Last news in Fakti

28 Ноември, 2022 18:12 1 454 9

По-слаб добив от ябълки

  • ябълки-
  • добив-
  • мерки

Миналата година средният добив от ябълки е бил по-голям

По-слаб добив от ябълки - 1
Снимка: БГНЕС

Прибрани са 75 процента от ябълковата реколта в Пернишка област, съобщиха от Областната дирекция "Земеделие", цитирана от БТА. От реколтираните до момента 53,6 хектара са добити 276,42 т ябълки. Най-много са плододаващите площи в общините Радомир и Перник, съответно 25 хектара и 23,4 хектара, в община Трън въобще няма. В пограничния край едва сега са засадили 0,81 хектара млади дръвчета. Отново община Радомир е първенец и в младите насаждения с 2,38 хектара, като в целия регион те са 3,75 хектара.

Миналата година средният добив от ябълки е бил по-голям с 1294 кг/ха. Тогава от 70,6 ха площи са прибрани 6451 кг/ха ябълки.

След инвазията на вносни плодове българският потребител вече предпочита големи и красиви, почти "нарисувани" ябълки, коментира Одринка Дукатинова - собственик на овощни градини в пернишкото село Ярджиловци. Според нея, за да постигнат родните производители ябълки "като картинка", трябва да вложат много средства в препарати за растителна защита и торове. "Това повишава себестойността на крайния продукт и ние не сме конкурентоспособни по отношение на цената, защото субсидиите ни са значително под европейските", твърди Дукатинова.

По думите ѝ у нас субсидията е на декар площ, а в Полша, например, е на килограм произведена продукция. Някои овощари вече се отказали от бизнеса си и изкоренили градините си, като се насочили към зърнопроизводство, казва Дукатинова. Тя, заедно с Чавдар Евтимов, е внесла инвестиционно предложение в община Перник за изграждане на цех за преработка на ябълки и производство на студено пресован сок.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БЪЛГАРИН

    9 1 Отговор
    БЪЛГАРСКИТЕ ЯБЪЛКИ ГИ ГЛЕДАМЕ НА СНИМКИ
  • 2 Глупости

    10 0 Отговор
    Човек, който разбира и има елементарна здравна и хранителна култура, никога не купува ябълки "като картинка". Ябълка, която изглежда като малка тиква и не я яде червей, е боклук.

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ирония

    2 0 Отговор
    Иска "здравословни" ябълки, но пуши като комин, пие всякаква химия и твърди, че плодовете се консумират само под формата на "ракия".
  • 5 Гост

    5 0 Отговор
    Като цяло годината беше странна. Казвам го като любител, а не производител. Ябълките са доста по-малко от миналата година, обаче домат и краставица, много, при това зрееха доста по-рано. За майтап засадих и две дини в планински район. Е станаха, не като на пазара по 10 кг. но си стана сладка диня. Климат!

    Коментиран от #6

  • 6 Трътката

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Като се абстрахирам от всички останали странности във всички аспекти, като любител-градинар мога да потвърдя, че годината беше странна. Но пък доматите ни станаха чудо, по 0.8 - 1 кг домат. Да не говорим, че преди 1 седмица жена ми обра последните 2 килограма, на 15 Ноември, е такова чудо не бях виждал.

    Коментиран от #7

  • 7 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Трътката":

    Аз ги обрах малко по-раничко, за киселото зеленце, зелени доматчета🙂
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.