24 Януари, 2023 16:00 1 961 40

Георги Вулджев: Шолц е в изключително трудна позиция, донякъде го съжалявам

  • георги вулджев-
  • олаф шолц-
  • германия-
  • украйна-
  • газ-
  • русия

Много от немските корпорации (и техните политици) таят надежда отношенията с Русия да бъдат възстановени след войната

Георги Вулджев: Шолц е в изключително трудна позиция, донякъде го съжалявам - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ако не е очевидно - правителството на Германия толкова се дърпа от пращането на танкове за Украйна, защото се надява на шанс отношенията с Русия да бъдат възстановени след войната. Особено икономическите в сферата на енергетиката.

Както съм повтарял много пъти, конкурентоспособността на немската индустрия зависи от евтин газ. Само Русия може да предостави газ на необходимата за това цена. Алтернативите за Германия са съществено по-скъпи и означават силно намалена конкурентоспособност на индустриалното ѝ производство.

Този проблем може би е възможно да бъде решен, ако Германия се откаже от по-безумните аспекти на енергийната си политика. Като пълния отказ от ядрена енергия и въглища в рамките на идните няколко години. Но това по някакви неведоми пътища на политическо безумство се е превърнало в основен вътрешнополитически приоритет.

Донякъде съжалявам Олаф Шолц. Той е в изключително трудна позиция. От една страна иска да задоволи крайното зелено движение в страната, от което зависи политическото оцеляване на правителството му. От друга се опитва да се вслуша и в тревогите на немските промишлени конгломерати, които бият камбаната, че липсата на евтина енергия прави редица производствени линии нерентабилни.

Не се заблуждавайте. Дори да не го признават публично, много от немските корпорации (и техните политици) таят надежда отношенията с Русия да бъдат възстановени след войната. Затова те съветват канцлера да не се обвързва много с нея и да работи за възможно най-бързото ѝ приключване.

За капак го има и външнополитическият натиск, от САЩ, от Украйна, че и от съседна Полша. Какво да прави немският канцлер? Което и решение да вземе някой ще е недоволен.

Шолц изглежда като мекушава личност, политик, който търси да управлява чрез съглашения и компромиси, и някой, на когото му е неприсъщо да действа решително и еднолично. Да е на власт в момент на едновременна икономическа и външнополитическа криза е най-големият кошмар за такъв тип политик.

Коментарът е публикуван във Фейсбук


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдаа

    9 33 Отговор
    "Както съм повтарял много пъти, конкурентоспособността на немската индустрия зависи от евтин газ. Само Русия може да предостави газ на необходимата за това цена." Нито едното е вярно, нито другото. Аман от путлерофили.
  • 2 Леля Гошо

    34 0 Отговор
    Трудна му е позицията защото е мъничко, смешно и жалко човече. Ако той е лидер аз съм оперен певец солист от Миланската скала.
  • 3 Няма евтини горива,

    29 3 Отговор
    няма фабрики у Дойча, няма проблем! От световна икономика ще се превърнат в бантускотска губерния на пам перса зад океана. Честито!

    Коментиран от #5

  • 4 Гориил

    27 2 Отговор
    Шолц, като всеки държавен лидер, е подложен на натиск от големия и свръхедър бизнес. От 1500 големи германски компании, работещи в Русия, само 139 затвориха бизнеса си.Надявам се без коментар?

    Коментиран от #6

  • 5 Мдаа

    5 11 Отговор

    До коментар #3 от "Няма евтини горива,":

    Толкова "няма фабрики", че се търсят работници във всички сектори.

    Коментиран от #8, #38

  • 6 Любопитен

    5 7 Отговор

    До коментар #4 от "Гориил":

    Дай имената на 10 от тези 139 от едрия бизнес, които са "затворили".

    Коментиран от #12

  • 7 Адам Хилтън

    24 5 Отговор
    Кой е казал че е лесно да си марионетка на САЩ? Как да обясниш на германците че най-голямата икономика в Европа, трябва да си потъпква достойнството защото 78 години не могат да изгонят 40-те американски военни бази.

    Коментиран от #10

  • 8 Забрави да споменеш,

    14 2 Отговор

    До коментар #5 от "Мдаа":

    пред работници думичката черно - работници за жълти стотинки, дето балами вече не кълват. Те и затова още дълго ще си търсят!

    Коментиран от #11

  • 9 Зелена енергия

    5 18 Отговор
    Решението не е “евтина” енергия от Русия, а инвестиране в инфраструктура и много ускорен преход към зелена енергия и зелен водород. Това е посока за развитие и нищо и то за всички.
  • 10 Мдаа

    4 13 Отговор

    До коментар #7 от "Адам Хилтън":

    Германците занаят ли, че "достойнството им е потъпкано" или чакат балканските гении да им го "разкрият"?
  • 11 Мдаа

    4 8 Отговор

    До коментар #8 от "Забрави да споменеш,":

    "пред работници думичката черно - работници за жълти стотинки, дето балами вече не кълват" "Черноработник" е дума обозначаваща нелегален работник, тъй че си нямаш представа за какво говориш. А минималната заплата в Германия стана почти 13 евро на час. Нека са "жълти стотинки".

    Коментиран от #14

  • 12 Гориил

    8 7 Отговор

    До коментар #6 от "Любопитен":

    Adidas, Allianz, BMW, Continental, Daimler Truck, Deichmann, DHL, Hugo Boss, Lufthansa, Mercedes-Benz. Основните им пазари се намират в САЩ. Това повлия на избора .

    Коментиран от #13

  • 13 Любопитен

    9 0 Отговор

    До коментар #12 от "Гориил":

    Нито една от тези компании не е "затворила", даже напротив, тъй че си хванат в крачка.

    Коментиран от #16

  • 14 Е да де,

    11 1 Отговор

    До коментар #11 от "Мдаа":

    като не си бил в Германия явно не знаеш, че половината им работници са нелагни, сиреч с фалшиви договори, наети от мошеници и преотдадени на фабриките за жълти стотинки. Абе ти не си наясно, че Германия диша от далавери с гастарбайтери.

    Коментиран от #15

  • 15 Мдаа

    1 7 Отговор

    До коментар #14 от "Е да де,":

    Умирам от смях да ти чета глупостите. Колегите ми германци - също. Предавам им какво мислят в държавата на гениите за Германия. После не се чудете, че ви гледат отгоре.

    Коментиран от #17

  • 16 Гориил

    7 1 Отговор

    До коментар #13 от "Любопитен":

    Да, московските хипермолове имат пълна гама от тези продукти. Но ние не знаем откъде идват тези стоки в Русия. Подозирам, че всяка немска фирма и компания е замесена в измами с паралелен внос.
  • 17 Аз също!

    1 3 Отговор

    До коментар #15 от "Мдаа":

    Направо се скъсвам от смях, знаейки, какви хора пишат за Германия, на които не им е стъпвал крака там. Черно-европейци с адресна регистрация и фейк работодател в сянка (гарант) в Дойчланд - с багери да ги ринеш! Държавата с най-много далавераджии на калпак! Преди 20 години бяха, вече не са.

    Коментиран от #18

  • 18 Мдаа

    1 3 Отговор

    До коментар #17 от "Аз също!":

    От празни приказки няма да поумнееш, но то всички гении сте така - по приказките. Нито си знаел какво е преди 20 години в Германия, нито сега.

    Коментиран от #22

  • 19 Гориил

    10 2 Отговор
    Русия прие закони, забраняващи износа на промишлено оборудване и прехвърлянето на активи към неприятелски банки. Хиляди западни фирми и компании трябва да направят избор. Или губете трилиони долари, или спокойно продължете да работите. Повечето избраха второто, за което много се радвам.Нещо повече, има фантастични оперативни и данъчни облекчения за тези, които решат да останат.

    Коментиран от #20

  • 20 Хммм

    0 5 Отговор

    До коментар #19 от "Гориил":

    "Или губете трилиони долари" Без да искаш даде доказателство, че в руската икономика запада е инвестирал трилиони (по твоите собствени думи). Интересно какво ще стане, когато същите тези фирми спрат да допринасят за нея :)))

    Коментиран от #24

  • 21 Павел пенев

    8 2 Отговор
    Шолц да изпрати танкове Леопард в Калифорния,където за 2 дни има убити 17 души и ранени над 20 души.
  • 22 В Германия съм бил 87-а

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Мдаа":

    2010-а година, 2017-а, в Англия 2014-а, в Испания 2007-а, в Италия 2004-а, в Гърция 1999-а, Франция 2009-а. Финландия 2012-а. Бедната ти е фантизията къде съм бил! Най-вече по столиците. Такива са ми били фирмите по договор в работата. Питай патило, а не интернет трол свалящ звезди на западащият запад от диванчето в България. Хвани си друг слушател - душко!

    Коментиран от #23

  • 23 Мдаа

    0 4 Отговор

    До коментар #22 от "В Германия съм бил 87-а":

    Аз живея от 20 ГОДИНИ в Германия, Ганчо. :)))) Почивай си, имаш нужда.

    Коментиран от #28, #30, #32

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Хммм

    1 5 Отговор

    До коментар #24 от "Гориил":

    Продължаваш да се прострелваш в крака сам. Това само показва, че Просия без чуждестранните технологии оттам не може да извади нищо. Затова още не е изгонила инвеститорите. Иначе досега да го е направила. И инвеститорите си получават тяхното в замяна, нищо, че Путлер много иска да им го вземе.

    Коментиран от #31

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Реалиста

    3 0 Отговор
    Факти , съжалявам че си губя мнението след като да пореден път ми спряхте коментар 26! Дайте възможнаст на хората свободно да изразяват мнението си, не да повтарят вашите мантри)!
  • 28 Живееш ти явно

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "Мдаа":

    в кривите ниви около градовете, дето по нагорнището си садят компирите! Айде барба Ганьос, почини малко със захлупването! Качи се на някое двуетажно скъпо влакче със синя тапицерия и се наслади на градската черна германска новозараждаща се раса, дето по улиците бял човек не моеш да видиш. И по германски обичай, не си светкай крушката, ами запали си свещ, за икономийка и традицийка.

    Коментиран от #29

  • 29 Мдаа

    1 6 Отговор

    До коментар #28 от "Живееш ти явно":

    Не можеш да видиш, щото белите германци не са по улиците, а бачкат по офиси и фирми и вечер се прибират да си гледат семейството и децата, противно на зомби-опорките, че били "джендари". А ти си събирал "впечатления" по улиците, щото си бил от работната ръка по разни ненормирани отрасли и си имал време да се шляеш, щото си нямал вкъщи. Казах ти, че не знаеш нищо за Германия.

    Коментиран от #35

  • 30 И си задай въпросът...

    6 0 Отговор

    До коментар #23 от "Мдаа":

    защо от години, германците отидоха да живеят в Австрия? 😉

    Коментиран от #33

  • 31 Котка ученият

    3 2 Отговор

    До коментар #25 от "Хммм":

    Уви, американците не успяват да изгонят търговците от храма.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Мдаа

    0 5 Отговор

    До коментар #30 от "И си задай въпросът...":

    "защо от години, германците отидоха да живеят в Австрия?" Не знаех, че Австрия е станала 70-80 милиона. Какви неща можеш да научиш от блаканските гении!
  • 34 Тити

    2 1 Отговор
    Като не може даде справи свинята Шолц да не се захващал с тази работа.
  • 35 И колко пъти да ти обяснявам,

    4 0 Отговор

    До коментар #29 от "Мдаа":

    че съм бил там по договор с чужда фирма, последно на 28 евро на час бруто. Туй ще рече, че имам занаят. Знам за патилото от наши сънародници - там. Няма значение, кой какъв е, важното е, че хората си вадят хляба с честен труд и ръце. Нещо против работната класа ли имаш, принце?

    Коментиран от #36

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 не може да бъде

    1 0 Отговор
    Има решение на проблема разбирасе.Но за да види къде е решението един човек ,както казва проф.Витанов
    в една днешна статия в Блиц "Той трябва да бъде изправен.Иначе гледа обувките на този ,който го е навел".Сега разсъждавам кой е навел г-н Шолц и чии обувки гледа/сигурно се страхуваи за това да не го ритнат !?/,но май това важи за цялото немско правителство!?...А и не само на него...Оставям на по-разсъдливите от мен да разнищят проблема и да кажат чии обувки гледа г-н Шолц...
  • 38 Ти явно

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Мдаа":

    си в сектора продухване
  • 39 Матей преображенски

    0 0 Отговор
    Ще кандиса,няма къде да ходи,иначе американците ще му вземат главата.Положението е сериозно,не могат да допуснат руснаците да победят.Като падне Украйна тогава какво им остава,да се вкиснат и да вдигнат нова желязна завеса,докато не са загубили цяла Европа.Защото ще я присъединят цялата към РФ и ще почнат скоростно възстановяване и заселване,бегълците ще бъдат щателно пресявани, когато се завърнат,а бандеровците ще се озоват в Сибир.Какво ще попречи после на ЕС да се помири с Русия и да възстанови икономическите връзки,евросъюза дълго няма да устиска на предизвиканата криза и ще жадува затопляне,ще кандиса на много отстъпки пред Русия.А щатите ще загубят чудесната си колония ЕС.
  • 40 Емо

    0 0 Отговор
    Ако не даде на Украйна танкове, ще посреща с цветя руските танкове в Берлин.