Last news in Fakti

25 Януари, 2023 10:00 2 647 54

Защо канцлерът Шолц се колебае да изпрати танкове на Украйна

  • германия-
  • танк-
  • леопард-
  • олаф шолц-
  • украйна

Става ясно, че 46% от германците подкрепят изпращането на бойни танкове на Украйна, докато 43 на сто са против

Защо канцлерът Шолц се колебае да изпрати танкове на Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Натискът над Германия да изпрати бойни танкове "Леопард" на Украйна се засилва от ден на ден. Канцлерът Шолц засега обаче отказва да вземе това решение. Каква е причината за колебанията му?

Канцлерът Олаф Шолц не се поддава лесно на чужд натиск. Стане ли дума за изпращането на бойни танкове за Украйна, той винаги посочва, че германското правителство следва три принципа - да подкрепя Украйна колкото е възможно по-силно, да не допуска пряк конфликт между НАТО и Русия и да не предприема никакви солови изпълнения на международната сцена.

"Не допуска да бъде тласкан в посока, в която не желае да върви"

Шолц не е човек, който обича да разяснява действията си. Щом е взел решение, той просто работи, за да го реализира. В това отношение е смятан за доста твърдоглав. Говорителят на правителството Щефен Хебeщрайт неслучайно заяви пред журналистите: „Мисля, че повечето от вас познават федералния канцлер и знаят, че той е свикнал да работи в ситуации, в които е подложен на натиск. Знаете и това, че той не допуска да бъде тласкан в посока, в която не желае да върви. Вместо това обмисля и претегля всичко много занимателно“. Според говорителя на правителството Германия не изключва възможността да достави на Украйна танкове „Леопард“. „Тя обаче не е решила дали да го направи точно сега“, бе заявено.

Доставката на оръжия за региони на военни действия и бездруго е нещо твърде ново за Германия. В продължение на десетилетия имаше едно доста "специфично германско разбиране за това какъв да е нашият принос, който обикновено не е бил свързан с оръжията", посочва изследователката на мира и конфликтите Никол Дайтелхоф.

В сянката на САЩ

Що се отнася колебанието на Шолц да достави бойни танкове на Украйна, често се чува обвинението, че канцлерът се крие зад мощния гръб на американците. Съпредседателят на Социалдемократическата партия Ларс Клингбайл обаче пояснява, че и Германия, и Европа като цяло “още са много далеч от възможността да се справят без американците. Подобно нещо е илюзия”, обяснява той.

Позицията на канцлера е пряко свързана и със състоянието на Бундесвера. Военни експерти предупреждават да не се изпращат твърде много боеприпаси и оръжия в Украйна. Председателката на парламентарната комисия за въоръжените сили в Германия Ева Хьогл е убедена, че танковете „Леопард 2“ могат “много да помогнат” на Украйна. Тя обаче изтъква, че трябва да се вземе предвид и това колко бойни машини ще останат на разположение на Бундесвера, така че той да може да изпълнява задълженията си и в международен план.

Предпазливият подход на Олаф Шолц получава подкрепа от ГСДП, която стои твърдо зад канцлера и подхода му, подчертава и съпредседателят на социалдемократите Ларс Клингбайл.

Отношенията с Русия

Лявото крило в ГСДП винаги е било много влиятелно. Тъкмо тази част от партията традиционно се обявява за политика на мир. До 24 февруари 2022 година германските социалдемократи традиционно залагаха на поддържането на добри отношения с Русия, защото никой в партията не можеше да си представи мира в Европа без участието на Москва.

Предполагаше се, че Русия може да бъде интегрирана и дори променена чрез поддържането на добри отношения. Грешка, която социалдемократите бяха принудени да си признаят след нахлуването на Русия в Украйна.

Шолц трябва да се съобразява с партията

През 2019 година Олаф Шолц се кандидатира за председател на ГСДП, но не бе избран от съпартийците си. Настоящият канцлер е ветеран в партията и я познава много добре. Той е политик от десетилетия и е ставал свидетел на много разриви в партията. Най-често те са били резултат от опит да се поеме по нов път, който не е съответствал на принципите на лявата фракция в ГСДП.

Шолц никога не е бил сред най-популярните лица на партията. Той заслужи уважението на съпартийците си като лидер на местното правителство в провинция Хамбург и после – с победата си на федералните избори. Това обаче не означава, че Шолц може да си позволи да представя и налага политики, които противоречат на разбиранията на основното ядро в партията.

Какво е мнението на германците

Шолц е длъжен да отчита и настроенията на електората. “Голямата част от германците подкрепят едно спокойно и балансирано поведение на правителството, което внимателно премисля решенията си”, казва в тази връзка канцлерът. А какво мислят германците по въпроса?

Най-новото проучване на общественото мнение сочи, че има голямо разединение в обществото. Става ясно, че 46% от германците подкрепят изпращането на бойни танкове на Украйна, докато 43% са против. Канцлерът Шолц явно се съобразява и с този факт.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    43 9 Отговор
    Руснаците като видят танкове с немски пречупен кръст полудяват и тръгват масово към Берлин.

    Коментиран от #13

  • 2 Русофил

    9 20 Отговор
    Американците пращат Абрамсите. Шолци ще трябва да прати Леопардите.

    Коментиран от #16, #20

  • 3 Васил

    14 8 Отговор
    Шолц е една скапана свинска мутра как можаха Германците да му се доверят явно вече и те са изпростели.
  • 4 Трътлю

    33 18 Отговор
    Не знам за бундесканцлера, но аз лично намразих България за юдейското изпращане на оръжие пр2з трети страни. Не подкрепям Путин, но тези наши куршуми убиват руски войници които никой не ги е питал дали искат да са там, както мен не ме питаха навремето. Дедите им ни освободиха. Ние ги убиваме. Срамувам се от България.

    Коментиран от #9, #31, #37, #53

  • 5 Галилео

    15 7 Отговор
    Опасява се храбрите укри да не разрушат Масква ако им даде в ръцете това безаналогово оръжие. Ще станат непобедими и после може да превземат и Европа и да дойде времето на Украинската империя.
  • 6 Брюкселската зелка

    13 6 Отговор
    Германците помнят къде и кой пречупи гръбнака на вермахта. От там до Берлин се стига за няколко месеца
  • 7 АБЕ НАЛИ ИЗПРАЩА

    3 7 Отговор
    НАЛИ АМЕРИКАНЦИТЕ ИЗПРАТИХА СВОИ ТЕЖКИИ МОДЕРНИ ТАНКОВЕ, ТА ГЕРМАНЦИТЕ ВЗЕХА РЕШЕНИЕ И ТЕ ДА ИЗПРАТЯТ. ЛЕ-ЛЕ ЩО КОПЕЙКИ В САЙТОВЕТЕ, ЩО КУПЕНИ С КОПЕЙКИ МЕДИИ !!!!!!!!!!!!!!!
  • 8 Транзит

    14 2 Отговор
    Защото Бранденбургската врата,пак може да стане граница.
  • 9 честен ционист

    7 6 Отговор

    До коментар #4 от "Трътлю":

    Ще имаш възможност да изкупиш вината си, или по бойните полета, или в някоя наказателна колония в Омска област.
  • 10 среднощен

    15 3 Отговор
    "...Натискът над Германия да изпрати бойни танкове "Леопард" на Украйна се засилва от ден на ден. Канцлерът Шолц засега обаче отказва да вземе това решение. Каква е причината за колебанията му?..";
    С тези танкове "трудно ще се поправи Северен поток"... Това го "спира"...
  • 11 9 МАЙ 2023 ПАРАДА В БЕРЛИН !!!!!

    11 5 Отговор
    Щото помнят швабите !!
  • 12 Джордж Фридман през 2015 г.:

    20 4 Отговор
    Джордж Фридман през 2015 г.: "Обединени Русия и Германия са единствената заплаха за САЩ и Украйна ще ни послужи това да не се случи ." Ей затова краварите бутат немците срещу руснаци .
  • 13 Сесесере

    2 13 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Руснаците, тато видят този път леопардите ще бягат към Сибир !

    Коментиран от #17, #21, #49

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Пич

    14 2 Отговор
    Танков екипаж 2
    Докарват германски и американски " чудеса " за украинците.
    Водачът обикаля , и се чуди , къде е дупката за манивелата , с която се пали тази пущина ! Заключва - Аха , с бутане става работата !
    Мерача гледа като индианец в дулото , после над него , под него , и констатира - а бе , това няма мерник !
    Пълнача , опитвайки да натъпче гюле в цевта , важно и компетентно устаноява
    - мама... и модел , не отговаря на украинските военни стандарти за гюлета !
    Командирът соломоновски :
    - Абе , дали да не ги продадеме тези боклуци , на някои балъци , и да възираме към Полша ?!
  • 16 ДИМИТЪР БЛАГОЕВ

    5 9 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    ДИМИТЪР БЛАГОЕВ: „РУСОФИЛСТВОТО Е ГРУБО ПОЛИТИЧЕСКО СУЕВЕРИЕ, УМИШЛЕНО КУЛТИВИРАНО СРЕД НАРОДНИТЕ МАСИ; ПОЛИТИЧЕСКО ЗНАМЕ, ВЪРВЕНЕТО И ВОЮВАНЕТО ПОД КОЕТО НЕИЗБЕЖНО ВОДИ КЪМ ПРЕДАТЕЛСТВО И НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА. ЗАЩОТО РУСОФИЛИТЕ, ПЛУВАЙКИ БЕЗОГЛЕДНО ВЪВ ВОДИТЕ НА РУСКАТА ДИПЛОМАЦИЯ, НЕИЗБЕЖНО И ФАТАЛНО ПРАВЯТ ОТ БЪЛГАРИЯ ЕДНО СЛЯПО И ПОСЛУШНО ОРЪДИЕ В РЪЦЕТЕ НА РУСКАТА ЗАВОЕВАТЕЛНА ПОЛИТИКА НА БАЛКАНИТЕ“.

    Коментиран от #19

  • 17 А какво стана с украинските ?

    18 0 Отговор

    До коментар #13 от "Сесесере":

    Имаха 7 000 танка ! Целия бивш соц
    лагер им изпрати още уж побеждават а истината май май е различна
  • 18 Токсик

    19 2 Отговор
    Защото двата руски танка Т-34 още стоят пред бранденбургската врата в Берлин , а на тяхно място ще дойдат Т-90 !

    Коментиран от #22

  • 19 Русофил

    2 4 Отговор

    До коментар #16 от "ДИМИТЪР БЛАГОЕВ":

    Напълно съм съгласен с посочения от теб цитат.

    Коментиран от #32, #38

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Още желязо за уралмаш

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Сесесере":

    И те както всички изпратени в окраина
    Не вярвай на фейк новини че окраина побеждава - 230 000 са вече
  • 22 Русофил

    1 3 Отговор

    До коментар #18 от "Токсик":

    Не Т-90, а Т-999 !

    Коментиран от #29

  • 23 коментар

    9 0 Отговор
    Колебае се защото като влезат руснаците в Берлин да погърмят малко германците за да не кажат натовските им партньори, че за нищо не стават....преди да забият ония знамето над парламента им.....
  • 24 Русофил

    1 7 Отговор

    До коментар #20 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Взеха, взеха. Днес руснаците виеха на умряло по всички медии.
  • 25 Щото на Унтер дер линден пак ще дойдат

    11 1 Отговор
    Руските танкове !

    Коментиран от #28, #36

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Цитат:

    14 0 Отговор
    За секретния протокол Германия-САЩ, който всеки избран германски канцлер подписва преди да встъпи в длъжност и да поеме поста от предишния и преди да започне да ръководи.

    „Ако не сме съгласни със САЩ по дребни въпроси започват да ни казват, че благодарение на тях имаме свобода и сигурност, къде е благодарността ни и тн. Ако обаче не сме съгласни по сериозни въпроси, тогава материалите на тайните служби веднага излизат на повърхността“, каза през 2013 г. Вернер Вайденфелд, политолог и бивш координатор на федералното правителство за германско-американското сътрудничество, когато описа какво означава да бъдеш съюзник на Съединените щати.
    Ако сме съгласни с всичко, ние сме най-добрите им приятели.

    Ето така действа световният жандарм САЩ, който счита, че целият свят трябва да им се подчинява.
  • 28 Т-999

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "Щото на Унтер дер линден пак ще дойдат":

    В Берлин съм вече.

    Коментиран от #30

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Източен или западен

    5 0 Отговор

    До коментар #28 от "Т-999":

    Че пак ще има чекпойнт Чарли
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Търновец

    8 1 Отговор
    Това не е война на Германия и дори на ЕС, а Украина е втори Израел и нека Еврейската държава да даде танкове - нали твърдят че Меркаеа бил най-добрия танк? А България да е неутрална, ние приехме повече Укри от САЩ - на кого е България?
  • 34 Какви леопарди бе

    7 0 Отговор
    СИРИЙСКИТЕ войници гърмяха и палеха турските леопарди в североизточна Сирия какво остава за РУСНАЦИТЕ! Голяма реклама ще им направят, кой ще ги купува след това!!!! Голямо количество от тези танкове над 300 броя има освен в германия и в армиите на гърция, италия и испания и тук там по 10 броя!!!
  • 35 Матей преображенски

    11 1 Отговор
    Шолц накрая ще отстъпи,винаги така става,когато зависи от един човек,американците неслучайно ги разставят такива ле-ке-та по най-важните капии за да ги задействат в решителния момент.Всъщност пращането на танкове изглежда е димна завеса,зад която да пратят далеч по-ефективни в украинските условия САУ и РСЗО,както и по-далекобойни и мощни ракети,със среден обсег..Така ще могат да тероризират градове далеч навътре в руска територия,да избиват повече цивилни.Въпроса е само докога ще ги търпят руснаците и ще ги награбят с още по-разрушителни ракети по Берлин,Париж,Лондон и пр.Защото натам отива,войната в Украйна американците я организираха като увертюра,целта им е да направят пълномащабна европейска война ,а те да останат встрани и в суматохата да се заемат с Китай.
  • 36 Чочо

    6 0 Отговор

    До коментар #25 от "Щото на Унтер дер линден пак ще дойдат":

    Те и сега 2 танка Т34 стоят отдвете страни на Райхстага на пиедестали да им напомнят на швабите
  • 37 Търновец

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "Трътлю":

    Точно - Юдейско основно участие имаше и във войната в Ирак където загинаха над милион Иракчани, и във войната в Афнганистан - и двете войни подлогите в София вкараха България и ни нанесоха огромни щети, освен батальона в Ирак Соломон Паси и компания дадоха Бургаското летище и Нефтохима да зареждат Американски самолети които бомбардираха Ирак - позир

    Коментиран от #39

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Гай Турий

    1 0 Отговор
    Кое беше обидното и забраненото в 40 ??! Няма ли да се разкараш с цензурлата си?
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 ами

    1 0 Отговор
    защото ше се види че са скапани танкове и на американците ще им потръгне с търговията
  • 44 Гай Турий

    5 0 Отговор
    Агресивният Запад не мирясва да налива масло в огъня в окраина. Да излива милиони тонове оръжия и боеприпаси, с което ще увличат броя на укротруповете с още десетки хиляди. Щом влязат Абрамси и Леопарди в окраина, освен че веднага ще бъдат взети на мушка и под обстрел за ликвидация, съвсем скоро каквото е стигнало до фронта, някои от тях ще попаднат в руски ръце. Руските инженери ще получат под ръка или целички, извадени от калните ниви в окраина, или поразбитички екзямпляри от тия нови танкове. Ще им разучат тайните и все и всьо. Всяко зло си има и своята добра страна.
  • 45 Хехе

    7 0 Отговор
    Бургаската зоологическа градина взе решение да изпрати в помощ на зеления палячо, вместо двата си скъпоценни леопарда, 4 кози.
  • 46 Диамантената ръка

    1 2 Отговор
    Всичко може да е много просто, въоръжава се до зъби Полша и й се разрешава ако тя прецени да дава каквото иска на Украйна, а като се има предвид колко поляците харесват Русия...
  • 47 Подлога БСП

    3 0 Отговор
    ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa

    Обръщам внимание на ФАКТИ, че позволява език на омразата (коментар 37). Подобни коментари се пишат в СМ, но сумата евреин е заменена с българин.
  • 48 Хахах хах

    1 0 Отговор
    Лоши спомени,, за тва :D
  • 49 Някой

    0 2 Отговор

    До коментар #13 от "Сесесере":

    Руснаците ще бягат към Сибир. Щото този път , в Сибир няма да има само германски военнопленници мъже , но и германски военнопленници жени, французойки , и там други екзотични територии. Сибир ще се превърне в евтин бардак.
  • 50 американските интереси

    2 0 Отговор
    Робска политика! Външният им министър в прав текст заяви, че воюват с Русия!?
  • 51 Жреца на Ботунец

    0 0 Отговор
    Независимо,че германците увъртат и шикалкавят,все пак изпращат военна техника и въоръжение.Немското оръжие избива руските нашественици и унищожава тяхната техника.Това са и САУ "2000" и БМП "Мардер" и противовъздушните системи "Гепард" и "Ирис-Т".Сега ще дойдат и "Леопард-2".Проблема е,че Германия не иска да поеме ролята на Европейски лидер,а чака САЩ да играят водеща роля.Немците станаха прекалено големи конформисти и не осъзнават,че отказа им да играят водеща роля в крайна сметка играе против тях.
  • 52 По-добре да ги

    1 1 Отговор
    Изпратят в Кремиковци за претопяване вместо да плашат гаргите по полетата на украинска област на Русия.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Перо

    0 0 Отговор
    Май Шолц го е страх , да се видят действителните качества на "Леопардите", щото ще им падне цената на световните пазари.