Last news in Fakti

11 Март, 2023 05:22 2 411 23

Велико Желев пред Беновска: Не съм на Борисов и Пеевски!

  • велико желев-
  • хидрострой-
  • бойко борисов-
  • делян пеевски-
  • стефан янев-
  • илиана беновска

Не съм финансирал Стефан Янев, заяви собственикът на "Хидрострой"

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Велико Желев, собственик на “Хидростой“ , беше арестуван и СГП го разследва. Ето интервюто му за "Беновска пита“- Радио К2 .

Илиана Беновска: Кратко и ясно, потвърдете или отречете – човек ли сте на Бойко Брисов или на Делян Пеевски? Второ – изнасял ли сте пари в чували? Трето – купувал ли сте с парите за АМ "Хемус“ хотели в Дубай? Ако сте давал интервюта – нямаше да Ви ги задавам!

Велико Желев: Отговарям и на интервюта! Аз съм човек на майка ми и баща ми, Бог да го прости баща ми! Делян Пеевски никога не съм го виждал през живота си! Бойко Борисов съм го виждал на обекти на 50 или 100 метра разстояние, защото аз не ходя на първи копки, на рязане на ленти! Веднъж го видях на инспекция в спортна зала, където се наложи аз да бъда технически ръководител, за да можем да успеем със сроковете. И веднъж на бул. "Левски“. Знаи два пъти съм бил на 3 метра от него, това е много!

Илиана Беновска: Парите в чували?

Велико Желев: През живота си не съм изнасял пари в чували! Както Ви казах, аз имам банкови сметки, искам да инвестирам в чужбина, защото мисля, че бизнес средата в чужбина е по-добра от бизнес средата в България! Всеки един лев от моята сметка е излязъл и е влязъл в моя сметка в чужбина. За което органите на реда, данъчните и всички останали, включая арменския поп, е проверил и е видял как излизат. Ако имаше някакви други съмнения, нещо друго, сега нямаше да съм пред Вас!

Илиана Беновска: Как се казва хотелът Ви в Дубай?

Велико Желев: От Вашите уста в Божиите уши! Надявам се, като го намерите, да ми дадете нотариалния акт! За момента нямам хотел в Дубай! Съдружник съм в хотели в "Златни пясъци“, които се казват "Астория“! Като физическо лице и като фирма съм инвестирал пари в хотелиерството, имам инвестирани пари в земеделска компания, имам инвестирани пари в недвижими имоти. Имам и компанията "Мавели“, която е инвестиционна компания, е закупила дялове от най-различен вид компании. Имам и кариери, имам и фабрика за производство на бетонови изделия, имам за производство на знаци. Имам най-различни бизнеси. Но пак казвам, всеки един от тези бизнеси си има мениджърси екип, всеки един от тези бизнеси си определя правилата. Аз гласувам доверие на колегите, защото с някои от тях работя от 23-25 години, те са част от нашата компания!

Илиана Беновска: Можете ли да разкажете кой е Велико Желев?

Велико Желев: Велико Желев е физическо лице, инвеститор в няколко компании. Един обикновен строител.

Илиана Беновска: А как влязохте в този бранш? Бил сте счетоводител, чета!

Велико Желев: Завършил съм счетоводство и контрол, завършил съм финанси, завършил съм икономика и управление на туризма, завършил съм инженерна специалност. Това е трудовата ми и учебна биография.

Илиана Беновска: За първи път ли Ви арестуваха сега?

Велико Желев: Много въпроси, кой точно отговор търсите?

Илиана Беновска: Просто някои неща се случват за първи път!

Велико Желев: И добре да живееш, все някога може да се случи!

Илиана Беновска: Защото се носеха слухове, че се готви нещо, след като министър Шишков взе проби от "Хемус“, носега се слухове, че се готви нещо за Вас! Намирате ли, бе има преднамерени действия между прокуратурата, МВР и МРРБ?

Велико Желев: Не, аз никой не мога да обвиня в преднамерени действия. Имало е сигнал от наш служител. Така са преценили органите на реда. Пак казвам – ние сме тук, ние сме в България, ние сме на работното си място, аз съм си на работното място! Нито мисля да се крия, нито мисля да бягам, нито има нещо, от което се притеснявам! Така че аз ще си работя!

Илиана Беновска: Направихте много изявления, че не сте политически човек, не сте човек на никого, но Ви свързват с Бойко Борисов и Делян Пеевски! Що за хора са тези двамата?

Велико Желев: Делян Пеевски не съм го виждал никога през живота си, не го познавам! Бойко Борисов съм го виждал по телевизията и на обекти, които е инспектирал. Така че кака са не съм аз лицето, което може да Ви каже! Те ни свързват, че сме работили през последните 60 години, аз с Тодор Живков бях много близък!

Илиана Беновска: Чакайте, Вие нямате 60 години!

Велико Желев: Аз нямам 60 години, но фирмата е на 60 години! Бяхме много близки с Тодор Живков и затова фирмата работи от 60 години!

Илиана Беновска: Това шега ли е?

Велико Желев: Шега! Както и всичко останало!

Илиана Беновска: Добре, а шега ли е също приказката, че сте изнасяли пари в черни чували, инвестирали сте ги в хотел в Дубай, в къща на морето?

Велико Желев: От Вашите уста в Божиите уши! Дано да инвестирам в хотел в Дубай, но все още нямам такива възможности! Аз като физическо лице съм си декларирал всички доходи, които съм получавал през годините. Всяка година си подавам годишна данъчна декларация, плащав си дивидента. След това къде и как съм инвестирал средствата, които съм получил – инвестирал съм в закупуването на фирми в България, инвестирал съм в закупуването на недвижими имоти в България. Имаме високо строителство, закупили сме дялове във фирми в хотелиерския бизнес, само че в България. Закупили сме дялове във фирми в земезелския бизнес в България. Аз съм инвестирал пари, никога не съм изнасял пари в брой в чували където и да е! Превеждал съм пари от физическото лице, от моята лична сметка в България до моята лична сметка в чужбина. Къде и как ще си инвестирам моите пари – мисля, че е мое право!

Илиана Беновска: Тук да вклиня един въпрос, който се отнася до корпоративната социална отговорност. Като Ви слушам сега, Вие може да кажете кого подпомагате, какви дейности?

Велико Желев: Мога да кажа, че Велико Желев не е "Хидрострой“, Велико Желев е просто един акционер в "Хидрострой“ и в множество други компании! В "Хидрострой“ има хиляди хора, на които пращаме всеки месец аванс и заплати навреме. Ние си плащаме всички данъци навреме. Имаме ревизии и проверки през всички тези години. Нищо не е установено. Ние сме социално отговорни. Пак казвам, за нашите служители, кой какви заплати взема, на толкова се разписва, толкова си получава в банковата сметка. Искам ясно да се разбере, че фирмите от групата на "Мавели“, "Хидрострой“ си плащат редовно данъците, плащат си осигуровките, плащат си банковите кредити, лизингите. Ние през всичките тези години сме имали толкова обекти, без значение дали обектите са били на печалба или на загуба – ние сме си ги изпълнявали. Искам да разберете, че ние сме социално отговорни! Да, през всички тези трудни години ние не сме освободили нито един наш служител, дори не сме намалили заплатите! В тези тежки години ги вдигнахме между 10% и 30 %! Това е, което мога да кажа!

Илиана Беновска: Г-н Желев, как ще възстановите добрата си репутация, след и плюс, и минус бих казала, след двупосочните изявления на министър Шишков?

Велико Желев: Аз не мисля, че има нужда да си подобрявам репутацията ...

Илиана Беновска: Да я възстановите!

Велико Желев: Да я възстановявам, защото всички хора, които ме познават, знаят аз кой съм и какво представлявам! Не можете да си представите колко обаждания, колко есемеса получих и какви бяха те! Можете да ги видите! Така че аз съм благодарен, че в този момент видях, че имам много приятели, имам много отговорни колеги. Всички застанаха зад мен и бяха готови да ми помогнат!

Илиана Беновска: Имали ли сте някакви тайни разговори с Шишков?

Велико Желев: Тайни разговори?

Илиана Беновска: Да, четох някъде в соцалните мрежи!

Велико Желев: Никога не съм имал тайни разговори с никого, особено с г-н Шишков! С г-н Шишков съм се виждал, когато сме ходили всички колеги от БСК и ББКП. Така че това е някаква манипулация!

Илиана Беновска: Като бивш шеф на АПИ и човек, който е работил в този бранш, и сега сте деен в строителството, смятате ли, че тази ядка, която взеха от АМ "Хемус“ е показател за качеството или некачество на строителството? Защото на мен ми се струва, не съм професионалист, че е единична!

Велико Желев: Пак казвам, не искам ...

Илиана Беновска: Питам професионално, да изясним за хората!

Велико Желев: Пак казвам, ние сме социално отговорна фирма! Където и каквито е имало констатации за компрометирани участъци, за некачествено свършена работа, имало е в годините. Имало е, никой не е безгрешен! Но "Хидрострой“ е тук, ще продължава да е тук и каквито и некачествено свършени дейности да има, ако има, защото аз не съм сигурен, че има – ще ги отстраним!

Илиана Беновска: Говори се, че европрокуратурата Ви разследва, всъщност какво Ви казаха, кой Ви разследва?

Велико Желев: Аз не знам някой да ме разследва, освен случая с Благой Андонов!

Илиана Беновска: Да, но парадоксалното е, че Вие подавате жалба срещу Благой Андонов за злоупотреби, никой не Ви обръща внимание, гледам датирането, а изведнъж той падава жалба, че сте го понатупал и започва производство по неговата жалба. Как си го обяснявате това?

Велико Желев: Нямам обяснение!

Илиана Беновска: А попитахте ли все пак Вашият адвокат Менков, заявихте ли поредността на жалбите?

Велико Желев: Аз не знам кога е подадена, моята е подадена в 8.30 часа на 27-и февруари. До момента не знам дали има някакви действия по тази жалба.

Илиана Беновска: По тази жалба никой не Ви е разпитвал?

Велико Желев: По тази жалба никой не е викал никой от нашите колеги, не знам дали има някакво отношение до момента!

Илиана Беновска: Добре, в крайна сметка производството срещу Вас в момента по този Благой Андонов ли е?

Велико Желев: Да.

Илиана Беновска: Адвокат Менков поиска 44 души да бъдат разпитани. Това сигурно ще затрудни сериозно прокуратурата, но Вие ще настоявате ли за това?

Велико Желев: За мен е без значение! По-важното е, че аз знам истината и моите колеги от фирмата знаят истината!

Илиана Беновска: Ще продължавате ли да живеете и работите в България?

Велико Желев: Проблемът е, че аз съм обречен да живея тук, защото така съм възпитан! Имам двама сина, с които се гордея! Които завършиха в чужбина и аз ги накарах да се върнат в България, да работят. Те са рамо до рамо в нас във всички наши проекти. Задават въпроси, на които не зная как да отговоря. Аз не съм убеден дали вече мога да им дам съвет да останат тук. Те вече сами трябва да вземат тяхното решение! Но аз ще остана да жиевя тук!

Илиана Беновска: Поздравявам Ви за този избор! Сега само да кажа, че минаваме през един тунели, това придава допълнителна експресивност на нашето интервю! Но искам да излезем от тунела и да Ви запитам нещо, свързано с финансирането на политическите партии. Излезе пак някакво писание в социалните медии, че Вие сте финансирал Румен Петков, който беше коалиционен партньор на ген. Стефан Янев в коалиция "Български възход“. Изчакайте само да Ви светне лицето, да не кажат, че се криете в тъмното, да ми дадете отговор, защото това звучи доста странно!

Велико Желев: За мен е доста странен и интересен въпрос! Мога да кажа, че през всичките тези години не сме финансирали нито един политик! А г-н Румен Петков не съм го виждал през живота си!

Илиана Беновска: И ген. Янев няма никаква връзка?

Велико Желев: Никога през живота си не съм ги виждал и двамата! Не съм имал никакви срещи с тях!

Илиана Беновска: И последен въпрос, имате ли някакви очаквания от политиците, защото законодателството трябва да се усъвършенства непрекъснато във всеки бранш, особено във Вашия, в строителния, където стана много "горещо“ в момента? Индексации на договори, спор за качество, изреждане на фирми, които били качествени и други, които били некачествени – какво очаквате?

Велико Желев: Аз съм човек оптимист и винаги съм бил настроен позитивно. Затова очаквам, че политиците ще започнат и ще си свършат работата, за която са избрани, за да могат строителите и всички други браншове да свършим това, което имаме да вършим! Пак казвам – те са политици, да се занимават с политика, а ние сме строители, искаме само и единствено да строим обектите на България!

Илиана Беновска: Добре, благодаря Ви! Ще завършим в тъмното. Сега къде отиваме всъщност?

Велико Желев: Отиваме на участък 1 от АМ "Хемус“, както и на две от базите, които сме закупили и инвестирали от авансите, които сме получили.

Илиана Беновска: Които не сте изнасяли или сте изнасяли в черни чували?

Велико Желев: Никой не е казвал, че аз съм изнасял в черни чували и няма как да каже, защото аз в банка да тегля не съм стъпвал! Второ, както Ви казах всеки един лев от моя сметка в чужбина е излязъл от моя сметка в моя сметка! Не виждам нищо незаконно в това да си преведа, да си инвестирам пари където намеря за добре!


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Уса

    20 2 Отговор
    На кого си човека кажи веднага признайзатворнико
  • 2 да де

    30 2 Отговор
    Хехе стига да въри алъшвериша тоя е човек на всеки който е на власт.
  • 3 Двама

    30 1 Отговор
    лъжци на приказка ! Абе , "ангели небесни" , крила им никнат ! Тъп и грозен сценарий !
  • 4 Калпазанин

    24 1 Отговор
    Изнасял неизнасял, такива хора седят в сянка и тяхната работа е да организират работата и да слушат този който им отпуска паричките и ин дърпа конците а те са милиони и милиарди с не заплата и в техен интерес е да се хващат на хорото с този който дойде на власт, затова няма да има нищо качествено построено всичко тука е прогнило защото всеки си мисли за неговия @@@,и най важното на другия да му е зле. Пък народа кучета го яли неговата работа е да бачка за една мижава заплата и да ди плаща данъците, затова е и либерастията щото за милиони няма закони за кокошка няма прошка
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Перо

    4 21 Отговор
    Тоя може да е най-големия престъпник, но строителството няма никакво отношение, нито към обществените поръчки! Човекът е арестуван за личен конфликт с друго лице и не виждам причина да се обяснява за измислени брътвежи на журналята! Има си прокуратура в БГ, която не се занимава с престъпната дейност, а с търговска! Тя е по споразуменията!
  • 7 ИСТИНА Е

    31 1 Отговор
    Такива като този бизнесмен пълнят гардеробите в Банкя.

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Рядко

    10 2 Отговор
    Може да се намери толкова грозно аморален човек! Тоя каквото и да му поднесе съдбата пак ще му е малко!
  • 10 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    8 2 Отговор

    До коментар #7 от "ИСТИНА Е":

    Такива като този бизнесмен пълнят гардеробите в Банкя............................................................................................ ТО САМО ДА Е В БАНКЯ БИВА,АМА СИГУРНО И ДРУГАДЕ ПЪЛНИ,ИЛИ Е ОТКАЗАЛ НА НЯКОЙ ДРУГ И ГО ЕМНАХА..ЗАБЕЛЕЖЕТА ,ЧЕ ТОЗИ СКАНДАЛ СЕ РАЗГОРЯ ТОЧНО ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ И СЛЕД ТЯХ ЩЕ УТИХНЕ .ЗА СЛЕДВАЩИТЕ ,ЩЕ ИЗЛЕЗЕ НЕЩО ДРУГО.ВИНАГИ ПРЕДИ ИЗБОРИ ИЗЛИЗА И СЕ РАЗДУХВА НЕЩО ТАКОВА.СПОРЕД МЕН НАЙ СЛАБОТО ЗВЕНО В ДЪРЖАВАТА НИ Е СЪДЕБНАТА НИ ИСТЕМА .ТЯ Е ПРОГНИЛА И ТОТАЛНО КОРУМПИРАНА .КОЛКОТО И ГОЛЯМ ПОЛИТИЧЕСКИ ЧАДЪР ДА ИМА НАД КРУПЕН ПРЕСТЪПНИК ВСЕ НЯКОГА ЩЕ СЕ СБЛЪСКА С ПРАВОРАЗДАВАНЕТО НО ПРИ КОРУМПИРАНИ СЪД,СЛЕДСТВИЕ И ПРОКУРАТУРА ,ТОЙ МИНАВА ,,МЕТЪР,,ЖАЛКОТО В СЛУЧАЯ,ЧЕ ТАЗИ СИСТЕМА (СЪДЕБНАТА) СЕ ИЗДЪРЖА С ПАРИ ОТ ДАНЪЦИТЕ НИ .И СЕ ПОЛУЧАВА КАТО В ПРИКАЗКАТА,,ХРАНИ КУЧЕ ДА ТЕ ЛАЕ,,.
  • 11 ЛегнаЛангеЛ

    11 1 Отговор
    Велико , на Бойко си ! От мига , в който той те е избрал и одобрил , вече си негов. И сега усещаш какво е , щом сам си се съгласил да си негов СЛУГА ! Жалка картина.....
  • 12 Сем

    10 1 Отговор
    Колко струва “интервюто”. Слаб пиар, елементарен. И добре, че е пусната тази изява тук защото в радиото на Беновска ще се чуе от трима души
  • 13 ЧОЧО

    9 1 Отговор
    В БГ виновни няма.Някой дане иска тоя да излезе и да каже,че и виновен.
  • 14 Зайо Байо

    10 1 Отговор
    Да не стане някоя беля сега с Велико ! Че всички си спомняме много добре обаждането на Бойко - Ало , Ваньо ! И много добре знаем после какво стана и с Ваньо , и с Мишо Бирата !
  • 15 Джо

    8 2 Отговор
    Този не е на Бойко,а директно на ДС със научен руководител СополДоган,нему се отчита. Дори тамошните ТИМ гледат да не го виждат и да си помагат,че там е парата. Изключително прост невежа,а Менков ще има милионна работа. Не е верно че е отървал Цецо,Бойко и подобни.
  • 16 Пинокьо

    6 1 Отговор
    Аз съм брат на Велико и на Боратино
  • 17 чУвал или чувАл

    6 2 Отговор
    Все пак , в момента един човек си стои у дома в Банкя и доволно си потупва чекмеджетата , като понякога забърсва праха по кюлчета и им се кефи под мустак !
  • 18 Буревестник

    7 2 Отговор
    Интересно как от държавен служител на заплата до крупен бизнесмен за няколко години? Защо никой не пита този въпрос?
  • 19 1111

    4 0 Отговор
    Е що тогава прякора ти е вичо касичката,и как така частен бизнес ,като основните приходи милиарди са от държавни пари,държавата да си направи строителна фирма и като има някви държавни поръчки да се ремонтира от държавна фирма,
  • 20 Казуар

    3 0 Отговор
    Другарю Великов, знаеш, че пачките за Борисов са носени от ятаци.
  • 21 Ха-ха-ха...

    4 0 Отговор
    И кикимората не е на пеефски и тиквата... Смотаняци! - и двамата сте слуги на един и същ господар.
  • 22 Менко

    1 0 Отговор
    Начи Тиквун и компания за толкова малоумни вече имат феновете им, че даже ме си правят трудо поне различни адвокати да ги защитатват. Тоя Менко Менков адвокатства на цялата мафия - Тиквата, Горанов, а сега и този.
    Колкото до Беновска, ако имаше малко акъл в некрасивата си глава, щеше да се сети, че въпреки че и пълнят гушата господарите и, и тя пътува по тия некачествени магистрали и не е застрахована.
  • 23 велико

    0 0 Отговор
    а на ахмед доган.