19 Юли, 2013 01:16 3 609 0

377 опасни думи в САЩ

  • сащ-
  • полиция-
  • терористи
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

377 - толкова са опасните думи, според американското Министерство на вътрешната сигурност. Те са включени в специален наръчник за следенето в социалните мрежи. Защо ли обаче сред тях са думи като "свиня" и "сняг"?

По време на Зимните олимпийски игри през 2010-та в Канада, стана ясно, че американските тайни служби следят зорко социалните медии, обобщава в коментар „Дойче веле”. Това се налагало заради рисковете за сигурността, които произтичали покрай масовите събития, провеждащи се в близост до американската граница. Малко по-късно, през 2012-та, американското Министерство на вътрешната сигурност бе принудено да обяви указанията, в съответствие с които е контролирало социалните онлайн платформи. Обяснението тогава гласеше, че министерството държало да бъде информирано за възможни "природни катастрофи, терористични акции и други опасности" по време на Олимпиадата, а следенето на социалните мрежи се налагало, за да може да се добие по-добра представа за ситуацията след някой инцидент - т.е. контролът бил предвиден единствено за оценяване на щетите.

След края на Олимпийските игри от 2010-та обаче тази програма така и не беше прекратена. Случи се точно обратното - тя бе разширена. По данни на "Ню Йорк Таймс", Министерството на вътрешната сигурност е наело още през 2009-та година фирма, на която е било възложено да следи целенасочено социалните мрежи, за да установи как се приемат и как се дискутират правителствените решения - след което да изготвя и съответните доклади.

"Облак", "болен", "Мексико"

Когато през 2012 бяха оповестени правилата, съгласно които са действали експертите на вътрешното министерство, стана ясно, че интерес са представлявали не само правителствените решения, а обширен каталог от теми. В него са дефинирани сферите, които имат особено национално значение  - най-важните за гарантирането на сигурността, поддържането на инфраструктурата и здравето на населението. Каталогът, публикуван от министерството, съдържа редица понятия, чието споменаване в социалните мрежи е смятано за важно.

За улеснение на служителите на вътрешното министерство е бил изготвен списък с 377 "опасни думи", при чието споменаване агентите трябвало да се активизират и тутакси да докладват. Присъствието на "хакер", "атентатор-самоубиец", "тероризъм", "бомба", "талибан" или "химическо оръжие" е напълно обяснимо. Но защо в списъка са включени и думите "болен", "електрически", "свиня", "сняг", "светкавица", "облак", "грип" или "симптом"? Употребата на понятията "Червен кръст", "Мексико", "град Тускон в Аризона", както и "Министерство на вътрешната сигурност" също е класифицирано като особено подозрително.

Това, което бива възприето като израз на заплаха, е всъщност съвсем нормална реч, към която биха могли да бъдат отправени подозрения само ако абсолютно всичко останало около нея бъде смятано за подозрително. В такъв случай обаче почти всяка дума би могла да се възприеме като индикация за терористична акция, нали? В такъв случай нима отношението към всяка социална мрежа би трябвало да бъде като към лагер за обучението на талибани?

Смисълът на каталога

Да вземем думичката "грип". Тя понякога се използва дори от терористи, въпреки че няма нищо общо с тероризма. Ако обаче споменаването на думата е от значение за Министерството на вътрешната сигурност и, според неговата логика, налага специално наблюдение, как то би могло да обозре милиардните постинги, в които се споменава тази дума?

Списъкът на Министерството на вътрешната сигурност подсказва, че в борбата срещу тероризма и катастрофите се използва не само един единствен инструмент за издирването на подозрителни елементи, а цял инструментариум. Тъй като едва профилирането на данните при приложението на съответни алгоритми дава възможност за идентификация на различните схеми. В такъв случай оповестяването на ключовите понятия на Министерството на вътрешната сигурност е само едно свидителство за това, че американските служби за сигурност разполагат с различни бази данни, от които могат да се получат определени указания само при умното им свързване. Защото иначе изредените 377 понятия нямат особен смисъл поотделно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА