Last news in Fakti

12 Декември, 2022 13:12 5 405 71

Да душиш жена си пред децата – домашното насилие в малките населени места… Пред ФАКТИ говори Лиляна Янакиева

  • домашно насилие-
  • малък град-
  • лиляна-
  • янакиева-
  • помощ-
  • кмет-
  • полиция

Жените търсят помощ, но изпитват голям страх от това да не бъдат отхвърлени от общността, казва специалистът

Да душиш жена си пред децата – домашното насилие в малките населени места… Пред ФАКТИ говори Лиляна Янакиева - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мобилни екипи помагат на пострадали от домашно насилие в малките населени места на Търговищка област. От началото на годината до края на ноември от „Асоциация НАЯ” са подкрепила 120 пострадали от домашно насилие. Консултациите, направени от психолози, социални работници и адвокат, са близо 1600. По темата пред ФАКТИ говори Лиляна Янакиева, която работи в асоциацията.

- Г-жо Янакиева, как изглежда насилието в малките населени места. Има ли някаква специфика и с какво е характерно?
- Характерното е с това, че в Търговищка област има близо 200 малки села, в които живеят различни етнически общности. Примерно при българо-мохамеданите, при които ходя в град Омургат, е много специфично. Жените търсят помощ, но изпитват голям страх от това да не бъдат отхвърлени от общността. За тях е важно да бъдат подкрепяни от своите близки и роднини – било братовчеди, приятели и т.н.

- Колко е голям страхът и срамът от “… какво ще кажат хората“. В малкото населено място всичко се знае и разчува?
- Срамът е много голям при жените. Жените, пострадали и търпели дълги години насилие, идват на консултации тайно. Искат нещата да станат така, че никой да не разбере, че те търсят помощ.

- За тази година сте подкрепили 120 пострадали от домашно насилие, като жените и децата сред тях са 98%? Каква е формата на насилието?
- Говорим за насилие във всичките му форми - физическо, психическо, икономическо, контрол, изолация. Децата също са пострадали - пряко или като свидетели на това, което се случва в семейството.

- Какъв пример можете да дадете?
- Един от последните ни случаи е следният. Семейство с 2 деца. Майката търпи 15 години домашно насилие. Омъжена е насила, когато още не е била пълнолетна. Бързо ражда 2 деца. Те порастват. Жената търпи, но в един момент децата търсят помощ, когато баща им прави опит да удуши майка им.

- При проблема домашно насилие може ли да говорим за някаква специфика по отношение на помаци, роми, българи, турци и т.н. Или общата картина е една и съща…
- Примерът, който дадох, е от общността на българо-мохамеданите. Но той може да бъде отнесен към всяка друга общност. Домашното насилие се случва във всички групи, независимо от етническа принадлежност, религиозни убеждения, образование, социален статус. В случая, за който говорих, майката вече се раздели с партньора си. Децата са при нея.

Но на този етап тя не е подкрепена от общността си, защото в техните очи тя е развалила семейството си, спасявайки се от насилието.

Тя е обвинена, че сега децата са останали без баща.

- В големия град може да се преместиш от едно място на друго. Как да избягаш в малкия град, в селото?
- Ето тази жена, въпреки че общността я отхвърли, тя все пак предприе крачка и прекрати насилието, но ако нямаше подкрепата от мобилните групи, които ние организираме, надали щеше да се справи с проблема.

- Има и 2% пострадали мъже. Какво се случва при тях?
- Става въпрос основно за възрастни хора, които търпят насилие от порасналите си деца.

- Какъв пример бихте дали?
- Самотен възрастен мъж, който има пълнолетен син, който е алкохолик. Синът няма постоянна работа. Хваща се тук и там. Изкарва 20-30 лева на ден, когато работи. Изпива ги и тормози баща си за пари. Стига се и до моменти, при които възрастният мъж е изгонен от къщата и се налага да спи в колата, за да не бъде набит. Живеят в село.

- Мобилни екипи помагат на пострадали от домашно насилие в малките населени места, като вие работите в Търговищка област. Как става помощта…
- Мобилните ни екипи са малко, след като се има предвид колко голям е регионът, а в същото време колко много отдалечени и труднодостъпни села има в него. Човешкият ресурс не стига в нашата асоциация, защото има недостиг на кадри. Аз хода всяка сряда в Омуртаг на изнесена приемна, колеги покриват и община Попово. Ако трябва да се отиде в някое село, използваме читалището или кметството. Ние най-често получаваме сигнали от кметовете. Жената се е оплакала на кмета и той прави връзка с нас, за да помогнем.

- Значи кметовете са наясно с проблема?
- Кметовете и читалищните секретари оказват съдействие. Те са хората, които са на първа линия и пострадалите най-често се обръщат първо към тях и към полицията.

- Когато отидете в малко село, тайно ли се срещате с пострадалите?
- Хората се познават. Примерно, пострадалата жена е отишла при кмета, защото вечерта е станало нещо. Намираме начин как да поговорим с жертвата, но без това да става много видимо.

- През ноември, с подкрепата на Министерството на правосъдието, направихте обучение на 20 специалисти от региона - полицаи, психолози и социални работници, представители на държавни служби и социални услуги, как да си сътрудничат по време на кризи. Разбират ли все повече хора проблема?
- С въпросните хора, които изброихте, работим от доста време и имаме трайни партньорства. Това ни помага да предложим комплексна подкрепа на пострадалите, всеки според своите възможности и правомощия.

- Как реагира полицията, когато се подаде сигнал за домашно насилие?
- Полицията реагира веднага, след като получат сигнал. В това отношение няма проблем. А след това търсят нас. Голям процент от жените, на които помагаме, са насочени към нас от полицейските инспектори по места. Те правят проверка на сигнала веднага.

- Когато се стигне и мине през съд, за да се издаде ограничителна заповед, как това работи в малкото населено място?
- Когато говорим за спешна мярка, която изисква реакция до 24 часа, полицаите извеждат насилника от общия дом, а майката и децата остават. След това вече се върви по законовия ред.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 хххх

    24 6 Отговор
    Душат жените си (българки) небългарски примати каквито си имаме много в България... но нали никой не говори за това, значи няма проблем!

    Коментиран от #14

  • 3 Български мъж

    62 4 Отговор
    Когато приемете, че насилието няма пол и че както жените, така и децата, и мъжете са жертви, тогава ще имате подкрепа . Сега сте просто едни лаладжии, като оная набедената актриса
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Само питам

    35 2 Отговор
    "Да душиш жена си пред децата – домашното насилие в ..." Значи ако не е пред децата ...може? За един приятел питам.
  • 6 Хеххехех

    26 7 Отговор
    Само да добавя че българите изповядващи мюсулманството не са етническа общност!!
  • 7 Исторически парк

    22 12 Отговор
    То там това е национален спорт хахах по малките населени живеят само папуаси и 0рки на които зъбите им стърчат от устите.. полухора полуживотни..
  • 8 Псевдоним

    31 3 Отговор
    От статията става ясно, че домашното насилие е някак по-насилническо от това на улицата и в службата, а да не говорим за политическото, където всички са ангели небесни.
  • 9 ббкд4

    21 7 Отговор
    Из тоя район жените се третират като трето качество хора. Особено ако жена не е семейна, бива отхвърлена от общността. Там действат законите на арабския свят и порядките от 60- те год. на социалистическа Бг. Страшното е, че закостенелите хора харесват този начин на живот. Нищо европейско няма в Търговище и областта. Всичко е фалш.
  • 10 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    26 9 Отговор
    А да държиш мъжа си "на сухо" , докато не ти даде сухо за ботушки или палто , какво е ❓
    / за една комшийка питам /
  • 11 фен

    33 12 Отговор
    Ако не ни промиват мозъците с лошият Путин и добрите украинци, е с домашното насилие и Истанбулската конвенция.... Разнообразие да има. Че темата с добрите Кирчо и Асенчо нещо втаса...
  • 12 Мммдааа

    40 9 Отговор
    А знаете ли колко много жени бият мъжете си? Тормозят ги и ги малтретират денонощно? Ама мъжете няма кой да ги защити. И когато един мъж е тормозен с години и накрая не издържи и удари един шамар на жена си веднага се надига вой до небесата. И тичат разни правозащитници и организации, и т.н. А къде бяхте когато тая жена всекидневно издевателстваше върху мъжа си?
  • 13 да попитам

    35 5 Отговор
    След като са такива изроди,душещите жените си,защо не им публикувате трите имена и адресите?Аз познавам поне 200 души в моя град и никой не е чувал за домашно насилие!Къде и кой го извършва?Или е поредното подгряване за някакъв закон?

    Коментиран от #15

  • 14 йкдв

    25 7 Отговор

    До коментар #2 от "хххх":

    Тия организации са проформа. Никой реално не защитава жените. Много от тях са принудени да мълчат и търпят. Полицията не се интересува от насилие над жени, та нали самата полиция упражнява насилие над жени. Не сме забравили Иванчева.

    Коментиран от #17, #21

  • 15 да попитам

    9 1 Отговор

    До коментар #13 от "да попитам":

    забавихте се да ме изтриете!Защо?
  • 16 Мая дъ бий

    21 6 Отговор
    Платени тронове, Истанбул ската конвенция линии? Предатели
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Минго

    25 7 Отговор
    НЕ на Истанбулската конвенция защитаваща правата на МЪЖЕ да бъдат ЖЕНИ!
  • 19 Да душиш жена си

    4 6 Отговор
    Удуши ли я бре? Тая хаймана проклета?
  • 20 Кой плаща тая кампания

    17 4 Отговор
    И колко? И мен жИната мъ души
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 йкд4

    9 5 Отговор

    До коментар #21 от "само да кажа":

    В твоето покварено съзнание може би несемейните жени да са "к@рвалъка". Типично провинциално мислене. Те май и в Анадола така разсъждават.
  • 23 Баба Вуна

    10 5 Отговор
    Язе обичам фа душа смока! НЕ на Истанбулската конвенция!
  • 24 Фриджи

    16 7 Отговор
    В по-голямата си част активистките на тези организации са жени, които са виждали мъж само на снимка и в автобуса.
  • 25 марокански Москвич

    12 6 Отговор
    Таа на снимката Линда Петкова ли е? 🤭
  • 26 дааа

    11 6 Отговор
    Закостенял, изостанал, деградиращ регион, много далеч от Европа. Типичен бастион на една партия.
  • 27 Лузъра

    31 2 Отговор
    Аз съм мъж и преди да се разведа, бях жертва на психически тормоз от бившата ми съпруга. Всяка вечер бях нападан без причина от нея, защото не съм печелил достатъчно, бил съм лузър лишен от големи амбиции. Абе през вечер скандали на тази тема! Цял ден работиш, спазваш правила и закони,не изнасяш пари от семейството и накрая в собственият ти дом те нападат.Жилището е мое, колата също и заплатата ми е 2000 лв. Обаче ме съсипа от критики и се разведох. На 38 съм,но не искам да се занимавам повече с жени. Така ще си гърмя!
  • 28 ДА ДУШИШ ЖЕНА СИ ..............

    13 1 Отговор
    НО КЪДЕ Е УДАРЕНИЕТО ? ТОВА Е ВАЖНО .
  • 29 Това е ДЕГРАДАЦИЯ

    9 0 Отговор
    На ОБЩЕСТВОТО , превъ.нало се по-низко и от животните ! А Законодателя е Сборище на същества АВАТАРИ !
  • 30 Абе

    13 5 Отговор
    Това явление не е само за мохамеданите.По скоро е манталитет останал още от едно време по селата.Селяните са със други разбирания....
  • 31 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 3 Отговор
    ЖЕСТОКОСТ е ТОВА
  • 32 Патил

    21 4 Отговор
    Защитниците на женските номера са много активни, защото не са патили. Аз я хванах на калъп с друг човек и после ми взе половината имоти, без да е дала стотинка за тях. Съсипа ми живота. Такива жени има!
  • 33 Кочо

    16 4 Отговор
    Когато не играеш по свирката на жена си и тя иска да командва си насилник.

    Коментиран от #37

  • 34 Кореняк

    7 2 Отговор
    Мойта души смока
  • 35 Софиянец

    16 2 Отговор
    В САЩ агресивно се преследва, както насилието срещу жени, така и насилието срещу мъже.Тук за насилието срещу мъже и дума не става.!!!!!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Българин

    15 2 Отговор

    До коментар #33 от "Кочо":

    А истината е, че когато мъжът не играе по свирката на жената, то свирката и за нищо не става.
  • 38 Боливуд

    11 8 Отговор
    Пуснете си сапунката сега дето я дават по Нова и ще видите какво става когато жената не се бие, и се е качила върху главата на мъжа! От жена до жена има разлика, ама повечето са за бой!

    Коментиран от #40

  • 39 Кочо

    15 3 Отговор
    Ти да видиш! Асоцияция НАЯ се занимава с въпроси свързани с жените и джендърите! А нормалните жени не им ли е обидно да ги слагат на едно ниво с п.с.и.х.и.ч.н.о болни и и.з.в.р.ат.е.н.и хора! Такива НПО-та и тази т.в.а.р имат ролята да нагнетяват обществото колко са насилвани българските жени и как имат нужда от допълнителна защита в лицето на Истанбулската конвенция! А тя пък, зад този благовиден предлог иска сриване на семейството, понятията, мъж, жена, момиче, момче, въвеждане на някакви джендърни полове и прочие и.з.в.р.а.щ.е.н.и.я на глобалния сатанистки елит управляващ света!
  • 40 Боев

    13 3 Отговор

    До коментар #38 от "Боливуд":

    Не съм чул някоя интелигентна жена, да яде "попара" от мъжа си.
  • 41 Перо

    14 2 Отговор
    Отново Истанбулската конвенция в действие! Една религия,традиции и култура,налагана с векове в мюсюлманските райони и страни,сега джендърите ще я променят с конвенция,където ще пропагандират,че може да станат третополови, чрез правата на човека! Там религията е закон! Простотията и джендарията,няма граници,в опитите за световно господство,чрез упадък и опростачване на населението
  • 42 ударението

    6 1 Отговор
    душа я щот се е парфюмирала!
  • 43 Бацо прецедател

    6 1 Отговор
    Ега, неприлично е да душиш жена под полата пред децата им деа! Освем сопствената си.
  • 44 Шокиран

    9 1 Отговор
    Насилието е неприемливо във всяка форма. Какво значи заглавието????? Че ако насилваш някой не пред децата е примливо????
    За съжаление във всяко общество има жестоки и дегенерирали изроди. И точно затова е обществото и закона. Не може да има извинение за търпимост към такова поведение
  • 45 Някоя си

    10 3 Отговор
    Забелязвате ли ...наред с пропагандата за еврозоната и историята с шенген как някък лека по лека де натрапчиво де не ни пробутват истамбулската 🤣🤣🤣

    Коментиран от #46

  • 46 Перо

    8 3 Отговор

    До коментар #45 от "Някоя си":

    Даже някои си “спомниха” събития,от преди 5 г.! Явно,сега кесията широко се отваря!
  • 47 Християнин в 21 век

    5 3 Отговор
    Някои хора не искат да имам приятелка, ме искат на мен да ми бъде хубаво и не искат да имам уреден и чудесен живот, точно заради тези неща, всъщност са лъгали, че аз съм КОФТИ ЧОВЕК!
    Тези хора са промити мозъци и расисти!
  • 48 Перо

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Душител на жените":

    Македонистки унтерменш!
  • 49 Бамби

    9 2 Отговор
    Истамбулската конвенция в ход - дали насилието ще изчезне, ако я въведем?
  • 50 Нямане закон за НПО

    11 1 Отговор
    Влизам чрез нета в сайта на "Асоциация НАЯ" и пак не намирам кои са спонсорите!!!
    Кой им плаща за да извършват тази дейност ???

    Коментиран от #64

  • 51 Нямаме закон за НПО

    19 3 Отговор
    Забележете лицемерието на соросовите фондации като тази.
    Оревават орталъка за новата им идеология "Домашно насилие" и тормоза над жените, но дума не обелват за "Пенсионерското насилие" и тормоза на старите хора по селата от ромския етнос. Битовата престъпност и издевателствата над старите хора е много по -голям проблем, но от НПО-тата не ги интересува, защото за това не се отпускат грантове от чужбина.
  • 52 0000

    5 9 Отговор
    Не се спазват законите,иначе такива насилници като Юлиян Вергов щяха да изгният в затвора

    Коментиран от #62

  • 53 Ген. Гурко

    10 4 Отговор
    Всичкото сорослиберално е впрегнато в манипулациите за прокарване на ИК. Абе вие не разбрахте ли че тук гадните ви номера няма да минат бе. НО ПАСАРАН! Страшна работа.

    Коментиран от #57, #61

  • 54 но пък

    2 6 Отговор
    е толкова славянско и пгагославно
  • 55 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 3 Отговор
    Милост за ДАМИТЕ госпожи
  • 56 Роза

    10 6 Отговор
    Зная един случай,в който насилникът биеше жена си всеки ден,а тя беше родила пет деца от него.И двамата са българи ,а не роми.Тя намери сили и се разведе с него преди дванадесет години.Преди година я срещнах и ми каза,че бившия и мъж умрял в приют за бездомни.Но тя сподели с мен нещо странно-Всичките пет деца,и големите, и малките ,не говорели никога за баща си и и не пожелали никога да отидат на гроба му.Все едно такъв човек никога не е съществувал!Не е ли това наистина най-голямото наказание?!

    Коментиран от #60

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 БеГемот

    7 6 Отговор
    Според мен освен в редки случаи когато става въпрос за патология то в повечето случаи кухите лейки са си го заслужили с нещо....как хиляди години е било нормално да праснеш един шамар на вироглавото същество а сега не...и Ко прайми тогаз?!Търпим до инфаркт?!
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 123

    8 4 Отговор

    До коментар #56 от "Роза":

    Зная един случай, в който жена всеки ден ходеше по чужди мъже, а съпруга и издържаше петте и деца. И двамата са българи, а не роми. Той се разведе с нея без да му мигне окото. Преди година го срещнах и ми каза, че бившата му мъж умряла в болница от СПИН. Но той сподели с мен нещо странно - всичките пет деца, и големите, и малките, не говорели никога за майка си и не пожелали никога да отидат на гроба и. Все едно такъв човек никога не е съществувал! Не е ли това наистина най-голямото наказание?!
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 тц тц

    8 4 Отговор

    До коментар #52 от "0000":

    Ако се спазваха законите Дидето щеше да е в затвора за проституция и сексуален тормоз над малолетна и нямаше да се налага Юлиян да я бие!
  • 63 Лола

    8 1 Отговор
    Забили хоботче и цоцат субсидии.Измислени НПО та.Колко случая имате за година и кво сте предприели?Само едни заучени фрази и всичко друго е уддурма за да си дърпате манито по картите.
  • 64 Дилайла

    4 1 Отговор

    До коментар #50 от "Нямане закон за НПО":

    Сигурно от къдравата улица точат доларчета.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Трак🇯🇵🇩🇪🇧🇬🇦🇹🇮🇷🇺🇦🇮🇹

    12 2 Отговор
    В Бг както и ма всякъде на планетата има насилие ! Мъж тормози жена си , жената тормози мъжа си , детето бие баща си който тормози майка му!! Насилието е навсякъде .. но най големия проблем е такива ЕВРЕЙСКИ ЦИОНИСТКИ ЛГГБ ЛИБЕРАЛНО ДЖЕ-НДЪРСКИ КОМУНИСТИЧЕСКИ НПО ТА КОИТО ИСКАТ ДА ПРОКАРАТ ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ !! Това е целта
  • 67 Джаската

    5 2 Отговор
    преди една година жена ми , ми отвъртя един шамар пред детето, то ва вероятно повсички правиле не се води домашно насили, а не що нормално и правдиво
  • 68 итт

    8 1 Отговор
    Айде, започна се.....тук статийка, там статийка, тази актриса я били, онази женица се страхувала....подготовката за втори рунд на Ист. Конв. върви с пълна сила!
  • 69 Трак🇯🇵🇩🇪🇧🇬🇦🇹🇮🇷🇺🇦🇮🇹🇮🇱🏳️

    5 2 Отговор
    Лгбти са основен противник на Тутраканската селищна система
  • 70 Фатки

    3 1 Отговор
    усвояват гранта
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.