Last news in Fakti

28 Септември, 2023 23:00 6 388 42

Проблемът на Хекимян и семейната история на Терзиев

  • антон хекимян-
  • васил терзиев-
  • герб-
  • бойко борисов

Политикът трябва да отговаря кога точно се е сдобил с политическите си възгледи, които дотогава старателно е крил поради служебните си задължения

Проблемът на Хекимян и семейната история на Терзиев - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След като вече е ясно, че решението на ГЕРБ не е някаква предизборна шега на Борисов, нека се вгледаме в основните слабости на двете водещи кандидатури в София - наред с безспорните достойнства на Терзиев и Хекимян.

Водещите кандидати в кметската надпревара за София към момента са двама. Васил Терзиев от ПП-ДБ има предимството на подкрепата на най-големите (по данни от парламентарните избори) формации в столицата. Тази подкрепа би трябвало да е достатъчна за някакво първоначално лидерство в надпреварата. Антон Хекимян пък стана изненадващата номинация на ГЕРБ. След като вече е ясно, че това не е някаква предизборна шега на Борисов, можем да се вгледаме в някои основни слабости на водещите кандидатури - наред с безспорните достойнства и на двамата.

Антон Хекимян

Няма нищо лошо журналист да стане политик. Има проблем обаче политик да стане някой, който е бил ден преди това директор на новините във водеща телевизия.

Журналистът може да бъде публицист, който защитава позиции по обществени въпроси, включително политически въпроси. В този случай преходът между журналистика и политика е безпроблемен - както при Борис Джонсън например. Като политик и като журналист той се отличаваше със сходни (поне в екстравагантността си) позиции.

Но ролята на ръководител на новините в голяма телевизия, претендираща за неутралност, не е публицистична. Тази роля се състои в подбор на гости, избор на въпроси към тях и най-вече - в коректно и безпристрастно отразяване на новините. Новините са факт, а публицистиката е въпрос на мнение и интерпретация на факта, която винаги има политически смисъл и окраска.

Когато "новинар" за една нощ се преобрази в "политик", възникват множество неудобни въпроси - както за политика, така и за новинаря. Новинарят трябва да отговаря да не би случайно да е служил като "скрита лимонка" на политическа партия в собствената си телевизия. Да не би в слушалката му да са шепнели определени партийни гласове? Също така стои въпросът за конфликт на интереси - как неговата (доскоро) телевизия и новинарският екип, който е ръководил, ще го отразяват по време на изборите.

Политикът пък трябва да отговаря кога точно се е сдобил с политическите си възгледи, които дотогава старателно е крил поради служебните си задължения. Тези политически възгледи автентични ли са или просто той е медийно популярно лице, което дадената партия иска да употреби в електоралната надпревара?

В конкретния случай на Антон Хекимян има и още две затруднения. Първото е, че той стои като медийно популярен стикер на един наложил се модел на управление в София, който има своите сериозни проблеми. Градът очевидно има нужда от промяна и по-добра реализация на огромния си потенциал, а не от преопаковане на досегашното състояние на нещата. В този смисъл "новото", което Хекимян носи, рискува да е просто целофан за стария управленски модел. Задачата на кандидата - да убеди хората, че не е политическа козметика - няма да е лесна.

И накрая, с номинацията на Хекимян ГЕРБ се отказаха да предложат политически лидер в ситуация, в която има нужда от политическо лидерство. Важно е в политиката да има хора, които са чувствителни към обществените нагласи и Хекимян безспорно е такъв. Но също така има нужда от хора, които да формират и насочват обществените нагласи. Румен Радев например ясно налага и усилва русофилските възгледи в българското общество. Евроатлантиците от ГЕРБ с какво отговарят на тази политическа позиция - Антон Хекимян ще трябва да мисли и по този въпрос.

Васил Терзиев

Кандидатът на ПП-ДБ, който е със забележителна кариера като предприемач и специалист по информационни технологии, има биографичен проблем със своята кандидатура. В неговия случай въпросът не е за това какво той е правил и мислил, а какво са правили родителите му и негови роднини.

Семейната история е безспорно политически значима и естествената реакция на доста хора е да виждат проблем в принадлежността на членове на семейството на Терзиев към ДС. Особено за пряко пострадали от комунистическия режим неговата номинация носи негативни послания.

Този проблем е основният, който досега занимаваше кампанията на Васил Терзиев. Той му помогна да добие известност и разпознаваемост, което е необходимо във всяка кампания, но същевременно разколебава част от неговите потенциални избиратели, които може да "протестират" с кандидатури като тази на Вили Лилков.

Терзиев е в трудна ситуация в това отношение, защото от една страна, разбира се, не може да се откаже от семейството си, а и никой няма право да иска подобна "павлик-морозовщина" от него. От друга страна обаче, колкото и да критикува комунистическия режим и неговите репресивни практики, хората няма да го възприемат като автентичен изразител на подобни позиции.

Този проблем ще тежи на Васил Терзиев, но той поне може да стане повод за по-смислено вглеждане в комунистическото минало на България и очертаването на действителните проблеми в него. Каквото и да казват критиците на Терзиев, той самият не е един от проблемите на комунистическото минало и на репресивните му служби. Преиграването в тази посока по отношение на човек, който е бил на 12 през 1989 година, не е особено почтено.

А това само по себе си е важен факт, защото в свободните държави хората не ги оценяват по семейната им история, а по собствената им биография. В крайна сметка най-популярният и досега германски президент, Рихард фон Вайцзекер (вече покойник), бе син на Ернст фон Вайцзекер - държавен секретар във външно министерство на нацистка Германия, член на нацистката партия, почетен член на СС и осъден на Нюрнбергските трибунали за съучастие в престъпления срещу човечеството. Васил Терзиев далеч не е в тази позиция, но принципът е важен и той показва, че аргументът с вината за делата на роднините му не е особено силен.

Най-куриозното е, че в критиките към Терзиев се включи и Бойко Борисов, който заговори за "връщането на ДС в София". Бивш охранител на СИК - една от мутренските групировки, възникнали с благословията и помощта на ДС членове - обвинява някого, който е бил тийнейджър през 1990-те, че е свързан с ДС. И такова чудо доживяхме.

Да обобщим

Медийният проблем на Хекимян и семейната история на Терзиев ще бележат неизбежно тази кампания. Въпросът е как двамата кандидати ще успеят да отговорят на обвиненията спрямо тях и доколко ще остане ресурс и време за съдържателни градоустройствени политики. Кметското място в София е обаче преди всичко национална политика - никой от кандидатите не бива да се заблуждава, че се избира просто градоначалник. Битката е за политическото бъдеще на страната. А това бъдеще в крайна сметка зависи от смяната не само на поколенията, а и на управленски модели, които са се оказали корупционни или не достатъчно ефективни.

*****

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха

    79 6 Отговор
    Тези двамата , проблеми нямат ! Проблеми ще имат тъпаците , които ще гласуват за тях !

    Коментиран от #3

  • 2 нннн

    63 4 Отговор
    Айде стига стига сте ни ги навирали тия Хекимян - Терзиян в очите като водещи кандидати! Ми те eдно и също и ще сглобят след изборите. Кандидати на Сглобката на посолствоТО. За такива не глас, и сoпoлa си не давам.
  • 3 Хахаха

    54 8 Отговор

    До коментар #1 от "Хахаха":

    Всъщност, АКО ТЕРЗИЕВ БЕШЕ КАНДИДАТ ОТ БСП С ИДЕЯТА ДА ВЪРНЕ ЧАСТ ОТ ПРИДОБИТИЯ УСПЕХ КАТО РЕЗУЛТАТ ОТ СЕМЕЙНАТА ИСТОРИЯ, БИХ ГО И ПОДКРЕПИЛ !?!!!!!!!!!!!!!?!!!!?!!!! МОРАЛЪТ ПО ВРЕМЕ НА СОЦА БЕШЕ НИВА НАД СЕГАШНАТА ПОРНОГРАФИЯ
  • 4 Последния Софиянец

    40 18 Отговор
    Утре в 16 часа Ваня Григорова ще се среща с гражданите на Паметника на съветската армия.Заповядайте!
  • 5 Васил

    57 18 Отговор
    В грешка сте, основният претендент за кметското място в София е Ваня Григорова, тя е и най-подготвения кандидат за него. Тези боклуци, които описвате по-горе въобще нямат шанс срещу нея и не биха могли да и стъпят и на малкия и пръст. Защо въобще ни ги натрапвате и правите внушения?!

    Коментиран от #6, #20, #26

  • 6 Не си разбрал

    24 3 Отговор

    До коментар #5 от "Васил":

    психологията на софиянци - те по презумпция са големи антикомунисти и с "десни" възгледи. Забележи - няма консервативни/либерални виждания, а просто още са в 1990г и мислят в синьо и червено масово. Особено десни са разни хорица с 10000 лева зорлем спестени в панелка някъде в Обеля или Дружба. Терзиев може да му се прости и позабрави за родата от ДС, че дори и да са помогнали с нещо, едва ли са основната причина да направи такъв бизнес. Обаче Хекимян, на тази си позиция, в обективната" медия, която беше по-клекнала от държавната БНТ в разгара на царуването на човека от Банкя - това е скандално.Терзиев си печели, ясно е, а после как ще управлява, кой ще оставят на копанката от ПП от предишната групичка охранени бизнесмени - въпрос на договорки.

    Коментиран от #25

  • 7 Атанас

    23 5 Отговор
    Бате Би пак им лега за дузпа за посолството...
  • 8 Софийски

    33 4 Отговор
    Боко се подиграва с Хекимян типично по мутренски.Вероятно си отмъщава за нещо.
  • 9 Не е весело

    47 3 Отговор
    Няма как ДС да не е повлияла за кариерата на Терзиев, ха, ха едва ли не, гений. много други не са имали тази възможност. Така че край на дебата!стига са ни пробутвали ДС! Няма ли някой извън ДС свестен кандидат?
  • 10 Време е

    44 9 Отговор
    Извинявайте ама Хихимян никога не е бил пълноценен журналист, ставаше рано момчето и ни предлагаше подготвени новини. Много голяма пародия е идеята да става кмет а нещо май се нахъсва и става смешен. Ще има балотаж между Ваня Григорова и Терзиев. Но понеже Терзиев ще иска да продължи мисията на т.н. "десни" крайно време е да изберем човек който е защитавал интересите на повече хора.
  • 11 Град Симитли

    10 1 Отговор
    Проблемът на Доктороу е, че е много хитър, ама не е! :))
  • 12 Стига вече

    38 4 Отговор
    Измислен бизнесмен от ДС, не минава номера. Колко таланти има които не са от ДС?Защо не избраха някой друг?

    Коментиран от #28

  • 13 Име

    4 21 Отговор
    Каква Държавна сигурност, познавам съвсем обикновени момчета и - се вредиха - съвсем без връзки. Това е манталитет, едни имат търговски похват, други са по други отрасли.

    Става въпрос - че търсят изява бизнесмените, не нещо зловещо да идва, един вид. Хекимян е много приятен, но в случая - едва ли ще набере скорост, трябваше да се знае поне от 1-2 години - той ще е новият и т.н.

    Не е толкова сложно - правят ниски цените за транспорт и - отпушват града.
  • 14 Вирус

    19 3 Отговор
    Прокиша кво ни набивате в главите за тоя Хекимян хахаха
  • 15 Ооо как ни пързалят

    33 4 Отговор
    Бил на 12г 89г ами ДС тогава ли е приключила дейност?!ха ха ха...те и сега са сред нас, пък и за кмет се пробутват, били много успешни, много разбирали...не били като родителите си. Ами като не са да не се бутат за кмет!
  • 16 За бъдещето

    7 35 Отговор
    Защо този свестен и образован мъж постигнал успехи в най модерните технологии трябва да носи бремето на бащи и дядовци . Времената бяха други той се разграничава от тогавашния строй ,какво лошо има че той оценява прогресивния западен строй и иска да приложи своите познания и умения в полза на обществото.
  • 17 Така

    15 7 Отговор
    Време е и в София малко да усетят какво като им се сложи отгоре турско, арменско и прочие кметче! Точно навреме за имигрантската вълна от арменци!
  • 18 Бамбука

    8 37 Отговор
    Дядо му бил, баща му бил, ама ние Терзиев син ли ще избираме или родата ? Доказал се, работил, създал бизнес. Избрахте Данчето Фандъкова учителката по руски и я търпяхте толкова години заедно с безобразията които се случиха със София и не пискахте, днес сте много морални, сини, стройно десни. Нещо като Иван Костов синия лидер с жена партиен секретар. Колкото до новинара, нямам думи, както и за профсъюзната деятелка. Тя пък откъде се пръкна и с какви заложби ?

    Коментиран от #21

  • 19 хихи®

    30 2 Отговор
    Гласувай!
    Купи на Хардвардските Измамници билет за Канада!
    Спаси не София, Спаси България....
  • 20 васенце

    20 4 Отговор

    До коментар #5 от "Васил":

    видяхме какво направиха комунистите в България, вие пак ни ги натрапвате!? Ай г..иди комунисти!
  • 21 Гневен

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "Бамбука":

    Ама верно си бамбук

    Коментиран от #34

  • 22 веселяк

    35 0 Отговор
    Винаги се развеселявам ,когато платени подл@ги /пардон - "журналисти"/ се захванат да ми обясняват как някой станал супер успешен бизнесмен ,предприемач и мулти-милионер благодарение на "неуморният" си труд , свръх-интелект и супер "образование" и чак накрая споменават /ама така - между другото/ , че родителите и /или/ дядовците му са били генерали /министри , секретари на ЦК на БКП ,членове на Политбюро на ЦК на БКП и пр./ , ОБАЧЕ - това нямало нищо общо с "възхода" на отрочето !!! Просто се "просълзявам" от умиление и възхищение към "гениалноста" на всички БКП/ДС наследници и от умението им от НИЩО да направят милиони и милиарди ! Не кълвем вече на бастун ,бе другари "журналисти" , не кълвем !
  • 23 Стига бе

    10 1 Отговор
    Вице журналист може, кмет не може
  • 24 Демократ

    28 0 Отговор
    Няма перспектива за истината и за изчистване на политиката в България. Безбройните политически коментари за Васил Терзиев не включват най-важния въпрос - как това много талантливо момче, новото лице на надежда, забогатява и откъде тръгва,като няма нищо общо с ДС семейството си? Тръгнал е точно от приватизацията на военния завод Оптикоелектрон- Панагюрище, за който е отговарял ДС татко му и създадената от него частна фирма на фамилия Терзиеви Кимкооп за търговия с военна техника. Първоначално натрупания капитал е точно от ДС кастата и след като толкова много запознати с фактите лица го съобщават публично ,политиците го пропускат и наблягат само на таланта на момчето, като искат да се пренебрегне изцяло ДС участието в политиката, а това е най-важното,защото точно ДС държи България в плен и не допуска никой друг във властта, освен тяхната каста?
  • 25 КВО ДА КАЖЕМ

    8 2 Отговор

    До коментар #6 от "Не си разбрал":

    За журналистката Илияна Йотова.
  • 26 ЧАЕ ШУКАРИЕ

    5 5 Отговор

    До коментар #5 от "Васил":

    Ванчето е наше отроче
  • 27 Истината

    25 0 Отговор
    Ако родителите на Терзиев не бяха от ДС никой нямаше да го назначи да пере парите на бивши комунисти и нямаше да е със забележителна кариера като предприемач /кое му е забележителното, че е бил поставено лице и управител на НПО не знам/, а щеше да е сервитьорче.
  • 28 готвач от кухнята

    17 0 Отговор

    До коментар #12 от "Стига вече":

    Не избраха някой извън ДС, защото няма пари, за да си плати. Каквото и да се говори, става въпрос не за минало, за червена рода, а за богатство. Терзиев е богат и ППДБ, които са гладни и не толкова успели, виждат в кандидата си касичката, която им е нужна. Най-голямото предимство на Терзиев е че е не само богат, а много богат и има излишък от пари, които шедро раздава на своите другари.
  • 29 Егейско море вън от София

    13 1 Отговор
    Проблемът на Хекимян: Хекимян живее с млад мъж - заглавие в Уикенд. Доста верни неща пишат по принцип, защото останаха единствените с разследващи журналисти, защото другите са станали просто папагали.
  • 30 ........

    16 0 Отговор
    И гербера,и Пепераста са обратни.Който и да изберат от тях двамата все ще има паради в столицата.Сигурно е идея на посолствоТО.Да бяха сложили за кандидат Азис по-добре...щеше да пее безплатно.
  • 31 Азз

    20 0 Отговор
    Да-а-а-а терзията започнал сам от нулата....със стотинките от баничките....нито тате,нито някой друг не е взимал от ония куфарчета с неброени пари и с нищо не са му помагали...
    чудо станало......ти да видиш....
  • 32 Киро

    14 0 Отговор
    Според анкета в този сайт Ваня Григорова води пред тези двамата!

    Коментиран от #42

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Тончо

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Гневен":

    Браво на Бамбук
  • 35 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 0 Отговор
    Страх-лозе пази......Написаното остава,а джурналисте......
  • 36 Тома

    10 0 Отговор
    Народа е казал хвани единия блъсни другия.И двамата са избрани от политическата мафия да им вършат черната работа
  • 37 Българче

    6 0 Отговор
    Учудващо!!!
    Нещо смислено и вярно от DW!!!
    Много рядко.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 По-компетентни

    8 1 Отговор
    И Терзийски,и Хекимян са напълно босо по общинарските дела. И Вили Лилков,и Контрера,и Ваня Григорова ,и Николов са много по-компетентни и с опит в сравнение с тия двамата. Просто следете проявите им в кампанията и ще различите компетентността от празните приказки и клошета.
  • 40 Морално

    5 0 Отговор
    Да сравнявате терзиев с Павлик Морозов е обидно за знаещите и мислещите. Десет годишното дете е защитило майка си от семеен насилник, който се оказал и корумпиран градоначалник, крадец, пияница и женкар. Заклали го баба му и дядо му, него и малкото му братче. Осъдили роднините за убийствата. Бащата осъдили за кражбите. През 90-те години присъдите били потвърдени и им отказали да ги признаят за репресирани.
    Сега предлагат 10% за доносници на НАП, милиони предлагат за информация за извършители на убийства. Има телефони за сигнали срещу домашни насилници.
    Терзиев предава семейството си, на което дължи всичките си успехи, за власт и още пари. Неговото име трябва да бъде синоним на безчестие и родопредателство. Терзиевщина! И това е проблем за избирането му за кмет! Нулев морал.
  • 41 Стратега

    0 0 Отговор
    Журналиста има лице и го познават, предприемачът е зле с родата си от комуняги!
    Има предимство за Хакимян!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.