Last news in Fakti

29 Декември, 2022 08:58 7 359 24

Задава се колективен иск към Министерството на здравеопазването заради ТЕЛК комисиите? Людмила Минчева пред ФАКТИ

  • людмила-
  • телк-
  • комисии-
  • закрити-
  • здравеопазване

От 5 комисии в София 2 или 3 са закрити, казва потърпевшата

Задава се колективен иск към Министерството на здравеопазването заради ТЕЛК комисиите? Людмила Минчева пред ФАКТИ - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Освидетелстване пред ТЕЛК… Мисията (не)възможна ли е? Оказва се, че казусът на Людмила Минчева не е единствен, след като няколко месеца ѝ се спират плащанията, защото преосвидетелстването е насрочено след няколко месеца. Ето какво разказа тя пред ФАКТИ.

- Г-жо Минчева, с какво е свързан вашият казус. За преосвидетелстване ли става въпрос, за нов ТЕЛК ли…
- Синът ми е с множествена склероза. Той е с 95% ТЕЛК и е в инвалидна количка от няколко години. Имаме решение на ТЕЛК от 8,9 години. Когато едно решение на ТЕЛК изтича, обикновено в рамките на следващия месец се насрочваше дата за преосвидетелстване. Но сега ни изумиха. Сегашното решение на ТЕЛК приключва в края на декември, а прегледът за новото решение и подновяване е насрочен за края на март. Повтарям, за края на март. Така той от януари до края на март остава без никакъв статут, без средства, тъй като му се спира пенсията, картата за градския транспорт, спира се и синият талон на колата, спира ми се заплатата като личен асистент. Това са четири месеца и то като най-оптимистичен вариант, защото след новото решение също тече процедура, която отнема около месец.

- Вие какво предприехте…
- Първоначално помислих, че има някаква грешка, че са сбъркали март месец с края на януари и отидох на място, за да проверя. Абсурдното е, че даже няма телефон за връзка, а изрично е подчертано, че трябва на място да се отиде.

- За кой лекарски състав става дума?
- Говоря за комисията по ТЕЛК, която е в кв. „Борово“ в 20-та поликлиника. Там заварих поне 20 човека, които бяха в моето положение. И те бяха дошли за справка. Директорката на ТЕЛК-а говори с нас и каза, че забавянето се дължи на факта, че от 5 комисии 2 или 3 са закрити.

- Говорим за София?
- Да, за София. Просто лекарите са напуснали. От комисията в Борово са уведомили Министерството на здравеопазването, имало е посещение и разговори, но никакви действия не са предприети. Сегашните комисии просто не могат да смогнат, защото потокът от хора е голям. Има хора, които от декември 2022-а ще отидат на комисия през юни 2023-а. Какво е това?

- Реално комисиите не могат да обслужат по 100 човека на ден?
- Сигурно е така, но това е въпрос на държавна политика. Това е отношение към хората. А хората не са отишли и не търсят ТЕЛК, защото искат, а понеже им се налага. Видях майки с колички, които остават без средства. Ние може да намерим някакво решение, но има хора, които са в нужда. Да, те оставят 4-6 месеца без средства - това е фрапантно нарушение на права. Ние ще заведем дело и вече имам разговори с адвокат, защото Министерството на здравеопазването трябва да си го понесе. То трябва да създаде нужната организация. И най-вероятно ще стигне и до колективен иск от много хора, защото хората с Множествена склероза имаме голяма общност, в която се подкрепяме. Трябва да се променят нещата, къде е държавата?


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Иво

    10 35 Отговор
    Това на снимката не е ли Митрофанова?
  • 3 АННА МИЛА

    41 1 Отговор
    БЯЛА МАФИЯ
  • 4 СОФИЯНКА

    45 2 Отговор

    До коментар #1 от "оФчара":

    НЕ се присмивай над ИСТИНСКИТЕ индвалиди МОЛЯ
  • 5 Д-р Ох пари

    60 2 Отговор
    С ТЕЛК имат проблем само истинските инвалиди.Тия с купените заболявания са си ок.

    Коментиран от #7

  • 6 Пенсионер с телк

    35 2 Отговор
    по неволя..катастрофа, аз 200 метра не мога да мина пеша, в началото бях в инвалидна количка, и ми дадоха 75% телк––– в момента 450 лева с 15г. стаж... повече са много, но толкова имам по документи.... И сега според тях съм "оздравял"??? Според мен трябват решенията на поне пет 5 специалиста, а не на трима "доктори" от сто години там....милионери, а познайте защо??
  • 7 Д-р Дайпари

    17 0 Отговор

    До коментар #5 от "Д-р Ох пари":

    Вторите са повече от първите...

    Коментиран от #18

  • 8 Данчо

    34 4 Отговор
    Така е когато в една страна лекарите вместо да лекуват стават политици. Така е и в други области. Стигнали сме дъното на опростяването за 15 г.

    Коментиран от #14

  • 9 Студопор

    28 0 Отговор
    Какво ли не съм виждал по тия комисии...? Имаше човек без крака, дето се явяваше всяка година. Сякаш ще му пораснат крака...

    Коментиран от #17

  • 10 йхнкхйких

    25 2 Отговор
    Тъжната и грозна истина ,подиграват се с инвалидите.
  • 11 Мнение

    25 1 Отговор
    За всички, които са с решение на ТЕЛК, положението е същото. Няма държава и най-много страдат хоеата, които са безпомощни и не могат да излязат от този бюрократичен водовъртеж. Ако си психично болен или с друго нелечимо заболяване защо трябва да ходиш за преосвидетелстване на всеки три години? Нима си се излекувал? Напротив. Ставаш все по-зле и по-зле. За такива хора задължително трябва да има пожизнен телк, а не да търпят това унижение на всеки три години и те, и близките им. Това е непоносимо.
  • 12 Леля Гошо

    27 0 Отговор
    Политиците са прекалено заети с по важни неща, като например машинното гласуване и броенете на бюлетините
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Мнение

    17 0 Отговор

    До коментар #8 от "Данчо":

    Ами в политиката е далаверата в Бг, затова лекарите, хирурзите, стават политици. Да си лекар е неблагодарна професия. Виж да си политик, има държавни субсидийки, пари само да лаеш срещу опонентите.
  • 15 Бяла мафия

    22 0 Отговор
    Корупция-ТЕЛК-корупция-ТЕЛК - да се закриват и по затворите!

    Коментиран от #19

  • 16 За да те преосвидетелстване

    20 1 Отговор
    Трябва сам да задействаш процедурата поне 3,4 месеца.(?).Иначе оставаш няколко месеца без никаква пенсия.Дивотия някаква
    Помните,ли я-Асена с четирите брака?
  • 17 Инсулин

    27 0 Отговор

    До коментар #9 от "Студопор":

    Ами хората на които животът им зависи от исулин, сякаш ще хвърлят исулина и панкреаса им ще заработи отново.
  • 18 Така е!

    19 4 Отговор

    До коментар #7 от "Д-р Дайпари":

    Но сега има нови изисквания и изследвания с модерни машини, които не можеш да излъжеш и фалшивите телкове ще поотпаднат, а ще има повече пари за истински нуждаещите се хора с увреждания.
  • 19 Така е!

    22 2 Отговор

    До коментар #15 от "Бяла мафия":

    Ами те затова напускат лекарите от ТЕЛК-овете, защото с новите изисквания далаверата на тези корумпирани лекари в ТЕЛК вече я няма!!! Няма рушвет - няма интерес да работя там!!! Има резултати от изследвания от модерна медицинска техника, които ще отсеят лъже-инвалидите!!!
  • 20 Иван

    14 0 Отговор
    Това просто не е държава!
  • 21 Сур

    9 4 Отговор
    Както винаги идея си нямате за какво говорите, нма лекари в Телк що парите са много малко за работата на един специалист там.....просто е ,да опитат с 3300 лв да речем основна и ще има кандидати......и естествено,маса състояния са доживотни,и трябва да се явяват наново само при влошаване....ама на кой държавник му пука
  • 22 Българин

    8 1 Отговор
    "Къде е държавата?" - това и ние се питаме вече над 30 години. Абдикацията е масова, а липсата на държавност си проличава най-вече в отношението към нуждаещите се от помощ. Ужасно е това бездушие към хорското страдание...
  • 23 Само така,съдебни дела срещу държавата

    13 0 Отговор
    Да се провери лъжа ли е напускането на лекари, да се провери поименно колко лекари и от кои комисии са напуснали.....това е пълна лъжа, орязват се всички социални плащания в държавата, дори болничните, обезщетенията за безработица, в здравеопазването всичко се плаща от пациентите вече и почти нищо от здравната каса...депопулацията върви по много фронтове не само с отровните инжекции на кил гейтс...
  • 24 Мингян мюмюн

    2 1 Отговор
    даваате телкове бе че нема паре за бемевето