13 Януари, 2023 13:00 2 358 25

Евгений Кънев: Проблемът на BG икономиката - масовото наемане на нископлатена работна ръка

  • икономика-
  • ниски заплати-
  • евгений кънев

Така държавата ни се напълни с кадри в четирите власти, които популярно наричаме калинки, докато не станат бушони

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

С приятел от бизнеса си говорим колко страшен става въпроса с кадрите - хем дефицитни, хем нискоквалифицирани. И това го чувам постоянно - от ресторанти до ИТ персонал. Същевременно имам доста висококвалифицирани познати, които не могат да си намерят подходяща за техните умения работа.

Това коментира във "Фейсбук" Евгений Кънев.

При исторически една от най-ниските безработици за Прехода, явно нашата икономика е достигнала предела си във формат масово производство на ниска добавена стойност.

Това е икономика, която разчита за своя растеж на масово наемане на нископлатена работна ръка.

Проблемът обаче няма само икономически измерения като ниска производителност и ниски заплати, които не могат да растат. Структурата на такава икономика в голяма степен се дължи на качеството на самите предприемачи и как се успява в тази среда.

“Успешните” са обикновено тези, които успяват да намерят и запазят пазар за своите продукти с ниска добавена стойност. За целта или се включват в чужда верига на стойността (ишлеме) или използват политически протекции на вътрешния пазар срещу нежелани конкуренти.

Ефектите от тази среда са два:

Първият е невъзможност икономиката да привлече най-квалифицираните българи, завършващи в чужди университети или работещи в западни фирми и така се слага таван на добавената стойност. А тези българи зорлем стават емигранти.

Вторият не по-малко важен е, че сравнително ниските заплати на фона на издръжката на живота създават непазарно търсене на по-високи нерегламентирани доходи.

Най-важният работодател на това търсене са политическите партии. В масовия случай срещу лоялност те предоставят жизнен стандарт далеч над способностите и квалификацията на съответния кандидат- партиец. Партиите на статуквото са всички клиентелистки партии по руски образец.

Лоялността към вожда се търгува срещу привилегии и постове.

Така държавата ни се напълни с кадри в четирите власти, които популярно наричаме калинки, докато не станат бушони.

Това е една гигантска подмяна на смисъла на демокрацията и нейните институции. Клиентът вече не са гражданите, които плащат заплатите, чийто размер калинките биха получавали и в частния сектор. А мафията, която плаща рентата над заплатата, за поддържане на лоялността срещу по-висок жизнен стандарт.

Това е най-видимо в парламента. От една страна виждате депутати, които постоянно се борят да променят статуквото и от техните редици почти всеки взема думата със своята експертиза и в защита на кауза. От редиците на клиентелистките партии имате 4-5 човека, които са вербувани да правят “обосновки”, а останалите са гласуваща анонимна маса за блокиране на промените.

В резултат имаме държавна власт - законодателна, изпълнителна, съдебна, медийна - която обслужва чрез създадените зависимости - реалната, паралелна власт в страната. И създава огромен брой кадри, които вместо да се развиват в частния сектор търсят бързите формули за успех в политиката. Ще ги видите в най-скъпите ресторанти, коли и жилища, по най-скъпите курорти. Те са и най-големите патрЕоти, най-вулгарните говорители на статуквото и най-големите блюстители на съветската култура и руския олигархичен модел.

Решение има ли? Да.

Не всичко започва от парламентарно мнозинство - макар да е решаващо.

Трябва да се създават организации и сдружения на хората, които искат промяна в България.

Обединени частни инициативи в образованието и културата за проповядване на новите, всъщност стари ценности.

Общи законодателни инициативи за промени в пазара на труда, които да направят по-лесно привличането на кадри за икономиката; за създаване на школи за предприемачество - ахилесовата пета на икономиката - с утвърдени лектори в тях.

Организиране на подписки до ЕС за оказване на натиск за реформи - както сега Панаирът е чудесен повод.

Формиране на доброволчески групи за постоянен публичен натиск за промяна чрез медиите, мрежите, обществените организации.

Колкото повече, толкова повече - свиване на ресурсите и почвата за успех по “втория начин” у нас.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Доцент Иванов от София

    31 7 Отговор
    Икономика в Бг няма,имаше по едно времк но това беше преди 1990 година разберете го вече дървени кратуни
  • 2 3.14К

    22 3 Отговор
    Евгенийййй! Финансист доктор по икономика предлага единствено политически димки, в стил на НПО пропагандист от квартален калибър.
  • 3 А питам

    17 3 Отговор
    Нещо анализче от тоя или ДВ за непобедимата укро-натовска армия, няма ли???
  • 4 това са твоите инвеститори

    20 4 Отговор
    ами такива инвеститори идват от ПАРТНЬОРИТЕ КОЛОНИАЛИСТИ, историята не познава настояща цъфнала колония, може ако стане бивша , скъпоплатените бизнеси ги закрихме още по костово време, а ЕС взе всички умни хора. То е като лавина, процесът е само надолу, прости хора прости производства и обратно. Ще свърши когато свърши наклона... сиреч до последния етнически българин на тази територия!
  • 5 Жреца на Ботунец

    23 3 Отговор
    Така нареченият "бизнес" е виновен за ситуацията с кадрите.Да не забравяме,че както политическата олигархия е съставена основно от комунета-бивши,настоящи,пребоядисани,симпатизиращи,идейно подкрепящи и романтично обвързани,така и "бизнесмените" са същата най-долна комунделска измет.С мизерните заплати и пенсии и с наглите заявления от типа,че "българите били неефективни работници",изгониха хората в чужбина,където хем изкарват повече пари,хем не си тровят нервите с тези "работодатели".Ситуацията ще става още по-зле и тези боклуци и тарикати,ще бъдат принудени да наемат всякакви неадекватни типове на работа.
  • 6 икономист

    23 0 Отговор
    Съвършено ясно изрисувана политическо-икономическата картина в момента. Няма по-голямо зло за една държава от некадърността и продажните амбиции на политиците. Адмирации за Факти, че публикувахте този материал !
  • 7 Браво!

    8 4 Отговор
    Прекрасен анализ!
  • 8 0% лихви по кредитите за пройзводство

    6 1 Отговор
    И дългосрочни кредити. .Така се прави икономиката. Я се огледайте по Европа па и в Турция ако искате.
  • 9 Леля Гошо

    10 6 Отговор
    Анализът е добър, но предложеният изход от ситуацията е утопия. Българинът е страхлив, подозрителен, саможив и не е склонен да се сдружава, особено с непознати в името на някаква идея. Управляващите и медиите търсят всевъзможни начини да фрагментират обществото и да противопоставят всевъзможни те групи и групички на които сме разделени. Остава единствено повсеместната шуробаджанащина, на която обаче няма как да се гради позитивно, създател но, прогресиращо общество и държава.

    Коментиран от #10

  • 10 Чичо Гошка

    5 4 Отговор

    До коментар #9 от "Леля Гошо":

    Само дето си забравил, че системата е к а п и т а л и з ъ м
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Разбирам, наблюдавам и недоумявам

    16 1 Отговор
    Ще повторя отново: желанията на световната върхушка да има покорни и неуки народи доведе до този срив в качеството на работната ръка навсякъде по света. Върхушката иска хората да са тъпи, за да ги командва лесно. Но вече няма нито кой да работи качествено, нито кой да лекува качествено самите богаташи. Вижте им физиономиите - колко смешно са ги преобразили бездарните им пластични хирурзи, не само у нас. От друга страна синовете на богатите се женят за плеймейтки, а не за доктори на математическите науки, а после се чудят защо децата им не могат да научат таблицата за умножение. Който има ум в главата, нека образова децата си.
  • 13 2+2=4

    9 1 Отговор
    Смешник! 30 години капиталци и съдружие приканват инвеститори с евтин квалифициран труд и ниски данъци, сега друг му бил виновен за емигрантите и калинките. Политиката на ниски доходи и данъчни облекчения за богатите продължава да мори българите и всеки се спасява както може. Рибата се вмирисва откъм главата, но каквото е долу, такова е и горе. Пробиха и демокрацията, побългариха я, точно по български! Вазов и С.Т.Костов още не са забранени за четене.
  • 14 700 000 държавни чиновници

    8 0 Отговор
    Българина предпочита държавна работа, макар и по ниско платена!

    Коментиран от #25

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 БгТопИдиот

    9 0 Отговор
    Ман г о Костов нал ни рекламираше че сме квалифицирини и евтини.

    Вече остана само родата му-нискоквалифицираниТе оР ки.
  • 17 Щатен драскач

    4 5 Отговор
    Всеки ден този специалист по всичко сее жлъч и омраза. Сорос яко го е настъпил и иска за парите които му дава всеки ден да се отчита с някоя глупост. Само лаф да става.Това го може тази дребна ородажна душица.
  • 18 Урюрвкос

    8 2 Отговор
    в България няма предприемачи а има чорбаджии със ориенталски манталитет и навсякъде цари шуробаджанащина.
  • 19 ИТ контрактор

    15 1 Отговор
    Аз живея в България, но от много години (над 15) нямам вземане даване с български работодатели. Работя директно със западни компании. Миналата година за първи път се реших да се включа като консултант по един български проект, хората изглеждаха свестни и се договорихме за добри за мен условия. Всичко беше наред докато не стана време за плащане.. Почнаха се едни приказки, ха днес, ха утре, ама това, ама онова. Не става дума за голяма сума, некакви мизерни 10-15 к, обаче циркът си върви... За толкова години нито един западен клиент не ми е разигравал такива сценки. И това в що годе цивилизования IT сектор, представям си в другите как е. Направо се чудя как въобще намират будали да им работят.

    Коментиран от #24

  • 20 ха ха

    4 0 Отговор
    ами идиотията идва от ;бизнесмените; , те са такива и работниците им като тях
  • 21 безпартиен

    10 0 Отговор
    И от къде да дойде тази образована,с трудови навици и сравнително млада работна ръка?Та сега у нас имаме над 2.3 млн.пенсионери,над 700 хил.чакащи заплати от държавен или общински бюджети,над 660 хил.малолетни и не пълнолетни,над 1 млн.неграмотни,без професионелна подготовка и без трудови навици ц...гани!!!За това тук имаме единствено приходи от износа на зърнени храни,работещите зад граница български граждани и ЗАЕМИ от чужди ЧАСТНИ банки!Нито високи технологии,нито производство на стоки с висока принадена стойност!Работната ръка на България беше конкурентна на тази зад граница единствено веднага след 10.11.1989 та чак до 2000 година когато приключи тоталната разпродажба на държавно имущество!Сега нито един уважаващ себе си инвеститор няма да вложи средства там,където няма качествена работна ръка!Решение има и то е свързано със съкращаване на чакащите заплати от бюджета с поне 50% и насочването им в пазара на труда!В дългосрочен пран това е ограмотяване и придобиване на професия от ц...ганите в работоспособна възраст и насочването им също в пазара на труда!Помощи без труд да не се получават!Детски без образование също!Помощи за млади семейства само за работещи родители то за завършили висше образование!Други предложения?

    Коментиран от #23

  • 22 Веспа

    2 4 Отговор
    Българите сте два вида: предатели и роби
  • 23 Чингиз Хан

    7 0 Отговор

    До коментар #21 от "безпартиен":

    О, да, има едно генерално предложение:
    Време е пра-пра роднината ми Крум да се завърне по тези земи. За около две поколения...
    Всъщност, това трябваше да се случи още по времето на седмото ВНС, но и сега не е късно.
  • 24 Гошо

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "ИТ контрактор":

    Всеки на свободна практика в България има безброй такива случки да разказва. Чуждите фирми в българия бързо възприемат тези навици. Работих по голям, сериозен проект за едно от енергийните дружества, това от западна българия. Като се стигна до плащането, ами видях от трите средния, защото шефа ми беше "умен" и не се договорил за обезщетение при едностранно прекратяване на договора, а включили клауза за секретност, която не позволява иск по съдебен ред.
  • 25 Момчил

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "700 000 държавни чиновници":

    Ооо,хич не е нископлатена,дори често обикновени чиновници по градовете взимат 1500-1600 нето на месец за обикновено малкото работа,която вършат.