Last news in Fakti

28 Юли, 2023 13:00 2 320 15

"Нашето" МВР: Храни куче да те пази

  • полиция-
  • мвр-
  • дървесина

Типичната за ръководството на МВР арогантност също не е претърпяла промени

"Нашето" МВР: Храни куче да те пази - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Фактите за корупция в МВР, причинила смъртта на невинни граждани, не спират да излизат. Защо в такъв случай на полицаите за пореден път им увеличават заплатите, пита Емилия Милчева.

И този парламент не изневери на установената в България традиция - преди избори властта раздава пари, дърва, бонуси, преразпределяйки средствата на данъкоплатците както намери за добре. Никой така и така не очаква реформи в година на избори и бюджет, приет през лятото.

Храни куче да те пази

Най-много се дава отново на МВР, което следи за честността и сигурността на вота - защото е добре изборите да се правят с "наше МВР". В рамките на два последователни бюджета работещите в така и нереформираното ведомство получават най-сериозното повишение на заплатите. За 2022-а година им бяха гласувани 20 процента, а за тази са предвидени още десет на сто, като някои длъжности ще получат и по 100 лева допълнително. Така за две години само за увеличения на заплати в МВР отиват над 330 милиона лева публични средства - 175 милиона за 2022-а и все още негласувани окончателно близо 155 милиона лета за тази година. 90 процента от надхвърлящия два милиарда лева бюджет на МВР се харчат за заплати и този дял не спира да расте.

В тази сметка не влиза повишението с 15 на сто, осигурено от кабинета на Бойко Борисов за 2021-а година, което струваше на бюджета 231,5 милиона лева. Крайният резултат е, че в последните три години за увеличения на заплати в Министерството на вътрешните работи потъват над половин милиард лева. В същото време служителите намаляват - сега те са малко под 50 000 по щат, докато през 2010-а година са били над 61 000. За съжаление срещу милиардите за МВР обществото не получава повече сигурност.

Кого пази полицията

Не спряха да излизат факти за корупция в МВР, причинила смърт на невинни граждани - полицейският чадър над Георги Семерджиев, убил при катастрофа две момичета; загиналият на Околовръстното шосе французин, защото двама полицаи са взели подкуп, за да продължи пътя си един пиян и надрусан водач. В тази сметка са и пробивите в "Гранична полиция", осигуряващи преминаването на големи групи мигранти през телената ограда на границата с Турция до вътрешността на страната.

Типичната за ръководството на МВР арогантност също не е претърпяла промени. Така настоящият министър на вътрешните работи Калин Стоянов назначи за (временен) шеф на "Гранична полиция" Антон Златанов, който ръководеше силите на реда при протестите през 2020-а година и допусна брутално полицейско насилие над протестиращи. То пък се защитава от юрисконсултите на МВР, както се разбра от аргументите на Деляна Иванова, подписала касационна жалба на СДВР. Тя е срещу съдебно решение на първа инстанция, с което на малтретираната от полицаи през 2020-а година Цветелина Цветкова бяха присъдени 40 000 лева обезщетение.

Независимо, че министърът на финансите Асен Василев формално се възпротиви срещу поредното повишение на възнагражденията в МВР, неговата политическа сила ПП-ДБ поиска същото. Тяхното предложение ще струва 150 милиона лева на данъкоплатците, на ГЕРБ-СДС - 157 милиона лева, а "Възраждане", които иначе са политически противник на управляващите, настояха за ръст на заплати, който ще струва над 155 милиона лева.

Лидерската среща между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС днес ревизира някои от предложенията, приети на близо 11-часовото заседание на Бюджетната комисия. Но ревизиите, договорени от партийните лидери, не засегнаха повишенията на заплати, още по-малко МВР, за което е лъвският пай от повишените разходи.

За три години - от 2021-а година насам, разходите на държавата за заплати в публичния сектор са се увеличили с четири милиарда лева, изчисли онлайн изданието "Сега", без подобряване на работата на системите. Почти 12,5 процента от тази сума е за вътрешното министерство - така го награждават управляващите.

Два пъти по-голяма сеч

Дървата винаги са били предизборен инструмент - за купуване на гласове или за наказване на непослушни гласоподаватели. Тази седмица ще стане ясно с колко ще бъде увеличено количеството дървесина, което физически лица могат да купуват на преференциални цени. Компромисът, който ще разрешат ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС, които са най-настоятелни, ще се разбере още на предстоящото заседание на Комисията по земеделие, която ще обсъжда промените в Закона за горите. Ако бъдат приети внесените сега, количеството дървета за изсичане ще се увеличи поне двойно.

За МВР обаче никой няма да спори.

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сила

    21 2 Отговор
    Ушеееееев, гад долна.........
  • 2 всичко е

    15 3 Отговор
    средства , фотбол,площадки, коли, транваи, рушвети . Еми ти си обрисувала реалността . По цял Свят е така . Мексико, Украйна, Сърбия, ЮАР, а е неприемливо . Ами и зад Колоните, 8 джуджета, калинките в пожарната . Мани-мани
  • 3 Кую

    24 4 Отговор
    Първата истина допусната във Факти.
  • 4 Зайко-Байко

    30 1 Отговор
    90% от престъпноста в България е дело на бивши и настоящи служители на МВР.
  • 5 Ддд

    5 18 Отговор
    Много глу. пава статия, от глу .пава журналистка.
  • 6 Мнение

    15 2 Отговор
    Затова на изборите на ППДБ ще кажем едно голямо ДОВИЖДАНЕ и никога повече власт за същите некадърници, които ни излъгаха, а то било само за да продължат линията на кражбите, утъпкани по времето на гнусното "управление" на толупа.
  • 7 10 % увеличение

    11 1 Отговор
    и изборите ала бала без проблеми
  • 8 Ддд

    1 13 Отговор
    Не видях, "аФтурката", пише ли нещо за онези 6 полицая загинали по време на служба? Май не, ама защо да ги споменава, тя за парите говори, че след всички увеличения и надбавки, са с по най много ОКОЛО 1500 лв.заплата!

    Коментиран от #12

  • 9 далекоглед

    8 3 Отговор
    Ами като не храниш кучето какво става Ако го храниш лошо, дресираш го неправилно и го биеш дали е благодарно.Как се прави селекция на кучета според предназначението.Така е с полицията.Очевидно политиката на нехранене доведе до това което пише авторът на статията Това е следствие от недохранването и такъв е резултата.Нека да провери и колко други работи вършат дето са работа на добре хранени институции с бонуси се вършат от МВР. Пощенски услуги на всички държавни институции без пари събиране на данни пак без пари хранене на НПО на които се дават пари.Ако направят това което трябва ама както го пише без да го променят заради" нашите .Нещата бързо ще станат.Всъщност има много работа и пари А МВР ще намалее ако просто се спазват правилата.
  • 10 Още ли?

    7 1 Отговор
    Че то останаха ли дървета в многострадалната ни Родина? Искат още сеч?!
    Да им изсъх.нат алчн ите ръчички
  • 11 Патил

    0 1 Отговор
    Не е верно,откакто бяха бомбандировките над полицаите и смъртните случаи ,те са по-вежливи и всеотдайни.Като минеш през най-лошото се променяш.Аз самия също не съм стока и говоря безпристрастно.
  • 12 безпартиен

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "Ддд":

    Ами съкратете си "работещите" пенсионери които са все на ръководни длъжности от ниско,средно и високо ниво на управление!Това са "само" над 5000 души и заплатите не са по 1500 а от 2500-3500 лева месечно!Пенсията е като бонус!Населението на България е намаляло а чакащите бюджетна заплата се увеличава!На когото не му харесва заплатата- може да напусне и да си търси по-платена работа в частния сектор!Там обаче протести за пари няма,както и сигурни заплати!Те трябва да се заработят заедно с данъци,осигуровки,консумативи и печалба за фирмата!

    Коментиран от #15

  • 13 Емо

    2 0 Отговор
    МВР-то е една хранилка. между 5000 и 6000 служители в централната администрация. Това е само министерството. Близо 200 души щат В дирекция международно оперативно сътрудничество. Отделно още 31 души в дирекция "Международни проекти". И още 25 в Дирекция "борба с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз". И отделно Дирекция "международно сътрудничество" с щат 39 души. Тези данни са отпреди 10-на години. Вече стават четири дирекции, които се занимавам горе-долу с една и съща дейност-но всяка има началник, зам. началник и цялата администраци, каквато е по закон. В СДВР отдел "Координация и информационно-аналитична дейност" - 89 души. Отдел със същото име и същите функции в ГДНП - щат 80 души. И това го умножете по още 28, за 28 областни диракциии на МВР. Отдел управление на собствеността в ГДНП - 54 души щат. Същият отдел в СДВР - "Управление на собствеността и социални дейности" - 85 души щат. Пак умножете по 28 за 28-те ОДМВР. И това става въпрос за още минимум 10-15 такива дублиращи се звена, отдели и сектори. Повечето от тях пак умножени по 28. А колко по-просто, по-ефективно и икономично е да има един отдел за София 10-15 души за СДВР, ОДМВР и ГДНП и по 3-4 души в областните дирекции, но такива, които наистина работят.
    За сравнение - Министерството на отбраната и Щаба на армията взети заедно, имат щат около 900-950 души.
  • 14 вятър между ушите

    1 0 Отговор
    немога да повярвам - смислена статия от ДВ! какво се случва някакви промени ли се задават? наистина не съм очаквал такова нещо, камоли пък тук в тоя ке..ф
  • 15 Ддд

    0 2 Отговор

    До коментар #12 от "безпартиен":

    Не ми се коментират глупости, писани от хора които си мислят че на полицая не му се начисляват в заплатата данъци.А иначе, и сега няма полицаи дори с тези 5000 хиляди пенсионери в редиците им. Никой не иска да работи за 1400 лв., но после като те бият ромите, бягаш да се жалваш в полицията, и искаш да си върши перфектно работата, нали?