Last news in Fakti

8 Декември, 2022 15:53 1 140 16

Еленко Божков: Водим интензивни разговори с всички потенциални доставчици на ядрено гориво

  • еленко божков-
  • разговори-
  • доставчици-
  • ядрено гориво

По този начин страната ни активно работи по изпълнение на Програмата за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Еленко Божков: Водим интензивни разговори с всички потенциални доставчици на ядрено гориво - 1
Снимка: NovaNews

България води интензивни разговори с всички потенциални доставчици на ядрено гориво на пазара. Това стана ясно по време на среща на високо ниво на служебния заместник-министър на енергетиката Еленко Божков с представителите на Европейската комисия в Брюксел. Това съобщиха от Министерството на енергетиката.

По този начин страната ни активно работи по изпълнение на Програмата за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй", поясняват от novini.bg.

България се стреми да ускори максимално процеса, предвид и взетото решение на Народното събрание от 9 ноември 2022 г. Страната ни запазва в преговорите водещите принципи за приоритетност на ядрената безопасност, зачитане независимостта на ядрения регулатор при лицензирането на алтернативното гориво, както и недопускане замяната на една зависимост с друга. Намерението е възможно най-скоро преговорите с американската компания "Уестингхаус" и френската "Фраматом" да бъдат финализирани. Това увери колегите си и представителите на Европейската комисия заместник-министърът на енергетиката Еленко Божков, допълват от енергийното ведомство.

Положително бе посрещнато и искането на българската страна да се обмисли евентуална финансова подкрепа за дейностите по лицензиране на алтернативно ядрено гориво, извършвани от националния ядрен регулатор.

Срещата бе инициирана от Комисията и ръководена от заместник-генералния директор на Генерална дирекция "Енергетика" Масимо Гариба. Участваха заместник-министрите на държавите-членки, опериращи ВВЕР реактори, ръководителите на атомните електроцентрали, включително изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй", както и генералният директор на Агенцията по доставките на "Евратом". "Уестингхаус" и "Фраматом" представиха техническата готовност на компаниите да доставят свежо ядрено гориво за реактори тип ВВЕР.

Участниците в срещата обсъдиха и предложение на Комисията за проект на Пътна карта за ускоряване на диверсификацията на доставките на свежо ядрено гориво, като специален фокус бе поставен на горивото за реактори ВВЕР-440.

Документът разписва конкретни задачи със срокове към правителствата на държавите-членки, ядрените оператори и европейските институции. Следващите месеци работата ще продължи на техническо ниво, и ще бъде последвана от поредна среща на високо ниво през пролетта на 2023 г., се посочва още в съобщението.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Еленко Божков е утвърден защитник

    5 15 Отговор
    на руските интереси у нас. Познайте за кое гориво ще лобира ?

    Коментиран от #6, #14, #15

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 4 Отговор
    ПАЗАРНА ИКОНОМИКА плащаш ПО договор ПОЛУЧАВАШ
  • 3 Последния Софиянец

    22 2 Отговор
    Соросоидите няма да мирясат докато не взривят АЕЦ Козлодуй.Много вредни хора.
  • 4 Оранжав

    12 3 Отговор
    Па, тая централа съотношение цена мегават час с това западно гориво МОЕ ли да бръмчи или пак ще си мълчим и ще плаща данакоплатеца?
  • 5 горски

    26 2 Отговор
    Има гориво,евтино и надежно......както и изнасяне на отработеното.Системата работи вече десетилетия безотказно.
    И сега-ще търсим по скъпо,ще правим експериментис най важния източник на енергия,ще се чудим къде да закораваме отработеното,ще трябва да плащаме за лицензи, и да стресираме персонала на АЕЦ.
    Ако оставам политиката настрана,не е ли начинанието безумна глупост и големи харчове.
  • 6 бокоБРАВО КИРОАЛОООАЛООО

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "Еленко Божков е утвърден защитник":

    ALOO SYRWUL ТОВА ДА НЕ КАТО ДА СИ КУПИШ КРАСТАВИЦИ БЕ СМОТЛЛ ...ПРОБИТЕ С АМЕРИКАНСКО ГОРИВО СА ПЛАЧЕВНИ .....ИСКАТЕ БОМБА НОДА Е АМЕРИКАНСКА ..КАТО ВЗИРЯВАНЕТО НА СЕВЕРЕН ПОТОК ОТ СЪЮЗНОЦИТЕ
  • 7 Алибаба

    12 1 Отговор
    Това да не ви е печка чудо,каквото му сложиш да гори.....невежеството взима връх над всичко...идва ден да спрем сами един по един Аец...молодци..
  • 8 ЗаЕдинПриятел

    9 1 Отговор
    Следващия път като си купите западна лимузина, защо не звъннете на Нигерия да ви я обслужва и праща части ... само за един приятел го питам това.
  • 9 Макс

    8 1 Отговор
    Еленко ПОДЛОЖКОВ, пред кого ще поляга сега?!?!
  • 10 Хммм

    11 1 Отговор
    Гръмнете я най накрая тази АЕЦ и да се свършва. Иди@ти!
  • 11 ЕДГАР КЕЙСИ

    4 1 Отговор
    ПАК ЛИ....... БАЙ ЕЛЕНКО , "ЕКПЕРТ"А ПО ......... САБОТАЖ В МЕТРОТО ...... ФАКТ !
  • 12 Вентилатор

    3 0 Отговор
    Ще останем без рафинерия и без АЕЦ и ще ду.ф.а.ме супата
  • 13 Вентилатор

    5 1 Отговор
    Целта е да внасяме ток и горива,а не да произвеждаме.
  • 14 Ти като разбирач

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Еленко Божков е утвърден защитник":

    за кое гориво би лобирал? Нали осРайнците се набутаха с американско такова и щяха да им гръмнат централите? Но за това не е политкоректно да се споменава. Много жълтопаветници, много умник. Козата си иска пръч.
  • 15 Ветеран от Протеста

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Еленко Божков е утвърден защитник":

    След Диверсията в Метростанцията ,вместо в затвора е заместник министър - диверсанта срещу Законно избрана власт Еленко Божков...
  • 16 Вирус

    1 1 Отговор
    И там ще е по скъпо но демократично важното е на русия да е зле и ако реакторите се потрошат и останем и без тях а
Новини по държави: