Last news in Fakti

19 Декември, 2023 14:31 2 761 6

Нагли крадци и слаба реколта: мъките на фермерите в Гърция

  • земеделие-
  • маслини-
  • гърция-
  • кражба-
  • реколта-
  • селско стопанство-
  • зехтин-
  • фермери

В Гърция производителите на маслини и зехтин страдат вече не само от слабата реколта. Все по-често нагли крадци обират продукцията им.

Нагли крадци и слаба реколта: мъките на фермерите в Гърция - 1
Снимка: Shutterstock

В цяла Гърция производители на маслини и зехтин се оплакват от кражби на продукция. Крадците действат различно: понякога обират най-плодородните дръвчета, друг път режат отделни клони или направо крадат готовия зехтин, пише АРД в обширен репортаж от гръцкия остров Крит.

Семейството на Мирон Хилецакис вече от поколения насам се препитава от маслиновите горички и от зехтина, който произвеждат. Но никога досега не е преживявало подобно нещо, казва фермерът пред германското издание. Най-пресният случай е кражба, извършена съвсем наблизо: крадци отрязали с електрически верижен трион, който е много безшумен, общо петдесетина клона с много маслини по тях. Така не просто е открадната част от тазгодишната реколта, но и ще са необходими поне 5 години време, за да израснат наново отрязаните клони, се казва в репортажа на АРД.

За да не се случи отново, Хилецакис е започнал да патрулира нощно време - по няколко пъти обикаля малиновите горички с фенер в ръка.

Слаба реколта заради климатичните промени

На 40 километра пó на югоизток, в Емпарос, малко селце в подножието на планината, се вижда цялата дилема на производителите на маслини: Йоргос Пероянакис е в разгара на прибирането на реколтата. Но тази година дърветата са родили много малко, на някои клони маслините се броят на пръстите на двете ръце, а други са дребни или изсъхнали. "Дълго време не обръщахме внимание на глобалното затопляне. Но сега вече го усещаме с пълна сила", казва той за АРД .

Семейството на Йоргос отглежда маслини от 500 години. Самият той е на 50, но толкова слаба реколта като сегашната не е виждал. Вместо осем тона зехтин, както обикновено, тази година продукцията едва ли ще надхвърли половин тон, преценява той.

Проблемът е познат в цяла Южна Европа

Не е по-различна картината и на други места в Европа. В Испания например сушата и високите температури са причината за изключително слабата реколта за втора поредна година. В Италия пък са паднали обилни валежи през пролетта - по време на цъфтежа на маслиновите дървета, в резултат на което много от тях не са дали плод, четем по-нататък в публикацията.

Именно слабата продукция, в съчетание с повишените цени на горивата и поскъпналите материали, доведе до повишаване на цените на зехтина. Дори нискокачественият зехтин в момента в супермаркета струва около 10 евро за литър. Някои гръцки вериги за хранителни стоки са започнали да обезопасяват бутилките със зехтин с аларми като тези на по-скъпите алкохолни напитки.

Маслинови дървета с GPS

Йоргос Пероянакис още не е пострадал от крадци. Но той е наясно, че бедата може да сполети и него всеки момент. Затова е решил да изпробва нов метод - ще пази насажденията с GPS. Устройствата приличат на двойка череша с обща дръжка. Окачват се на дърветата и изпращат данни за местоположението си на мобилен телефон.

Това обаче не помага срещу кражбите на готовата продукция, т.е. на пресования зехтин. Една от по-дръзките такива кражби беше извършена в Северна Гърция: там крадци задигнаха 37 тона зехтин, чиято пазарна стойност е около 300 000 евро. Досега извършителите не са открити, посочва АРД. Мирон Хилецакис се надява догодина реколтата да бъде по-добра, а цените на зехтина да паднат. Това може да сложи край на кражбите на "течното злато", както в Гърция наричат зехтина, пише АРД.

Автор: Мориц Помпл ард


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕВРОНЮЗ

    10 4 Отговор
    Дойче Гьобелс, забравили сте да допълните че палмовото е много по здравословно 😜
  • 2 Грантаджиев соросоид

    9 2 Отговор
    "Слаба реколта заради климатичните промени" - видях това подзаглавие и се отказах да чета поредния метанов напън на Дойче Зеле...
  • 3 Исторически парк

    2 1 Отговор
    Уелком рефюжи
  • 4 Ел Греко

    7 2 Отговор
    Браво на гърците за узото. Узо със маслинки си е класика.
  • 5 DW - Пропаганден машинен

    5 0 Отговор
    Нуждите на Гьобелс Веле са задоволени от богатата реколта на украинско олио от нивите с обатен уран, така че пука им за гърците и зехтина! Целта е да си работят по грант "Глобално затопляне", иначе те не могат да различат зехтин от зелен лyбрикант!
  • 6 Ел Греко

    5 0 Отговор
    Каквиса тия простотии бе? Маслинената реколта отдавна е прибрана.. сега е времето на мандарини и портокали.. Ма тоя обикалял маслините.. Омрех от смеххххх!!
Новини по държави: