Last news in Fakti

22 Март, 2023 13:00 1 564 24

"Свободна Европа": Руската следа в България. Документален филм показва взривове в български оръжейни складове

  • взрив-
  • военни заводи-
  • военни складове-
  • русия-
  • руска агресия

Самият Гебрев твърди, че действията на София са предприети под натиск отвън

"Свободна Европа": Руската следа в България. Документален филм показва взривове в български оръжейни складове - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Най-малко 9 взрива в български военни складове и заводи са разследвани без резултат от прокуратурата, а доказателствата по един от тях са унищожени в пожар. Инцидентите са извършвани в продължение на 11 години и в повечето от тях има руска следа. Това става ясно от документален филм на Свободна Европа, чиято международна премиера е във вторник.

Взривените сгради са съдържали оръжие и боеприпаси, които са били предназначени за нападнати от Русия страни като Грузия и Украйна или са могли да помогнат на тези страни, за да се отбраняват.

Филмът идва на фона на руската инвазия в Украйна и усилията на страните от ЕС и НАТО да помогнат с оръжие на Киев. В тези усилия България заема двусмислена позиция – президентът и назначеното от него служебно правителство едновременно осъждат руската агресия и не одобряват предоставянето на оръжие за Украйна, а предишният премиер Кирил Петков наскоро призна, че е осигурявал тайно помощ за Киев.

Най-ранният известен взрив, показан във филма, е от 12 ноември 2011 г. в склад за далекобойни снаряди до с. Ловнидол. Последният е от 31 юли 2022 г. в база на оръжейна компания в Карнобат.

И двата взривени склада са на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, който през април 2015 г. беше отровен с неизвестно вещество заедно с други двама български граждани. Разследването не бележи напредък в продължение на три години и получава тласък след информация от Великобритания за руска намеса в опита за убийство.

Самият Гебрев твърди, че действията на София са предприети под натиск отвън. Разследващият журналист Христо Грозев смята, че българските разследващи органи прикриват действията на руското военно разузнаване в България и не предоставят на свои колеги от Западна Европа данни, с които разполагат.

Филмът показва следи от престъпленията, които са били пренебрегнати в хода на разследванията. Той свидетелства за унищожени доказателства от един от взривовете и за дългогодишното подценяване на хипотезата, че съществува връзка между взривовете, опитите за убийство, руското разузнаване и агресията на Москва в Грузия и Украйна.

Автори на филма са Борис Митов и Николай Лавчиев, работили в сътрудничество с Карл Шрек и Стю Гриър. Оператор е Мирослав Михайлов. Премиерата се състои едновременно на пет езика - български, английски, руски, украински и грузински.

Филмът идва на фона на дългогодишни критики към прокуратурата за бездействие, политическа зависимост и безотчетност. Опитите за реформа в държавното обвинение продължават повече от десетилетие, но се натъкват на съпротивата на ГЕРБ и ДПС в парламента.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДааабаТая Европа

    19 7 Отговор
    свобона била .....😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  • 2 боко

    18 4 Отговор
    Аз лично видях Путин как взриви бомбите.
  • 3 Я у лево бе

    9 8 Отговор
    Взривените сгради са съдържали оръжие и боеприпаси, които са били предназначени за нападнати от Русия страни като Грузия и Украйна или са могли да помогнат на тези страни, за да се отбраняват.....
  • 4 провинциалист

    15 9 Отговор
    Взривовете да не се окажат, че са прикривали какви количества са хващали пътя за Украйна?
  • 5 Я у лево бе

    17 9 Отговор
    ..... предназначени за Грузия и Украйна. Нали не изнасяхме уж а?
  • 6 Русофил

    14 4 Отговор
    А Гешев оглушително мълчи.
  • 7 Даааа

    18 6 Отговор
    Автори на филма са Борис Митов и Николай Лавчиев, работили в сътрудничество с Карл Шрек и Стю Гриър. Оператор е Мирослав Михайлов. ...... Америка за България !
  • 8 Прокорускората

    14 2 Отговор
    Гешевта и Цацата сега да отиват на съд за национално предателство. С доживотни присъди
  • 9 Ако са

    12 7 Отговор
    били предназначени за Украйна, значи са нарушили първото решение на парламента. И са участвали и подготвяли контрабанда.
  • 10 Хххххххх

    6 6 Отговор
    Алооо каскет, това каза ли го вчера в Брюксел, където ходиш да ги лъжеш? А като ти се усмихват ти мислиш че ти вярват,наивни!
    Всички в ЕС знаят че си путинист и никой не ти вярва. Но страда България и българите.
  • 11 Сандо

    13 7 Отговор
    Че кога Европа се освободи от краварското робство?Ааа,та Свободна Европа била американска медия!
  • 12 Адам Хилтън

    9 4 Отговор
    Свободна Европа чували ли са, че българската армия още е въоръжена с руски оръжия? Или разузнаването им куца, дори в собствената имперска колония?
  • 13 ИМПЕРИАЛИСТ

    10 5 Отговор
    Проблемът с отравянето на Гебрев е, че четири години властта е потулвала случая и мълчала и трябваше Bellingcat да раздухат случая за да разберем "что произошло"...това по същество в действителност е УЖАСЯВАЩО , а не самият факт на отравянето...

    Коментиран от #16

  • 14 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 14 Отговор
    Свободна Европа, много сте зле... Не знаете ли, че Министър-председател на БЪЛГАРИЯ в периода 1950-1956 г. е полковник от НКВД с псевдоним Спартак. Става въпрос за сатрапа - вълко червенков. За бай тошо не знам, но тези преди него, комунистически министър председатели, до един са офицери от Лубянка... Цялата ни държавна структура е окупирана от руските \"спящи клетки\", единствено ген. Б. Борисов успя да пробие ограниченията с хитрост, защото го подцениха интелектуално него, а и БЪЛГАРСКИЯ НАРОД е умен и мъдър. Освен това, честно казано имахме невероятен шанс с Горбачов и Елцин, а може би и Господ е Българин, че хватката се охлаби и бързо България пое глътка въздух...
  • 15 Иван

    8 5 Отговор
    Това сигурно е преписано от DW!
  • 16 КОМУНИСТ

    10 5 Отговор

    До коментар #13 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Ако беше отровен, нямаше да е жив.
    Не знаеш и не можеш да се изразяваш правилно, а си взел да бистриш история и политика.

    Коментиран от #21

  • 17 ха ха

    5 2 Отговор
    Това май е предизборно. За депесариата и герберастията работата още ще се намагнитчи за местните избори.
  • 18 Панов

    4 7 Отговор
    Руската агентура в България трябва да бъде ликвидирана
  • 19 Донецк

    7 3 Отговор
    Много зле, много непрофесионално, съшито с бели конци, по-зле от преразказ на ресурсен ученик четвърти клас. Явно тези козяшки писъци са в резултат на сговненото положение на укропитецо-натовците в УССРаина.
  • 20 Е НЯМА ТАКАВА ТЪПНЯ

    6 2 Отговор
    АХА СЕГА РАЗБРАХ БЪЛГАРИЯ СНАБДЯВА УКРАЙНА СЪС СНАРЯДИ ВЕЧЕ 11 ГОДИНИ АМ ЧИ ЩО ТЪЙ НАЛИ НЕ ИЗНАСЯМЕ ДЖАПАНЕ ИЛИ ГЕБРЕВ Е ПРЕСТЪПНИК И КОНТРАБАНДИСТ
  • 21 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 3 Отговор

    До коментар #16 от "КОМУНИСТ":

    Цeлтa e, c мнoгo мaлки кoличecтвa oтрoвa дa ce aтaкувa oбeктa, тъй кaтo oткривaнeтo нa врeднaтa cубcтaнция нямa дa бъдe пo cилитe нa oбикнoвeннa лaбoрaтoрия...E, нoмeрът при Гебрев нe минa.
    ..........Вceки cлучaй e cтрoгo индивидуaлeн, cпoрeд aтaкувaния oбeкт... Гебрев ce e рaзминaл cъc cмъртa "нa кocъм". Aкo "планът" бeшe уcпял, диaгнoзaтa щeшe дa e някaкъв "cпeциaлeн" инфaркт, инcулт или другo. A пък прoбитe му "изчeзнaли" oт хлaдилния ceйф нa финлaндcкaтa лaбoрaтoрия, cлучaйнo нали???

    Коментиран от #22

  • 22 КОМУНИСТ

    5 1 Отговор

    До коментар #21 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Не коментирам случая, а начина ти на изразяване." Натраване, или опит за отравяне" е правилният изказ.
    Ако беше отровен, нямаше да е жив.
    Не знаеш и не можеш да се изразяваш правилно, а си взел да бистриш история и политика.
  • 23 !!!?

    8 5 Отговор
    Държавата на Радев - сурогатна съветска губерния !!!?

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.