Last news in Fakti

6 Август, 2023 13:03 4 589 29

Бягство през граница

  • бягство-
  • граница-
  • социализъм-
  • желязна завеса

На 21 август 1968 година, „Братските армии“ превзеха Прага и „Железната завеса“ щракна резето пред бъдещето ми

Бягство през граница - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Винаги съм избягвал да пиша по този въпрос. Не става дума нито за скромност, нито за геройство. Хората, които са се събудили след кома, не обичат да си спомнят. Всички разговори обаче неизбежно засягат, пряко или косвено, моето излизане от България. Мълчанието ми по този въпрос може да бъде изтълкувано погрешно.
Като спортист ходих три пъти в странство. Първо в Югославия, после в Унгария и накрая в Чехословакия. Всеки път при мен идваше човек от МВР, когото добре познавах, и ми казваше:

– Гарантирах за теб. Обещаваш ли ми, че ще се върнеш?
Той беше женен, имаше малка дъщеричка. И трите пъти му отговорих:
– Благодаря ти за това, което си направил. Ще се върна.

Малко преди да се уволня от военна служба един подполковник, завеждащ „Специалната служба“, с когото бях в добри отношения, ме повика в кабинета си. Покани ме да седна и отвори металната каса, в която съхраняваше документи и досиета. Извади едно, на което бяха написани трите ми имена, и ме остави да го прочета. Досието фактически бе посветено на произхода ми. На близки и далечни роднини. Всеки ред бе подчертан със син молив. Един-единствен ред бе с червен цвят – този, който казваше, че съм бил приет пионер – втора група…

– Нямам право да ти давам какъвто и да било съвет – каза тежко подполковникът, – но на твое място, с такава характеристика, аз не бих останал в България…
След като се уволних, започнах работа в държавната печатница на пощите. С моя съученик Митето Василев печатахме марки на три смени. Заради отровните изпарения ни даваха безплатно по литър прясно мляко. Никога не можах да глътна нито капка. От миризмата ми се повдигаше. Надницата ми беше мизерна. С парите получени от нея, можех да си платя порция кебапчета, без пиенето. Ежедневието ми беше на хиляди години от героите на романите, с които заспивах. Жюлиен Сорел на Стендал, Едмон Дантес на Дюма и Мартин Идън на Джек Лондон едва ли биха се примирили с безизходицата, в която затъвах. Лягах си и се събуждах с въпроса: това ли беше животът, който трябваше да преживея? Защо да не мога да уча и да пътувам безгрижно, както някои мои връстници? Между нас, българските младежи, и западноевропейските ни приятели нямаше разлика. Защо те можеха да правят каквото си искат, а за всяка наша проява трябваше да има отговорник, водач, придружител, ръководител? Междувременно френското посолство ме уведоми, че имам право на гражданство, защото съм имал „Кръвна връзка“ с Франция. Консулът обаче прибави, че ще получа паспорт само и единствено, когато стъпя на френска територия и да не си въобразявам, че Франция ще обяви война на България заради мен.

На 21 август 1968 година, „Братските армии“ превзеха Прага и „Железната завеса“ щракна резето пред бъдещето ми.

Без да съм дълбоко убеден, започнах да разпитвам около мен, как се бяга от България? В хотел „Славия“ ме запознаха с италиански шофьори на ТИР-ове – хладилници. Те ми предложиха да ме прекарат за 500 долара. Отказах. Не се виждах свободен, но във формата на сталагмит. Корумпиран железничар, срещу 100 долара, щеше да ме завърже под един спален вагон на Ориент Експрес. Благодарих вежливо, но не приех. При мисълта, че на Калотина някой старателен граничар можеше да надникне под вагона и да каже: „Какво прави това момче тука?“, ми настръхваха косите. Въпреки това, фактът, че този вид предложения стигаха до моя милост, означаваше, че пътеката за минаване от другата страна на такива като мен беше добре утъпкана. Започнах да получавам пощенски картички от Лос Анжелес, Торонто и Лондон. Близки и по-малко близки приятели, не знам защо, държаха много да ми покажат как изглеждат „Сънсет“ булевард и „Пикадили“. За мое огромно облекчение чехите размърдаха ледовете и аз започнах да вярвам в ангелското общество на Дубчек, благодарение на което може би нямаше да се пъхам в хладилен вагон, за да стигна до „свободния свят“.

„Нормализацията“ на Чехословакия уби окончателно надеждите на цяло едно поколение млади българи. Приятелите от „Славия“ ме запознаха с един мълчалив, висок човек от някакво трънски село. Той ме дръпна настрана:

– Ти ли искаш да бягаш? – попита човекът.
– Да.
– Ще те прекарам за 1000 франка. Съгласен ли си?
– Да.

После се обърна и си отиде. Седнах на масата с приятелите. Никой не ме попита нищо. Работата в печатницата на пощите, ниското заплащане и отровните изпарения ме доведоха до мисълта, че младежи с моя произход и биография нямат право да се залъгват. Реших да си подам оставката. Не ми се дишаха повече отровите на мастилата. Спрях да ходя в „Славия“. Прибирах се рано и учех сам френски думи. Liberte – ли-бер-те – сричах усърдно аз, и музиката на езика ме изпълваше с надежда.

Беше 19 или 20 септември. Телефонът иззвъня. Топъл женски глас се представи:

– Аз съм Весела, запознахме се миналата седмица. Надявам се, че не си ме забравил…?
Как се забравя манекенка, която току-що беше излязла на корицата на списание „Лада“? Момичето беше със големи зелени очи и ми направи впечатление с красотата и скромността си. Познавах други, които без да са манекенки се спъваха непрекъснато по „Славейков“, толкова им бяха вирнати носовете. Искрено се зарадвах, че момиче от нейната класа ми се обажда. Започнахме да се уговаряме за среща, но аз не издържах и є предложих – веднага. Тя поиска няколко минути, за да промени програмата си, и ми обеща да позвъни отново. След десетина минути Весела отново се обади и ми определи среща в 9 часа на площад „Македония“. Имах цял час време, за да се подготвя. Тъкмо бях хвърлил самодоволен поглед в огледалото, горд от първата ми среща с манекенка, и чух, че на вратата се звъни. Когато отворих, видях човека от Трън.

– Готов ли си?
– Не, не… изобщо не предполагах, че ще дойдеш така внезапно… освен това не съм се сбогувал с никого…
– Човек, който бяга през граница, не се сбогува… Ако не си готов – кажи. Оставям те на мира, но никога повече не ме търси. Забравяш ме… Ясно ли е? – човекът почти си тръгна.
– Какво да взема? – попитах примирен.

– Нищо не ти трябва, освен топли дрехи. Никакви документи, никакви адреси, всичко трябва да ти е в главата.

Заедно отидохме на срещата с Весела. Най-близкият ресторант беше „Ерма“, на „Алабинска“. Ресторантът беше празен. Седнахме на една маса в дъното. Спомням си, че погледът на Весела се спря последователно върху анорака, туристическите ми обувки и дебелия вълнен панталон. Човекът от Трън не обели дума през цялата вечеря. Аз се измъчих, докато преглъщах един картоф, повече не можах. Когато излязохме навън, аз се извиних, че не мога да я изпратя. Вместо да се обиди, Весела се доближи до мен, хвана ме за ръката и ме попита нежно:

– Мога ли да направя нещо за теб?
– Не, не, не се тревожи, в много скоро време ще ти обясня тази странна вечер. Но сега трябва да бързам.
Моят водач вече махаше с ръка към едно такси.
– Посока Трън – каза той на шофьора.

Оставих Весела на тротоара и не се обърнах повече. Когато пристигнахме, платих сметката и закрачих след водача по една планинска пътека. Той ми обясни, че ще бяга с мен. Писнало му било от България. В Западна Германия имал близки. Но не искал да поема никакъв излишен риск, защото не ме познавал достатъчно добре. Доколкото разбрах, рисковете бяха само за мен. Как можех да знам накъде води тази пътека? Фактът, че от време на време минавахме покрай някоя кошара, не означаваше нищо. Ами ако в края на краищата пред мен отново застанеше някой полковник? Погледнах си часовника. Беше един и нещо. Планината ставаше все по-дива, пътеката – все по-стръмна. Човекът от Трън се спря на една поляна.

– Виждаш ли дръвчетата пред нас?
– Да – казах колебливо, защото дръвчета имаше навсякъде.
– Между тях има опъната жица на 15–20 сантиметра от земята. Ако я докоснеш, в заставата ще зазвъни звънец. До браздата остават около 500 метра. Тук сме точно по средата между две застави. А срещу нас, долу в дерето, до самата река Ерма, е сръбската казарма.
Докато се взирах до болка в посоките, които сочеше ръката му, далечен кучешки лай прекъсна обясненията на водача.
– Нямаме късмет – започна объркан той – аз не съм бил тук от май месец. Обикновено пускат кучета само в извънредно положение. Връщаме се, ще опитаме друг път!
– Аз не се връщам! – отсякох спокойно и се учудих сам на себе си.
– Аз съм до тук. Ако ти наистина си решил – бягай, защото вече са ни подушили. Бягай по реката. Тя ще те спаси! Успех ти желая!

След като ме прегърна несръчно, той хукна обратно по нанадолнището. Стоях и се ослушвах. Започна да ръми. Стигнах предпазливо до дръвчетата и запрескачах невидимата жица. Изведнъж чух кучешки лай съвсем близо и хукнах като ужилен напред. В това време заваля истински пороен дъжд. Започнах да се хлъзгам и да падам. Парче кал ми влезе в устата. Аз плюех и тичах. Шипове и тръни ме удряха по лицето. Раните ми пареха. Опитах се да тичам с ръце пред очите. Тогава чух първите откоси на граничарските автомати. Оставих шиповете. Не усещах повече никакви болки. Свистенето на куршумите оставя незабравим спомен в ушите на всеки, който им е слушал музиката. Без да спирам, започнах да се моля на глас. За минимум време обещах на Христос максимум неща. Убеден съм, че ме е чул. Тъмнината беше непрогледна. Ориентирах се само по шума на реката. Въпреки отличната ми физическа подготовка, умората започна да ми „отрязва“ краката. Трудно си поемах въздух. С последното падане реших, вместо да тичам по билото на планината, да се докопам по нанадолнището до реката. Свих се на кълбо и се затъркалях върху храстите. Реката Ерма беше до колене. Студената вода ме освежи. Седнах облекчен за почивка на един камък. Кучешката опасност беше отстранена, оставаха хората. Един ден някой ще трябва да обясни – защо сърбите връщаха българските бегълци…?

В река не може да се тича. За късмет аз джапах по течението. Напредвах мъчително, но повече не чувствах примката на страха около гърлото ми. Внезапно светлинен лъч ме ослепи. Самотен прожектор изпълняваше кръгообразни движения. Неговата светлина ми позволи да видя, че пред мен стоеше нова телена мрежа. Гмурнах се под нея. Веднъж минал от другата страна, разбрах, че съм пред сръбска казарма. Зарадвах се много. Опасността от слепите куршуми също отпадаше. Кой ще да е този новобранец, който да стреля по мен в двора на комшийската казарма? Поради чешките събития всички югославски части бяха под бойна готовност. В градовете беше въведен военен час. Излязох на брега на четири крака и продължих пълзешком. При всяко завъртане на прожектора напредвах с по 2–3 метра в неосветения 180-градусов периметър. Напуснах казармата, както бях влязъл – с гмуркане под телта. Часовникът ми показваше 3 и половина. Затичах отново, този път по-бавно, като старателно регулирах дишането си. Едва след шест часa небето започна да просветва. Около мен – само чукари с храсти от тръни. Пълна пустош. Сърбите явно бяха занемарили този пограничен район. Беше почти осем, когато забелязах стадо овце. Продължих пеша и прикривах вълнението си, поемайки дълбоко въздух. С издути до болка дробове доближих овчарите. Между тях имаше жена. Въпреки че имах часовник, попитах:

– А бе, колко ви е часът?
– Осем и десет – отговори тя на чист български и колената ми се подкосиха. Значи съм тичал в кръг?
– Не бой се – каза жената – ние сме си българи, но тука е Югославия.

Докато ги гледах изумен и се опитвах да се държа достойно, премръзналите от мокрите дрехи мускули престанаха да ме слушат. Първо затрепериха краката, после рамената започнаха да се тресат и накрая челюстите ми затракаха неудържимо. Ивана се казвам, каза овчарката и ме наметна с едно бодливо одеяло. Някой ми подаде шише ракия и комат хляб. Успях да глътна една-две глътки. От треперещата ми отслабнала ръка и хлопащото чене ракията се разля по брадата, потече по шията и стопли гърдите ми. От срам, от облекчение и радост аз избухнах в неудържим смях. Ракията ме мокреше и съживяваше, зъбите ми тракаха, а аз се смеех с глас. Овчарите се заразиха от мен и прихнаха да се смеят и те. – Късметлия си, каза Ивана – днес у село има пазар и ме поведе към единствения мост, по който всички минават. На него стояха двама сръбски полицаи в черни униформи. Овчарката ги поздрави след като ме гушна многозначително.
– Вчера фанаха едно момче като тебе. Върнаха го обратно.

Тя ми купи билет за рейса Пирот- Ниш – Белград и ме настани на последната седалка.

В югославската столица прекарах двайсетина дни. Във френското посолство ми казаха, че ще изчакат отговор от Париж относно гражданството ми. Зачаках и аз. Нощем тъпчех в парка на хълма на Белград. През деня спях в едно кино. Даваха „Десетте божи заповеди“ с Чартън Хестън. Научих ги на изус.
На перона в Парижката гара – Гар дьо Лион срещнах баща ми. Той ме прегърна някак си протоколно. Живееше с новата си съпруга в обширен апартамент с изглед към гората Венсен. Обясни ми, че тази гора е естествена за разлика от Булонския лес, която е допълнително садена. Съпругата му каза „Бонжур“, без да се усмихва. Двете ми сестри бяха по-приветливи, а брат ми – абсолютно безразличен. На третия ден баща ми ми връчи бележка на която имаш име на негов познат, който се интересувал от мен. Каза ми да си прибера багажа. Това се оказа много лесно, защото аз имах само една четка за зъби. По пътя към метрото, той попита: Чувал ли си за Христос? – Разбира се, отговорих аз. Знаеш ли колко кръста е носил, като е катерил Голгота? – Един!, без колебания отговорих аз. Браво! – поздрави ме баща ми. Ще разбереш сега, че аз не мога да нося и твоя кръст. Ще трябва да си го носиш сам!


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    32 27 Отговор
    ХАХАХА, поредният герой и дисидент! Чувал бил за Христос ,ами като е чувал е знаел за предателство то към Христос от Юда ,ама това не го е чувал сигурно.! ХАХАХА
  • 2 Сатана Z

    34 13 Отговор
    На днешната дата Американските терористи хвърлиха атомната бомба над Япония избивайки над 300 000 невинни човешки същества.
  • 3 СЕЛЯНИН

    37 21 Отговор
    Като не си учил ставаш бачкатор и дишаш отровите ! Сигурно във Франция са му предложили работа, като директор още с пристигането, защото е "на запад". Дали са му възможност за безплатно образование, здравеопазване, майчинство за бъдещата му жена, ведомствена квартира и много други привилегии. Хубаво е там, където ни няма. Естествено и социализма и капитализма имат своите позитиви, но и негативи. Пълно щастие няма ! П.С. Само един въпрос, към краткият разказ: гмурнал се във водата под оградата... после си погледнал часовника ??? 68 ма година е имал противоводен часовник, имаше ли такива тогава и ако наистина е имал бил ли е беден ? DW пак ни взимат за мезе

    Коментиран от #8

  • 4 Майна

    13 3 Отговор
    Ми и Ник да публикуваме нещо публикувано:
    ,,Секретен – До представителите на всички клонове на Израелтянската интернационална лига. Синове на Израил! Часът на нашата окончателна победа е близък! Ние стоим на прага на управлението на света. Това, което мечтаем отдавна, почти се осъществява. До много скоро немощни и безсилни, сега ние можем, благодарение на световната катастро-фа, да изправим нашите глави с гордост.

    Все пак трябва да бъдем внимателни, за да се изпълни предсказанието, че след като сме марширували над развалини, разбити олтари и тронове, ние ще отидем още по-напред по означената и предначертана пътека (предначертана много отдавна от ционските мъдреци, по която се движи змията, за да достигне крайната цел – б.а.).

    Нашата безмилостна пропаганда с непрекъсна-ти критики и подигравки излезе много успешна и сполучлива. Ние доведохме културата, цивилизацията, традициите и троновете на християнските държави до зашеметяване и провал. Ние направихме всичко да превием руския народ под ярема на еврейската сила, и го принудихме да коленичи пред нас.,,

    Коментиран от #5

  • 5 Майна

    18 13 Отговор

    До коментар #4 от "Майна":

    Разбира се те очакваха , че ще превият Русия...
    Надцениха се
    И подцениха Духът, православен
  • 6 Макробиолог

    34 10 Отговор
    Много ни лъжеха за комунизма,но за капитализма за съжаление, се оказа че са ни казвали истината.......Булевард Сънсет,ахххх,.......ми идете го вижте ,но ако ви е далече,отскочете до Факултета,същото е.
  • 7 Майна

    13 3 Отговор
    Кой е причината за...,,всичко,,
    ,,Картината на входа на Върховния съд на Израел – Ротшилд с Шимон Перес и Исак Рабин. Цялата сграда представлява множество масонски символи, единственото което никога не трябва да издават е било, че не могат да кажат, колко му е струвал на Ротшилд този проект.

    Виенският Ротшилд бива задържан от Гecmaпо и още на следващия ден е посетен в килията си лично от Химлер – дясната ръка на Хитлер, и след като му предлага цигари, го запитва дали охраната се е държала прилично с него. И колкото и невероятно да изглежда за хората, които не са запознати с проекта и целта на Втората световна война, на другия ден Ротшилд и неговият доверен прислужник получават паспорти и с германска охрана заминават за Швейцария.,,
  • 8 Още един селянин

    27 10 Отговор

    До коментар #3 от "СЕЛЯНИН":

    И аз да попитам, как така надницата му е била за порция кебапчета, но в същото време е имал дом телефон, на който манекенката е звъннала. Знаем по това време кой и как получаваше телефонен номер. И абсолютно съм съгласен, че и двата строя имат и положителни и отрицателни страни.

    Коментиран от #10, #20

  • 9 ФЕЙК

    19 9 Отговор
    Ах какъв герой! Четох и плаках! Друго си е да бъдеш ГЕРОЙ в АВТОБИОГРАФИЯТА СИ!
  • 10 Двама селяни

    29 7 Отговор

    До коментар #8 от "Още един селянин":

    И му поискали 1000 франка и той се съгласил. Ама 1000 франка са двеста щатски долара и откъде у него парида ги купи за 400 лева през 68 година, като се жали , че надницата му била за порция кебапчета , т.е . по-малко от лев . Тогава едно кебапче беше 18 ст.

    Коментиран от #25

  • 11 Един

    12 19 Отговор
    Смел човек,успял да избяга от кочината.
  • 12 Ани

    9 2 Отговор
    Проблема е че тогава се криеше и всичко е било тайнствено. Всъщност, как е ходил във френското посолство без да го посети някой . . . И как не се е намерил и един предател който да го заведе на точното място.
    Но да, преди 1989 г се стреляше на месо. Легендите бяха много за да объркват този който ги слуша.
    В една от легендите се казваше, че като хванат някой беглец го заставят да гледа "Жената зад щанда" докато се побърка. Това беше един Чешки сериен филм за щастливия живот по времето на комунизма.

    Коментиран от #26

  • 13 лъжинг

    26 7 Отговор
    Отдавна не бях се смял на подобни измишльотини- то не бяха италиянски шофьори , то не бяха корумпирани кондуктори , то манекенки и трънчанин и офицер му дава да чете досие и все него търсят да го прехвърлят през границата......печатил марки, а си подал оставката / а бе бай онзи оставка подава лице на отговорна длъжност , а такъв като тебе просто напуска / Хайде една сметка кебабчета и чаша вино тогава струваше 2 лева , по 22 работни дни значи си получавал по малко от45 лева заплата.......С тия "пари" си изкарал двайсе дена в Белград........НИЕ СМЕ БИЛИ НА МАРС ТОГАВА! НАРОДЕЕЕ????
  • 14 Боруна Лом

    9 3 Отговор
    ТОЗИ ПИСАТЕЛ МАЙ Е БИЛ В КОМПАНИЯТА НА ЗЕЛЕНСКИ?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Иван

    2 13 Отговор
    Изумителен разказ на някогашното момче, наричано,е , не от всички "предател" и т.н. Браво, "непознато другарче" от ония времена! Бих те прегърнал ако те познавах. Зная защо си се хвърлил в тази авантюра, това не е родоотстъпничество. Май бе би е валидно за баща ти. Бъди здрав, Животът за теб е с ценност, която не всеки може да прозре.
  • 17 Диамантената ръка

    15 1 Отговор
    Невероятните приключения на барон фон Чеков-Мюнхаузен...
  • 18 Хайрсъзина

    9 2 Отговор
    Бегаше се през границата в онези години.но не по начина на тоя,дето е украсил бягството си с откровени лъжи.

    Коментиран от #27

  • 19 Плашимир

    7 0 Отговор
    Тази наистина измислена история.
  • 20 Перо

    9 1 Отговор

    До коментар #8 от "Още един селянин":

    Не само това е измислица. Има верни неща, но пък и тази измислица, че началника на специална служба на поделението му е препоръчал бягство зад граница и му е показал досието е пълна лъжа и измама! Още повече, че тази служба има предимно военни, контраразузнавателни функции, другото е третостепенно, защото се върши, от МВР, преди казармата! При хотел Славия в Лагера никога не са паркирали ТИРове, защото паркинга беше много ограничен и се ползваше от Балкантурист София-град, който беше базиран в двуетажния хотел там. Също в района на бягството граничната река е Нишава, не Ерма, която е преди границата!

    Коментиран от #21, #22

  • 21 Скопие

    0 1 Отговор

    До коментар #20 от "Перо":

    Туф, туф, туф, до каде ке отидеш со анализата само да не се фрли темно петно на саканиот ти шовинистички тато и комсомолската заклетва.

    Коментиран от #24

  • 22 Перо

    8 0 Отговор

    До коментар #20 от "Перо":

    П.С. Другата важна подробност е, че сърбите връщаха всички бегълци, които не представляваха интерес за УДБ-а, без да се интересуват кой и какви роднини има на запад. Не искаха да си усложняват и отношенията с Италия и Австрия, че пропускат към лагерите бежанци от други държави. Как само тоя не да го върнали, че сега да се пише за дисидент! Няма и помен за парите от небето във Франция и защо се е прибрал в БГ “изоставяйки” кариера и развитие в чужбина!
  • 23 Сър Пичук

    10 1 Отговор
    Като го гледам и слушам сега този Чеков, звучи като истинско ченге.
    Само не мога да разбера кога са го вербували - преди да замине или след това.
  • 24 Перо

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Скопие":

    Еб-н си у глави “маке”!

    Коментиран от #29

  • 25 Пенсионер

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Двама селяни":

    Абе имаше един мармот,такива ми ти работи
  • 26 Права си,

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ани":

    колкото до посолството, става въпрос за френското посолство в Белград.
  • 27 Ха-ха-ха...

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Хайрсъзина":

    кой знае колко вино е изпил в евтините кръчми, разтягайки лакърдии пред франсетата... А накрая и сам е повярвал в измислената си история.
  • 28 Ежко Бежко

    1 0 Отговор
    Абе хора, ние по-старите които помним онези времена, когато измрем, младежта ще вярва на тази измислици и няма да има кой да им каже истината. Няма да я бъде България, няма. Колкото и да си късаме ризите, обречени сме вече. Да живее светлия евроатлантизъм. Амин.
  • 29 Скопие

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Перо":

    Подобро таков отколку шовинист и платен комсомолски провокатор.