Last news in Fakti

5 Януари, 2023 13:00 2 017 21

Евгений Кънев: Да не бързаме с фанфарите по турската газова сделка

  • евгений кънев-
  • боташ-
  • газова сделка

Първо, защото нашият пробив става точно, когато Путин предлага Турция да стане газов хъб

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Фанфарите по турската газова сделка на Радев вчера заглушиха дори онези на Бакърджиев по руската сделка от 1998 г. Това коментира във "Фейсбук" Евгений Кънев.

Общото между двете е, че са непрозрачни, с второ дъно, което по-късно ще видим. И разбира се, че са обявени за крупен успех в традициите на … българските практики за сделки, където Русия или друг авторитар е от другата страна. Обикновено в сделките с Европа има много черна, неблагодарна работа, трябва да се спазват много правила, изискват се много умения, а успехът има много бащи и е наистина еднакъв за всички българи.

Не, в “източните” сделки идва някой като Бакърджиев без грам идея за газовия бизнес и сключва сделката на онзи век. Сега идва Радев и пробива турската стена, в която уж са се ударили ББ и Петков.

Защо е малка вероятността Русия да НЕ стои зад тази сделка?

Първо, защото нашият пробив става точно, когато Путин предлага Турция да стане газов хъб. Това - според мен - е активно мероприятие на Москва, за да прикрие други намерения. За познавачите е ясно, че Турция не може да бъде класически газов хъб по много причини. Веднъж, защото не може да осигури независима институция, която да оперира хъба на пазарни, прозрачни начала и така да привлича клиенти. Както при всяка друга авторитарна държава, газът за Ердоган е инструмент за държавна (гео)политика.

Освен това, този хъб няма друг пазар освен Европа, която има много други канали за снабдяване, а тръбният газ за Европа през Турция е просто транзитен. Самата Търция става производител, но това просто ще намали количествата вносен тръбен газ за нея. Но най-важното - Европа няма да търгува с руски газ след време, а именно той е в основата на идеята за турски хъб.

Второ, сделката ни с Турция е нарочно обявена основно за инфраструктура - достъп до терминалите за втечнен газ и договор за доставка с турската ДЪРЖАВНА компания Боташ за 1 според нашия или 1.5 млрд куб м газ според турския министър годишно. Но именно тук е заровено кучето - не е ясно чий газ ще ни продава Боташ. Нито с кого е сключило договори за доставка нашето правителство.

Трето, това, което никой у нас не коментира е защо Турция прегърна идеята за хъб с руски газ. Русия ясно има две цели - да компенсира донякъде крупния спад в приходите след прекъсване на Северния поток и … да не изпуска зависимостта на Източна Европа от руския газ. А на Ердоган предстоят най-тежките избори през юни догодина, свързани с неговото оцеляване, вероятно не само политически. Но инфлацията е над 80% и турците постоянно обедняват. Един от важните начини за укротяване на инфлацията е намаляване цената именно на газа. Затова Ердоган е съгласен на сделка с Путин срещу голям дисконт от цената на тръбния газ, а плащането по нея да е чак след изборите.

Четвърто, но защо Русия да го прави? Няма как да увеличи бързо обемите на тръбния газ, защото изграждането на нова инфраструктура ще отнеме време, а и е почти невъзможно без европейски компании по дълбокото Черно море. Тогава остава да се увеличи износа на …руски втечнен газ.

Пето, за руския втечнен газ почти не се говори, а той е дори извън радарите на ЕС. Но всъщност Русия е трета по внос в Европа за 2022 след САЩ и Катар, с 15% дял. Най-големи консуматори са Франция (ще влезете в реториката на Макрон за Русия), Белгия и Испания, но също така …Гърция и Турция.

Русия има няколко експортни терминала на втечнен газ на север и нейният износ постоянно расте. А Турция има два действащи, но от тази година още три терминала, чийто капацитет трябва да се напълни. А един от тях е на брега на Мраморно море в европейската част на Турция с връзка към …Трансбалканския газопровод, който в момента не работи, заради новата стратегия на Русия за заобикаляне на Украйна с Турски поток.

Така Русия хем ще продава повече, хем ще контролира критично важния поток към България, Молдова и … Украйна.

Шесто, случайно или не - вие преценете - Радев се среща с Ердоган на 9.12.2022 г в Истанбул, само час след срещата на Ердоган с шефа на Газпром Милер. Поне за мен, вероятността на “пробива” на Радев да не е всъщност …руски пробив е нищожна.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кирил

    11 20 Отговор
    Тъпа статия. Няма никакво значение произхода на газ от Турция.
    Има значение че е по евтин и доставките са по сигурни от доставки от русия. Много ми е интересно как русия ще спре газта за Турция......

    Коментиран от #7

  • 2 Голямо постижение

    27 3 Отговор
    Ще купуваме Руски природен газ от Турция. Тия само се чудят как да вземат повече комисионни и дерат кожите на Българските потребители.
  • 3 Ганьо

    12 3 Отговор
    След сделките всички започват да разбират много. Втечнен американски газ ли да купува, какъв кораб къде ще го разтовари. Ние пристанища нямаме, а цените за преминаване през Босфора допълнително оскъпяват... Във всяка област сме специалисти...

    Коментиран от #8, #17

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Всъщност

    20 3 Отговор
    Едва ли някой сериозно е смятал (дори американците) , че има логика България да купува и плаща друг газ освен руския . Целта на Щатско и запада беше да отнемат южноевропейския газов хъб от България , и да го дадат на турците .С помощта на родните евроатлантиически политици .
  • 6 геноцид

    12 3 Отговор
    ТРЯБВА ДА СМЕ РАДОСТНИ НА НОВИНАТА,ЧЕ ПРОКЛЕТИТЕ КАУБОЙ ЩЕ НИ ПРОДАВАТ ЯДРЕНО ГОРИВО И ЩЕ СТРОИМ ТЕХНИ ЯДРЕНИ МОЩНОСТИ?Нали сме в условия на пазарна икономика.Където е по-евтино и по-изгодно за икономиката и оцеляването на собственият ти народ това избираш,или е по важно от кого ще го купиш без значение от в пъти по неизгодната сделка породена от по-високата цена.Важното е бай Ганьо българина да разкопчае ризата и да се бие по косматите гърди дерейки се с пълно гърло прецаках Русия вива америка щот съм вайръл.
  • 7 Отговорче

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "кирил":

    Защо да е нужно на Русия да си спира газта ? Може просто да не я продава , когато реши . Май едни наши "партньори " са по взривяването на газопроводи .
  • 8 един

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ганьо":

    Ганьоо-Ганьо,като си нямаш на хабер от газ защо се хващаш да коментираш!?Турция има терминал за регазификация на Мраморно море/европейска Турция/ и не е небходимо да се преминава през Босфора!
  • 9 12340

    6 3 Отговор
    "... Но най-важното - Европа няма да търгува с руски газ след време, а именно той е в основата на идеята за турски хъб..."
    .... рече доц. Генчо Нострадамуса и хвърли шепа боб
  • 10 Никой

    5 10 Отговор
    За кремълските лакеи единствено има значение България да продължи да обслужва Русия.Това им донася мазохистично удоволствие,че така омразният им запад запореден път е прецакан. Заповеди приемат само от Кремълския център.Лакеите разбира се ще забогатяват на гърба на народа като продължат да му опяват за братската връзка ,платеното ни освобождение,и някаква духовна измекярска пъпна връв.Кремълската марионетка Радев дори не смятам да коментирам.
  • 11 Прасчо

    3 1 Отговор
    А България кога ще започне да си добива собствената газ?
  • 12 историята

    5 1 Отговор
    "Така Русия хем ще продава повече, хем ще контролира критично важния поток към България, Молдова и … Украйна..." - Е, "европейските" ръководители сами си го направиха това!

    Коментиран от #18

  • 13 Пенсионер

    14 1 Отговор
    Аз пък, като част от първите инженери в газовия бранш, работил в екипите по обсъждане, приемане и въвеждане на проектите, обектите и българското държавно газово предприятие ("Нефт и газ"/Газоснабдяване/ "Булгаргаз" от дните на прехода годините) не мога да се начудя като защо вече години напоследък държава- Народно събрание, Президентство и целият народ се въвличат в газовата тематика!? При национално потребление на газ от порядъка на около 3 млрд. куб.м., докато около 1990 год. тази цифра бе около 9 млрд!?При това предприятието си беше цяло и единно, без разпарчетосването му на 3 отделни и свързаните му с това преразходи и размивания на отговорности, като освен това "национално" количество доста повече подавахме и като "транзит" за Гърция, Македония и именно също така и за Турция (Боташ). Да не би висшите държавни хора и институции да си търсят теми, оприличавани на "дъвки" в не една и две публикации, да ни би да се свършиха много по-належащите за планиране и решаване национални въпроси, да не би да се опазихме от изчезване на нацията, от обедняването и разслоението, от падение на морал и човечност!? Защо се увеличава държавен и общински апарат, съответно и разходите по тях, без да има реални подобрения в живота на преобладаващото население!? Та дори вече има обвинения за виновност на държавни институции за мор на сериозно болни хора, за загиването и травмирането на шофьори и пътници, за геноцид над възрастни по села и планки, за геноцид с вода, и ...!?
  • 14 Фанфарите ще са

    2 1 Отговор
    Като ,,свежото,, и ,,качествено,,гориво за АЕЦ Козлодуй доставено от , забранените в цял свят, Уестингхаус. Толкоз за фанфарите. Ама фарфароните дето ни докараха дотук ко ша ги прайм не знам

    Коментиран от #19

  • 15 Демократ

    3 5 Отговор
    Ясно е едно в България- управляващите са тясно свързани с Кремъл, лъжците са учили в школите на КГБ и истината няма нищо общо с фанфарите, трагедията на България е безкрайна.Това,което пише в статията Кънев е допълнение към фактите -бързото сваляне на редовното правителство, усилията за блокиране пускането в експлоатация интерконектора с Гърция, отказа от договори за втечнен газ от други държави, целувките с Лукойл при пРезидента, а не е негова работа да се бърка в търговски отношения, но с геополитическите е друго. Изгонването на 70 руски шпиони разкри лицата на прокремълците, които предрешена война с Русия, коткането на путинката мутрофанова и още и още.Клещите на Кремъл в България са жестоки.Национални предатели във властта е страшно.
  • 16 някой

    2 0 Отговор
    Евгений, колкото по-бързо се застреляш, толкова по-бързо ще спрат мъките ти.
  • 17 ЩО ПРЕЗ БОСФОРА ДА МИНАВАТ

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ганьо":

    КОРАБИ...ГРЪЦКИЯ КОНЕКТОР ЗА ГАЗ ЗА КАКВО НИ Е
  • 18 СЕГА РУСИЯ ЩО НЕ ПРОДАВА ГАЗ НА ЕС

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "историята":

    ЩОТО ЕС БИ ГАЗОВ ШУТ НА ПИТИН
  • 19 КЪДЕ Е ЗАБРАНЕН

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Фанфарите ще са":

    Уентхаус, че не се разбра.....
  • 20 Ванко шемета

    0 0 Отговор
    Копелет@ аз газ НЕ ползвам 😆 все ми е тая 🤣
  • 21 Вирус

    3 0 Отговор
    Кънев като се пънеш толкова отиди осигури от друго място ма май няма а