Last news in Fakti

29 Март, 2023 15:51 2 590 20

Защо "Левицата" отне съня на Корнелия Нинова?

  • корнелия нинова-
  • левицата-
  • бсп

Политическото пространство не търпи вакуум. Алтернативи възникват най-често върху труповете на доскорошните партийни исполини

Защо "Левицата" отне съня на Корнелия Нинова?  - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В „Здравей, България“ по НОВА Корнелия Нинова отново показа завидна словесна еквилибристика по отношение на копията в политиката и тяхното качество.

Ясно е че появата на „Левицата“ не се отрази положително върху комфорта на лидерката на БСП, но и тя не подхожда по новому към този проблем, а се опитва да го вкара в рамките на своите закостенели тоталитарни разбирания, което само по себе си е странно, предвид седесарския ѝ генезис, пише в свой анализ standartnews.com.

Корнелия Нинова все още не е разбрала, че живеем в условно демократично общество с плуралистична политическа система, в което не можеш да разглеждаш партийните активисти, членове и симпатизанти като крепостни селяни, длъжни да проявяват безпределна лоялност към самодържеца. За тяхното доверие, за тяхната подкрепа и лоялност трябва да се бориш, но това става изключително трудно, когато сам достатъчно си се постарал ръководената от теб структура вече в ничии очи да не представлява политическа алтернатива.

Тъй като политическото пространство не е устроено да търпи наличието на вакуум, логично алтернативи възникват и то най-често върху труповете на доскорошните политически исполини.

БСП беше именно такъв исполин преди управлението на Корнелия Нинова. Вярно, бавен, тромав, на моменти нерешителен, но все пак важен политически фактор и преграда пред появата на всевъзможни, претендиращи за леви, популисти и търгаши. Благодарение на Корнелия Нинова БСП се превърна в това, от което до преди няколко години ни опазваше.

За мнозина от нас днес е трудно да си представим как партия, чието ръководство задаваше организационния, интелектуалния и културен модел в българската политика, без значение дали е в управлението или в опозиция, днес се е превърнала в това треторазрядно посмешище, което се налага ежедневно да наблюдаваме по телевизията.

Разбира се, и в другите партии не можем да видим кой знае какво, поради което на мнозина случващото се в партията може да се струва нормално, но по-притеснителното е, че дори на фона на всеобщата катастрофа на политическото БСП все повече прилича на кръжок по политпросвета.

Такива резултати обикновено са следствие от отрицателен подбор, защото слабият ръководител е склонен да се обгражда с превъзхождащ го по посредственост антураж, чийто политически принос трудно може да бъде валидиран. Едва ли партийната история ще отреди на тези субекти подобаваща роля в своя неподобаващ край.

Всъщност Нинова беше права в някои свои твърдения. Наистина „Левицата“ е създадена, за да „тегли от БСП“. Това е очевидно и за да го констатираме не се изисква кой знае каква дълбочина на анализа. У нас има огромен брой избиратели, които споделят леви ценности и идеи, но все по-малко виждат в БСП на Корнелия Нинова техен изразител. Това не е клише, нито пък опозиционна мантра, а реалността на изборните резултати.

Поне в това отношение в демократичната политика е лесно – минаваш периодична атестация и се виждаш колко струваш. В този смисъл, е напълно логично „Левицата“ да тегли именно от БСП, защото, пак ще повторя, гласоподавателите на БСП не са крепостни селяни, нито са длъжни с нещо на Корнелия Нинова, нито пък трябва да им се вменява вина, че са предпочели друг ляв субект. Тъжно е, че толкова опитни политици все още не са разбрали, че се намираме в конкурентна политическа среда и ако не си припознат трябва да промениш нещо в себе си, а не да обикаляш студиата, за да се жалваш.

Темата дали „копието е по-слабо от оригинала“ има най-малко три страни – организационна, идейна и персонална.

По отношение на организационната можем да кажем, че едва ли „Левицата“ ще се стреми в нещо да подражава на БСП в този и вид, защото това е очевидно неефективно. Това, което бе в организационен план БСП преди Нинова, няма нищо общо с това, което е сега. Ако след изборите предприемете изкачване по тъмните стълбища на „Позитано“ 20, от първия до шестия етаж с труд ще откриете някой. По места положението не е по-различно и мнозинството активисти отказват да признаят този факт само от партийна дисциплина.

За кадровата политика и обученията дори няма коментираме, защото настоящото партийно ръководство успешно ликвидира партийната академия и внедри на ръководни позиции хора, нямащи нищо общо с БСП.

В идеен план все още е твърде рано да кажем кое е копието и кое оригиналът. Факт че, БСП все още се движи по инерцията на последната си програма, писана от Георги Пирински преди десетилетие, което не е изненада, предвид немощта на сегашното ръководство да генерира смислена платформа.

Фактът, че през последните години БСП все по-малко се държи като лява партия със сигурност в идеен план ще благоприятства участието на „Левицата“ на тези избори.

Ако разгледаме въпроса с качеството на „копията“ в персонален план, няма как да не заключим, че БСП изостава драматично. Отсреща са все бивши активисти на партията, но те нямат нищо общо със сегашното ръководство. През първото десетилетие на XXI век, в което БСП трябваше да излиза от тежка криза, голяма част от тези лица заемаха ключови позиции. Това е времето на двата президентски мандата на Георги Първанов, който днес застава зад „Левицата“.

Можем да си припомним, че Татяна Дончева и Мая Манолова са последните две кандидатури, подкрепени от БСП, които достигнаха до балотаж в кметските избори в София, а Георги Кадиев също остана втори през 2011 г. Можем да си припомним също и мажоритарните победи на Костадин Паскалев като кмет на Благоевград. Не бива да се забравя, че БСП жънеше победи, когато Румен Петков бе начело на предизборния щаб и дори побеждаваше Бойко Борисов района, за който той отговаряше като член на Изпълнителното бюро. Толкова за „копията“.

В същото време днешният антураж на Нинова имаше малко по-различна битност. Кой в приватизирани от Иван Костов държавни предприятия, кой начело на младежките структури на СДС. Едни в листата на дясната партия „Гергьовден“, други във вражеския печат на изчезналия вестник Демокрация. Някои минаха през следствения арест, други коленопреклонно носеха чантата на Сергей Станишев. Все хора с устойчиви принципи, изправен гръб и силно изразен политически характер. Иронично, разбира се.

И за непросветените е видно, че тук за „копия“ не може да става и дума, актуалното ръководство на БСП нито в колективен, нито в индивидуален план няма да бъде запомнено. Както се вижда, за тях е трудно и да се споделят някакви политически успехи. Те не могат да бъдат „копия“, защото не им стиска да напуснат и да водят борба, като прикриват тази своя слабост зад вездесъщата „партийна лоялност“, която отдавна деградира до индивидуална преданост.

Толкова за оригиналите и копията. Правият път ще покажат изборите. БСП можеше да бъде флагман на голяма лява коалиция, но не пожела. Сега остава да видим какво ще покажат резултатите.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    9 1 Отговор
    Лъжете се, кака корни спи като пор

    Коментиран от #14

  • 2 левицата на козяк

    15 5 Отговор
    е поредния политмафиотски инженеринг на мустафата и задкулисието на рундю, другия подобен след неуспеха на янки дудълл и провала на славуца са каримански и пуделката на дпс-то

    Коментиран от #17

  • 3 Бамбука

    18 1 Отговор
    В канала, при ИТН.

    Коментиран от #13

  • 4 Буден

    8 3 Отговор
    Старите партийни организацийки ще ви доунищожат....!...,празно няма ще Визаместят Нови...

    Коментиран от #15

  • 5 обективен

    17 10 Отговор
    Нинова тотално е превъртяла за власт и пари, и се притеснявам, че може да и сложат усмирителна риза след словоблудството в някое село.
  • 6 Когато

    7 7 Отговор
    се чете такава неподписана статийка, повече от ясно , че е от" обществените поръчки тип инхаус."....
  • 7 авас

    9 4 Отговор
    Левицата ще последва съдбата на Първановото АБВ. Нинова също греши, но не това е начина.Тя е избрана директно от членовете на БСП и само те могат да я сменят.

    Коментиран от #12, #20

  • 8 !!!?

    11 3 Отговор
    "Левицата" - другото име на "Единна Русия" !!!?

  • 9 Веселяк

    0 1 Отговор
    Аз ше гласувам за русофилите и Волен само за майтапа 🤪 а иначе въобще не ми дреме 😆
  • 10 Вълцисовчикожи!

    7 1 Отговор
    Новобогаташите, хайверената левица припознават за единствен враг бесепето. Цялата им предизборна кампания е организирана около оплюването на Нинова. И са забравили точно те - манолова, дончева, благоевградския кмет и останалата пасмина, самоопределяща се за новото ляво, личната си роля за убиването на всичко социално, на българите и България. Разрушителите на България разчитат на слабата българска памет и цинично протягат мръсни ръчички към властта и парите, отново за собствено ползване...Срамно и отново безотговорно предават интереса на нацията.
  • 11 Анализатор

    4 0 Отговор
    Ha 2 април към 22:30 часа ще има много мераклии с мокри кърпи на челата, особено сред кандидатите за депутати на Янев, Манолова и Слави, както и за спонсорите и лобитата им от “Дондуков“ 2.

    Единствено доволни от тях ще са т.нар. социолози, врачки и баячки, които с радост им вземат парите и ги къпят до последно как били на косъм, милиметър и на една ръка разстояние от заветните 4%.
  • 12 Запознат

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "авас":

    Дърдончева и Мая Манолова вече разпределяли постоянните комисии в Народното събрание и бодряшки окуражавали благодетелите им, че не са похарчили напразно милиони левове за този дето духа.
  • 13 Наблюдател

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Бамбука":

    Действителният резултат на 3 април рано сутринта ще са си петте основни партии в парламента, като решаваща за съставяне на непартиен кабинет с подкрепа на ГЕРБ и ДПС ще е групата от около 19-20 души на БСП в новото Народно събрание, за чиято добра кампания единствено Корнелия, заместникът й Атанас Зафиров и няколко десетки местни кметове на малки общини имат заслуга.
  • 14 Иван

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Теле":

    Лъжата с вдигнатия юрук срещу корупцията мултиплицира в башибозушко комисионерствате, рекет и кадруване, съвместно с “Дондуков“ 1 и 2 и старите мулташки схеми в енергетиката, ВИК сектора, земеделието, икономиката, екологията, а да не говорим за контрабандата и дедесарите...

    Коментиран от #16

  • 15 Готви се

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Буден":

    грандиозна фалшификация на изборите!

    Включени са всички врачки и баячки, гълъби, гугутки и други рожби на Политбюро отпреди 1989 г.

    Върви грандиозна офанзива на посолството на “Козяк” 18 за инсталиране на техните протежета ДБ-ПП-Слави-БВ и лъженови левици, като се привикват кметове, калинки от държавната администрация и преброителите.
  • 16 Иванов

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Иван":

    Радев, разбра ли защо Шенген и през крив макарон не се вижда?

    Защото нито при твоите правителства, нито при ГЕРБ, да не говорим при измислените герои Кирчо и Кокорчо, не е изпълнен най-важният технически критерий, а именно охрана на границата и недопускане на подкупни гранични служители там, които се отчитат на твоите касички от село Труд и делите в слънчевите ложи.

    Импийчмънт е задължителен, но не по инициатива на софтуерните комисионери и щедро и незаконно дотираните корупционери и гномове от “Нексо“ партиите“.
  • 17 Анализатор

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "левицата на козяк":

    Новият евроатлантически запъртък, наречен гръмко “Левицата” обединява “нови” милионери в стара свинска и агнешка кожа, които забогатяха стремглаво, бидейки с партиен билет на БСП, поради което бяха удобни за орталък за Костов, Кобурга, Доган, Пеевски и ГЕРБ - все сродни души евроатлантици, поддръжници на либералните и соросоидни ценности на многополовата физиология и ръкоделие, най-вече на принципа лява ръка десен джоб.

    Коментиран от #18

  • 18 Новите леви

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Анализатор":

    евроатлантици не са нищо ново в българския политически фолклор, особено ако пишеш на листчета 500К, но не за качество и технология на телевизионни приемници особено, след като си обиколил целия полит пейзаж от “Мултигруп“ през БСП, до прегръдки и участие в кабинети на ГЕРБ, до кабинети с участието на костовите и прокопиевите сектанти и за завършек - с фалцетите на Хаджигенов и Арман - баш-майсторите на червения бояджилък пред руската амбасада. Все пак Дончева и Манолова явно са подсетили "Отровното дуо“ да сменят синята бака с боя с червена.

    Та тази нова лява муха щяла така да се окрупнява, че да погълне левия слон БСП, рече другарката Дончева, която пет пъти с пяна на устата повтори, че те са евроатлантическа левица, та да не би да не са ги чули от амбасадата на Херо и Джимката О’Браян.

    Явно тишината в спалнята вече не е пречка за алфабето на Гоце и Румката Петков, а големият антифашист и антинатовец Жаблянов, вече бил новата Хилъри Клинтън...
  • 19 НЯКОЙ

    2 1 Отговор
    Нинова поведе БСП в погрешна посока, заседна отново в блатото на статуквото ! Сега най-важният и проблем е "Левицата", която ще я дъвче от едната страна и младите социалисти - от другата ! А тя се занимава с паметници и джендъри, като шашардисва остарелия си електорат !
  • 20 Кога

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "авас":

    Кога ще я сменят, като се е окопала здраво?