17 Май, 2023 13:23 7 467 37

Тeодор Славев пред ФАКТИ: Сарафов каза, че Гешев има 150 записа на магистрати! Това някак остана нечуто!

  • теодор-
  • славев-
  • гешев-
  • сарафов-
  • прокуратурата

Нямам очаквания, че е прокуратурата е способна да разследва безпристрастно главния прокурор, казва експертът

Тeодор Славев пред ФАКТИ: Сарафов каза, че Гешев има 150 записа на магистрати! Това някак остана нечуто! - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов подаде сигнал срещу главния прокурор Иван Гешев, потвърдиха от Софийската градска прокуратура. В сигнала се съдържат обвинения за три престъпления, извършени от Гешев - извършен незаконен запис на телефонен разговор с члена на ВСС Йордан Стоев; оказване на влияние на наблюдаващия прокурор по делото на „Барселонагейт” и присвояване и длъжностно престъпление на вила в Боровец. Иван Гешев пък иска оставката на Борислав Сарафов, който каза, че няма да я подаде. Какво се случва в прокуратурата… Пред ФАКТИ говори експертът Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи.

- Г-н Славев, защо главният прокурор иска да "ликвидира" своя заместник-главен прокурор…
- (Смее се) По-скоро стана въпрос, че Борислав Сарафов каза, че изпитва страх за живота си от Иван Гешев, защото бил неуравновесен. Това са думи на Сарафов и на тази база той чувства страх за живота си. Имаме свидетелства на шефа на следствието, че има страх за живота си. Но тук изникват два въпроса. Първият е - кога Борислав Сарафов разбра, че Иван Гешев е неуравновесен. Вторият – какви и кои факти и обстоятелства го доведоха до това, че Сарафов трябва да се страхува за живота си. Много беше притеснителна тази пресконференция на Борислав Сарафов, който намекна, че главният прокурор използва способи, на база които той има убеждението – явно базирано на някакви факти, че главният прокурор използва способи, с които може да застраши живота му.

- Ако някой беше казал преди години или преди няколко месеца, че ще станем свидетели на такава сага на ниво най-върховни длъжности в прокуратурата, щяхте ли да му повярвате?
- Няма как. Но, вижте, в случая вече говорим за страшно падение на съдебната система. От Съюза на съдиите в България излязоха с декларация, в която казват, че вече не става въпрос за накърняване на престижа на съдебната система, а за унищожение на престижа на съдебната власт. Просто вече нищо не е останало. Нека да кажем също, че още по време на номинацията на Иван Гешев и последващото изслушване във ВСС и при избора му за главен прокурор много неправителствени организации, включително и нашата - Български институт за правни инициативи, казвахме, че Иван Гешев не притежава качествата, за да заема тази висока позиция - главен прокурор на Република България. Гледайки поведението на тези хора днес, те въобще не трябва да заемат никакъв административен пост нито в съдебната власт, нито където и да е било. Зя тях нравствени качества като морал, като достойнство, като отговорност и професионализъм са им чужди. Със сигурност абсолютно никой не си е мислил преди време или доскоро, че всъщност прокуратурата ще се саморазпусне. Те направиха точно това – от понеделник прокуратурата се саморазпусна. Това, само по себе си, е много притеснително, защото именно прокуратурата трябва да защитава в тези турболентни условия, в които живеем, законността, изпълнителната власт да действа спрямо закона и хората да имат сигурност. В момента ние се намираме в катастрофа.

- Инцидентът, който стана на първи май с главния прокурор, като че ли отвори вратата на раздора…
- Не трябва да забравяме, че преди инцидента имаше сюжети, които предхождаха. Видяхме едни разкрития, видяхме обиски в различни къщи, в които бяха намерени списъци с имена на магистрати. Повдигна се темата за данни за покушения, след което последва този атентат. След това последва обиколка на Гешев в чужбина. Какво видяхме след атентата? Същите хора, които няколко дни по-късно поискаха оставката на Иван Гешев, които са членове на Висшия съдебен съвет, включително и Борислав Сарафов, първи бяха на амбразурата, защитавайки с едни гръмки думи, случващото се с Гешев. Сарафов говори за атентат, а прокурорите излязоха на протест. Дни по-късно ставаме свидетели на искане на оставка? Как става това? Първо инцидентът с Гешев получи международен отзвук, а малко след това чухме заявки от две политически партии - ГЕРБ и ДПС, които поискаха оставката на главния прокурор. И след това мнението на прокурори във ВСС се промени на 180 градуса. Това какво е? Така просто се саморазобличиха зависимостите в съдебната власт. Ние това сме го казвали в десетки становища, а сега просто всичко това лъсна пред очите на цялото общество. Говорим за брутална зависимост и свързаност между магистрати и политици. Какво накара Борислав Сарафов и шестимата прокурори от ВСС да си променят мнението – от защита, до искане на оставка.

- И така стигаме до може би най-голямата развръзка – главният прокурор иска оставката на своя заместник, а заместникът му пуска сигнал за незаконни действия от страна главния прокурор…
- Тук трябва да си спомним решението на Конституционния съд от юли 2020 година, в което се каза, че всеки прокурор може да разследва главния прокурор, защото има професионален имунитет. В този случай не важат правомощията за методическо ръководство, когато се разследва главния прокурор. Това обяви Конституционният съд. Те дадоха становище как може да бъде разследван главният прокурор. И сега ние трябва да видим при така подадения сигнал от Борислав Сарафов какво ще стане. Тук отварям една скоба, защото в сигнала на Сарафов се твърди, че Гешев има записи на разговори със 150 висши магистрати, а това някак остана нечуто. При такава информация дори и в държави от четвъртия или петия свят вече щеше да има протести, защото има подслушване на магистрати и политици. Но какво ще стане у нас? При факта, че днес сме в изключително дълбока криза, а подобно нещо не произвежда някакво решение на кризата, ще видим какво ще се случи. В момента това е начинът за разследване на главния прокурор – сигналът да попадне при прокурор на случаен принцип.

- Ще се намери ли такъв прокурор, който да разследва главния…
- Това е много интересно. Нека видим и при случайното разпределение на кого ще бъде разпределено. Аз съм силно скептичен към това, защото ние видяхме как вторият човек в прокуратурата обвинява първия, че се меси в дела. Как от провинцията колеги му звънят и му разказват какво се случва по конкретни преписки. Лъсна също така и недоразумението, което Гешев твърдеше от началото на мандата си, че той е просто административен ръководител. Нищо подобно. От понеделник насам ние сме свидетели, че главният прокурор се меси по дела и са му свеждали информация как върви разследването по „Барселонагейт“, например. Аз нямам очаквания, че е прокуратурата е способна да разследва безпристрастно главния прокурор.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 То е

    24 3 Отговор
    явно - милиционер !
  • 2 бай Ставри

    22 1 Отговор
    Който трябва го е чул !
  • 3 След 2СВ в България е имало

    7 7 Отговор
    Повече осъдени отколкото в Германия сега даже ФБР няма като в САЩ и се произвеждат едни съдебни производства дето край нямат
  • 4 ПСР

    31 1 Отговор
    Цялата правна общоност трябва единодушно и ефективно да поиска оставките на тримата милиционери-Гешев,Сарафов,Тодоров.Както и колективната такава на ВСС-и без това са с изтекъл срок на годност.
    Две държави ни спряха за свободното придвижване на българи в Европа.И ги обвинихме.Обаче,как изглеждаха и изглеждат нещата от тогава....Мрачно.Първо,купища мигранти,свободно си щъкаха из страната.Второ,днес,Държавата сложи,Народът плати,за охраната на Замглавпрок.Който,се чуства рисков и заплашен от самият Главпрок.Е,това е ли нормално???!!!Шенген през крив макарон.Заради шайка милиционери.

    Коментиран от #22

  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    21 1 Отговор
    Чейнчаджията(сарафа) вчера ли разбра за тях❓
  • 6 Те и

    27 2 Отговор
    сводниците имат записи , правени от техните момичета - и на едните , и на другите !

    Коментиран от #9

  • 7 Факт

    16 1 Отговор
    Е браво бе значи като са събирани компромати и записи за едни не важат че било против правилата а сега на гешефт компроматите ще важат ли.
    И делото му за измисленият атентат дано го влачат по съдилищата 50 години да види хубаво ли е другите хора да страдат без решения а той с предимство.
    Като на другите като ги питата в прокуратурата какво става по това дело еми имаме 1000 тома събрани ама то няма доказателства за друго имаме 5000 тома кой ги пише тези томове бе Александър Дюма ли.

    Коментиран от #14

  • 8 Матей преображенски

    24 0 Отговор
    То ще се чуе,бе,Гешев контролира СРС-тата,сигурно е събрал изобилен матрял,има и свидетели от първа ръка,.да видим от кого ще почне,светът ще ахне,трилър и половина,сензации като за световно.
  • 9 Факт

    17 2 Отговор

    До коментар #6 от "Те и":

    Да така е представям си в имението където се шири какви оргии са Калигула пасти да яде.
  • 10 Тома

    23 0 Отговор
    Ами мафията така действа батко.Записи компромати заплаха за живота на семейството и така нататъка.България е завладяна държава и отърване няма

    Коментиран от #15

  • 11 Инспектор Брезов

    28 0 Отговор
    Ако някой знае за извършено престъпление и не уведоми съответните органи не извършва ли също престъпление?
    Още повече, когато е служебно задължен да работи срещу престъпността.
    Та Сарафов, кога и от кого е научил за тези записи и защо не е уведомил надлежно колегите си?

    Коментиран от #12

  • 12 Дааа

    15 0 Отговор

    До коментар #11 от "Инспектор Брезов":

    Всички се правят на ощипани... мафията дпс-герб е зад тях, но в съдебна зала за това на обикновен човек, ще му разкажат играта.
  • 13 яни

    16 2 Отговор
    Ама Боко си избра Гешев , и сега да видим дали ще е разследван за мръсотиите и кражбите които е вършил 15 год. !!!
  • 14 между_другото

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "Факт":

    След протестите през 2020 г. се говореше за незаконно подслушвани участници в протестите, но доказателствата не бяха открити. Тези също може да са от онзи период ...

    Коментиран от #28

  • 15 точно затова

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "Тома":

    Всички, които не гласуват, трябва да разберат, че промяната трябва да продължи!

    Коментиран от #26

  • 16 Некой си

    5 0 Отговор
    Любопитно колко от тези 150 записа съдържат КОМПРОМЕТИРАЩА магистратите информация.
    Щото разговор за мешана салата и сливова двоен препек няма никаква стойност.
    Но разговор за търговия с власт с точно цитирани суми...
    Та, те така.
  • 17 Читател

    15 1 Отговор
    Ако до една седмица не започнат арестите на знакови лица от прехода,политици, така наречените бизнесмени и олигарси значи всичко е отново театър за блеещото племе
  • 18 И таз добра

    9 0 Отговор
    А Сарафът броим ли ги е или лично ги е изготвил, че знае колко са и с кого са? Божеее, колко мъка има по света!
  • 19 Дрън дрън та пляс

    4 0 Отговор
    сигурно има разни подобни записи и с бойко ,влади ,шиши ....

    Коментиран от #37

  • 20 Бай Хуант

    3 0 Отговор
    Тоз пък!!! Ти ако знаеш Боцко колко записа има ....
  • 21 цирк

    3 0 Отговор
    пълен
  • 22 Бай Хуант

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "ПСР":

    Всеки ден кат стана и първат ми работа е да ходя до Шенген, че и да са върна ... После почвам да си мисля как да вляза в еУрозоната , ма не немоа да намера вратата.

    Коментиран от #31

  • 23 търсят под вола теле

    3 0 Отговор
    и защо да не си записва на телефона разговорите бе тодоре ?

    Коментиран от #25

  • 24 МАЛКА пенсИЯ

    4 0 Отговор
    Според мен,Е КЬОРФИШЕК.АКО Гешев,бе поръчан,ДОСЕГА,ДА БЕ ТРИЙНАТ.ОНЯ,ЧАК в Аруба,ГО НАЙДОХА!!!
  • 25 патето Яки

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "търсят под вола теле":

    гражданите всеки ден ни записват еконт и всички магазини и служби, сигурно псуват по телефоните та затова ги е страх че ще им се види простотията
  • 26 Аз не сакам да съм добре....

    1 3 Отговор

    До коментар #15 от "точно затова":

    Каква "промяна" с тези наследници на червените кхмери?🤣🤣🤣И да, Гешев сега е радост за ДБ и ПП, за БСП и Възраждане и най- вече за мунчо! Скоро ще кандидатстват за присъединяване към "Велика Раша" с императора путя. Само търпение!😂😂😂
  • 27 Я пак...!

    6 0 Отговор
    Някак си не остана чуто от САРАФОВ,първобитният бой над протестиращите младежи от полицията в ,,задколонието" на НС...!!!
    Или мислите,че ни е толкова къса паметта и сме забравили...?!?!?!
  • 28 Хе,хе...!

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "между_другото":

    ,,но доказателствата не бяха открити...."
    А нима вярваш,че някой ще ти ги предостави...?!?!
    Ти просто си Един Наивник на Средна Възраст...!!!
  • 29 Тити

    3 0 Отговор
    Във банановата република България това е нормално.
  • 30 Пловдив

    4 2 Отговор
    Търпим една мафиотска структура в Държавата в лицето на Прокуратурата и на всичкото отгоре им плащаме заплатите на тези безхаберни наглеци с нашите пари! Мисля,че е време да ядат бой!!!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Цветко Христов

    2 0 Отговор
    НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА МИ ЗАБРАНИ НА МОЯ ТЕЛЕФОН КОГАТО МИ СЕ ОБАДИ НЯКОЙ ДА НЕ ПРАВЯ ЗАПИС. ЧЕТЕТЕ БЕ ТЪПАНАРИ, ЧЕТЕТЕ. ТОВА НЕ Е НАРУШЕНИЕ ПО НИКАКЪВ ЗАКОН.
  • 33 "червена херинга"

    2 0 Отговор
    едно разумно заглавие няма в пресата. Само някакви изцепки на "фактори от текезесарската ера". Хванатите (според "открити източници" през годините - има доста нагазили в лука) от Гешев гузно побързаха да го нападнат, и навярно ще влязат в капана. Няма кой да чака вече олигарси и мафиози и "специални" да тровят изчезващото вече, население тъдява.
  • 34 Анонимен

    2 0 Отговор
    Всичко е театър за тези в САЩ и Ес. Завладяната държава няма да се оправи скоро.
  • 35 уж големи играчи,

    1 0 Отговор
    стратези и не знам си още кви, а не могат да се усетят, че ги гъбаркат, и водят за носа. Всичките три обвинения са ала бала. За резиденцията, навярно има възможност служител от такъв ранг да ползва държавно жилище. "Къщата в Барселона", няма ли право някой да купи къща, където и да е по света? Записът, е личен, и няма да се оповести, ако няма нещо съмнително. Тъпите фактори, от тъмното минало, все още не се усещат, че са тотално изостанали от събитията, времето в което живеем, и, въобще.......
  • 36 ЕДГАР КЕЙСИ

    2 0 Отговор
    ТОШКО , СИГУРНО УМИШЛЕНО НЕ ЗАБЕЛЯЗВАШ ЧЕ ........ САРАФОВ УЧАСТВА В БАНДАТА НА ........ "СЕДЕМТЕ ДЖУДЖЕТА" ,ОТ КЪДЕТО ИДВАТ И , ИМОТИТЕ МУ ...... РАВНЯВАЩИ СЕ НА ИМОТИТЕ НА ....... ЧАШКО ДАМАДЖАНОВ ........ ФАКТ !
  • 37 ЕДГАР КЕЙСИ

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Дрън дрън та пляс":

    ПРОПУСКАШ ........ " ZЕЛЕНИЯ ЧОРАП" ......... ФАКТ !