържем.
  • 7 АУУУУУ

    14 43 Отговор
    ПАНИКА .....ТОВА Е .....ВЛЕЗЕМ ЛИ В ЕВРОЗОНАТА ....... РУСИЯ ГУБИ ТОТАЛНО БЪЛГАРИЯ........ ЗАТОВА ЕВРОПА ПО СПЕШНОСТ ЩЕ НИ ПРИЕМЕ ........ ПАНИКА И БЕЗСИЛИЕ .....ХА ХА ХА
  • 8 Тома

    36 9 Отговор
    Това за евро зоната много ми прилича на гол тумбак чифте пищови

    Коментиран от #10

  • 9 с две думи

    45 20 Отговор
    С две думи - правителството на ПП и коалиция и лично Асен Василев ни ... ЕМАХА БАЙКАТА !!!
  • 10 Хмм

    43 9 Отговор

    До коментар #8 от "Тома":

    Абе англичаните за толкова години не приеха еврото, сигурно е имало причина.
  • 11 ГЕРБ

    40 18 Отговор
    Тези двама гадове защо не са в затвора
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 разсъдлив

    40 18 Отговор
    По крадливи , по лъжливи , по продажни , по некомпетентни , по безхаберни , по подли , по нагли , по нахални и (не на последно място) по луди хора , никога не са управлявали България ! Съсипните , кражбите , дълговете (които ни "завещаха") , свинщините и безобразията им - ще има да ги плащаме още много години . Като (ако) тръгнем към урните на 02.10. - не е лошо да мислим с главите си .

    Коментиран от #34, #36

  • 14 стари градски песни

    34 18 Отговор
    Де е Киро /+ Кокоро/ ? - На кирия . Следва подпис и печат . Вместо дансинга - килия . Две напред , едно назад .

    Коментиран от #40

  • 15 Плашимир

    18 7 Отговор
    Да му благодарим ли? Или да питам Левонян?
  • 16 Последствия

    17 25 Отговор
    Не се дължи на Василев!
  • 17 Читател

    38 2 Отговор
    А Полша и Чехия защо не влизат в Еврозоната?
  • 18 така ли и колко на далеч

    11 22 Отговор
    Не вервах , ама значи имало нещо добро от тях .
  • 19 Българка

    20 22 Отговор
    В основата на инфлацията са високите цени на горивата. Лукойл-Нефтохим е монополист на данъчните складове и доставката на гориво.Ч В същото време рафинерията чрез данъчни схеми не е производител, а преработвател на ишлеме на горивата. Истинският производител/преработвател е Лукойл от Нидерландия, който е собственик на активите. И питам защи прокремълският ни президент се среща с Лукойл-Нефтохим, а не покани представителите на лапачите, които обират българите от Нидерландия? Питам защо държава и основно НАП не предприемат ДЕЙСТВИЯ ЗА ОБЛАГАНЕ ПЕЧАЛБИТЕ НА НИДЕРЛАНДСКИЯ ЛУКОЙЛ, ЧИЯТО СТОПАНСКА ДЕЙНОСТ Е В БЪЛГАРИЯ? Те са на входа и на изхода на рафинерията Лукойл-Нефтохим?

    Коментиран от #30

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Комуновирус

    32 14 Отговор
    Не само от Еврозоната и Шенген ни отдалечиха,но и от хляба,олиото,сиренето,парното и дървата за огрев. Олигофренията пак ще гласува за тях ????
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 видеозаписи некакви

    29 9 Отговор

    До коментар #20 от "Хахаха":

    Надай се к..е на пияна жена , то се виде колко ги може неадекватен Киро напапкан с пици с кристали . Буцито си е от секъде за прокурор , съд и затвор , ама питай Киро защо вече не произнася дори името на Гешев , дето не му слизаше от устата .
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Комуновирус

    22 16 Отговор
    Ние от "Продължаваме промяната" сме ГРОБ, да не ни бъркате с ГЕРБ-СДС, за които ще гласува половин България.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Милен

    24 1 Отговор

    До коментар #19 от "Българка":

    То да беше само Лукойл, интересно защо никой не говори за свръхпечалбите на производителите на ток? Тях май никой няма намерение да ги закача, а и е хубаво да се замислим кой предизвика кризата с високите цени на тока които водят до значителна част от инфлацията?
  • 31 Много си тъп не,Саше!

    7 27 Отговор
    Финансова независимост от кого,от валутния борд,който ни докара Виденовата инфлация или независими от Кокорчовата инфлация.

    Коментиран от #38

  • 32 Никога няма да

    24 14 Отговор
    Гласувам за ПП продажниците
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Пребили Xлапето

    22 11 Отговор
    Той ни отдалечи от живота, те за еврозоната се притеснили
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Реално

    23 12 Отговор
    Асен Василев и Кирил Петков реално ни отдаличиха от ЦИВИЛИЗАЦИЯТА,спирайки всички строежи.Нищо не построиха,а спряха започнатото,с измислени оправдания.Строежите на пътища били незаконни.Ама даже не направиха усилия да ги направят законни.За сведение--трябваше да направят инхаус процедурите подизпълнители,но явно нямаше да има комисионни за приятелския им кръг.Пък на кого му пука за хората от Северна България. Къде са парите,заделени за "Хемус"от Борисов.Никой не знае.Пари няма и магистрала няма.Само ВИСОКОПАРНИ приказки.Явно "с малко трици,успяват да хванат много маймуни."

    Коментиран от #65

  • 38 така си маате с глупостите

    13 11 Отговор

    До коментар #31 от "Много си тъп не,Саше!":

    Очевиден факт е , че не знаеш кога е въведен валутния борд и при кой министър-председател , но това беше след падане на правителството на Видинов , Иван Костов се казва , какъвто и да е , каквито и поразии да ни е причинил , но валутния борд се въведе по времето на неговия кабинет и не е машина на времето да се върне назад и да причини виденова зима .
  • 39 ГРОЗНИТЕ ЛЪЖИ

    25 11 Отговор
    Грозните лъжи на Асен Василев , Кирил Петков , Лорер и Корнелия Нинова хвърлят България в глад и мизерия.
    Реалната инфлация е почти 24-25%, инфлацията, която отчита т.нар. Индекс на потребителските цени, според НСИ е 18,4%, но в кошницата са включени редица незадължителни стоки, които никой не потребява.
    И виждаме, че сюжетът се задълбочава с всеки изминат ден. И всичко това се случва на фона на една война, която засяга целия свят и може да приеме още по-големи мащаби. И на фона на силни стагфлационни ветрове в световната икономика, на фона на произтичащи ясни щети. Пред всичко това е изправена българската икономика. Правителството на вече бившите Кирил Петков , Лорер, Асен Василев, Корнелия Нинова не бе на висотата на тези предизвикателства към България и народа. Реалната инфлация е почти 24-25%, инфлацията, която отчита т.нар. Индекс на потребителските цени
    Ако сложите реалната кошница, инфлацията надвишава 25%. Народе, събуди се. Предстоят важни избори.Да оцелеем зимата, рецесия чука на вратите на всеки дом, съвсем ще ни погуби.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 ПП?

    3 22 Отговор
    Само ЛЪЖИ!
  • 44 Фактъ

    11 25 Отговор
    Поредната герберастка боза . Всяват страх , това е тактиката на хунтата .Глупавият български народ се връзва лесно на манипулации .

    Коментиран от #59

  • 45 ИСТИНАТА за ПП е...

    21 13 Отговор
    Че тия са подлоги на Дубайския, от него създадени с цел оневиняване и отмъщение. Всичко друго бе второстепенно, драги ми избиратели. Не се лъжете пак.
  • 46 Айде

    9 22 Отговор
    Филипов ръси лоши прогнози, за които му е виновен Василев! Аман от такива"разбирачи"!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Ама разбира се

    8 18 Отговор
    Поредния никому неизвестен разбирам от поредния институт спонсориран от някоя известна партия
  • 49 Сандо

    21 5 Отговор
    Абе тя,Еврозоната,е в предсмъртно състояние,вие за какво ни агитирате?
  • 50 АСЕН Е КОКОРЧО А КИРО И ТОЙ СЕ Е ОПУЛИЛ

    21 9 Отговор
    И ДВАМАТА СА ДОКАЗАНИ КОРУМПЕТА И ЛЪЖЦИ ! И ДВАМАТА ИСКАТ ДА ПРОДЪЛЖАТ ДА ЛЪЖАТ И ДА НИ КРАДАТ С НОВИТЕ СИ СХЕМИ !
  • 51 ВСИЧКИ КРАДЦИ ИСКАТ ЕВРОТО И ШЕНГЕН

    16 6 Отговор
    КАКТО И ЕВРОЦЕННОСТИТЕ - БОЙКО ДОГАН КУРНЕЛА КИРО ИСКАТ ЕДНО И СЪЩО САМО ВОЛЕН И КОПЕЙКАТА ИСКАТ РЕФЕРЕНДУМ ЗА ЛЕВА НАТО ЕС И САЩ !

    Коментиран от #54

  • 52 Култура миянко

    16 3 Отговор
    Абе ква еврозона?Тя Е.С. пред разпад или тотална промяна на условията,те иска билет за Титаник да си купуват в последния момент.Проблемът е ,че искат и нас да ни качат.
  • 53 Реално

    11 15 Отговор
    На този икономист никога не му излизат верни прогнозите и анализите . Публикуват го само блъсков, недяко и 24h - Буда и шиши
  • 54 ИмаТаковаДвижениеZaВъзражданеНаГЕРБ

    8 15 Отговор

    До коментар #51 от "ВСИЧКИ КРАДЦИ ИСКАТ ЕВРОТО И ШЕНГЕН":

    Това няма как да е вярно - на крадците не им е необходим европейски контрол. Там няма да ги прикрива. Точно крадците и руската пета колона не искат допълнителен контрол, защото от тук олигарсите на Путлер изпират десетки милиарди.
  • 55 КИРО И КОКОРА СА ПОДЛОГИ НА БАЙДЪН

    22 9 Отговор
    ТЕ ЗАСЛУЖАВАТ ЕДИНСТВЕНО ВОЕНЕН ТРИБУНАЛ ЗА ПРЕДАТЕЛСТВА КОРУПЦИЯ И КРАЖБИ !
  • 56 Чоко

    10 22 Отговор
    Още един плювалник, който обяснява колко ще е студена зимата и колко ще са скъпи енергоресурсите. Много се радвам, когато всички плюят по ПП, това означава, че трябва да се гласува за тях.

    Коментиран от #60

  • 57 Чоко

    5 18 Отговор

    До коментар #1 от "Тия подлоги":

    И в какво точно се състои националната катастрофа?
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Да,бе,да

    19 11 Отговор

    До коментар #44 от "Фактъ":

    "Глупавият" български народ много добре си дава сметка,какъв е стандартът му на живот преди и сега.Вместо да вземат подходящи мерки,нищо не се прави.Били увеличили много пенсиите.Ами при Борисов нямаше нужда от такова рязко увеличаване,защото нямаше такава инфлация.Интересно,защо се чувстваме много,много по-бедни и уплашени за бъдещето.До тук,че някой нещо измисля.
  • 60 Лелее

    13 1 Отговор

    До коментар #56 от "Чоко":

    Много ти е объркана логиката.Малко като във вица"Бий ме,обичам те"
  • 61 Простото Киро

    19 9 Отговор
    Никога повече власт за харвардските шмекери. Вместо в Парламента трябва да да бъдат пратени в затвора.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Дон Отворко

    3 13 Отговор
    Г-н Филипов, не е лошо да четете повече но и да помните факти и събития, които опровергават вашите нелепи учебникарско-университетски твърдения! Заради Ковид ЕК и ЕЦБ подчертава че няма да са стриктни относно 3% годишен дефицит, а относно дълга... 28% е далеч от 60%! Ако в ГФР има стагнация, то не е задължително и в РБ да има такава. Относно дефицита, очаквам той да е висок и за ЕС!!!
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Експерт

    6 10 Отговор

    До коментар #37 от "Реално":

    Парите заделени от Борисов са в чекмеджетата препрани през банката на Маджо!!! Само една фирма е теглила 60млн.за ЧЕКМЕДЖАН! Но Каскета е в ступор, защото и той е нахранен и всички по веригата от съд. с-ма.

    Коментиран от #66

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Матей преображенски

    1 0 Отговор
    Е ,нещо хубаво е направил,без да иска,кокорбашията,всъщност може ли изобщо да му се зачете нещо като заслуга,на такъв изявен и доказан пре-да-тел на държавата!?За какви еврозони и прочие глу-пос-ти може да се обсъжда в настоящият момент,когато всичко е тотален провал и колапс?Продължават да ни залъгват с небъдни работи,химери,годо,чудодейно спасение,второ пришествие на месия.Спасението е в поемане по нов курс на държавата,както навремето след 9 септември 44 г.Тъй де,не може да се повтаря историята 1 към1,и все пак цикълът се повтаря в известен смисъл.